Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

Re: Gdzie i jak kupować?

#526 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » wt maja 08, 2012 17:15 pm

Kupowanie płyt bywa naprawdę zaskakującą czynnością. Myślałem, że doświadczyłem już wiele w tej materii i chyba nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć, ale jakże głęboko się myliłem :roll:
Wczoraj odebrałem przesyłkę z długo poszukiwanym 'boxem'. Z namaszczeniem zerwałem celafon, a ręce mi drżały, jak przy pierwszym odpinaniu stanika dziewczynie. Gdy było już po wszystkim, delikatnie pogładziłem poligrafię, napawając się jej zapachem,a następnie zająłem się tymi cudownym, srebrnymi krągłościami. Schlebiając własnej próżności, zapragnąłem ujrzeć swe promienne oblicze w wyczekiwanych z takim utęsknieniem klejnotach. Wiadomo przecież, wszem i wobec, że płyta cd ze swoim gładkim 'lustrem', jest najlepszym przedmiotem ku temu służącym. Ciągle rozdygotany, wziąłem więc je delikatnie w dłonie, jakby to były piersi młodej dziewczyny, z namaszczeniem przysunąłem do twarzy i ... skamieniałem. W tej właśnie chwili poczułem się jak Bazyliszek, gdy potraktowano go zdradziecko lustrem w piwnicach Starego Miasta. To nie są oryginalne tłoczone płyty, tylko jakaś 'fuszerka' na cd-r, skonstatowałem, gdy szok minął. Wziąłem głęboki wdech, jak mnie w komandosach uczyli. Nie, nie możliwe, to musowo alkohol jeszcze krąży beztrosko w organizmie, próbowałem się pocieszać Szybka technika specjalna , kolejny rzut okiem na moje cacuszka i co? Nic, myślę sobie, to chyba jakaś gra psychologiczna, chcą sprawdzić moją wytrzymałość na stres i przetestować działanie w warunkach bojowych, w połączeniu ze sporą ilości środków wysokoprocentowych. No dobra, wzrok zawodzi, ale przecież jeszcze inne zmysły działają. Spojrzałem więc na sprawę całościowo, raz jeszcze. Celafon, był, czułem go pod ręką i słyszałem, szeleścił jak Trybuna Ludu. Wkładka , a jakże jest, grubaśna niczym dzieła zebrane Lenina, a gładka w dotyku i pachnąca niczym „Kraj Rad'. Wszystko się zgadza, tylko te cholerne płyty nie pasują do całości. Myślę sobie, nic to, trzeba kontakt nawiązać ze sprzedawcą. Napisałem więc grzecznie, że paczkę gołąb pocztowy na parapecie zostawił, wszystko fajnie, tylko płyty jakby gdzieś za Wielkim Murem nagrywane i musowo to cd-r, bo ani Matrix kodu nie maja, ani numeru IFPI. Odpowiedź przyszła błyskawicznie, a w zasadzie zapytanie, co to za Matrixy i o co mnie się rozchodzi, czy ja aby nie szatanista jakiś. Wyjaśniłem, najprościej jak potrafię w czym rzecz, zapewniając jednocześnie, że zapach siarki jest mi obcy( no dobra, skłamałem, ale jakbym musiał dodatkowo tłumaczyć, czym jest 'jabol', to bym nie zdzierżył) i zależy mi tylko na jak najszybszym wyjaśnieniu sprawy. Po wymienieniu kilku wiadomości, już chciałem dać za wygraną, bo kwestia matrixa okazała się prawdziwym matrixem, j.angielski z radzieckim nagle zaczął stawać się jednością, a pora była naprawdę późna, ale powiedziałem sobie, o nie, takie numery ze starym sierżantem nie przejdą! W tej samej sekundzie wpadłem na iście diabelski plan, ściągnąłem z sieci zdjęcie płyty z ilością matrixów i innych numerów wszelakich, która mogła o zawrót głowy przyprawić, dołączyłem do listu i napisałem tylko: Smotri picture! Ostatkiem sił wcisnąłem ENTER. 'Kości zostały rzucone', przemknęło mi jeno przez myśl, a powieki same opadły łagodnie.
Obudziłem się gwałtownie, z monitora tryskała feeria barw , świat wirował, a biurko kręciło się niczym tabliczka ouija. Gdy mój wzrok przebił się przez ten świetlny armagedon, ujrzałem ją, tą esencję prostoty. Wiadomość była krótka, ale mówiła wszystko 'Okay!!!!Understand !!!'. Niestety była to ostatnia wiadomość od sprzedawcy z dalekiego kraju.
Morał jest z tego taki, że jak kogoś z was podkusi aby sprawić sobie ' Fly Trilogy' Sawtella i Sheftera, to pierwsze co należy zrobić, to kazać sprzedawcy sprawdzić, jaki płyty posiada. Percepto dało dupy i w niewiadomej liczbie kopii są cd-r, a nie fabrycznie tłoczone krążki. Niestety, tej wytwórni już nie ma, więc późniejsze zażalenie można pisać, na Berdyczów.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#527 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 18:10 pm

Wina jest gołębia, bo one zostawiają na parapecie g. a nie wartościowy towar. Nie chce mi się wierzyć, że P. odstawiła lipę. Towar był kupiony w USA? Możesz zrobić fotki płyty oraz tylnej wkładki? Masz więcej ich płyt? Porównywałeś z nimi?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#528 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » wt maja 08, 2012 18:33 pm

Niestety kolego mimo gorączki, nie są to moje majaki. PERCEPTO naprawdę odwaliło taki numer. Nawet znalazłem wątek sprzed lat na FSM, dotyczący tego wydania. Gdy sprawa wyszła na jaw nieszczęśnikom, którzy trafili na cd-r , płyty wymienili, sęk w tym, że Percepto 'zdechło' lata temu. 'Szczęściarze', którzy teraz nabędą, bądź już nabyli wadliwy box, to wiesz, co sobie mogą z płytami zrobić. Napisałem to ku przestrodze, bo nie dosyć, że płyty kurewsko drogie, to do tego można wpierdolić się na minę .

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#529 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 18:43 pm

Wciąż nie mogę się nadziwić, jak można pomylić CDR z CD. Nawet Intrada tak nie spieprzyła. To pewne, że tylko The Fly spaprali? Mam jeszcze kilka braków..
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#530 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » wt maja 08, 2012 18:55 pm

Jak widać, można. Nie wiem, czy coś jeszcze spartolili i szczerze mówiąc, mało mnie to już interesuje, bo z zakupów płyt tej wytwórni, zostałem wyleczony. Poczytaj na FSM, może tam coś znajdziesz.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#531 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 19:05 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:bo z zakupów płyt tej wytwórni, zostałem wyleczony.
Aż tak :?: :o Moim zdaniem to jedna z najlepiej wydających płyty wytwórni. Japończycy mogą się uczyć. Nie można przekreślać całego dorobku z powodu jednego bubla :!:
Sprzedaj ją na Allegro. 8)

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#532 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » wt maja 08, 2012 19:13 pm

Nie miałbym sumienia wciskać tego ludziom. Chociaż, jak znam życie, większość by nawet nie zauważyła, że coś jest nie tak, bo cała reszta jest naprawdę solidnie wydana. Zobaczymy, może sprzedawca się jednak odezwie? Będę się tym martwił, jak wyzdrowieję :)
Jedno pytanie, skoro to taka dobra wytwórnia, to czemu 'zdechła' :?:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#533 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 19:35 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Nie miałbym sumienia wciskać tego ludziom. Chociaż, jak znam życie, większość by nawet nie zauważyła, że coś jest nie tak, bo cała reszta jest naprawdę solidnie wydana.

No właśnie. W razie czego byś kleił głupa, że nic nie wiesz. ;)
Zobaczymy, może sprzedawca się jednak odezwie? Będę się tym martwił, jak wyzdrowieję :)

Na to bym nie liczył. :) Tzn. na sprzedawcę. Chyba że jakimś cudem załatwi zamiennik.
Jedno pytanie, skoro to taka dobra wytwórnia, to czemu 'zdechła' :?:
Zbyt dużo wysiłku wkładali w jakość, co się przekładało na liczbę wydawanych płyt. Z małą (i dość niszową jednak) ofertą ciężko się utrzymać. Dookoła masówka z Intrady, Varese, FSM, Lali..

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#534 Post autor: Adam » wt maja 08, 2012 20:37 pm

czytałem o tym daaawno temu na fsm właśnie. tego błednego tłoczenia na cd-r było sporo, to nie były pojedyncze sztuki i był taki wałek z tym wydaniem. jak płyta była oryginalnie zafoliowana, to nie wina spekulanta że kupił więcej sztuk - skąd chłopina mógł wiedzieć że akurat to jest cd-r. jakby rozfoliował to by wiedział i się zgłosił po zamiennik. a tak wyszło po paru latach jak ktoś inny rozfoliował. cóż, życie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#535 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 20:49 pm

Wszystko zależy. Jeśli wiedział o możiwości trafienia na lipną sztukę to powinien uprzedzić.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#536 Post autor: Adam » wt maja 08, 2012 20:51 pm

nie musiał wiedzieć. nie każdy siedzi na fsm. ja o wadach w 5 płycie spartakusa też nie wiedziałem, bo akurat był okres że nie byłem na forum regularnie. a Townson zamienniki wysyłał tylko do tych co się upomnieli. na szczęscie udało się w porę dowiedzieć i na zamiennik się załapałem z urzędu - nie odfoliowałem nawet boxu.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#537 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 21:01 pm

Adam pisze:nie musiał wiedzieć. nie każdy siedzi na fsm.

Nie twierdzę, że musiał. Ale gdybym sam wiedział to jednak bym uprzedził. Po co mi "zabawa" z klientem? W szyszkowej sytuacji nie ma dobrego rozwiązania. Pozostaje opchnąć dziada i kupić używanego pewniaka.
ja o wadach w 5 płycie spartakusa też nie wiedziałem, bo akurat był okres że nie byłem na forum regularnie. a Townson zamienniki wysyłał tylko do tych co się upomnieli. na szczęscie udało się w porę dowiedzieć i na zamiennik się załapałem z urzędu - nie odfoliowałem nawet boxu.
Mam nadzieję, że w tych egzemplarzach, które są w sklepie już to poprawili.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#538 Post autor: Adam » wt maja 08, 2012 21:05 pm

Bucholc Krok pisze:Mam nadzieję, że w tych egzemplarzach, które są w sklepie już to poprawili.
tego nie wiem. ale dowiedziałem się np, że mój box wady nie miał. sprzedałem go zafoliowanego razem z oddzielnym zamiennikiem luzem w kopercie, a kupujący mnie potem poinformował jak odfoliował i posłuchał, że ta 5.płyta w boxie nie była jednak wadliwa.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#539 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 08, 2012 21:06 pm

To mógł odesłać zamiennik. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#540 Post autor: Adam » wt maja 08, 2012 21:07 pm

z kolei ze Speedem 2, odfoliowałem i miałem wadliwą, więc po zamiennik się zgłosiłem z czystym sumieniem i w tym przypadku nikogo nie naciągnąłem ;-)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ