Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

#1786 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 17:05 pm

wielkie oczekiwania fanów spowodowały niechęć do tego score, każdy nie wiadomo czego oczekiwał :wink:

bladerunner

#1787 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 17:06 pm

wielkie oczekiwania fanów spowodowały niechęć do tego score, każdy nie wiadomo czego oczekiwał :wink:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1788 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 17:06 pm

Nie, pardon, poprawka. Orkiestratorem Mythodei jest Neely. Ale pewnie wykonywał tylko odgórne nakazy Vangelisa, który strasznie nie lubi, jak ktoś mu się wtrąca do kompozycji.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1789 Post autor: Paweł Stroiński » pn lut 28, 2011 18:46 pm

bladerunner pisze:wielkie oczekiwania fanów spowodowały niechęć do tego score, każdy nie wiadomo czego oczekiwał :wink:
Wtedy jeszcze znałem go bez albumów solowych, więc ja oczekiwałem muzyki, po której bym go polubił. Nic więcej :D

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1790 Post autor: DanielosVK » wt mar 01, 2011 20:38 pm

Odświeżania Vangelisa ciąg dalszy.

Vangelis - Ignacio

Bardzo ładna muzyka, niestety nie najlepiej wydana. Jeden 40-minutowy kawałek, raz bardziej tematyczny, raz underscore'owy, to chyba nie za fajne rozwiązanie. Ale samej muzyki słucha się bardzo przyjemnie, do tego bardzo dobry temat główny, przewijający się parę razy przez utwór.

4-4,5/5

Vangelis - L'Apocalypse Des Animaux

Kultowa dla fanów Greka płytka, dosyć znana, a "La Petite Fille De La Mer" to jeden z bardziej znanych jego utworów. Zawsze podchodziłem do tego soundtracku trochę z dystansem, gdyż do tej pory jakieś 3/4 płyty po prostu mi nie wchodziło i nużyło. Ale dzisiaj nagle coś mnie złapało na taką muzykę i łyknąłem całą płytkę na raz (inna rzecz, że strasznie krótka jest). Muzyka na ogół bardzo wolna i cicha, ale bardzo elegancka. Subtelne "La Petite Fille De La Mer", wesołe dosyć "Generique", interesujące "L'Ours Musicien", wyciszające "Le Singe Blue", żałobne dosyć "La Mort Du Loup".

Dałbym piątkę, ale takie ślimacze tempo nie każdemu musi się podobać, poza tym strasznie mało tu materiału, więc...

4,5/5

Vangelis - El Greco
Oczywiście soundtrack, nie album

Pomijając 3 temaciki ze Świadectwa, "najnowszy" soundtrack Greka. Trudno mi to ocenić... Przyjemny i klimatyczny motyw główny (o ile można go tak nazwać, nie wiem jak w filmie, na płycie słyszę go 2-3 razy tylko). Fajne folkowe wtrącenie Psarantonisa z lirą kreteńską oraz bardzo ładna piosenka wykonywana przez jakiegoś gościa, którego nazwiska zapamiętywać mi się nie chce. Na ogół muzyka dosyć spokojna, pełna przyjemnych dla ucha dźwięków, z takim miejscami bizantyjskim klimatem. Nie jest to geniusz, ani szczyt możliwości Greka, ale przy takiej aktywności, jaką ostatnio prezentuje, trzeba się cieszyć tym, co się ma. Często wkrada się tu nuda albo monotonia, mimo wszystko średnia ciekawa. Uważam, że oryginalności i artyzmu tu jest zdecydowanie więcej niż w Alexandrze, ale ocenię jednak podobnie.

3,5-4/5

Do tego odświeżam sobie tematy z bootlegów (Bounty, Morandi, Cavafy, Plague, Francesco, Missing [!], Cousteau, De Nuremberg A Nuremberg), z racji, że nie mam chwilowo ochoty przedzierać się przez całe płyty, żenującej jakości, w której melodie zagłuszane są często szumami i bliżej niezidentyfikowanymi dźwiękami... Mamo, ile to cudownych melodii nie doczekało się wydania.

Me serce płacze. :P
Fe.

bladerunner

#1791 Post autor: bladerunner » czw mar 03, 2011 20:52 pm

Ja odświeżyłem sobie Gregsona 8)

Unstoppable - Harry Gregson-Williams

4 - 5

Jedna z ciekawszych propozycji A.D 2010 .
Wydawac by sie moglo,że Gregson jest samowystarczalny i nie potrzebuje inspiracji a tutaj taka kapitalna zagrywka i rozwiniecie tematu,ktory pojawia sie w TDK Zimmera 8)
Score jest bardzo przemyslany i wytwornia la la land records udowodnila,że nie ma sobie rownych.
Materialu jest na tyle dużo,że kazdy znajdzie tu cos dla siebie :)
A tu spokojne smyki,Tillman i jego solówki to prawdziwa poezja,ktora dziala na mnie zbawiennie 8)
Poza tym slychac miejscami imitacje kontrabasu i delikatny fortepian i wszystko ladnie i pieknie,ale zabraklo pierdolnięcia i dlatego nie dam maksa :(

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1792 Post autor: DanielosVK » czw mar 03, 2011 21:01 pm

Żartowniś czy hipokryta... A, bladu...
Fe.

bladerunner

#1793 Post autor: bladerunner » czw mar 03, 2011 21:07 pm

DanielosVK pisze:Żartowniś czy hipokryta... A, bladu...

Obrazek

Nic dodac nic ujac 8)

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#1794 Post autor: Arthur » czw mar 03, 2011 21:23 pm

Harry Gregson-Williams is like a czołg- Unstoppable!
Daje 1,5/5
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 21:25 pm przez Arthur, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1795 Post autor: Koper » czw mar 03, 2011 21:25 pm

Bladu znowu próbuje wywołać zamęt. Ignorować go.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#1796 Post autor: bladerunner » czw mar 03, 2011 21:31 pm

eh, cały Dziekan :) , że dali się na to nabrać :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1797 Post autor: DanielosVK » czw mar 03, 2011 21:33 pm

Dałeś Dziekanowi swoje hasło? Bana mu.
Fe.

bladerunner

#1798 Post autor: bladerunner » czw mar 03, 2011 21:44 pm

Nic mu nie dałem i nie dam, o co Ci chodzi :roll:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1799 Post autor: Koper » czw mar 03, 2011 21:57 pm

Dał. A przynajmniej komuś, bo tamte posty nie są z jego IP. Zatem Bladu ban się szykuje.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1800 Post autor: Adam » czw mar 03, 2011 21:58 pm

przesadził :?

ODPOWIEDZ