Ramin Djawadi - FRIGHT NIGHT (2011)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Ramin Djawadi - FRIGHT NIGHT (2011)

#46 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 02, 2011 13:57 pm

Mefisto pisze:Eh, jak zwykle zrobiliście z igły widły. To nie jest zły score. Ba! To nawet chwilami bardzo fajna, dobra, pomysłowa ilustracja. Temat przewodni bardzo solidny, a cała reszta wyróżnia się jakoś spośród codziennej papki MV. Wyraźnie widać i słychać, że Ramin usiłuje tu szukać nowych, ciekawych rozwiązań i bawić się muzyką. Co prawda zdarzają mu się wpadki, a i godzinny album nie wolny jest od lichego underscore'u, no i w dodatku jest to muzyka do filmu grozy, co z miejsca czyni ją mocno zależną od ekranowych wydarzeń, ergo mniej przyjemną i zjadliwą na płycie. A mimo to Djawadi udało się uniknąć tandety, fajnie też że nie pokusił się o kopiowanie oryginalnej muzyki Fiedela (co więcej, uważam, że go przewyższył, a Fidelowa elektronika już dziś trąci myszką), a i Zimmera wpływu nie słychać tu tak mocno. Ja jestem na tak - gdyby Varese wydało album w swoim starym stylu sprzed lat, czyli ok 30-40 minut, to uważam, że wyszedłby z tego naprawdę dobry, słuchalny albumik. Przy godzinnym materiale jest niestety trochę gorzej, ale 3 się należy bezsprzecznie.
Amen Mefisto. Rety, jak to dziwnie brzmi :? :wink:
W każdym razie widzę, że się zgadzamy, gdyż ja też wystawiłem 3. Największą zaletą tej muzyki jest temat przewodni, szczególnie kończący album "Fright Night" naprawdę fajny kawałek. Niestety rzeczywiście płyta jest za długo i trochę za dużo tego underscore'u się w niej znalazło.
Ale zapewne dobrze się ona sprawuje w obrazie. Dlatego też, taki Djawadi jest na TAK.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#47 Post autor: Koper » pt wrz 02, 2011 17:34 pm

Wawrzyniec pisze:Ale zapewne dobrze się ona sprawuje w obrazie.
Tego nie wiesz. A znając współczesne tendencje oraz doświadczenia Ramina w horrorze ("Unborn") to nie byłbym tego taki pewien a wręcz obstawiałbym przeciwnie.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#48 Post autor: Mefisto » pt wrz 02, 2011 18:17 pm

Film zaliczony, więc wiem już :P Sprawuje się standardowo, czyli straszy kiedy ma straszyć, trzyma w niepewności, kiedy ma trzymać, a poza tym efekty dźwiękowe i akcja na pierwszym planie raczej. Niemniej Ramin wstydzić się nie ma czego - zostaję przy 3.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#49 Post autor: Adam » pt wrz 02, 2011 19:51 pm

no to mamy zaskoczenie roku :P najlepszy Djawadi w karierze :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#50 Post autor: Bucholc Krok » pt wrz 02, 2011 20:20 pm

Czyli mamy kandydata do Oscara?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#51 Post autor: Wawrzyniec » sob wrz 03, 2011 00:30 am

Mefisto pisze:Film zaliczony, więc wiem już :P Sprawuje się standardowo, czyli straszy kiedy ma straszyć, trzyma w niepewności, kiedy ma trzymać, a poza tym efekty dźwiękowe i akcja na pierwszym planie raczej. Niemniej Ramin wstydzić się nie ma czego - zostaję przy 3.
Dziękuję uprzejmie drogi Mefisto :) A film jaki w sam sobie jest, jeśli można spytać.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#52 Post autor: bladerunner22 » sob wrz 03, 2011 06:33 am

Adam Krysiński pisze:no to mamy zaskoczenie roku :P najlepszy Djawadi w karierze :D
Mefi ostatnio failuje więc nie brałbym na poważnie jego uwag, ocenił Kowbojów wyżej ode mnie :lol: .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#53 Post autor: Mystery » sob wrz 03, 2011 20:24 pm

Ot, poprawny score, ani ziębi, ani grzeje (no może ostatni kawałek, który zostaje w słuchaczu na dłużej). Ogólnie jest za długo i za nudno, ale źle z pewnością nie jest, jest pomysł, jest brzmienie, coś na poziomie "Final Destination 5" Tylera, czyli jak na Djawadiego całkiem, całkiem.

Mefisto

#54 Post autor: Mefisto » sob wrz 03, 2011 20:41 pm

Wawrzyniec pisze:A film jaki w sam sobie jest, jeśli można spytać.
Bardzo fajny - nie wiem na ile ma się do oryginału, bo tamtego kompletnie nie pamiętam, ale remake jest spoko. I nawet 3D daje radę.

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#55 Post autor: Ele » ndz wrz 04, 2011 23:22 pm

Adam Krysiński pisze:no to mamy zaskoczenie roku :P najlepszy Djawadi w karierze :D
Medal of Honor?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#56 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 05, 2011 01:49 am

Chodzi nam bardziej do filmu, serialu, a nie do gry. I tak to chyba rzeczywiście jest to jeden z lepszych Djawadich. Choć nie słuchałem np. "Fly Me to the Moon", czy też tego żółwika Sammy'ego, czy jak mu tam, aby ocenić.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#57 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 06, 2011 23:34 pm

Pierwsza i jedyna w Polsce recenzja "Fright Night":

http://muzykafilmowa.pl/recenzja,484,fright-night.html

Autorstwa drugiego po Olku Dębiczu najbardziej kontrowersyjnego recenzenta muzyki filmowej w Polsce :) Zapraszam do czytania i życzę miłej lektury :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#58 Post autor: DanielosVK » czw paź 06, 2011 23:48 pm

Już się tak nie tytułuj, z resztą reklama też jest zbędna, bo każdy na MF regularnie wchodzi chyba.

I mam nadzieje, że to ostatni Djawadi, jakiego na razie recenzujesz. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#59 Post autor: Mystery » czw paź 06, 2011 23:53 pm

Dokładnie, tym bardziej, że to kolejna poprawna politycznie recka :wink: Daj 5 dla Gry o Tron, 1 dla Soul Surfera i wtedy będziemy mogli mówić o kontrowersjach :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#60 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 06, 2011 23:55 pm

DanielosVK pisze: z resztą reklama też jest zbędna, bo każdy na MF regularnie wchodzi chyba.
:roll: Dobrze, że napisałeś "chyba" na końcu zdania.
DanielosVK pisze:I mam nadzieje, że to ostatni Djawadi, jakiego na razie recenzujesz. :P
Na razie tak. W sumie to już moja trzecia recenzja Djawadiego, w ogóle.

ODPOWIEDZ