To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
-
Mystery
- James Horner
autor: Mystery » wt sie 14, 2012 18:29 pm
Koper pisze:Można by trochę złego i trochę dobrego napisać o tym filmie, ale u mnie ma sporego plusa za to, jak reżyser, najwyraźniej znudzony konwencją, potraktował ją z buta w 20 minucie filmu. I tyle ją widzieli.

Kurdę, jakoś nie odczytałem tej metafory, za mądre te filmy teraz robią
Piranha 3DD
Ten film jest tak durny, że aż... durny
Ale od totalnej klapy ratują go CYCKI

i David Hasselhoff w roli samego siebie.

Ależ te filmy teraz durne robią

Ten film to tylko cycki i Hasselhoff. Pierwsza część była zgrywą, ale dość przyjemnie się to oglądało, to to nawet nie wiem co to było, zły i nieudany do szpiku kości.
Boss
Wiele dobrego słyszałem i mam go zapisanego w notatniku, ale aktualnie czeka na jakieś wolne sloty

-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » wt sie 14, 2012 18:49 pm
A ten serial Sorkina z czołówką Newmana ktoś widział? Ja rzuciłem okiem. Niby wszystko ładnie, dialogi soczyste jak to u Sorkina, ale za Chiny nie uwierzę, że tak wygląda praca dziennikarska i skąd tam nagle tyle idealistów.

#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
Adam
- Jan Borysewicz
Kraśko mówił że to ściema

NO CD = NO SALE
-
Templar
autor: Templar » pn wrz 03, 2012 10:52 am
80 milionów polskim kandydatem do Oscara, ciekawy wybór, film jest świetny, choć nie spodziewałem się, że go wyślą na Oscary, bo to jednak kino rozrywkowe, a u nas dawno tego typu kina nie wybierali

-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn wrz 03, 2012 12:09 pm
Skandal, kolejna nominacja dla "Ich Trolle" została odrzucona.
A na poważnie to dość wcześnie ten wybór padł.
-
Adam
- Jan Borysewicz
nic poza Różą nie ma szans. kiepski wybór. choć itak lepsze niż jakiś Pan Tadeusz kiedyś

NO CD = NO SALE
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Nie chcę mi się tworzyć osobnego wątku bo i tak cała dyskusja o filmach toczy się tutaj, więc:
http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,1144 ... y__ze.html
abstrahując od tego, czy gościowi się uda, co tam kręci, czy nie, to ma sporo racji choćby mówiąc
jeżeli młody reżyser na egzaminie do łódzkiej filmówki przyzna się do tego, że jego ulubionym filmem są "Gwiezdne wojny", to do drugiego etapu już nie przejdzie. Tam trzeba kochać kino Hasa albo Kieślowskiego, chociaż Kieślowskim lepiej się chwalić w Katowicach. Wystarczy przyjrzeć się ostatnim filmom zrealizowanym przez młodą falę polskich reżyserów. Głównie są to smutne historie o nieszczęśliwych ludziach, którzy na końcu umierają.
Cała prawda o polskiej kinematografii.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn wrz 10, 2012 20:45 pm
Wiem, czytałem to już wcześniej i co tu napisać: "Said but true". Ale co więcej, podczas mojej praktyki na planie jednego serialu, same osoby pracujące odradzały mi pójście do polskiej filmówki, szczególnie ze względu na to za jakimi filmami przepadam.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Polskie kino jak PZPN - leśne dziadki rządzą.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Adam
- Jan Borysewicz
tylko zapomnieliście że za to, że im każą miłować Hasa itp ktoś odpowiada i tego wymaga.. i to nie jest wina młodych twórców. ot, dziadki lesne jak w pzpn jak to Koper napisał. beton. U nas z forum paru by też wszystkich karmiło tylko np. Marnynellim jakby mieli jakieś decyzyjne możliwości

i nie jest prawdą że filmy są tylko smutne i ktoś umiera. tendencyjny artykuł. tak samo jak i oklepane hasło. "nic się nie dzieje. jak na polskim filmie".
NO CD = NO SALE
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
No tak, jest dziś jeszcze drugi gatunek polskich filmów: żenujące komedie.

Ale o tym też było w wywiadzie napomknięte.
-
Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
autor: Marek Łach » wt wrz 11, 2012 22:22 pm
Wawrzyniec pisze:Ale co więcej, podczas mojej praktyki na planie jednego serialu, same osoby pracujące odradzały mi pójście do polskiej filmówki, szczególnie ze względu na to za jakimi filmami przepadam.
No akurat sądząc po jakości polskich seriali, to prędzej jestem skłonny uwierzyć łódzkiej filmówce.

-
Templar
autor: Templar » wt wrz 11, 2012 22:46 pm
Żale jakiegoś kolesia robiącego tandetne horrory i narzekającego, że nikt w Polsce nie chce umoczyć kasy na jego wypocinach:
A co do tekstu o łódzkiej filmówce, jakoś jest kilku reżyserów, którzy żadnej szkoły filmowej nie skończyli i robią dobre filmy, no ale to trzeba robić niestety dobre filmy.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Marek Łach pisze:No akurat sądząc po jakości polskich seriali, to prędzej jestem skłonny uwierzyć łódzkiej filmówce.

Uwierzyć w co? Akurat osoby pracujące przy polskich serialach tę szkołę kończyły. A efekty znamy.

-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » czw wrz 13, 2012 13:51 pm
Koper pisze:Marek Łach pisze:No akurat sądząc po jakości polskich seriali, to prędzej jestem skłonny uwierzyć łódzkiej filmówce.

Uwierzyć w co? Akurat osoby pracujące przy polskich serialach tę szkołę kończyły. A efekty znamy.

Dokładnie te osoby, z którymi pracowałem, bardzo sympatyczni przy okazji, miały ukończone szkoły filmowe, a same jak trochę z goryczą mówiły, robią za "serialuchy". I sami twierdzili, że chętniej kręciliby coś innego, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.