1920 Bitwa Warszawska - Krzesimir Dębski

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniasz muzykę Krzesimira Dębskiego?

6 wybitna
1
9%
5 bardzo dobra
1
9%
4 dobra
5
45%
3 przeciętna
4
36%
2 słaba
0
Brak głosów
1 dno
0
Brak głosów

Liczba głosów: 11

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Bitwa Warszawska 1920 - Krzesimir Dębski

#316 Post autor: Koper » pn wrz 26, 2011 16:51 pm

DanielosVK pisze:Adam poszedł na wersję bez 3D i okulary założył
chyba przeciwsłoneczne :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#317 Post autor: bladerunner22 » pn wrz 26, 2011 16:55 pm

Koper pisze:
DanielosVK pisze:Adam poszedł na wersję bez 3D i okulary założył
chyba przeciwsłoneczne :D
po co mu okluary? on cały czas ma ciemno przed oczami :mrgreen: .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#318 Post autor: DanielosVK » pn wrz 26, 2011 17:09 pm

A Ty przed uszami. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#319 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 26, 2011 17:37 pm

Dobra, zamiast sobie nawzajem dokuczać to ja mam pytanie i też niby patriotyczne. Tylko zamiast zajmować się tym filmem Hoffmana i muzyką Dębskiego, to uważam, że przy tym całym hypie z "Najważniejszą Bitwą we Wschechświecie", zapominamy o najnowszym filmie Agnieszki Holland "In Darkness" (W Ciemności). W sumie ten film i to nie tylko ze względu na panią reżyser zapowiada się lepiej od "Bitwy Warszawskiej". Ciekaw tylko jestem jak się będzie prezentowała oprawa muzyczna za którą odpowiada nieznany mi Antoni Łazarkiewicz? I tutaj pewnie Adam, jako specjalista, ekspert i promotor polskiej muzyki filmowej, może mi coś więcej na temat tego pana powie i oceni jak widzi szanse na dobry score?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#320 Post autor: DanielosVK » pn wrz 26, 2011 17:40 pm

Dobre pytanie, ale pewnie Adam odpowie Ci "Proste, wawrzek... przestań tłuc tego Zimmera i poszukaj sobie w google", tak jak mi kiedyś powiedział z Shorem, gdy spytałem o jakiegoś Drizhala. :(
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#321 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 26, 2011 17:46 pm

To jest niestety też cały Adam :( Mocno i na każdym kroku reklamuje polskie płyty, strasząc nas czasami różnymi okładkami i dokładnie wklejając wszystkie doniesienia prasowe. A kiedy ktoś na poważnie się o coś zapyta, to wtedy Adam ucina dyskusja i przechodzi w prześmiewczy atak używają przy tym jako narzędzia LOLowania ulubionego kompozytora osoby pytającej.
Ale mam nadzieję, że tym razem Adam będzie bardziej wyrozumiały i w mniej bojowym nastroju :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#322 Post autor: Mystery » pn wrz 26, 2011 17:48 pm

Drugiej Listy Schindlera nie będzie :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#323 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 26, 2011 17:49 pm

Nigdy nie będzie :) Pytanie tylko na ile Łazarkiewicz stworzy coś w miarę nowego, a na ile pójdzie w typowe dlatego typu kina klisze i zaserwuje nam smutne skrzypce.

Templar

#324 Post autor: Templar » pn wrz 26, 2011 17:53 pm

Wawrzyniec pisze:Ciekaw tylko jestem jak się będzie prezentowała oprawa muzyczna za którą odpowiada nieznany mi Antoni Łazarkiewicz? I tutaj pewnie Adam, jako specjalista, ekspert i promotor polskiej muzyki filmowej, może mi coś więcej na temat tego pana powie i oceni jak widzi szanse na dobry score?
Tutaj możesz przesłuchać kilka utworów z różnych soundtracków:

http://www.lazarkiewicz.art.pl/

Ja osobiście lubię bardzo jego soundtrack do Ekipy (swoją drogą świetny serial), ale Dębski jednak lepszy ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#325 Post autor: DanielosVK » pn wrz 26, 2011 18:05 pm

Ładna muzyka, podoba mi się.
Fe.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#326 Post autor: Adam » pn wrz 26, 2011 20:11 pm

Wawrzyniec pisze:Dobra, zamiast sobie nawzajem dokuczać to ja mam pytanie i też niby patriotyczne. Tylko zamiast zajmować się tym filmem Hoffmana i muzyką Dębskiego, to uważam, że przy tym całym hypie z "Najważniejszą Bitwą we Wschechświecie", zapominamy o najnowszym filmie Agnieszki Holland "In Darkness" (W Ciemności). W sumie ten film i to nie tylko ze względu na panią reżyser zapowiada się lepiej od "Bitwy Warszawskiej". Ciekaw tylko jestem jak się będzie prezentowała oprawa muzyczna za którą odpowiada nieznany mi Antoni Łazarkiewicz? I tutaj pewnie Adam, jako specjalista, ekspert i promotor polskiej muzyki filmowej, może mi coś więcej na temat tego pana powie i oceni jak widzi szanse na dobry score?
Antek to spoko gość, umawiam się z nim na wywiad od dawna i jakoś nie możemy sie dograć.. Ale Ty masz do niego Wawrzku bliżej :P
to bliska rodzina rezyserki, bo Hollandówna jest jego ciotką. Pisze spoko muze, tylko mało ma wydanej.
Ma pokażną filmografię i kilka fajnych imo scorów na koncie:

http://filmpolski.pl/fp/index.php/1114385

Polecam zapoznać się z wydanymi scorami bo jest ich mało - Na Koniec Świata (duet z dziewczyną szamana) , 0_1_0, Winterreise (varese EU) oraz szczególnie Ekipa jako pierwsza. Nie są to żadne geniusze, ale facet ma spory talent. Poziom Lorenca czy Dębskiego obecny i dawny jest oczywiście dla niego na razie nieosiągalny, ale z młodego pokolenia radzi sobie imo najlepiej w filmach, choć konotacje rodzinne pozwoliły mu w ogóle zaistnieć, bo ciotka czekała aż Antoś będzie pełnoletni i podziękowała wówczas Kaczmarkowi ;-)

Na płycie z Kopii Betowena jest tylko End Credits a reszta zapchajdziury plumkającego Szopena. Resztę ma niewydanych - najbardziej szkoda Janosika, który po samym filmie oceniam na jego najlepszy score.

A więcej możesz dowiedzieć się i posłuchać na jego bardzo profesjonalnej oficjalnej stronie..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#327 Post autor: Koper » pn wrz 26, 2011 21:01 pm

Jak "Janosik" to jego najlepszy score, to gościu za zajebiaszczy nie jest. :P

Holland po "Janosiku" to też by sobie już dała spokój, bo jeszcze niżej się stoczy i dopiero będzie. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#328 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 26, 2011 21:28 pm

Adam pisze:Na płycie z Kopii Betowena jest tylko End Credits a reszta zapchajdziury plumkającego Szopena.
Chopina :? Czy to był taki Twój dowcipi :wink:

A co do samej Holland to poza masakrycznym Janoskiem nakręciła np. parę odcinków "The Wire", "The Killing", "Cold Case", a to są dobre seriale.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#329 Post autor: Adam » pn wrz 26, 2011 21:32 pm

a co się dziwicie że Janosik był jaki był skoro za marne grosze bujali się z tym filmem przez prawie 5 lat z przerwami robiąc dogrywki przez ten czas? to był film który robiła dla siebie ot tak bo miała kaprycho bo lubiła sobie janosika za małolata.. a score był imo najlepszą jego częścią. a że Holland się nie skończyła to możecie przeczytać tutaj- http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... azach.html
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#330 Post autor: Adam » śr wrz 28, 2011 18:30 pm

muzyka z płyty nabiera dodatkowych walorów, jednak to nie to co pół-mono na YT :) piosenki są ok, poza tymi szybszymi i wisniewskiej - najfajniejsza z nich to ta ruska. inną kategorią jest end credits - podoba mi się ta tytułowa piosenka - jednak co Cygan, to Cygan 8) Fakt oparcia kawałka o piękny temat miłosny też był dobrym posunięciem. Urbańska to bdb wokalistka wiec tutaj też przyczepić się nie można do niczego. Troszkę tylko razi mnie w piosence forma użycia perkusji. Dąbrówka (mąż i producent Kukulskiej i solista na wielu ważnych polskich płytach muzyki popularnej - tutaj też brał udział w grze na samym scorze również) jest jednym z najwybitniejszych polskich perkusistów z - powiedzmy - młodego pokolenia (choć wiekowo za młody nie jest), ale tutaj jakoś sztampowo to brzmi, wg mnie można było bez tej perkusji tą balladę pociągnąć. Wydaje mi się że na siłę chciano spokojną balladę podbić do rangi popu (i do Dumki przy okazji), a niepotrzebnie wg mnie.

Tak więc Dębski mnie usatysfakcjonował - jak przystało na wykształconego gościa z talentem zrobił co należało, żaden geniusz to nie jest, ale to bardzo poprawna praca i nie widać aż 9 letniej przerwy w filmach tutaj u tego kompozytora.

btw czy kojarzy ktoś z regularnego czytania Przekrój? nie czytam tej gazety, ale w najnowszym jest duża recka Bitwy i to dośc szokująca bo koleś tak zmasakrował calutki film ze wszystkim nawet Idziaka, wystawiając 1/6 i pisząc epitety, że nie wiem czy to dla rozgłosu czy co? dawno nie czytałem takiego masakrującego tekstu polskiego filmu.. coś czytałem że kiepsko tej gazetce idzie odkąd Hajdarowicz swoje łapki do niej przyłożył..
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ