ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#31 Post autor: Marek Łach » wt sty 19, 2010 19:16 pm

Pamiętam parę lat temu, w 2004 roku, Azkaban był dla mnie idealnym przykładem score'u na mocną czwórkę. Gdyby wyszedł w tym roku, dostałby ode mnie 5, ale to raczej ze względu na to, jak prezentowałby się na tle konkurencji :wink:

Dobre tematy (chociaż i tak najlepszy w serii pozostaje Fawkes), świetna muzyka akcji, konsekwentnie wybudowany świat muzyczny (to największy atut). Ale jakoś nigdy na 5 mi się tu nie uzbierało. Przecież ani Window..., ani Buckbeak wybitnymi tematami nie są.
Ostatnio zmieniony wt sty 19, 2010 19:17 pm przez Marek Łach, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#32 Post autor: Adam » wt sty 19, 2010 19:18 pm

dziekan pisze:Najlepiej niech Jablonsky skomponuje Pottera.Zapewne niektorzy beda zachwyceni kolejnym autopilotem :)
Baa, a jakby to był Hansu, to już w ogóle cud, miód i orzeszki by były ;-)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#33 Post autor: Adam » wt sty 19, 2010 19:25 pm

O mam nowy kawał :

Leci Potter na miotle w Insygniach Śmierci, a tam w tle "Like A Dog Chasing Cars"

:) oh yeah so fucking good!!!!!

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#34 Post autor: Marek Łach » wt sty 19, 2010 19:29 pm

No już, Panowie, bo tu poważna dyskusja się toczy :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 19, 2010 19:30 pm

A co ma z tym wszystkim wspólnego Zimmer i Jablonsky, wiadomo oprócz tzw. elementu złośliwego? Gdyż mnie Zimmer w ogóle nia pasuje do Pottera i nie widzę i nie chciałbym, aby komponował tę muzykę.
Przecież ani Window..., ani Buckbeak wybitnymi tematami nie są.
Może i nie są i zapewne obiektywnie patrząc wszyscy tu oprócz mnie macie rację. Ale oprócz takiego w pełni obiektywnego oceniania muzyki, czasami jednak pojawiają się takie score'y, na które się trochę inaczej patrzy. Mnie "The Prisoner of Azkaban" zauroczył i mam wielki sentyment do tej muzyki, tak samo jak i do "A Window to the Past" , "Buckbeat's Flight", "Double Trouble", "Hagrid the Professor" czy też "Forward to Time Past". Gdyby to ode mnie zależało to pewnie wielce nieobiektywnie wystawiłbym temu score'owi 5.
Ale to tylko moje zdanie i nigdzie nie napisałem, że wiem lepiej.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#36 Post autor: Adam » wt sty 19, 2010 19:31 pm

ale napisales, ze reszta walczyków jest milczeniem ;-);-)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#37 Post autor: Adam » wt sty 19, 2010 19:37 pm

dziekan pisze:Gobliny i wilkolaki scigają Pottera....
i jeszcze Sherlock Homes ściga/tropi również! ;-);-)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#38 Post autor: Koper » wt sty 19, 2010 20:40 pm

Adam Krysiński pisze:
dziekan pisze:Gobliny i wilkolaki scigają Pottera....
i jeszcze Sherlock Homes ściga/tropi również! ;-);-)
Jakby Michael Bay to kręcił to kto wie... ostatecznie w Transformerach była Terminatrix, więc co tam jakiś Sherlock w Potterze. :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#39 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 19, 2010 20:48 pm

Marek Łach pisze:No już, Panowie, bo tu poważna dyskusja się toczy :wink:
Się toczyła.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#40 Post autor: Koper » wt sty 19, 2010 21:14 pm

Oj tam, już kwestia Desplata w HP to nie jest jakaś wielce poważna. Ludzie na świecie umierają, a my tu mamy wielce poważni być w stosunku do obsady kompozytorskiego stołka w nowym HP. :P;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#41 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 19, 2010 21:28 pm

Ja nie twierdzę, że ma być poważnie jak podczas pogrzebu, ale może ja jestem jakimś ponurakiem bez poczucia humoru, ale niektóre te dowcipy mnie jakoś już po tylu razam mniej śmieszą. Przykro mi.

To może mało dowcipnie i wielce poważnie zapytam się, czy także do drugiej części "Insygniów Śmierci" muzykę skomponuje Desplat?

P.S. Mały błąd, wynikający pewnie z zapomnienia itd. z mojej strony.
Gdyby to ode mnie zależało to pewnie wielce nieobiektywnie wystawiłbym temu score'owi 5.
W sumie to tak właśnie zrobiłem.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#42 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 19, 2010 21:57 pm

dziekan pisze:Jak mozesz Wawrzyniec to podaj mni nazwiska kompozytorow poza Williamsem,ktorzy w twoim mniemaniu mogliby udzwignac ciezar tego wyjatkowego dla ciebie przedsiewziecia :?: :?:
Mogę:

Don Davis
Trevor Jones
David Arnold
Jeremy Soule

Ewentualnie:

Danny Elfman
James Horner
John Debney
Michael Giacchino
Christopher Young
Alan Silvestri

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#43 Post autor: Koper » wt sty 19, 2010 22:11 pm

Wawrzyniec pisze:Jeremy Soule
A możesz nam wyjaśnić co takiego niezwykłego dokonał ten pan poza zilustrowaniem trochu gier komputerowych, że prędzej udźwignie wątpliwy ciężar Harry'ego Pottera, niż A. Desplat, wg Ciebie?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » wt sty 19, 2010 22:20 pm

Koper pisze:
Wawrzyniec pisze:Jeremy Soule
A możesz nam wyjaśnić co takiego niezwykłego dokonał ten pan poza zilustrowaniem trochu gier komputerowych, że prędzej udźwignie wątpliwy ciężar Harry'ego Pottera, niż A. Desplat, wg Ciebie?
hahahahah Soule... Wawrzyniec Ty to specjalnie nam robisz? :) Takiego kalibru dowcipu to w tym roku jeszcze nie napisałeś na tym forum :lol:
Jeremy Soule lepszy od Desplata... :mrgreen: Mam zawał.. :lol: Zmień dilera tych herbatek oczyszczających, bo chyba szkodzą ;-);-);-)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#45 Post autor: Mystery » wt sty 19, 2010 22:43 pm

Wawrzyniec pisze: Mogę:
Don Davis
Trevor Jones
David Arnold
Jeremy Soule
Danny Elfman
James Horner
John Debney
Michael Giacchino
Christopher Young
Alan Silvestri
Z podanych to najchętniej widziałbym Arnolda. W sumie byłbym ciekaw Hornera, ale to tylko z ciekawości, gdyż był on ponoć rozważany jako kompozytor części pierwszej, ostatecznie zrezygnował na koszt "Pięknego Umysłu". Reszty kompletnie nie widzę na stanowisku kompozytora HP, no może Elfmana jestem sobie wstanie wyobrazić.
Wybór Desplata uważam za strzał w dziesiątkę, bo jak widać, mogło być znacznie gorzej :wink:
A tak w ogóle to wolę Desplata od Williamsa. Williams napisałby score w swoim stylu, coś na poziomie swoich poprzednich Potterów, obdarzonej pięknymi tematami, acz dość średniej muzycznie trylogii. A tak będziemy mieć coś innego, kolejne nowe spojrzenie na tą serię, coś na co będzie się czekało i zastanawiało jakie to będzie.

ODPOWIEDZ