Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#3121 Post autor: Koper » pn paź 03, 2016 18:47 pm

Bucholc Krok pisze:Czyli lepiej w ogóle nie czytać tekstów historycznych. No chyba, że pisze je jakiś uznany autorytet. :D
To już Twoje wnioski, nie moje. Absolutnie nawet w takim kierunku nie zmierzałem.
Bucholc Krok pisze:No ale co z tymi cytatami? Też są fałszywe? Jakie są prawdziwe? Co zostało zatajone w celu popełnienia manipulacji i zrobienia mnie, naiwnego, w bambuko?
Trudno mi dyskutować z nimi bo nie bardzo wiadomo na jakich źródłach oparto te tezy a w szczególności tę o propagowaniu konsumpcyjnego trybu życia. Wskazałem tylko, że nie bardzo to się komponuje z ówczesną sytuacją społeczno-polityczną naszych rodaków, a już z tezami (które przecież narodowo-patriotyczne media uznają za niepodważalne), że w owym czasie wszyscy prawdziwi Polacy dzielnie napier... się z okupanetem to w ogóle. ;)
Bucholc Krok pisze:Właściwie powinienem zapytać speca od prawdy i słuszności, Tomka Lisa. :P
Jeśli to Twój autorytet :P
Swoją drogą facet jeszcze gdzieś pracuje?
Bucholc Krok pisze:Tekst jest antyaborcyjny i rozumiem, że przeszkadza Ci to, iż został opublikowany akurat dzisiaj, kiedy niektóre panie postanowiły sobie pospacerować?
Trudno powiedzieć, że "przeszkadza". Zwróciłem uwagę na oczywisty fakt, że data publikacji i eksponowanie pewnych treści nie są przypadkowe, a co za tym idzie prawdziwą intencją redakcji nie było propagowanie wiedzy, ale - mało powiązanych z treścią jako taką - idei. Czyli: propaganda. :P
Bucholc Krok pisze:Mówiąc krótko, kto jest dzisiaj za aborcją stoi po stronie Hitlera. :mrgreen:
Taka teza przyświecała autorowi. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3122 Post autor: Koper » pn paź 03, 2016 19:05 pm

PS: Jak aborcja jest tematem zastępczym to co o tym powiedzieć?
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... &_ticrsn=3
;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3123 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 03, 2016 20:14 pm

Koper pisze:To już Twoje wnioski, nie moje. Absolutnie nawet w takim kierunku nie zmierzałem.
No to ok.
Właściwie powinienem zapytać speca od prawdy i słuszności, Tomka Lisa. :P
Swoją drogą facet jeszcze gdzieś pracuje?
Chyba jest cały czas szefem Newsweeka. Poza tym udziela się stale jako gość w TOK-u, ale to akurat pewnie bez wynagrodzenia.
Trudno powiedzieć, że "przeszkadza". Zwróciłem uwagę na oczywisty fakt, że data publikacji i eksponowanie pewnych treści nie są przypadkowe, a co za tym idzie prawdziwą intencją redakcji nie było propagowanie wiedzy, ale - mało powiązanych z treścią jako taką - idei. Czyli: propaganda. :P
Po drugiej stronie też jest idea w dodatku wykorzystywana politycznie do ataków na rządzących.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3124 Post autor: Koper » pn paź 03, 2016 21:04 pm

Bucholc Krok pisze:Chyba jest cały czas szefem Newsweeka.
No tak, zapomniałem o robocie gazetowej.
Bucholc Krok pisze:Po drugiej stronie też jest idea w dodatku wykorzystywana politycznie do ataków na rządzących.
A to już "Miszczowie propagandy, vol. II" ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3125 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 03, 2016 21:12 pm

Bucholc Krok pisze:akurat dzisiaj, kiedy niektóre panie postanowiły sobie pospacerować
Oj, całe takie umniejszenie temu protestu wpisuje się w dzisiejsze słowa Witolda Waszczykowskiego, skomentował go słowami:
"Niech się bawią"

http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/poran ... Id,2284278
I tym samym wychodzi cały cynizm, arogancja i pogarda PiS w stosunku do kobiet przy otwartej kurtynie. I ja wiem, że Ciebie stać na więcej i nie zniżaj się do takiego poziomu. Nie wspominając, że arogancja władzy, jest wczesnym zwiastowaniem jej upadku.
Tak się składa, że dzisiaj jest 3ego Października, a więc Święto Zjednoczenia Niemiec. To warto sobie przypomnieć jak Erich Honecker publicznie zareagował na obywateli NRD, którzy przez ambasady RFN, czy to chociażby w Pradze, uciekali na Zachód. To było przemówienie wygłoszone w telewizji, gdzie naturalnie określił ich obywatelami gorszego sortu, a na koniec dodał:
"Wir weinen niemandem eine Träne nach, der das Land verlassen will." Czyli w wolnym tłumaczeniu: "Nie uronimy nawet jednej łzy, za tymi co chcą opuścił kraj". Parę miesięcy później cały system NRD się zawalił,a Mur Berliński padł, a po roku padło i całe NRD, a później ten co wypowiedział te słowa uciekł do Chile.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3126 Post autor: Ghostek » wt paź 04, 2016 10:17 am

Wawrzek zgodnie z propagandą Petrucholików i innych lewacko-liberalnych, odepchniętych od koryta środowisk, wieszczy nam koniec Rzeczpospolitej porównując do sytuacji z NRD... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Co do całego tego festynu pt. "czarny marsz", to śmiać mi się chce jak bardzo próbuje się z kwestii etycznej robić polityczną hucpę. Tym bardziej jest to zastanawiające, że przecież jeszcze nikt nie zasiadł nad tym projektem konkretnie - dopiero skierowano go do procedowania. A już się robi na arenie międzynarodowej kolejne wizje terroru panującej tu władzy. Skoro żyjemy w demokratycznym kraju i wybieramy władzę zgodnie z prawem, to tak, mają oni prawo w imieniu swoich wyborców procedować wystosowane projekty.
Ostatnio zmieniony wt paź 04, 2016 12:56 pm przez Ghostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3127 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 04, 2016 12:41 pm

Wawrzyniec pisze: Oj, całe takie umniejszenie temu protestu wpisuje się w dzisiejsze słowa Witolda Waszczykowskiego, skomentował go słowami:
"Niech się bawią"
Zabawne jest to, że obwieszczają rewolucję głównie (tylko?) te media, które są zaangażowane w walkę z PiS-em. :D
Ghostek pisze:Co do całego tego festynu pt. "czarny marsz", to śmiać mi się chce jak bardzo próbuje się z kwestii etycznej robić polityczną hucpę. Tym bardziej jest to zastanawiające, że przecież jeszcze nikt nie zasiadł nad tym projektem konkretnie - dopiero skierowano go do procedowania. A już się robi na arenie międzynarodowej kolejne wizje terroru panującej tu władzy. Skoro żyjemy w demokratycznym kraju i wybieramy władzę zgodnie z prawem, to tak, mają oni prawo w imieniu swoich wyborców procedować wystosowane projekty.
Każda okazja w walce politycznej jest dobra! Swoją drogą jest to kolejny świetny przykład na to, jak politycy próbują zrobić ludziom gówno z mózgu i generalnie jak nas traktują. Jak bydło, któremu można wszystko wtrynić. I jak niby mam teraz traktować kobiety, które dały się na to nabrać? :?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3128 Post autor: Ghostek » wt paź 04, 2016 13:06 pm

No ale to jest właśnie pokłosie zamykania się w obrębie poszczególnych mediów. Już abstrahując od preferencji politycznych, zawsze łatwiej wtłoczyć jakąś ideologię, gdy się non stop zagląda na te same strony, aniżeli gdy widzi się te same "prawdy" podawane z różnych perspektyw. Jako osoba pracująca w mediach dosyć często się z tym spotykam, dlatego też wyrobiłem sobie chłodny stosunek do tych skrzykiwanych akcji, szumnie głoszonych i rozdmuchiwanych spraw oraz spoglądania na rzeczywistość przez pryzmat stojącego za wydawnictwem decydenta.
I jak sobie spoglądam na aktywność Wawrzaka (bez urazy, rzucam tylko przykładem) w tym zakresie, to, jak bezkrytycznie odnosi się do wszystkiego, co serwują adorowane przez niego media, to przypomina mi się ten obrazek:

Obrazek

Szkoda tylko, że przerażająca większość łatwo łapie się na takie akcje, wyrwane z kontekstu slogany i nakręca spiralę nienawiści, która później przenoszona jest na arenę międzynarodową. Wywlekane są hasła patriotyczne, demokratyczne i ochrony interesów państwa, a tymczasem to każda wewnętrzna sprzeczka wynoszona na salony jest kolejnym gwoździem do gospodarczo-politycznej trumny całego państwa (bez rozdzielenia na frakcje polityczne). Do takiego myślenia protekcyjnego trzeba jednak dojrzeć, co pokazują tak często adorowane przez Wawrzyńca Niemcy. Czy brudy związane z polityką migracyjną przetaczające się po tamtejszych salonach politycznych są wywlekane na arenę międzynarodową? Czy w PE toczy się jakaś debata na ten temat?
Odpowiedzcie sobie na to sami...
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3129 Post autor: Koper » wt paź 04, 2016 18:57 pm

Ghostek pisze:Skoro żyjemy w demokratycznym kraju i wybieramy władzę zgodnie z prawem, to tak, mają oni prawo w imieniu swoich wyborców procedować wystosowane projekty.
Zaś przeciwnicy mają prawo protestować przeciwko tymże? No i w tym względzie fajnie. Tylko czy TVP musi się przyłączać do miszczów propagandy vol. I? W obecnym stadium chyba muszą. ;)
A najbardziej żałosna i tak chyba jest upadająca PO, której część posłów głosuje za projektem, a część posłanek leci potem protestować przeciw.
Zaś wygadywane w temacie bzdury przez różnego rodzaju (p)osłów, publicystów i biskupów chyba najlepiej przemilczeć.

Obrazek dobry, aczkolwiek mam wrażenie że w Polsce ta manipulacja jest dużo bardziej prymitywna. Atakuje się sugerującymi nie wiadomo co nagłówkami, a jak by ktoś się wczytał w treść artykułu to potem nie rozumie o co tyle krzyku. Ale to też chyba kwestia tabloidyzacji mediów, bo moda na wrzucanie "szokujących" tytułów chyba właśnie z najgorszych szmatławców się wzięła.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#3130 Post autor: Wojteł » wt paź 04, 2016 22:33 pm

Ghostek pisze:Co do całego tego festynu pt. "czarny marsz", to śmiać mi się chce jak bardzo próbuje się z kwestii etycznej robić polityczną hucpę. Tym bardziej jest to zastanawiające, że przecież jeszcze nikt nie zasiadł nad tym projektem konkretnie - dopiero skierowano go do procedowania. A już się robi na arenie międzynarodowej kolejne wizje terroru panującej tu władzy. Skoro żyjemy w demokratycznym kraju i wybieramy władzę zgodnie z prawem, to tak, mają oni prawo w imieniu swoich wyborców procedować wystosowane projekty.

Bardzo ładnie ujęte. Swoją droga, ostatnio się dowiedziałem, że moja ex bierze udział w tym proteście - wygląda na to, że się ewakuowałem w ostatniej chwili :mrgreen: (a może właśnie tak rodzą się feministki? :( )

I zanim tutaj Wawrzek z Koprem będą kręcić bekę - nie popieram zaostrzenia przepisów względem aborcji, ale jak widzę, jaki jest z tego nakręcany cyrk, te same mordy nieudolnej opozycji, która pod publiczką interesów obywatelskich chce się po prostu dorwać do koryta i nieudolność sposobu, w jaki to robi (np. linkowany przeze mnie parę dni temu film, na którym posłanka Nowoczesnej dumnie krzyczy "dość dyktatury kobiet", a tłum zebranych tam pań bezmyślnie jak stado baranów powtarza za nią), to nijak nie mogę poprzeć strony protestując, co najwyżej mieć poczuć żal, że dały się zmanipulować i wykorzystać do walki o polityczne koryto, chociaż czasem też mnie ogarnia po prostu pusty śmiech :|
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3131 Post autor: Wawrzyniec » śr paź 05, 2016 00:17 am

To ja też coś napiszę i oczywiście bez urazy ;)

Pierwsza rzecz, to że dostrzegam pewne ciekawie zjawisko, które w sumie powinno mnie cieszyć. A mianowicie tego jak aktualnie Polacy przejmują się sytuacją i losem Niemiec. A szczególnie najchętniej wypowiadają się te osoby, które nie mieszkają w Niemczech na co dzień, nie bywają tam często, lub w ogóle. Jak np. niedawno kolega z podstawówki, którego mam na fejsie, ale nie utrzymuję z nim jakoś kontaktu nagle przesłał mi filmik ukazujący zamieszki uchodźców z policją w niemieckim mieście. Fakt, że ostatnio było parę zamieszek w Bautzen, tak też podziękowałem uprzejmie za filmik, którego celem była chyba troska o moje zdrowie. Dlatego też podziękowałem, gdyż uznałem, że to miłe i nie chcąc być nieuprzejmy delikatnie zwróciłem uwagę, że to co widzimy na filmiku to nie jest Bautzen, ani w ogóle Niemcy, a Detroit. Cóż można się pomylić. :wink:
Ale w skrócie, aby się nie rozpisywać, nie twierdzę, że sytuacja jest różowa i wszystko zostało przemyślane i wszyscy są szczęśliwi. I jest też świadomość problemu, tylko że tutaj w takich sytuacjach myśli się jak problem rozwiązać. Plus naprawdę czasami odnoszę wrażenie, że niektórzy w Polsce to przeżywają bardziej niż tutaj.

A co do tej głównej kwestii, to postaram się nie rozpisywać i też bez urazy napiszę, że sam nie uważam się za eksperta, ani też nie uważam się, że jestem odpowiedni, aby wypowiadać się w imieniu kobiet i wiedzieć co one czują. I tak samo nie Wy, którzy tak lekceważąco o nim piszecie, z szacunkiem i bez urazy ;) I nie ukrywam, że bardzo mi się podoba jak wiele na ten temat do powiedzenia i zazwyczaj w cynicznym tonie, z pogardą, lub ironią, mają osoby najbardziej w nim ogarnięte. Jak chociażby księża i biskupi, którzy bardzo dużo wiedzą z doświadczeniu o współżyciu seksualnym i rodzeniu itd. Podobnie jak stara panna Pawłowicz i cały zastęp PiSiorów, których i tak życie seksualne pewnie ogranicza się do obciągania Prezesowi.

Plus jedynie zwróciłem uwagę, że arogancja władzy jest często symptomem jej powolnego upadku. I chyba jednak coś jest na rzeczy, skoro jednak teraz Szydło upomniała Waszczykowskiego.

Przy czym też nie chcę wdawać się w wielkie dyskusje, gdyż dobrze wiemy, że żadne z nas ze swoich stanowisk nie ustąpi. Plus jak ktoś mądry mi niedawno powiedział. "Dyskutować można i należy. Ale z wiarą ciężko dyskutować".

Dziękuję za uwagę. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3132 Post autor: Koper » śr paź 05, 2016 18:31 pm

Wojtek pisze:Bardzo ładnie ujęte. Swoją droga, ostatnio się dowiedziałem, że moja ex bierze udział w tym proteście - wygląda na to, że się ewakuowałem w ostatniej chwili :mrgreen: (a może właśnie tak rodzą się feministki? :( )

Sorry, a to coś złego że poszła? Oczywiście zgadzam się, że cała aferka to rzecz w dużej mierze polityczna i PO, N. i PiS po prostu kombinują jak tu ugrać na tym jak najwięcej (przy czym póki co PiS przez głupotę i niekonsekwencję na tym stracił raczej póki co), stąd dziś na komisji PO-słowie bardzo chcieli by temat się ciągnął jak najdłużej. Tym niemniej gdyby nie tak głośne protesty PiS faktycznie mógłby chcieć przepchnąć nawet jeśli nie dokładnie w tym kształcie, to tego typu projekty. Zakładam, że gdyby szło o np. wprowadzenie np. powszechnego obowiązku obrzezania każdego męskiego obywatela :P albo np. całkowitej prohibicji :D to pierwszy byś leciał protestować, choćby na wszelki wypadek, by trochę chłopców z Wiejskiej postraszyć, a nie czekał spokojnie, aż uwalą w komisji. Dlatego choć sam wyszedłem z tego samego założenia co Ty - że to polityczne gierki i nie ma się co ekscytować na zapas - to nie uważam, by owe marsze to były ino dla nawiedzonych feministek. A że część przemów była na poziomie gdzieś około żenady to swoją drogą. No ale tak to jest właśnie jak się dopuści do głosu dziewczynki lub chłopców z piaskownicy przy Wiejskiej.
Wojtek pisze:I zanim tutaj Wawrzek z Koprem będą kręcić bekę

a dlaczego zaraz kręcić bekę? Ty czytasz co ja piszę czy z góry zakładasz, że beka? :P
(czasem kręcę, ale bez przesady ;) )
Wojtek pisze:te same mordy nieudolnej opozycji, która pod publiczką interesów obywatelskich chce się po prostu dorwać do koryta i nieudolność sposobu, w jaki to robi
Najbardziej mnie zastanawia że tak wszędzie widzisz ową próbę dorwania się do koryta (w dużej części to diagnoza prawidłowa, niestety) opozycji, ale dobijanie do tego koryta przez kolejnych misiewiczów i różnych innych nieudaczników itd. które mają problem z dodaniem 2 do 2, a nagle dostają intratne stanowiska już Cię specjalnie nie boli...
Wawrzyniec pisze:A mianowicie tego jak aktualnie Polacy przejmują się sytuacją i losem Niemiec.
Z drugiej strony Niemcy się przejmują losem Polek (i Polaków), więc to chyba tylko taka obustronna sąsiedzka troska. :P ;)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3133 Post autor: Bucholc Krok » śr paź 05, 2016 19:24 pm

Koper pisze:Sorry, a to coś złego że poszła?
Poza tym, że wyszła na niezbyt rozgarniętą, która dała się nabrać politykom to faktycznie nic. Ja bym oczekiwał od kobiety, że będzie jednak myślała. Czyżbym za dużo oczekiwał?
Tym niemniej gdyby nie tak głośne protesty PiS faktycznie mógłby chcieć przepchnąć nawet jeśli nie dokładnie w tym kształcie, to tego typu projekty.
Dzisiaj Łybacka w Trójce gadała to samo. A co ma gadać? :mrgreen: G. by tam przeszło. Przyjęli projekt, żeby mieć święty spokój z tymi, którzy zbierali podpisy. Przecież było do przewidzenia, że będzie awantura jeśli będą chcieli ruszyć kompromis. Po co to im? Żeby dolewać paliwa do ognia opozycji? Żeby znowu latali ze skargami do UE?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3134 Post autor: Koper » śr paź 05, 2016 19:32 pm

Bucholc Krok pisze:Poza tym, że wyszła na niezbyt rozgarniętą, która dała się nabrać politykom to faktycznie nic.
To znaczy którym politykom? Wiesz po co, dlaczego i za czyją namową tam poszła?
Bucholc Krok pisze:Dzisiaj Łybacka w Trójce gadała to samo. A co ma gadać? :mrgreen: G. by tam przeszło.
OK, ale jesteś pewien, że gdyby nie głośne sprzeciwy to by też nie przeszło? Gdyby przeciwnicy siedzieli cicho, a głośni byli tylko zwolennicy, to co by zrobili? Zapewne klepnęli, bo o jakąś głębszą refleksję nt. zapisów ustawy to tam nikogo nie podejrzewam. :P
Bucholc Krok pisze:Przyjęli projekt, żeby mieć święty spokój z tymi, którzy zbierali podpisy. Przecież było do przewidzenia, że będzie awantura jeśli będą chcieli ruszyć kompromis. Po co to im? Żeby dolewać paliwa do ognia opozycji? Żeby znowu latali ze skargami do UE?
No i dlatego napisałem, że dali tu d... , bo wysłaliby oba projekty do komisji, to nikt by się nie mógł czepiać, bo by rzekli, że oni tylko zgodnie z obietnicą, nie wyrzucają do kosza ŻADNYCH projektów obywatelskich. A tak (z pomocą PO, ciekawe czy świadomą, i IQ15) sami się postawili pod ścianą niejako wskazując jeden projekt nad którym będą debatować.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3135 Post autor: Bucholc Krok » śr paź 05, 2016 19:42 pm

Koper pisze:To znaczy którym politykom?
Opozycyjnym.
Wiesz po co, dlaczego i za czyją namową tam poszła?
A co to ma do rzeczy?
OK, ale jesteś pewien, że gdyby nie głośne sprzeciwy to by też nie przeszło? Gdyby przeciwnicy siedzieli cicho, a głośni byli tylko zwolennicy, to co by zrobili? Zapewne klepnęli, bo o jakąś głębszą refleksję nt. zapisów ustawy to tam nikogo nie podejrzewam. :P
Jeśli założyć, że politycy (i Jarosław) to skończeni idioci to faktycznie mogłoby przejść jakimś cudem. :P
No i dlatego napisałem, że dali tu d... , bo wysłaliby oba projekty do komisji, to nikt by się nie mógł czepiać, bo by rzekli, że oni tylko zgodnie z obietnicą, nie wyrzucają do kosza ŻADNYCH projektów obywatelskich. A tak (z pomocą PO, ciekawe czy świadomą, i IQ15) sami się postawili pod ścianą niejako wskazując jeden projekt nad którym będą debatować.
A Nowoczesna taka nowoczesna, ze cała była za? Ciekawe. W PSL-u chyba też różnie. Co do obietnicy to słyszałem, że byli w pacie, bo podobno w sprawach światopoglądowych w PiS-ie nie ma dyscypliny i każdy może głosować jak chce. Jakby cała opozycja głosowała za przyjęciem to z częścią głosów PiS-u projekt by przeszedł. Ale może nie miał przejść, bo chodziło o awanturkę.

ODPOWIEDZ