Co ostatnio kupiliście?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Co ostatnio kupiliście?

#766 Post autor: Tomek » wt sty 12, 2016 22:08 pm

Althazan pisze: P.S.
Stare wydanie nie szumi, przynajmniej nie tak jak nowe.
Takiego odwrócenia biegunów się nie spodziewałem :-) Słowo Althiego w tych kwestiach jest dla mnie naturalnie opiniotwórcze. Ciekawe co na to specowie z forum FSM, Adam? ;-)

@ Charles - mam nadzieję, że Edward nie szumi :-P Chociaż, słyszłem że nowy miks jest jakiś "suchy".
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#767 Post autor: Adam » wt sty 12, 2016 22:34 pm

Ja swoją opinię wyraziłem. Dla mnie to jedna z najlepszych rekonstrukcji dźwięku w ostatnich latach. ALE Althazan ma tutaj najlepszy sprzęt, więc ma prawo do swojej opinii. Z FSM widzę że 99% głosów jest podobnych do mojego, no ale nie wszyscy mamy w domach takie perełki do słuchania jak Althazan.

Skoro zamówiłeś to przekonasz się sam i tyle. Nie sądzę żebyś był zawiedziony jak Althazan :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Charles
Asystent orkiestratora

#768 Post autor: Charles » wt sty 12, 2016 22:39 pm

@ Charles - mam nadzieję, że Edward nie szumi :-P Chociaż, słyszłem że nowy miks jest jakiś "suchy".
Tym razem szumi mi, ale w mojej głowie od eksplozji endorfin, który wywołał ów album. :) Edward wymiata, po prostu. O dźwięku już nic nie piszę :P
Płacz i lament, bo chcieli prostą jak konstrukcję cepa muzyczkę do posłuchania w samochodzie, a dostali cholernie złożony twór.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#769 Post autor: Althazan » wt sty 12, 2016 22:42 pm

Adam pisze:Nie sądzę żebyś był zawiedziony jak Althazan :P
Żeby było jasne, ja nie jestem zawiedziony. Wiadomo przecież, że jak podciągną górę, to musi pokazać się szum. Trzeba by naprawdę mocno popracować nad częstotliwościami, żeby to zmniejszyć. Lala nie ma takiego budżetu, poza tym oni robią taki dźwięk jak sami lubią.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#770 Post autor: Tomek » wt sty 12, 2016 23:15 pm

Adam pisze:Skoro zamówiłeś to przekonasz się sam i tyle. Nie sądzę żebyś był zawiedziony jak Althazan :P
Pewnie tak :) A dlatego, że po prostu nie jestem audiofilem i nie wyłapuję czy też zwracam uwagi na takie rzeczy jak on.
Charles pisze:Tym razem szumi mi, ale w mojej głowie od eksplozji endorfin, który wywołał ów album. :) Edward wymiata, po prostu. O dźwięku już nic nie piszę :P
Nie no, pisz, pisz, tylko wiesz "szumi" zabrzmiało jakby to była jakaś pozycja z Golden Age'u, która miała leciwe materiały źródłowe :)
Althazan pisze:Żeby było jasne, ja nie jestem zawiedziony. Wiadomo przecież, że jak podciągną górę, to musi pokazać się szum. Trzeba by naprawdę mocno popracować nad częstotliwościami, żeby to zmniejszyć. Lala nie ma takiego budżetu, poza tym oni robią taki dźwięk jak sami lubią.
Ale oni chyba sami tego robią - zlecają niezależnym studiom remastering, pracę nad materiałem, montażem. Czy się mylę?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#771 Post autor: Ghostek » śr sty 13, 2016 01:09 am

Ale to jest to oczym pisałem już nie raz. Teraz symfonikę utożsamia się z mięsistą górą i lekkim podbiciem dołu, a to samo a siebie generuje pewne znieksztalcenia. Oryginalny soundtrack był z kolei zbyt pasywny i ukierunkowany na środek, co odbiera tej ścieżce i egzotyce instrumentacyjnej należnego ciepła. Mastering to sztuka kompromisów. Czyta się klimat i pod ten klimat steruje nagraniem. To, o czym wspomina Turek, to właśnie wynik uwydatnienia góry. Jakby środkiem grało to tego pisku by nie było.
Polecam od czasu do czasu przepuścic ulubione nagrania przez monitory odsłuchowe, to zobaczycie ile baboli mają wasze ulubione płyty ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#772 Post autor: Wojteł » śr sty 13, 2016 01:13 am

To jeszcze poleć jak uzbierać hajs na te monitory :(
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#773 Post autor: Althazan » śr sty 13, 2016 07:54 am

Tomek pisze:Ale oni chyba sami tego robią - zlecają niezależnym studiom remastering, pracę nad materiałem, montażem. Czy się mylę?
Oczywiście, że sami nie robią, ale mastering jest nadzorowany przez zlecającego, więc dźwięk na masteringach Lali jest taki, jaki lubi MV, na Intradzie jest dopasowany do Feigelsona i Fake'a, a mnie z reguły najbardziej odpowiada mastering Bruce'a Kimmela z Kritzerlandu.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#774 Post autor: Adam » śr sty 13, 2016 08:54 am

Wojtek pisze:To jeszcze poleć jak uzbierać hajs na te monitory :(
iść do pracy a nie studiować :P i na co komu takie monitory :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#775 Post autor: Ghostek » śr sty 13, 2016 12:09 pm

Na to właśnie, żeby znajdować takie smaczki. :P
Wiem, że doświadczenie odsłuchowe jest inne (brak charakterystycznej sceny, etc), ale daje możliwość wniknięcia w istotę nagrania.
A co do hajsu na monitory... Adam ma racje. Studia to strata czasu. :P Kolega po zawodówce (elektryk) bujał się kilka lat u różnych pracodawców dostając 3-4k na rękę, aż w końcu powiedział, że to wali, założył własną firmę i biedy nie klepie. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#776 Post autor: Adam » pn sty 18, 2016 19:09 pm

chłopie jak ja bym zarabiał czwórkę na łapę to bym se życie inaczej ułożył :]
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#777 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 12:34 pm

Tomek pisze:Gdzie na oryginalnym wydaniu Braveheart słychać "szum"?
Adam pisze::mrgreen: Tomek no prosze Cię... przecież ten album brzmiał jak prawie mono.. nie trzeba było mieć sprzętu żeby to słyszeć - zwykłe głośniczki stereo za 10 zł z marketu podpięte do wbudowanego starego realteka wystarczyły. a jak się ubrało słuchawki i podgłosniło mocno to już w ogóle się słuchać nie dało.. do tego wydanie miało błąd masteringu i zamienione kanały.
Michal pisze:Posiadam wydania albumowe z US i EU i w każdym z tych jakośc dżwięku jest poprostu słaba -bez energii ,dynamiki z przesterami w basie tak jakby kocem przykryć głośniki i słuchać
Althazan pisze:Stare wydanie nie szumi, przynajmniej nie tak jak nowe.
Wszystko OK, ponieważ dynamika tego masteringu jest strasznie obniżona. To tak jakby ściszyć dźwięk o jakieś 10-15dB poprzez korektor a następnie próbować ponownie podbić wzmacniaczem. Zawsze będzie drobny szum. I paradoksalnie, tym mniejszy im lepszy sprzęt (stosunek sygnału do szumu i współczynnik tłumienia danego wzmacniacza).
Nowe wydanie dopiero zamówione (razem z Dances With Wolves) i kiedy dotrze nie omieszkam porównać.
Chętnie poznam zdanie Althazana odnośnie masteringu "Tańczącago z wilkami". Być może oba tytuły mają tę samą przypadłość....

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#778 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 13:03 pm

Ghostek pisze:Polecam od czasu do czasu przepuścic ulubione nagrania przez monitory odsłuchowe, to zobaczycie ile baboli mają wasze ulubione płyty ;)
Ghostek pisze:Na to właśnie, żeby znajdować takie smaczki. :P
Wiem, że doświadczenie odsłuchowe jest inne (brak charakterystycznej sceny, etc), ale daje możliwość wniknięcia w istotę nagrania.
Piszesz herezje i mam sporą obawę czy rozumiesz jak przebiega produkcja nagrania - od mikrofonów, konsol, głośników odsłuchowych które są na tym etapie używane (dlaczego i po co takie a nie inne) poprzez etap taśmy matki i tłocznię płyt.

M.in. B&W 805 w połączeniu ze sprzętem Classe są w Abbey Road Studio. Jednak to świadczy o filozofii dźwiękowców i klasie sprzętu. O różnicach między zwykłymi głośnikami i słuchaniem z nich muzyki a realizatorką (był i sam widział - słyszał więc miał możliwość porównania) może opowiedzieć Kolega Michał Turkowski....
Wojtek pisze:To jeszcze poleć jak uzbierać hajs na te monitory :(
Dźwięk z tzw. "monitorów odsłuchowych" nie ma nic wspólnego z tym co zostało zapisane na taśmie matce i jest masochistyczną próbą odwrócenia masteringu do pierwotnej formy, którą słyszy dźwiękowiec. Po co to robić? Nie wiem, ponieważ z pewnością nie uzyskamy tego efektu a "usłyszymy" tylko to o czym napisał Kolega Ghostek. I to samo będzie z każdą, nawet najlepszą i nagrodzoną za dźwięk płytą....
Kup co jakiś czas "Audio" i tam przy okazji różnych testów głośników Fachowcy opisują co, jak i dlaczego.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#779 Post autor: Althazan » czw sty 21, 2016 14:24 pm

Krzysiek pisze:Chętnie poznam zdanie Althazana odnośnie masteringu "Tańczącago z wilkami". Być może oba tytuły mają tę samą przypadłość....
Wczoraj akurat słuchałem nowego "Tańczącego" i pierwsze wrażenia są OK, choć bardziej zwracałem uwagę na muzykę ;)
Wygląda, że dźwięk nie jest podciągnięty tak mocno jak w Bravehearcie, więc i szum nie jest znaczący. Nie słuchałem jednak bardzo głośno :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#780 Post autor: Ghostek » czw sty 21, 2016 17:22 pm

Krzysiek pisze: Piszesz herezje i mam sporą obawę czy rozumiesz jak przebiega produkcja nagrania - od mikrofonów, konsol, głośników odsłuchowych które są na tym etapie używane (dlaczego i po co takie a nie inne) poprzez etap taśmy matki i tłocznię płyt.
No pewnie nie rozumiem, skoro w radiu pracuję. ;)
Krzysiek pisze:M.in. B&W 805 w połączeniu ze sprzętem Classe są w Abbey Road Studio. Jednak to świadczy o filozofii dźwiękowców i klasie sprzętu. O różnicach między zwykłymi głośnikami i słuchaniem z nich muzyki a realizatorką (był i sam widział - słyszał więc miał możliwość porównania) może opowiedzieć Kolega Michał Turkowski....
Podajesz przykład z kosmosu, gdzie na sprzęt audio lecą grube miliony. I spoko, mając to na stanie można mówić o totalnej kontroli nad miksem, masterem... każdym etapem produkcji, bo do każdego wykorzystuje się innej specyfikacji sprzęt.

Tyle, że my tu mówimy o prostym doszukiwaniu się na nagraniu lub masterze jakiegoś kiksu. Prawdą jest, że 80% niskiej i lekkośredniej klasy stereo zakryje takie gwizdy i pizdy większym uogólnieniem prezentowanych pasm. Tego nie można powiedzieć o monitorach nawet z tak niskiej półki jak Yamaha HS8. Prosty sprzęcik wart max 2,5k mówiący więcej o nagraniu aniżeli chińszczyzna z takim samym wzmakiem za 3k.
Obrazek

ODPOWIEDZ