Alexandre Desplat & VA - Valerian And The City Of A Thousand Planets (2017)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Alexandre Desplat & VA - Valerian And The City Of A Thousand Planets (2017)

#451 Post autor: Adam » śr sie 02, 2017 18:45 pm

Potrafię tylko trzeba było go zatrzymać żeby wiedział że prawdziwy fan a nie byle jaki łowca autografów z kartką papieru i 50 zdjęciami :) zawsze trzeba docenić ambitne rzeczy u artysty bo to go połechta i nawet Olek Kompoziteeur Magnifik się nie oparł 8)
#FUCKVINYL

hp_gof

#452 Post autor: hp_gof » śr sie 02, 2017 21:54 pm

Nieważne, co sobie pomyślał, tak naprawdę jesteś zwykłym oszustem :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#454 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 03, 2017 00:27 am

Dobra zamiast Adamem skoncentrujmy się na Alexandrze. I naprawdę mam problem z tym scorem. :? Gdyż nie powiem dobrze mi się z nim obcuje. Orkiestra jest przyjemna, wszystko brzmi lekko, spokojnie to nie jest ciężar Godzilli, tylko te nieszczęsne ukryte tematy. :?
Może właśnie takie jest profesjonalne podejście do ilustracji, ale trochę oglądając i słuchając ten score, czuję się, jakby Desplat mega komponował pod każdą scenę, ale mnie komponował pod całość, jako cały film. Może to brzmi głupio, ale tak trochę to czuję, że mamy kawałki układanki, które w połączeniu tworzą spójną całość. Ale też można byłoby je spokojnie poukładać inaczej i też by funkcjonowały.

Dlatego nie wiem, czy nie lepiej by było, gdyby Desplat najpierw skomponował jedną wielką, taką może 40 minutową suitę, zawierającą główne tematy Valeriana. A następnie z tego mógłby już potem powkładać co gdzie trzeba, przearanżować jak trzeba. Albo po prostu poprosić Pope'a żeby to zrobił.

Tak też z jednej strony nie dziwię niektórym zachodnim orgazmom, gdyż technicznie wszystko jest cacy i brzmieniowo jest bogato. Tyle, że nie jest to praca, z tych, gdzie nagle puszczę komuś jej fragment i ta osoba od razu zareaguje: "To Valerian! Wszędzie poznam to brzminie! lub "To Valerian! Od razu poznałem po temacie!".
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#455 Post autor: bladerunner22 » czw sie 03, 2017 08:41 am

Wawrzyniec pisze:
czw sie 03, 2017 00:27 am

Tak też z jednej strony nie dziwię niektórym zachodnim orgazmom, gdyż technicznie wszystko jest cacy i brzmieniowo jest bogato. Tyle, że nie jest to praca, z tych, gdzie nagle puszczę komuś jej fragment i ta osoba od razu zareaguje: "To Valerian! Wszędzie poznam to brzminie! lub "To Valerian! Od razu poznałem po temacie!".
a to olek w ogóle taki napisał w swojej karierze ? :mrgreen:

hp_gof poprzednia stopka z shape of water miała tę głębie koloru 8)
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

hp_gof

#456 Post autor: hp_gof » czw sie 03, 2017 09:09 am

Wawrzyniec pisze:Dlatego nie wiem, czy nie lepiej by było, gdyby Desplat najpierw skomponował jedną wielką, taką może 40 minutową suitę, zawierającą główne tematy Valeriana. A następnie z tego mógłby już potem powkładać co gdzie trzeba, przearanżować jak trzeba. Albo po prostu poprosić Pope'a żeby to zrobił.
Widzę, że próbujesz przełożyć niemieckie metody pracy na francuskiego kompozytora :P Wystarczyłoby, żeby walnął na początku albumu 3-minutową pełną, koncertową aranżację tematu Valeriana, a na koniec 8-10-minutową suitę ze wszystkimi tematami ;) Wtedy więcej osób byłoby zadowolonych z albumu. A jeszcze jakby Besson zrobił czołówkę bez Bowiego (zamiast tego główny temat), skasował sekwencję Final Combat i wrzucił suitę pod napisy końcowe, to i w filmie byłoby jeszcze lepiej niż jest teraz (a jest bardzo dobrze).

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#457 Post autor: Adam » czw sie 03, 2017 10:00 am

Val jednak w Imax3d z napisami <3
#FUCKVINYL

hp_gof

#458 Post autor: hp_gof » czw sie 03, 2017 10:09 am

Napisałem to kilka(naście) postów wcześniej ;) Wybieram się jutro :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#459 Post autor: Adam » czw sie 03, 2017 10:28 am

tylko że jeszcze wczoraj w kraku nie było - dziś się pojawiło.. nie ogarniam tych uaktualnień ich repertuarów..
#FUCKVINYL

hp_gof

#460 Post autor: hp_gof » czw sie 03, 2017 10:36 am

Mam wrażenie, że z tym IMAXem to na ostatnią chwilę się dogadali, bo dopiero koło środy ta informacja się pojawiła. I u mnie już wtedy były dostępne bilety do IMAXa, więc nie wiem co było nie tak z Krakowem ;) Po raz pierwszy cieszę się, że w IMAXie jest głośno :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#461 Post autor: Adam » czw sie 03, 2017 10:44 am

co nie znaczy że muzyka będzie głośno zmiksowana - wyjdzie w praniu :)
#FUCKVINYL

hp_gof

#462 Post autor: hp_gof » czw sie 03, 2017 11:10 am

W Warszawie w Multikinie Złote Tarasy była, więc liczę na muzyczny orgazm :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#463 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 03, 2017 23:06 pm

To dość często zjawisko przy piosenkach Bowiego ;)

A na poważniej, to ciekawe ile osób będzie na sali? Plus dzisiaj znowu słuchałem tego soundtracku i znowu muszę przyznać, że nie było to złe przeżycie. Pod względem Desplatobusterów, to na pewno nie jest "Godzilla", jest tutaj fun. Chociaż zaznaczam, że np. mimo wszystko pierwszy utwór na płycie i zaczyna się od czego? Plumkania, nawet jeżeli tylko na kilka sekund. ;)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#464 Post autor: hp_gof » czw sie 03, 2017 23:19 pm

Nawet jak włączysz sobie tracklistę wydania digital, to tam pierwszym utworem jest Big Market, które zaczyna się od fortepianu i jest taaaaaaak bardzo desplatowskie, że jak to po raz pierwszy słuchałem, to sobie pomyślałem - ale będą jęki na forum! :P Z tego co podpatrywałem na stronie CC, to całkiem sporo biletów się już na jutro sprzedało, więc myślę, że zainteresowanie powinno być przyzwoite :) A tak w ogóle, to Wawrzek, nie przepraszaj za to, że ci się podoba Valerian ;) Bo to wygląda tak jakbyś się bał do tego przyznać :P

hp_gof

#465 Post autor: hp_gof » pt sie 04, 2017 18:49 pm

Byłem w kinie po raz drugi, tym razem w IMAXie :) I powiem tak: film podobał mi się jeszcze bardziej niż za pierwszym razem 8) Tym razem zupełnie mi się nie dłużył (może dlatego że nie oglądałem go wieczorem, więc byłem wypoczęty), nie przeszkadzały mi zawiłości fabuły (bo już kumałem o co chodzi, nie byłem zdezorientowany milionem detali na ekranie) ani miłosne dialogi, lepiej znałem już ścieżkę dźwiękową, więc mogłem się nią delektować bez limitu, w dodatku wielki ekran IMAXa - cudeńko :) Potwierdziło się, że film ma dobry miks, bo muzyka Desplata jest znów bardzo dobrze wyeksponowana, głośna i znowu mnie przechodziły dreszcze (zwłaszcza Flight Above the Big Market - to dopiero będzie musiało być niezłe przeżycie w 4DX! :shock: ). Uważam, że te wszystkie skrajnie negatywne opinie zagranicznych krytyków są daleko na wyrost, zdecydowanie czekam na sequel! A za tydzień idę na wersję 4DX, bo zwyczajnie mam ochotę ten film obejrzeć jeszcze raz (chcę, żeby dosłownie mną wstrząsnął :mrgreen: ) - nie wiem, kiedy ostatnio oglądałem jakiś film 3 razy w kinie - chyba to był Więzień Azkabanu (pamiętam, że szedłem ze względu na Buckbeak's Flight) ;) A jak jeszcze mi sił starczy, to za jakiś czas moooooże skuszę się na wersję 2D z dubbingiem, tak z czystej sadomasochistycznej ciekawości :P :P :P Ale rekordu Wawrzka z Interstellar to chyba nie pobiję :P

Tutaj był poruszany przez Wawrzka problem ilustracyjności Valeriana - ja powiem tak: Desplat genialnie zilustrował ten film. Świetnie zilustrował muzycznie wszystkie miejsca, gatunki, postacie, sytuacje itd. Perły są nie tylko piękne na ekranie, ale i mają piękną oprawę muzyczną, naprawdę rajską (czyli taką jak planeta Mul, z której pochodzą) - kto tak jeszcze pisze muzykę? Początkową sekwencję z ich udziałem ogląda się fantastycznie. Czy był potrzebny mocniejszy temat dla nich? Nie sądzę. Wyróżniają się muzycznie w wystarczającym stopniu. Ta praca jest nieco zbliżona podejściem do Złotego Kompasu - tam też Olek postawił w większym stopniu na znalezienie charakterystycznego brzmienia/barwy dla kolejnych postaci, miejsc, sytuacji niż na lejtmotywikę. I spodziewam się, że Valerian pozostanie równie niedoceniony co Złoty Kompas, który po latach cenię coraz bardziej. A film? Myślę, że też będę do niego wracać :) Dobra, wyłączam tryb fanboja, czekam na wasze (krytykanckie) opinie 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ