Oscary 2011

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepszy Zwycięzca Dekady

Czas głosowania minął ndz gru 19, 2010 12:25 pm

2001 CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON - Tan Dun
0
Brak głosów
2002 THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING - Howard Shore
6
43%
2003 FRIDA - Elliot Goldenthal
0
Brak głosów
2004 THE LORD OF THE RINGS: RETURN OF THE KING - Howard Shore
3
21%
2005 FINDING NEVERLAND - Jan A.P. Kaczmarek
1
7%
2006 BROKEBACK MOUNTAIN - Gustavo Santaolalla
0
Brak głosów
2007 BABEL - Gustavo Santaolalla
0
Brak głosów
2008 ATONEMENT - Dario Marianelli
1
7%
2009 SLUMDOG MILLIONAIRE - A.R. Rahman
2
14%
2010 UP - Michael Giacchino
1
7%

Liczba głosów: 14

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#346 Post autor: DanielosVK » pt sty 07, 2011 19:31 pm

Co macie do Duna? Świetny score, który zasługiwał na Oscara tak samo jak Gladiator. Wybrali pewnie Duna, bo był bardziej oryginalny.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#347 Post autor: Wawrzyniec » pt sty 07, 2011 19:47 pm

Ja Duna to lubię "Hero" mimo, że jest trochę monotonne. Zaś "Tygrys i Smok" jakoś po mnie spływają.
Ale masz rację tak samo jak wtedy w przypadku Duna i Rahmana pewnie ta tzw. "oryginalność i orientalność" zaważyła na ostatecznym wyniku Akademii.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#348 Post autor: DanielosVK » pt sty 07, 2011 19:49 pm

Działanie w filmie. Równie świetne co w Gladiatorze. Więc pewnie tylko dlatego ta oryginalność przeważyła.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#349 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 08, 2011 15:06 pm

Skoro już wiemy jakie score'y walczą o nominację, to może podobnie jak przy Globach i tutaj podamy swoje typy? :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#350 Post autor: lis23 » sob sty 08, 2011 16:36 pm

Wawrzyniec pisze:Niestety pierwszy raz to zwątpiłem kiedy Oscara dostał "Przyczajony Tygrys Ukryty Smok", a nie "Gladiator" (fani Tan Duna mnie przeklną).
Bardzo dobra muzyka,jedna z moich ulubionych płyt - " Gladiator ' to dobra praca ale jednak nie miał tu szans - szkoda tylko że Dun to tylko ten score i jeszcze " Hero ".

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#351 Post autor: Arthur » wt sty 11, 2011 21:34 pm

Tak sobie przeglądam filmweb i mnie po prostu ściska, jak widzę takiego Elfmana, Silvestri'ego, Howarda bez żadnych oskarów, globów, same Saturny ...
Coś tu jest nie tak. Filmów w roku wychodzi setek z czego ciekawych jest z 15-20, a lepszych z 5-10. A scorów co roku jest tyle! a ile mniej ich wychodzi. Jak dla mnie powinny być chociaż 2 nagrody dla kompozytorów rocznie. Tylko pytanie jaki oprócz tego strikte pasującego do filmu? najoryginalniejszy? o to przecież coraz ciężej, ale by była mobilizacja młodszych stażem, by nie kopiować starszyzny. Z drugiej strony nawiązania są raz z góry zaplanowane, a inne przypadkowe; kiedy inspiracja, a kiedy zaczyna się zrzyna:D
Czy może jednak ostatnia opcja: najlepsza płyta? to chyba najsensowniejsza nagroda by była. Wasze recenzję i oceny też tak sugerują, bo czasem najlepsza muzyka w filmie nie sprawdza się aż tak dobrze na płycie? dajmy chociażby horrory/thrillery(nie akcyjne), które mi osobiście ciężko się słucha, ale ważne że spełniają swoją rolę do jakiej zostały stworzone.

Inną sprawę o jaką chciałem zapytać to czym kierują się głosujący na najlepszą ścieżkę? tym czy współgra, uzupełnia się z filmem, czy jest wyrazista w filmie z wieloma zapamiętywalnymi tematami(tematem), czy po prostu taka która porywa swoją subtelnością, pięknem. A opierając się na zeszłorocznych laureatach po prostu brzmieniem spoza Ameryki(Babel,Slamdog) i dlatego są czymś nowym, można powiedzieć oryginalnym?
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#352 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 18, 2011 17:10 pm

Tak z ciekawosci, gdyz przy Oscarach to zawsze sa dywagacje, czy score, przy ktorym pracowalo wiecej niz jedna osoba, moze byc nominowany :? Pytam sie tak z ciekawosci, czy "The Social Network" ma spora szanse na Oscara? Ale skoro do tej pory nie odpadl w nominacjach, to pewnie przejdzie dalej. Mam tylko nadzieje, ze moze Akademia doceni "Smoka", tak jak to zrobila BAFTA w swoich nominacjach. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#353 Post autor: Mystery » wt sty 18, 2011 18:01 pm

Wawrzyniec pisze:Tak z ciekawosci, gdyz przy Oscarach to zawsze sa dywagacje, czy score, przy ktorym pracowalo wiecej niz jedna osoba, moze byc nominowany :? Pytam sie tak z ciekawosci, czy "The Social Network" ma spora szanse na Oscara? Ale skoro do tej pory nie odpadl w nominacjach, to pewnie przejdzie dalej. Mam tylko nadzieje, ze moze Akademia doceni "Smoka", tak jak to zrobila BAFTA w swoich nominacjach. :)
BAFTA dała Powella, bo to Brytyjczyk :)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#354 Post autor: muaddib_dw » wt sty 18, 2011 19:56 pm

Zdecydowanie LOTR FOTR.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#355 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 20, 2011 17:41 pm

Mystery Man pisze:BAFTA dała Powella, bo to Brytyjczyk :)
A zle, ze dala? :P

bladerunner

#356 Post autor: bladerunner » czw sty 20, 2011 17:43 pm

Mystery Man pisze:
Wawrzyniec pisze:Tak z ciekawosci, gdyz przy Oscarach to zawsze sa dywagacje, czy score, przy ktorym pracowalo wiecej niz jedna osoba, moze byc nominowany :? Pytam sie tak z ciekawosci, czy "The Social Network" ma spora szanse na Oscara? Ale skoro do tej pory nie odpadl w nominacjach, to pewnie przejdzie dalej. Mam tylko nadzieje, ze moze Akademia doceni "Smoka", tak jak to zrobila BAFTA w swoich nominacjach. :)
BAFTA dała Powella, bo to Brytyjczyk :)
Nietrafne spostrzeżenie, Harry też jest brytyjczykiem.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#357 Post autor: Paweł Stroiński » czw sty 20, 2011 18:24 pm

No i? Smok jest lepszy od Prince'a. Harry by się zesrał, a nie taką muzykę zrobił.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#358 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 20, 2011 18:32 pm

Oczywiscie, ze jest lepszy, ale to jest taka oczywista oczywistosc, jakby to Pan Prezes powiedzial, ze nawet nie ma co na ten temat dyskutowac.
Fajnie, ze BAFTA przynajmniej nominacja docenila. Ogolnie Brytyjczycy sa zwykle dosc dobrzy w swoich nominacjach i nagrodzili tez pare klasykow i waznych filmowcow i osob z filmem zwiazanych, o ktorych Akademia zapomniala.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#359 Post autor: Mystery » czw sty 20, 2011 19:47 pm

Bladu fail :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#360 Post autor: Mystery » ndz sty 23, 2011 17:50 pm

Wawrzyniec pisze:Skoro już wiemy jakie score'y walczą o nominację, to może podobnie jak przy Globach i tutaj podamy swoje typy? :)
Już najwyższy czas i pora :)

Stopklatka typuje tak:

Nasze przewidywania:
1. Hans Zimmer - Incepcja
2. Alexandre Desplat - Jak zostać królem
3. Danny Elfman - Alicja w Krainie Czarów
4. Trent Reznor, Atticus Ross - The Social Network
5. John Powell - Jak wytresować smoka

Wciąż w grze:
A.R. Rahman - 127 Hours
Rachel Portman - Nie opuszczaj mnie
Daft Punk - Tron: Dziedzictwo