Alexandre Desplat - Godzilla (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Alexandre Desplat - Godzilla (2014)

#196 Post autor: hp_gof » czw maja 01, 2014 00:05 am

Jezu, nie dość, że Birth i Syriana, to jeszcze inspirował się Tree of Life :mrgreen: Ciekawe ile z tej inspiracji będzie w filmie ;)

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#197 Post autor: qnebra » czw maja 01, 2014 00:12 am

Pewnie tyle, co Godzillę obchodzi czy właśnie nie niszczy przypadkiem filharmonii. Chociaż z drugiej strony można się spodziewać po tym reżyserze, że te inspiracje miały jakiś wpływ.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#198 Post autor: Paweł Stroiński » czw maja 01, 2014 00:23 am

Awangarda, ambient, minimalizm, liryka, pierdolnięcie.

Bardzo eklektyczny wybór i bardzo pokazujący świadomość muzyczną tego reżysera, która jest dużo lepsza niż dużej części starszych od niego :) .

Jeśli choć połowa tych inspiracji została podesłana Desplatowi... to będzie geniusz. Jeśli tych pięć "źródeł" połączono w jedno spójne dzieło (choć najmniej się spodziewam ambientu :mrgreen: ), możemy mieć jeden ze score'ów roku.

Jeden z, ponieważ Grand Budapest Hotel trudno będzie przebić.

hp_gof

#199 Post autor: hp_gof » czw maja 01, 2014 03:07 am

Weź się może nie podniecaj tak bardzo... ;)
Powyższa playlista pokazuje tylko tyle, że wybór Desplata był świadomy i celowy. I teorie spiskowe Adama tu nie mają nic do rzeczy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#200 Post autor: Adam » czw maja 01, 2014 07:41 am

wreszcie jakaś sensowna opinia Duxa w morzu tego hajpu :P :

http://film.org.pl/kmf/trailer/godzilla ... ler-53972/
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#201 Post autor: qnebra » czw maja 01, 2014 08:34 am

Szkoły i tak pójdą :P

hp_gof

#202 Post autor: hp_gof » czw maja 01, 2014 10:39 am

Czy ja wiem, czy rozsądna? Po pierwsze krótka i oprócz narzekania, że "za dużo potworów" to nic w niej nie ma. A mnie się podobał bardziej zwiastun azjatycki, te pierwsze mnie troszkę nie przekonywały, bo zbyt wiele nie pokazały. A GOD-zilla będzie pokazywana (-y) :D z różnych perspektyw, w końcu to wielki potwór, więc będą pewnie na początku widoki z perspektywy maluczkiego człowieczka, jak i w całej okazałości. Na razie to mamy takie wróżenie z fusów.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#203 Post autor: Koper » czw maja 01, 2014 10:45 am

hp_gof pisze:Czy ja wiem, czy rozsądna? Po pierwsze krótka i oprócz narzekania, że "za dużo potworów" to nic w niej nie ma. A mnie się podobał bardziej zwiastun azjatycki, te pierwsze mnie troszkę nie przekonywały, bo zbyt wiele nie pokazały. A GOD-zilla będzie pokazywana (-y) :D z różnych perspektyw, w końcu to wielki potwór, więc będą pewnie na początku widoki z perspektywy maluczkiego człowieczka, jak i w całej okazałości. Na razie to mamy takie wróżenie z fusów.
A dla mnie kompletnie odwrotnie. Pierwsze trailery wiele nie pokazywały, więc były intrygujące. W tym ostatnim mamy jakieś monster wars, więc jak rzadko zgadzam się z opinią KMFu.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#204 Post autor: Adam » czw maja 01, 2014 11:46 am

ciekawe czy Bay robił tu dokrętki lub jako kreatywny konsultant :mrgreen:
#FUCKVINYL

Oliver
Szofer w RCP

#205 Post autor: Oliver » czw maja 01, 2014 12:02 pm

Trochę wkurza mnie ta playlista Godzilli opublikowana na Empire. Ktoś kto zna muzykę filmową i jest z nią od wielu wielu lat ma świadomośc wtórności zjawiska jakim jest komponowanie muzyki do filmów hollywoodzkich a te wszystkie akredytacje do ujawniania procesów twórczych kompozytorów marki Desplata jest pod względem kulturalnym zjawiskiem pejoratywnym. Nie jestem przeciwny demokracji i internetowych ceregieli bo to jest fajna ciekawostka, ale pod względem emocjonalnym to wszystko traci na wartości.

hp_gof

#206 Post autor: hp_gof » czw maja 01, 2014 12:05 pm

Templar, tak się tylko upewnię, Ty masz dostęp do australijskiego itunesa? :D Bo tam faktycznie podobnie jak w Niemczech score jest dostępny od 9-ego ;) I tak jak mówiłeś, dzięki różnicy w strefie czasowej to u nas nawet 8-ego :D Czyli za tydzień <3 A klipów jak nie było, tak nie ma...
Oliver - przecież ta playlista to tylko muzyka, którą reżyser się katował kręcąc film, wcale nie musiała mieć dużego wpływu na to co ostatecznie skomponował Desplat. A jak jest naprawdę, to się przekonamy już wkrótce ;)

Templar

#207 Post autor: Templar » czw maja 01, 2014 12:08 pm

Tak, mam, ok. 15-16 w następny czwartek będę miał score :P No chyba, że wcześniej gdzieś wycieknie, tak jak to się czasem zdarza :P

Oliver
Szofer w RCP

#208 Post autor: Oliver » czw maja 01, 2014 12:11 pm

hp_gof pisze:Oliver - przecież ta playlista to tylko muzyka, którą reżyser się katował kręcąc film, wcale nie musiała mieć dużego wpływu na to co ostatecznie skomponował Desplat. A jak jest naprawdę, to się przekonamy już wkrótce ;)
Niby nie, ale zaprzeczysz jak ci powiem, że nie lepiej samemu odkrywac inspiracje danego kompozytora a nie jakieś dziwne insynuacje? :P
Czasami lepiej nie korzystac z neta i samemu odkrywac pewne detale. Mówie to z myślą o tobie hp-gofie :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#209 Post autor: Mystery » czw maja 01, 2014 12:17 pm

Ta tracklista jest bycza i działa na wyobraźnię, szczególnie jak widzi się takie kwiatki jak Trinity And Beyond 8)

Co do zwiastunu, to naparzające się potwory będą tu główną atrakcją, także nie wiem gdzie widzicie problem :P

Oliver
Szofer w RCP

#210 Post autor: Oliver » czw maja 01, 2014 12:20 pm

Problemu rzecz jasna nie ma, ale Desplat to Desplat. Jakaś tam wartośc artystyczna i dobry poziom gwarantowany. :wink: Lubię propagande Nolana o utrzymywaniu wszystkiego w tajemnicy do czasu pęknięcia bańki spekulacyjnej. :P

ODPOWIEDZ