Wybacz, że wymienię najpierw Mystery'ego przed Tobą.hp_gof pisze:Na razie wypowiedziały się bodajże tylko 3 osoby, z czyim zdaniem się szczególnie liczysz?
Brave - Patrick Doyle
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Re: Brave - Patrick Doyle
#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
hp_gof
Ależ nawet nie sądziłem, że w ogóle mnie wymiesisz. W każdym razie wydaje mi się, że komentarze co do TDKR to w sumie pobożne życzenia, bo nikt filmu ani scoru na oczy nie widział, a klipy nic nie wnoszą. Dlatego nie powinny ani napawać optymizmem, ani pesymizmem. Po prostu opóźniają moment rozczarowania albo zasłużone okrzyki radości. Wstrzymują się z opinią do premiery score'u i filmu. A o Meridzie wiemy dużo więcej: jest score, a film jest przewidywalny (w przeciwieństwie do skąpych informacji o Batmanie), więc wiemy czego spodziewać się na ekranie. Wiemy czego brakuje muzyce Doyle'a i dlaczego najprawdopodobniej tak się stało. Znamy tez mocne strony. A co konkretnie Ciebie zadowoli - dowiemy się jak sam płytę przesłuchasz. Mnie w scorze same dudy nie wystarczają.Wawrzyniec pisze:Wybacz, że wymienię najpierw Mystery'ego przed Tobą.I o ile Wasze komentarze co do "TDKR" napełniały mnie optymizmem, o tyle te kilka uświadamia mnie, że jest w porządku, ale też nie tak rewelacyjnie jak się spodziewałem.
Tak piszecie jakbyście oczekiwali klimatów szkockich na miarę "Braveheart" Jamesa Hornera. Pamiętajcie, że jest to produkcja familijna, a więc ma być słuchana również przez dzieci. Piosenki otwierające to takie brzdąkania gitarowe, brzmi to jak Amy MacDonald, dobre do słuchania w audycji poświęconej muzyce folkowej. Lekką łezkę wywołuje pieśń Emmy Thompson ze śpiewającym dzieckiem.
A sama muzyka instrumentalna - dobra, przyzwoita rzemieślnicza praca. Jeszcze mnie na kolana nie rzuciła, ale zdecydowanie wyżej można postawić na półce niż np. "Królewnę Śnieżkę" JNH.
Niektóre utwory mają szansę stać się wizytówką tej produkcji i będą przez wielu widzów bezbłędnie rozpoznawane w konkursach typu "Z jakiego to filmu?" (patrz "Merida's Home").
Jakby coś takiego Djawadi spłodził do "Games Of Throne", to mielibyście go za geniusza. A skoro to Doyle, to poprzeczkę stawia się wyżej.
A sama muzyka instrumentalna - dobra, przyzwoita rzemieślnicza praca. Jeszcze mnie na kolana nie rzuciła, ale zdecydowanie wyżej można postawić na półce niż np. "Królewnę Śnieżkę" JNH.
Niektóre utwory mają szansę stać się wizytówką tej produkcji i będą przez wielu widzów bezbłędnie rozpoznawane w konkursach typu "Z jakiego to filmu?" (patrz "Merida's Home").
Jakby coś takiego Djawadi spłodził do "Games Of Throne", to mielibyście go za geniusza. A skoro to Doyle, to poprzeczkę stawia się wyżej.
Dokładnie, jakby pod tą muzyką podpisał się Djawadi to z pewnością bym go pochwalił za najlepszy score w swojej karierze, ale od swoich ulubionych kompozytorów zawsze wymagam więcej i nie zadowolę się jedynie solidnie odwaloną robotąJakby coś takiego Djawadi spłodził do "Games Of Throne", to mielibyście go za geniusza. A skoro to Doyle, to poprzeczkę stawia się wyżej.
tak trzymać Myster, dość partactwa i sztucznej hambitności!
NO CD = NO SALE
Niemal pół godzinny wywiad z Doylem
http://www.youtube.com/watch?v=8w3s5A-saOk
http://www.youtube.com/watch?v=8w3s5A-saOk
I z tym jest nie inaczej, przyjemna pogawędka, a z ciekawostek, Doyle dostał angaż do Brave, już 3.5 roku temu.Adam pisze:dp30 - najlepsze video-wywiady w necie.
- Arthur
- Nominacja do odkrycia roku
Score juz sie ukazal, zeby nie zapeszać powiem tylko:
Klasa Doyle !!!! Merida to równorzędny przeciwnik dla Toothless'a. Więcej nie powiem, by nie narobić wam za dużo smaczku.
ps. Tylko na początku nie umierajcie ze szczęścia
Klasa Doyle !!!! Merida to równorzędny przeciwnik dla Toothless'a. Więcej nie powiem, by nie narobić wam za dużo smaczku.
ps. Tylko na początku nie umierajcie ze szczęścia
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer
-
Mefisto
Bardzo fajny, lekki score przygodowy z dużą dawką 'celtycyzmu', a więc zdecydowanie moje klimaty.
4 / 5 i chuj
4 / 5 i chuj
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
To mnie chyba przekonało.Mefisto pisze:4 / 5 i chuj
#WinaHansa #IStandByDaenerys
a ja nie dołączę się do zachwytów. niestety. doceniam kunszt itd, ale przerobiłem masę etnicznych scorów, w tym właśnie celtyckich. ale to co zaprezentował Dojl, to wszystko już było. underscore jest niezjadliwy dla mnie (np. 9 track = blehh). nie czekałem specjalnie na tą pracę, właśnie przez fakt siedzenia w tej tematyce. a jako score do hollywoodzkiej bajki - wiadomo że muza jest porządna i nietypowa, stąd pewnie będzie grad nagród i teksty o najbardziej celtyckim scorze od czasów braveheart, jak na jankeską zerową znajomośc świata scorowego przystało, i nie dziwie sie docenienia..
nie liczyłem że mnie Brave coś zaskoczy i tak się stało. może jakbym nie znał lepszych celtycko prac, to by mi się praca podobała tak jak Wam wyżej. polecam zatem poszperać za innymi a będziecie mile zaskoczeni i szybko zapomnicie o Brave
z ostatnich prac tego typu jakie słuchałem to np pierwsza z brzegu z 2009 r która zamiata celtycko Brave jest coś takiego (można dostać z autografem przez stronę kompozytora
):

albo druga, z 2005 r o ile mnie pamięć nie myli, emeryta Cosmy :

nie liczyłem że mnie Brave coś zaskoczy i tak się stało. może jakbym nie znał lepszych celtycko prac, to by mi się praca podobała tak jak Wam wyżej. polecam zatem poszperać za innymi a będziecie mile zaskoczeni i szybko zapomnicie o Brave

albo druga, z 2005 r o ile mnie pamięć nie myli, emeryta Cosmy :

NO CD = NO SALE
-
Mefisto
Stary, wszystko wszędzie już było - z takim podejściem to cały świat można by sobie było odpuścić, bo już się kręcił w zeszłym rokuAdam pisze:ale to co zaprezentował Dojl, to wszystko już było.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Adam pisze:polecam zatem poszperać za innymi a będziecie mile zaskoczeni i szybko zapomnicie o Bravez ostatnich prac tego typu jakie słuchałem to np pierwsza z brzegu z 2009 r która zamiata celtycko Brave jest coś takiego (można dostać z autografem przez stronę kompozytora
):
Ta płyta Cosmy to składanka różnych tracków o celtyckim zabarwieniu z różnych scorów pochodzących (otwiera ją słynny temat z "Kidnapped"). Przyjemne słuchadełko ale bez przesady. Morgana słuchałem wybranych tracków na YT i również fajne ale szału nie ma, więc bez przesady z tym zamiataniem.Adam pisze:albo druga, z 2005 r o ile mnie pamięć nie myli, emeryta Cosmy :
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
W końcu zapoznałem się z Brave, tylko czemu trzeba teraz tyle czekać na film? W każdym razie: tak jak film podobno jest bardziej disney'owski niż pixarowski, tak i ścieżka odchodzi mocno (choć nie do końca) od pixarowskiej konwencji. Wraca ktoś jeszcze do tego?