Bernard Herrmann - Vertigo

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Corsito
Gość od wnoszenia fortepianu
Kontakt:

Bernard Herrmann - Vertigo

#1 Post autor: Corsito » ndz paź 07, 2007 19:40 pm

Przyznam się bez bicia że dłuuugi czas nie mogłem sięgnąć po sciężki sprzed 1980 roku, przełamałem się jakieś 2 lata temu, przez przeszło pół roku siedzę głównie w latach 1940-1960, zarówno film jak i muzyka.

Do rzeczy - Vertigo, film z 1958 roku, film wspaniały, szczególną uwagę zwróciłem na muzykę w nim. Płytę z niego poznałem jakieś 2 lata temu, jednakże dopiero po filmie doceniłem jej wielkość :) Mnogość tematów, mi osobiście podszedł najbardziej temat z Scene D'Amour, który jest dominujący w drugiej połowie filmu.

Ile w tej ścieżce można znaleźć korzeni Elfmana z Batmana, to aż trudno uwierzyć :) Elfman nie ukrywał że jset fanem Herrmanna, ale to trzeba samemu posłuchać (Farewell and The Tower). Świetna ścieżka, z którą polecam się zapoznać PO oglądnięciu filmu. Przed może wydać się monotonna, ale kto film zobaczy powinien zmienić zdanie. Polecam.
aha Neshir

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2 Post autor: Tomek » pn paź 08, 2007 15:37 pm

Wspaniały Herrmann. "Scene d'Amour" to mistrzostwo takiej intensywnej melodramatyki, która w owym czasie "królowała". Właściwie Horner w pewnych pracach jest jej największym współczesnym "wyznawcą" :)

A co do Elfmana. Oczywiście :) Przy okazji "Serenady Schizophrany" wspomina, że Herrmann jest jedną z jego największych inspiracji. Wiele jego partytur ma to herrmannowskie znamię - Sommersby, Red Dragon czy Sleepy Hollow (chociaż tego score'u nie trawię - sorry Danny).
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3 Post autor: Mystery » śr paź 10, 2007 19:42 pm

Zabawne. Również od jakieś czasu słucham muzyki z tamtych czasów i to w szczególności Bernarda Herrmanna. Po za wspomnianym Vertigo nie mogę oderwać uszu od przeznakomitych: Citizen Kane, Taxi Driver, Psycho a przede wszystkim North by Northwest. W połączeniu z obrazem - coś niesamowitego, prawdziwa uczta dla zmysłów :)

Awatar użytkownika
Exo
Parkingowy przed studiem nagrań

Re: Bernard Herrmann - Vertigo

#4 Post autor: Exo » pn lis 28, 2011 14:54 pm

Wreszcie odrobina miłości dla Herrmann'a na forum :P

Genialny kompozytor i genialny score! Obok Beneath the 12-Mile Reef, Jason and the Argonauts, Psycho czy The Day the Earth Stood Still jeden z moich ulubionych. Ogólnie jestem wielkim fanem całej twórczości Herrmann'a, łącznie z jego operą Wuthering Heights, która moim zdaniem zawiera jeden z najpiękniejszych motywów jaki słyszałem: http://www.youtube.com/watch?v=N5nJ0ZpzhmM

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#5 Post autor: Krelian » pn lis 28, 2011 15:13 pm

Zapisz się do Towarzystwa Przyjaciół Złotej Ery im. Bernarda Herrmanna :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#6 Post autor: Marek Łach » pn lis 28, 2011 21:20 pm

Niezły odkop. :D

Ale to mój ulubiony Herrmann z moim ulubionym Main Title wszechczasów i kto wie czy nie moim ulubionym love theme. Więc warto przypominać. :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#7 Post autor: Paweł Stroiński » pn lis 28, 2011 22:07 pm

Jak się wpisać do tego towarzystwa?

Jestem przyjacielem Złotej Ery :mrgreen:

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#8 Post autor: bladerunner22 » pn lis 28, 2011 22:14 pm

Paweł Stroiński pisze:Jak się wpisać do tego towarzystwa?

ja też chce :shock:
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#9 Post autor: Wawrzyniec » wt lis 29, 2011 02:11 am

Może Bucholc wie. :wink: Chociaż do fanklubu Herrmanna to i ja bym się chętnie zapisał. :) Chociaż "Vertigo" akurat nie jest moją ulubioną jego pracą.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#10 Post autor: Bucholc Krok » wt lis 29, 2011 12:04 pm

To nie jest fanklub, tylko towarzystwo (zasadnicza różnica) i nie samego Herrmanna, któren jest patronem, tylko GA ogólnie. Radzę to wziąć pod uwagę, żeby nie było nieporozumień.
Zgłaszać można przez zarządzaj profilem -> grupy. CHYBA. M&M jakoś sobie poradzili. Zresztą nie wiem czy przy grupie otwartej trzeba zaraz "zgłaszać", czy można się przyłączyć "z marszu".

Bladu przyjacielem GA? :lol:
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#11 Post autor: Mystery » wt lis 29, 2011 12:10 pm

bladerunner22 pisze:

ja też chce :shock:
Do prezesa Bucholca z tym. Przyda się świeża krew w naszym stowarzyszeniu :wink:

ODPOWIEDZ