NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: NAGRODY BRANŻOWE

#1741 Post autor: Templar » czw sty 15, 2015 20:10 pm

Wawrzyniec pisze:Plus hp_gof nie ciesz się tak, że jeden z Twoich filmów: "Ida", "The Grand Budapest Hotel" czy "Unbroken" dostaną Oscara za zdjęcia, gdyż jest jeszcze Dick Poop
Widzę Wawrzek, że tak hejtujesz muzykę z Birdmana, że ten tytuł już automatycznie wykreślasz ze wszystkich rzeczy, które czytasz i jakoś nie zwróciłeś uwagi na największego faworyta tej kategorii, czyli Lubezkiego :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1742 Post autor: Paweł Stroiński » czw sty 15, 2015 20:10 pm

A moim zdaniem Mr. Turner, bo nikt o tym z nas nie słyszał wcześniej :mrgreen:

Ale poważnie, ciekawe, że przy całej tej kontrowersji, która wynikła, WSZYSTKIE nominacje dla Interstellar są okołodźwiękowe.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1743 Post autor: Mystery » czw sty 15, 2015 20:26 pm

Zaskakujące nominacje, ale nie zawsze do końca pozytywne:

Najlepszy film i reżyser:
Pominięty Gone Girl i to nie tylko tu, szkoda Finchera, a to głównie kosztem słabszego Millera i Foxcatcher, którego mimo 5 nominacji, jakoś w najważniejszej kategorii zabrakło. Największy fail to jednak Selma. Serio? Nominacje tylko za piosenkę i od razu dla najlepszego filmu?

Najlepszy aktor pierwszoplanowy i aktorka pierwszoplanowa
Mam nadzieję, że Bradley Cooper naprawdę tu wymiata (po nominacji za American Hustle wątpię), bo znaleźć się kosztem Gyllenhaala i nagrodzonego w Cannes Spalla, którego film zgarną kilka nominacji, było by nie fair. No i dlaczego cały czas uważają Steve'a Carella za aktora pierwszoplanowego? Po mojemu to Tatum od początku do końca gra tu główną rolę, a Carell to perfidny drugoplanowiec kradnący film. Z pań to żadna w tym roku szczególnie nie zakozaczyła, także tym razem rozgrywka bez emocji, ale fajnie, że zauważono Cotillard, dziwne, że jej filmu już nie.

Najlepszy aktor drugoplanowy i aktorka drugoplanowa
I tu za drętwego Ruffalo winien być Carell. Nom dla Streep z przyzwyczajenia, Keira nie pokazał nic na Oscarowy poziom.

Najlepsza muzyka oryginalna i piosenka
A jednak 2xDesplat, brawo bo się należało, ale że ze stu iluś scorów wybrano Turnera to się w głowie nie mieści. Kiedyś słuchałem i pamiętam to jako irytujące jednostajne granie na dęte drewniane, ale kto wie, może w filmie rzeczywiście się to jakoś wpisuje. Zabrakło songu z Mapetów, no i bez Big Eyes...

Najlepszy długometrażowy film animowany.
Ogromne zaskoczenie, że nie ma Lego, które zbierało znakomite recenzje i opinie i to kosztem Boxtrolls.

hp_gof

#1744 Post autor: hp_gof » czw sty 15, 2015 20:51 pm

Wawrzyniec pisze:A w ogóle, czy kiedykolwiek się zdarzyło, aby wszyscy nominowani kompozytorzy pochodzili z Europy? Nie ma ani jednego Amerykanina i chyba jeszcze wszystkie prace nagrywane były w Londynie.
-This is the first year that all five contenders for music score are not American. Aside from the French Desplat, they are Hans Zimmer, “Interstellar” (Germany); Gary Yershon, “Mr. Turner” (U.K.); Johann Johannsson, “The Theory of Everything” (Iceland).
http://variety.com/2015/film/news/from- ... 201405981/

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1745 Post autor: Koper » czw sty 15, 2015 21:09 pm

Mystery pisze:Najlepszy długometrażowy film animowany.
Ogromne zaskoczenie, że nie ma Lego, które zbierało znakomite recenzje i opinie i to kosztem Boxtrolls.
Chyba chciałeś dopisać pozytywne zaskoczenie, bo to jedna z niewielu kategorii która im się udała. :P Nie spodziewałem się, ze będzie Kaguya czy Song of the Sea, Boxtrolls już bardziej. No ale pewnie wygra jakiś Smok2 czy inne BigHero.
Mystery pisze:Najlepsza muzyka oryginalna i piosenka
A jednak 2xDesplat, brawo bo się należało, ale że ze stu iluś scorów wybrano Turnera to się w głowie nie mieści. Kiedyś słuchałem i pamiętam to jako irytujące jednostajne granie na dęte drewniane, ale kto wie, może w filmie rzeczywiście się to jakoś wpisuje.
Przy Oscarach też Weinsteiny mają główny wpływ na nominację, czy ten cały Gary Yershon musiał się z kim innym przespać? ;)
Mystery pisze:Zabrakło songu z Mapetów, no i bez Big Eyes...
Zabrakło to songu z Song of the Sea :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1746 Post autor: Mystery » czw sty 15, 2015 21:21 pm

Chyba chciałeś dopisać pozytywne zaskoczenie, bo to jedna z niewielu kategorii która im się udała. :P Nie spodziewałem się, ze będzie Kaguya czy Song of the Sea, Boxtrolls już bardziej. No ale pewnie wygra jakiś Smok2 czy inne BigHero.
Akurat tu zaskoczenia nie było, bo na Oscarach bardzo często nominują zagraniczne animacje, głównie z Francji i Japonii (rok temu był Wind Rises i Ernest & Celestine, wcześniej takie filmy jak Chico and Rita, A Cat in Paris, The Secret of Kells), a o filmach poklatkowych nie wspomnąć (rok 2012 gdzie mieliśmy 3 filmy wykonane w tej technice).
Dziwi mnie brak Lego, bo był to murowany kandydat do samej statuetki, a tu nie ma nawet nominacji, a co jest najlepsze ciężko powiedzieć, póki co, znam tylko Trole i Smoka.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1747 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 15, 2015 23:34 pm

Templar pisze:
Wawrzyniec pisze:Plus hp_gof nie ciesz się tak, że jeden z Twoich filmów: "Ida", "The Grand Budapest Hotel" czy "Unbroken" dostaną Oscara za zdjęcia, gdyż jest jeszcze Dick Poop
Widzę Wawrzek, że tak hejtujesz muzykę z Birdmana, że ten tytuł już automatycznie wykreślasz ze wszystkich rzeczy, które czytasz i jakoś nie zwróciłeś uwagi na największego faworyta tej kategorii, czyli Lubezkiego :P
Chwila, chwila. Ja do Lubezkiego nic nie mam, a za współpracę z Cuaronem mam mój szacunek. Ja szczególnie napisałem o "filmach hp_gofa". "Ida" "The Grand Budapest Hotel" i "Unbroken" to wszystko filmy, którym patronuje hp_gof.
Plus wspomniałem jeszcze o Dick Poopie, ale nikt się nie skapował. :roll: Ten operator nazywa się Dick "Pope", a babka przeczytała "Dick Poop" :mrgreen: W każdym razie teraz jego szanse na Oscara jeszcze bardziej zwiększyły się.
Ale fakt jest taki, że ktoś tutaj pojawił się kosztem Hoyte van Hoytemy, co mnie bardzo smuci. Hej i facet uczył się w Polsce, a więc może to Was powinno trochę zmotywować.
Mystery pisze:Zaskakujące nominacje, ale nie zawsze do końca pozytywne:
Sam bym tego lepiej nie ujął.
Mystery pisze:Najlepszy film i reżyser:
Pominięty Gone Girl i to nie tylko tu, szkoda Finchera, a to głównie kosztem słabszego Millera i Foxcatcher, którego mimo 5 nominacji, jakoś w najważniejszej kategorii zabrakło. Największy fail to jednak Selma. Serio? Nominacje tylko za piosenkę i od razu dla najlepszego filmu?
"Selma" "musiała" się znaleźć i tyle. Przy czym podobno ten aktor grający Martina Luthera Kinga jest świetny, a się nie załapał do nominacji aktorskich, gdzie jednak spore braki. W ogóle Akademia ma prawo skorzystać i nominować maksymalnie 10 Filmów, to nie wiem czemu wybrali 8 :!: :?
Mystery pisze:Najlepszy aktor pierwszoplanowy i aktorka pierwszoplanowa
Mam nadzieję, że Bradley Cooper naprawdę tu wymiata (po nominacji za American Hustle wątpię), bo znaleźć się kosztem Gyllenhaala i nagrodzonego w Cannes Spalla, którego film zgarną kilka nominacji, było by nie fair. No i dlaczego cały czas uważają Steve'a Carella za aktora pierwszoplanowego? Po mojemu to Tatum od początku do końca gra tu główną rolę, a Carell to perfidny drugoplanowiec kradnący film. Z pań to żadna w tym roku szczególnie nie zakozaczyła, także tym razem rozgrywka bez emocji, ale fajnie, że zauważono Cotillard, dziwne, że jej filmu już nie.
Sam bym tego lepiej nie ujął. Nominacja dla Coopera to dla mnie bardziej na zasadzie, gdyż jest aktualnie "hot". Jake Gyllenhaal był rewelacyjny w "Nightcrawler", podobnie jak Timothy Spall w "Mr. Turner". I podobnie jak ten wspomniany aktor z "Selmy".
A co do żeńskich ról, to jakoś tak sobie w tym roku to wygląda. I chyba najlepiej aby Rosamund Pike dostała. Przy czym nominacja dla Cotillard miła.
Mystery pisze:NNajlepszy aktor drugoplanowy i aktorka drugoplanowa
I tu za drętwego Ruffalo winien być Carell. Nom dla Streep z przyzwyczajenia, Keira nie pokazał nic na Oscarowy poziom.
Jestem ciekaw czy kiedyś nominują Meryl Streep, nawet jak w danym roku nie wystąpi. Ogólnie żeńsko to taki sobie był ten rok.
Mystery pisze:Zabrakło songu z Mapetów, no i bez Big Eyes...
Drugi raz z rzędu jawnie okradziono Lanę del Rey. Piosenka z Gatsby'ego była nawet lepsza niż z Big Eyes, a tu ciągle nic. :x
Mystery pisze:Najlepszy długometrażowy film animowany.
Brak "Lego" to w ogóle HAŃBA! HAŃBA! HAŃBA! :x To była najlepsza, ale właśnie nie klasyczna animacja, także jeżeli chodzi o formę narracji. Ale Dreamworks i Disney mają mocniejsze marki i tak też nominacja dla "Big Hero 6", które był ze wszechmiar przeciętne.
W sumie już raz za Klopsiki Akademia poskąpiła nominacji i znowu padło na tę zabawną dwójkę. Mam nadzieję, że jakoś to wypomną w 23 Jump Street. :P

Teraz tylko trzeba bacznie obserwować willę Weinsteinów i patrzeć kto zostaje na noc, aby móc lepiej przewidzieć kto wygra tego Oscara.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1748 Post autor: Mystery » pt sty 16, 2015 00:06 am

Brak "Lego" to w ogóle HAŃBA! HAŃBA! HAŃBA! :x
I wszystko jasne :wink:
"One of the biggest shockers of the morning came when the critical and commercial hit The Lego Movie, which I and many others regarded as the best bet to win the best animated feature category, wasn't even nominated for it, clearing the way for another two-horse race between DreamWorks Animation (How to Train Your Dragon 2) and Disney (Big Hero 6), with Focus Features' 3D stop-motion pic The Boxtrolls — the third film in the last six years from the specialty production company Laika to earn a nom in this category, after Coraline and ParaNorman — potentially playing the spoiler. It's also noteworthy that GKIDS, a small distributor of Japanese films in America, received multiple noms for the second time in four years with both of its hand-drawn hopefuls, Song of the Sea and The Tale of Princess Kaguya, earning noms. How could Lego have missed and these much lower-profile films have made it? As one Academy member told me this morning, "They [the members of the animation branch] are old f—s and many are Europeans and they hate seeing traditional animation slip away."
http://www.hollywoodreporter.com/race/o ... ate-764029

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#1749 Post autor: ravaell » pt sty 16, 2015 00:23 am

Tylko akurat The Tale of Princess Kaguya i Song of the Sea zasługiwały na swoją nominację i tutaj Akademia wykazała się naprawdę ponadprzeciętnym gustem. Brak Lego zawadza, nawet bardzo, jednak w tym przypadku to raczej The Boxtrolls są najsłabszym spośród nominowanych i to oni powinni Lordowi & Millerowi odstąpić miejsca.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#1750 Post autor: kiedyśgrześ » pt sty 16, 2015 04:25 am

Mystery pisze:ale że ze stu iluś scorów wybrano Turnera to się w głowie nie mieści. Kiedyś słuchałem i pamiętam to jako irytujące jednostajne granie na dęte drewniane, ale kto wie, może w filmie rzeczywiście się to jakoś wpisuje.
to było drewno :? myślałem, że piły o siebie co raz tarły w okolicznościach przyrody :P
Obrazek

hp_gof

#1751 Post autor: hp_gof » pt sty 16, 2015 12:26 pm

LOL. Wiecie, że Keira Knightley śpiewała jedną z nominowanych wczoraj piosenek? :D Ciekawe, czy zaśpiewa na ceremonii :D
https://www.youtube.com/watch?v=sLTRSakuugs

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1752 Post autor: Adam » pt sty 16, 2015 12:31 pm

Paweł Stroiński pisze:Ale poważnie, ciekawe, że przy całej tej kontrowersji, która wynikła, WSZYSTKIE nominacje dla Interstellar są okołodźwiękowe.
bo cała akademia nie oglądała tego w kinach i przede wszystkim imaxach gdzie było to spieprzone ALE dostała DVDScreenery w divixie na płytkach do domu :mrgreen: i tam problemów już nie ma..
#FUCKVINYL

hp_gof

#1753 Post autor: hp_gof » pt sty 16, 2015 12:34 pm

No ale nominacje w tej kategorii przyznawali dźwiękowcy, a nie cała akademia... Więc albo głosowali na nazwiska kolegów, albo na najbardziej rzucające się w uszy tytuły, albo nie wiem co ;) Poza tym nie wierzę, że Ci ludzie nie chodzą do kina i nie oglądają filmów chociażby na specjalnych pokazach czy prywatnie.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1754 Post autor: Mystery » pt sty 16, 2015 12:38 pm

hp_gof pisze:LOL. Wiecie, że Keira Knightley śpiewała jedną z nominowanych wczoraj piosenek? :D Ciekawe, czy zaśpiewa na ceremonii :D
https://www.youtube.com/watch?v=sLTRSakuugs
Wiemy, ale śpiewała ją w filmie i na soundtracku też jest wersja przez nią śpiewana, nominację zaś dostała oryginalna wersja Adama Levine'a z Maroon 5, który również grał w tym filmie i ją tam śpiewał, także myślę, że będzie chciał wykonać swoją piosenkę na Oscarach sam :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=vyT-oGDnMqE

Obecność na Critics’ Choice Movie Award nie pomogła Desplatowi, nagrodę za najlepszą muzykę zgarnął Sanchez za Birdmana. Najlepszą piosenką wybrano Glory z Selmy.

hp_gof

#1755 Post autor: hp_gof » pt sty 16, 2015 12:42 pm

Kto wie, może zaśpiewają ją razem? :) W końcu Keira też tam będzie, bo dostała noma za TIG.

ODPOWIEDZ