ALEXANDRE DESPLAT - ARGO (2012)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: ALEXANDRE DESPLAT - ARGO (2012)

#211 Post autor: hp_gof » wt sty 22, 2013 13:20 pm

Oj, Dziewczyna z perłą jest... :P (rozmarzyłem się) piękną muzyką. Zaskakujące, że są osoby desplatosceptyczne, które pamiętają score sprzed 10 lat! :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#212 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 22, 2013 13:27 pm

O ja jestem osobą bardzo wrażliwą na sztukę. A obraz Vermeera miałem zaszczyt widzieć na żywo. Dlatego też naturalnie widziałem film, jak i przesłuchałem soundtrack. Desplatowi udało się naprawdę ładny temat stworzyć, który mi utkwił w pamięci.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#213 Post autor: hp_gof » wt sty 22, 2013 13:48 pm

To teraz czekamy na Renoira ;) Jest szansa, że może i ten film obejrzysz i muzy Olka posłuchasz. Ale na razie ciemno i głucho, kiedy to trafi do dystrybucji. Poza Cannes chyba jeszcze nie wyszło...
PS. A nie, przepraszam, 2 stycznia weszło we Francji, Belgii, 17 stycznia w Danii, 7 lutego wchodzi w Niemczech :shock: - Wawrzek, idziesz do kina i mi nagrywasz na dyktafon :mrgreen: A o płycie dalej cicho sza :(

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#214 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 22, 2013 14:00 pm

Za niedługo Berlinale. Ale jeszcze nie miałem programu w ręce. Może tam coś będzie Desplata plumkało? :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#215 Post autor: Marek Łach » wt sty 22, 2013 15:21 pm

Koper pisze:ale patrząc na płytę, to solidna praca, której nieźle się słucha i nie zaplumkuje człowieka na śmierć. :P
Jak już pisałem, album to pitolenie bez ładu i składu, utwory które do siebie nie pasują i w niejednym przypadku sobie przeczą. :P Pojedynczo nieźle się ich słucha, ale nie układają się w jakąkolwiek logiczną całość czy narrację, ergo - album też jest do kitu. ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#216 Post autor: Koper » wt sty 22, 2013 15:42 pm

Jak mają się układać w narrację, skoro nijak mają się do filmu? :P To taka kompilacja tracków used in and inspired by movie :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#217 Post autor: hp_gof » wt sty 22, 2013 15:58 pm

Zgadzam się w pewnym stopniu z Markiem. Momentami album jest dziwnie zmontowany. Np. W Cleared Iranian Airspace najpierw mamy kawałek, który pojawia się w filmie, potem dodany jest motyw z The Mission grany na fortepianie (piękna aranżacja, akurat uwielbiam takie plumkanie, nic na to nie poradzę), a potem jeszcze doklejone na siłę po raz wtóry The Mission. Nie trzyma się to kupy. Bo ani to nie jest ułożone chronologicznie, zmontowane jest raczej przypadkowo na zasadzie luźnych skojarzeń. Tak samo utwór otwierający album - ani to główny motyw, ani nawet pierwsza część nie pojawia się w filmie, dopiero pod koniec jest dający radę "kawałek akcji", który jest jednym z dwóch highlightów filmu i pojawia się dodatkowo w minimalnie zmienionej aranżacji w napisach końcowych. Do tego Desplat pojechał po najmniejszej linii oporu tworząc score, który jest typowy dla filmów, których akcja rozgrywa się w tym rejonie geograficznym. Z jednej strony go nie winię, bo przy tylu projektach może sobie na to pozwolić, czego dowodem jest zupełnie inne, bardziej pomysłowe Zero Dark Thirty, gdzie skorzystał z podobnego instrumentarium, ale rejon geograficzny został subtelnie zaakcentowany, a score nie jest przesycony stereotypowością, jak Argo. Jednak z drugiej strony albumu się całkiem nieźle słucha i dla niektórych liczy się to bardziej niż brak oryginalności, stąd nominacje i nagrody.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#218 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 23, 2013 00:58 am

Dziwna sytuacja. :? Najwięksi hejterzy Desplata bronią tej pracy przed jego największymi fanbojami. :?

hp_gof

#219 Post autor: hp_gof » śr sty 23, 2013 01:39 am

No kurna, ja się znam na Desplacie, więc wiem co dobre, a co nie w jego twórczości :mrgreen: A jak komuś się podoba Argo - super, nie bronię - ale nikt mi nie zabroni dziwić się jego fenomenowi i wyliczać wady score'u ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#220 Post autor: Koper » śr sty 23, 2013 09:51 am

Jaki fenomen? Solidna muzyczka i nic ponadto. A wszelkie nominacje wiadomo z dupy, ale to idą siłą filmu. Jak zwykle. Jakby Desplat choćby i najlepszą muzykę komponował do jakiegoś nikomu nieznanego kina rodem z Pakistanu, to by te Oscary zobaczył jak świnia niebo. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#221 Post autor: hp_gof » śr sty 23, 2013 10:55 am

To by dostał nominację za co innego ;)

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#222 Post autor: Cisek » czw kwie 25, 2013 11:07 am

Odkopuję temat bo wysoko postawieni ludzie prosili o zdjęcia wydania płytowego :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

hp_gof

#223 Post autor: hp_gof » czw kwie 25, 2013 11:10 am

"Wysoko postawieni ludzie" :mrgreen: Tia ;)
A jak wygląda książeczka w środku? :P
(Ładne!)

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#224 Post autor: Cisek » czw kwie 25, 2013 11:23 am

A książeczka wygląda... voila:

Obrazek
Obrazek

hp_gof