Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3796 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 07, 2014 23:52 pm

mrcn24 pisze:Bo jest więcej (tzn chóru :mrgreen: ), a to rozszerzone wydanie Concord Records nie jest Complete Scorem i wiele ciekawych utworów z filmu nie zostało w dalszym ciągu wydanych.
bez przesady z tym "wiele ciekawych", jakich? nie bądźmy takimi komplecistami, mnie tam to wydawnictwo urządza, a czytałem w necie zestawienia czego której ścieżce brakuje i dla mnie to trochę śmieszne czepialstwo :)

Ps. a Lisowi to się Big John jeszcze nie znudził :) Fajne rzeczy przelatują obok ucha jak się słucha tylko wybranych artystów, szkoda trochę się ograniczać :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#3797 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 08, 2014 00:05 am

Arthur Bliss - Things to Come

Wyjebiste :!: :!: :!: ale nie ma kompletnego nagrania, najdłuższa realizacja to półgodziny koncertowych aranżacji, ciekawe dlaczego Czesi tego nie zrobili (tylko jakąś marną cząstkę), szczególnie, że grają dla Anglików :?

tutaj pod batutą Herrmanna:

http://www.youtube.com/watch?v=JPPB90N_4nk
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3798 Post autor: lis23 » sob lut 08, 2014 00:10 am

kiedyśgrześ pisze:
Ps. a Lisowi to się Big John jeszcze nie znudził :) Fajne rzeczy przelatują obok ucha jak się słucha tylko wybranych artystów, szkoda trochę się ograniczać :)
Nie znudził się ;), ba, niektórych prac jeszcze nie słuchałem i czekam na zakup płyt ( nie lubię słuchać na kompie ) a współczesna muzyka filmowa jakoś mnie nie kręci, poza pracami moich ulubieńców ;)
owszem, czasami się coś trafi ale dosyć rzadko, gdyż obecne widowiska mają na stołku kompozytorskim przeważnie marnych tapeciarzy ...
gdzie jest emocjonalny i dramatyczny Zimmer z " Ostatniego Samuraja " czy " Kodu Da Vinci "?
gdzie jest Howard?, gdzie Silvestri?, gdzie nowe projekty Hornera?, nawet Shore w drugim " Hobbicie " nie zachwyca ... a ja jestem typem przywiązanym do nazwisk i rzadko sięgającym po nieznane ...

A wracając do Indiany Jonesa, po przesłuchaniu dwójki i przeczytaniu recenzji do czwórki nie zgadzam się ze wszystkimi zawartymi tam tezami ;0 a zwłaszcza z tym, że pracy brak jest tematyki
Świątynia ma świetną tematykę ale jest ona trochę słabo wyeksponowana, tzn. są świetne utwory ale tematy dosyć rzadko pojawiają się w pełnej krasie, raczej mamy ich chwilowe wykorzystanie, wzajemne się przeplatanie ( świetny utwór walki w kopalniach w świątyni ), takie bardziej koncertowe wykonania motywów to przede wszystkim " Short Round's Theme ", " Slave Children's Crusade " oraz " End Credits ", w czwórce jest podobnie z tym, że wersje koncertowe są bardziej wyeksponowane a niektóre tematy powracają dosyć często ( temat czaszki, który jest dosyć atmosferyczny bo i sam artefakt takowy jest ), muzyka akcji jest nadal na wysokim poziomie i chyba etniczne elementy są lepiej wyeksponowane niż we wcześniejszych pracach - z jednym się trzeba, niestety zgodzić, z nudnym underscore, który niepotrzebnie wydłuża płytę, a przecież można było zamiast tego dać " The Jungle Chase " w całości ...
Moim zdaniem na taki a nie inny kształt muzyki do KKC nie miało wpływu jakieś wybitne lenistwo Williamsa, tylko mała atrakcyjność samej czaszki jako głównego artefaktu, artefaktu, który nie ma zakorzenienia w historii i mitologii, gdyż wszystkie kryształowe czaszki to XX wieczne podróby.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3799 Post autor: Mystery » śr lut 12, 2014 19:26 pm

Ride Along - Christopher Lennertz
Szmelc.

Tuomas Kantelinen - The Legend of Hercules
Przebojowe symfoniczno-chóralne granie z drobnymi orientalnymi wstawkami w stylu serii God of War, ale niestety tak jak tam, nieco do życzenia pozostawia brzmienie orkiestry z naciskiem na dętą blachę. Mamy tu epicki temat przewodni ("The Fall of Argos"), ale miłą niespodzianką wyróżniającą ten score od innych podobnych gatunkowo jest ładny liryczny temat Herculesa, gdzie Fiński kompozytor przemycił nieco europejskiego uroku (Hercules Returns). Jak na taki film nawet pozytywne zaskoczenie.

Nebraska - Mark Orton
Dusza filmu i spośród tegorocznych Oscarowców, muzycznie to właśnie Nebraska zrobiła na mnie największe wrażenie i szkoda, że zdyskwalifikowano ten score (prawdopodobnie za użycie starszych utworów Tin Hat Trio, którego Orton jest członkiem). Obadałem zarówno oficjalny soundtrack jak i wydanie FYC i to drugie lepiej oddaje naturę scoru i dobrze mamy tam pokazane jak kilka powtarzających się tematów ładnie prowadzi ten obraz. Już jakiś czas nie byłem ukontentowany tak świetnie umuzycznionym współczesnym amerykańskim filmem.

BTW
Wcześniej w innym temacie donosiłem o podobieństwie utworu "Night Of The Skeptic" do tematu z "A Tale Of Two Sisters", a tu się okazuje, że ten pierwszy pochodzi z albumu z 2002, a film powstał w 2003, także to Lee Byung-woo mógł inspirować się Tin Hat Trio, a nie na odwrót :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=yNFfF98GVRM
http://www.youtube.com/watch?v=-2wfD10MT7E

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#3800 Post autor: qnebra » pn lut 17, 2014 19:14 pm

Paul Leonard-Morgan Walking with Dinosaurs 3D

http://www.youtube.com/watch?v=O9czSOqp ... re&index=2

Co by tu napisać o tej muzyce?

Nie ma w niej praktycznie żadnej elektroniki i nie ma nic wspólnego z Dreddem. Oprócz osoby kompozytora. Natomiast sama ścieżka to dobre, symfoniczne granie z wielką dawką familijnego uroku i tak zwanego mickey'mousingu. Jednak nie myślcie, że nie ma tu bardziej dramatycznych utworów.

Na razie słucham, dokładniejsza recenzja później. Niemniej to jest dobre, nie reprezentuje ta muzyka poziomu arcydzieła i nie stanie się klasykiem. Po prostu dobrze się tego słucha.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3801 Post autor: Mystery » sob lut 22, 2014 12:01 pm

Walking with Dinosaurs 3D to solidna pozycja, choć tracklista pozostawia nieco do życzenia, za to "Patchi The Hero" jest świetne, kawałek godny lepszych animacyjnych scorów.

Pompeii - Clinton Shorter
Brzmi lepiej od "The Legend of Hercules", ale poziom i wrażenia na podobnym poziomie, czyli zauważalne tematy, orkiestra, chóry, wokalizy, orientalne akcenty, sama muza trochę bardziej w RCP mode, ale mamy tu 44 minuty niezobowiązującego przebojowego scoru i trójeczkę można śmiało postawić, poniżej tytułowy utwór:
http://www.youtube.com/watch?v=ACdu1Y76ZdI

Mefisto

#3802 Post autor: Mefisto » pn lut 24, 2014 19:17 pm

Cosmic Wonder - ależ fajne! 25 minut na maksa relaksującej muzyczki do jakiegoś dokumentu. Hipnotyzujący rytm w stylu Solaris plus anielskie chóry. Mniam!

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3803 Post autor: Ghostek » śr lut 26, 2014 17:44 pm

Mystery pisze: Pompeii - Clinton Shorter
Brzmi lepiej od "The Legend of Hercules", ale poziom i wrażenia na podobnym poziomie, czyli zauważalne tematy, orkiestra, chóry, wokalizy, orientalne akcenty, sama muza trochę bardziej w RCP mode, ale mamy tu 44 minuty niezobowiązującego przebojowego scoru i trójeczkę można śmiało postawić, poniżej tytułowy utwór:
http://www.youtube.com/watch?v=ACdu1Y76ZdI
Dokładnie! Score całkiem przyjemny w odsłuchu. Odrobinkę lepszy technicznie i zdecydowanie tematycznie od "Immortals" Morrisa. Jutro gonię na film i jak się uda, to jakiś tekst wskoczy na dniach.
Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#3804 Post autor: WhiteHussar » śr lut 26, 2014 17:53 pm

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#3805 Post autor: Marcin » śr lut 26, 2014 23:05 pm

Tuomas Kantelinen - Quest for a Heart - nie przesadzę, jeśli powiem, że właśnie przed chwilą przesłuchałem jedną z najwspanialszych ścieżek dźwiękowych napisaną na potrzeby bajki :!: :shock: :!: :shock: :!: OMG, co za wykonanie! Co za maestria! Jaka brawura!!! Niesamowite!! To trzeba po prostu usłyszeć!! Właśnie wracam do kolejnego odsłuchu i jak najbardziej POLECAM :!:
PS: A wszystko dzięki Wurgerowi :wink:
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Mefisto

#3806 Post autor: Mefisto » ndz mar 02, 2014 02:58 am

Necessary Roughness - ależ zajebioza :D Świetne, rockowe granie z całą masą energicznych, pełnoorkiestrowych tematów (wiadomo, lata 90 8) ). Wiadomo, bonusy w sumie zbędne, no ale to bonusy - bez nich długość jest całkiem odpowiednia, mimo że score nie daje przez ten czas praktycznie wytchnąć, bo cały czas napieprza. Bardzo fajnie, że to wydali, bo to jeden z lepszych Conti jakie słyszałem.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3807 Post autor: Kaonashi » ndz mar 02, 2014 19:28 pm

Kaonashi pisze:Svoy sredi chuzhikh, chuzhoy sredi svoikh - Edward Artemyew

http://www.youtube.com/watch?v=t9WFEqbxWWk Jakieś 50 razy pod rząd :P Ten track poraził mnie swoim geniuszem :shock: Najlepsze co słyszałem od dłuższego czasu 8)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... LsikQ#t=17 Tutaj fajny wykon, w dużo lepszej jakości, ale chyba nie z takim powerem jak oryginał.
Tak a propos cytowanego postu:
http://www.youtube.com/watch?v=v_z6XuJzTD4
8)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3808 Post autor: Mystery » wt mar 04, 2014 21:03 pm

John Ottman - Non-Stop
Ottman dla Serry, w dodatku do tak hermetycznego thrillera, to nie mogło się udać i się nie udało. Elektroniczna underscorowa tapeta i tylko pierwszy kawałek jest tu wart uwagi, choć na zachodzie donoszą, że to zrzyna z Hobbita.

Ben Foster - Hidden Kingdoms
Muzyka z 3 odcinkowej dokumentalnej serii BBC. Ben Foster to osoba odpowiedzialna za brzmienie Doctora Who, toteż już można się spodziewać jaka porcja bombastycznie wykonanej muzyki nas tu czeka. Tracklista składa się z 48 utworów, ale tak świetnie się tego słucha, że chciałoby się i więcej, najlepsza pozycja jaką w tym roku poznałem i już nie mogę się doczekać na kolejny odsłuch, choć już z własną tracklistą :wink:

Do obadania klip z muzyką, aż się chcę zobaczyć całość :)
http://vimeo.com/84849132

Mefisto

#3809 Post autor: Mefisto » śr mar 19, 2014 21:04 pm

Mystery pisze:Tuomas Kantelinen - The Legend of Hercules
Przebojowe symfoniczno-chóralne granie z drobnymi orientalnymi wstawkami w stylu serii God of War, ale niestety tak jak tam, nieco do życzenia pozostawia brzmienie orkiestry z naciskiem na dętą blachę. Mamy tu epicki temat przewodni ("The Fall of Argos"), ale miłą niespodzianką wyróżniającą ten score od innych podobnych gatunkowo jest ładny liryczny temat Herculesa, gdzie Fiński kompozytor przemycił nieco europejskiego uroku (Hercules Returns). Jak na taki film nawet pozytywne zaskoczenie.
Zgadzam się, a od siebie dodam, że słuchało mi się tego z niekłamaną przyjemnością (mimo, że to na dobrą sprawę taka napierdalanka), a album nawet szybko zleciał. Ale mimo wszystko trójkowy score.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#3810 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 22, 2014 23:42 pm

Il Giorno Prima (Control) by Enrike vel Eniusz, z lat osiemdziesiątych, bardzo fajne, dzisiaj zmęczę film znaleziony na Youtube
Obrazek

ODPOWIEDZ