Ennio Morricone

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Ennio Morricone

#61 Post autor: Kaonashi » ndz lis 18, 2012 23:32 pm

Ja uważam, że arcydziełem nie są Szczęki (zapewne gdybym oglądał to 30 lat temu to zrobiłoby to mnie większe wrażenie). Koper chyba z resztą też. Nie mniej uważam, że to bardzo dobry film. 7,5/10.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#62 Post autor: Marek Łach » ndz lis 18, 2012 23:57 pm

No cóż, dla mnie Orca to jest filmowy koszmarek, istne okropieństwo. Ale z uwagi na to, co pisał Koper o kultowości tego filmu, jestem w stanie zrozumieć, dlaczego chłopaki go lubią. :) Oczywiście muzyka to zupełnie inna, wspaniała bajka.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#63 Post autor: kiedyśgrześ » pn lis 19, 2012 00:25 am

Koniec z tą rybą :roll: :wink: Obejrzałem na Tubie Wilka, no lepsza ta muza niż ją zapamiętałem z przeszłości, z jednej strony standardowa do bólu liryka Enrike, standardowa, acz urodziwa, z drugiej ten horrorowo–suspensowy nastrój… boski :P o blasze imitującej wycie wilkołaka (nie pamiętam jak takie rozwiązania się w muzie nazywają) już nie wspomnę, trzeba sięgnąć na półkę, nie słuchałem tej płyty milion lat :P

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#64 Post autor: Mystery » pn lis 19, 2012 11:16 am

Koper pisze:Ja zawsze chętny do dyskutowania. Ennio tyle scorów popełnił, że choć się staram ze wszystkim zaznajomić choćby pobieżnie to i tak spore braki mam, więc na wszelkie zachęty i opinie o mało znanych dziełach jestem otwarty. :)
Kiedyś myślałem o założeniu tematu w stylu, koła przyjaciół muzyki Ennio Morricone :wink: Powstałaby lista chętnych i po kolei, co jakiś czas, każdy uczestnik zabawy opisywałby krótko jakiś mało znany score Maestro. Zapodawał najlepszy temat, utwór, napisał czy score jest warty świeczki czy też do kosza, co stanowiło by przydatne wskazówki dla innych zainteresowanych, bo jak wiadomo, życie jest za krótkie by poznać każdego Ennia, a nawet najbardziej nieznane i anonimowe jego prace mogą nieść ze sobą coś wartego poznania :)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#65 Post autor: Kaonashi » pn lis 19, 2012 14:29 pm

Ennio nigdy nie sfailował przy znanych filmach, co czasem mu się zdarzyło przy tych mniej znanych produkcjach.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#66 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 19, 2012 16:04 pm

Kaonashi pisze:Ennio nigdy nie sfailował przy znanych filmach, co czasem mu się zdarzyło przy tych mniej znanych produkcjach.
To już zależy co uważamy za "znane produkcje"? Temat "Pasusu" z "Exorcist II" zaliczam do jednych z najbardziej popieprzonych tematów w historii kina. Ale sam film był dziwaczny, więc może po prostu Morricone wczuł się za bardzo w klimat. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#67 Post autor: Kaonashi » pn lis 19, 2012 16:06 pm

Skoro o Egzorcyście II mowa to mamy świetne Regan's Theme.

Mefisto

#68 Post autor: Mefisto » pn lis 19, 2012 16:51 pm

Wawrzyniec pisze: To już zależy co uważamy za "znane produkcje"? Temat "Pasusu" z "Exorcist II" zaliczam do jednych z najbardziej popieprzonych tematów w historii kina.
Prawda? Nie to, co Sinister :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#69 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 19, 2012 17:01 pm

Hej, popieprzony nie oznacza od razu zły. :P Ale naprawdę jest to śmieszna melodia i komiczny chór. :P
W ogóle co to za nazwa dla demona jak Pasusu? Brzmi bardziej jak imię dla psa. :P Nie, cały drugi Ezgorcysta jest komiczny, więc aż tak bardzo nie winię Morricone za tę muzykę, która jest miejscami popieprzona. :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#70 Post autor: Koper » pn lis 19, 2012 18:35 pm

Mystery pisze:Kiedyś myślałem o założeniu tematu w stylu, koła przyjaciół muzyki Ennio Morricone :wink: Powstałaby lista chętnych i po kolei, co jakiś czas, każdy uczestnik zabawy opisywałby krótko jakiś mało znany score Maestro. Zapodawał najlepszy temat, utwór, napisał czy score jest warty świeczki czy też do kosza, co stanowiło by przydatne wskazówki dla innych zainteresowanych, bo jak wiadomo, życie jest za krótkie by poznać każdego Ennia, a nawet najbardziej nieznane i anonimowe jego prace mogą nieść ze sobą coś wartego poznania :)
To prawda. Ja niestety już kilka mniej znanych prac opisałem w formie recenzji, więc jakoś nie chciałbym się powtarzać. :) Każdy sobie może wyświetlić listę i zobaczyć co tam ile gwiazdek dostało.
Dziś w ramach przypomnienia zapuściłem sobie to cudeńko:
http://www.filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=751
Warto to przesłuchać już choćby dla znakomitego utworu otwierającego, niemniej i w dalszej części znajdzie się sporo znakomitych kawałków.
Szczypior pisze:Orka wygrywa tylko ze Szczękami 3 i 4.
Akurat ze "Szczękami 3" to wygrywa nawet "Piranha II" Camerona :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#71 Post autor: kiedyśgrześ » pn lis 19, 2012 22:32 pm

Ooo :!: Koper nie jest fanem nowoczesnej technologii :P

Obrazek

Ehh i sam wkleiłem rybę :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#72 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 19, 2012 22:33 pm

Nie offtopić tym okropnym filmem w tym temacie. Już wolę porozmawiać o Pasusu.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#73 Post autor: Koper » pn lis 19, 2012 22:35 pm

Wawrzyniec pisze:Nie offtopić tym okropnym filmem w tym temacie.
Amen

Wszystko co trzeba było powiedzieć o "Szczękach 3" już zostało powiedziane, a nawet za dużo.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#74 Post autor: kiedyśgrześ » pn lis 19, 2012 22:46 pm

Moim zdaniem każdy by chętnie obejrzał w IMAX tą odgryzioną rękę jeszcze raz, ale ok. koniec z rybami
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#75 Post autor: Koper » pn lis 19, 2012 22:49 pm

To już wolę kolejną Piranhę 3D :P

Ale skoro jesteśmy przy tematyce morskiej, to z Ennio poza "Orką" proponuję ten interesujący OST:

http://www.youtube.com/watch?v=yxgdD2oasik

:P

ODPOWIEDZ