Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

#166 Post autor: Krzysiek » wt kwie 07, 2015 11:50 am

lis23 pisze:Ma ktoś z Was na BD " Braveheart " Gibsona?
Dziś z ciekawości puściłem sobie film aby pobawić się ustawieniami obrazu w ty i obraz nie jest dla mnie tak dobry, jak go oceniają. Przede wszystkim, jest dużo ziarna, które jest szczególnie widoczne na jasnym tle w jaśniejszych scenach ( niebo ), gdzie mamy sporo kropek, ciapek. Czy u Was jest podobnie? Gdy wcześniej odpalałem ten film wydawało mi się, ze obraz jest znacznie lepszy.
P.S: Jest na prawdę spora różnica pomiędzy PS3 a PS4: na PS3 jest dużo ziarna, także podczas ruchu, normalnego oglądania, na PS4 tego nie ma, a przynajmniej nie w takiej ilości i przede wszystkim na stopklatce.
Czy Ps. tyczy się właśnie "Bravehearta"?
W PS3 obraz skalowany jest programowo. W PS4 przypuszczam, że w większości już przez układ - skaler. Czy ten film puszczałeś przez inny odtwarzacz, np stacjonarny DVD/BLU ?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#167 Post autor: lis23 » wt kwie 07, 2015 16:11 pm

Krzysiek pisze: Czy Ps. tyczy się właśnie "Bravehearta"?
W PS3 obraz skalowany jest programowo. W PS4 przypuszczam, że w większości już przez układ - skaler. Czy ten film puszczałeś przez inny odtwarzacz, np stacjonarny DVD/BLU ?
Nie, nie dotyczy tylko filmu " Braveheart ", sprawdzałem jeszcze " Królestwo Niebieskie " ( również duże ziarno na PS3 i mniejsze na PS4, widoczne szczególnie na stopklatce ). Na PS3 nawet " Hobbit " kręcony cyfrowo w 5K ma widoczne ziarno na stopklatce ;)
Niestety, nie posiadam stacjonarnego odtwarzacza BD, tylko obie konsole Sony. Od ponad czterech lat oglądam filmy BD na PS3 ale prawda jest też taka, że ze swoich 88 filmów na GD obejrzałem do tej pory może z 10 i nie sprawdzałem jeszcze ich jakości.
Ponoć ziarno to normalny element filmu i im go więcej, tym lepiej, a filmu bez ziarna nie warto nawet oglądać, ale w przypadku w. w. filmów jest ono dosyć irytujące i kuje w oczy ( z bliska, gdyż ja muszę oglądać filmy z odległości ok. 40 cm - widzę tylko jednym okiem w 50% i jestem bliskowidzem, z daleka nie widzę nawet napisów ).
Dostałem sugestię, że jakość obrazu zależy od wejścia / wyjścia HDMI w tv, w co mi trudno uwierzyć, sam kabelek HDMI nie ma ponoć znaczenie ( zresztą już go wymieniłem pod PS3 na lepszy, a na PS4 mam standardowy, dołączony wraz z konsolą, a obraz jest lepszy ).
Ustawienia video na PS3:

BD/DVD - Konwersja obrazu - mam " automatycznie " i mogę zmienić na " video "

BD/DVD - Zwiększanie rozdzielczości - mam na " normalne " i chyba tak powinno być także w przypadku skalowania DVD?

BD/DVD - Format wyjścia wideo (HDMI) - mam " automatycznie " i mogę zmienić na " RGB ' oraz na " Y Pb/Cb Pr/Cr "

Wyjście 1080p 24 Hz (HDMI) - jedyna funkcja o której od początku wiedziałem, że ma być włączona

opcje w menu podręcznym na padzie podczas odtwarzania filmu:

format wyjścia video - automatycznie
wzmocnienie bieli dla sygnału Y Pb/Cb Pr/Cr - wyłączony
pełny zakres sygnału RGB - pełny
dynamiczna kontrola zakresu - automatyczne

opcja " pełny zakres sygnału RGB " jest z tego poziomu niedostępna.

Opcje w PS4:

rozdzielczość - automatyczna
wielkość tv - 40 cali
zakres RGB - automatyczne ( zalecane )
wyjście funkcji Deep Colour - wył.
wyjście 1080p/24Hz - automatyczne

Warto w ogóle myśleć o zmianie / zakupie odtwarzacza BD zamiast PS3 / PS4? - Niby konsole wypadają najgorzej w testach odtwarzaczy BD, ale odtwarzacze mają przewagę w kontroli sygnału wyjściowego, jakiejś detekcji pull- downów, odzyskiwania informacji o kolorach utraconych w procesie konwersji oryginalnego sygnału do formatu 4:2:0 przyjętego przez standard Blu-ray oraz w usuwaniu przeplotu, co nie dotyczy płyt BD.
Polecany jest ten model, który też ponoć świetnie skaluje DVD i BD do jakości UHD:

http://www.pcworld.pl/testy/opis/PG4007 ... DT700.html
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek

#168 Post autor: Krzysiek » wt kwie 07, 2015 19:11 pm

lis23 pisze:Warto w ogóle myśleć o zmianie / zakupie odtwarzacza BD zamiast PS3 / PS4? - Niby konsole wypadają najgorzej w testach odtwarzaczy BD, ale odtwarzacze mają przewagę w kontroli sygnału wyjściowego, jakiejś detekcji pull- downów, odzyskiwania informacji o kolorach utraconych w procesie konwersji oryginalnego sygnału do formatu 4:2:0 przyjętego przez standard Blu-ray oraz w usuwaniu przeplotu, co nie dotyczy płyt BD.
Polecany jest ten model, który też ponoć świetnie skaluje DVD i BD do jakości UHD:
http://www.pcworld.pl/testy/opis/PG4007 ... DT700.html
W totka wygrałeś? :mrgreen: Nie obraź się, ale kiedyś pisałem byś kupił sobie odtwarzacz Blu...
Po pierwsze test mało wiarygodny (aczkolwiek nie przeczę, że nie warto przeczytać), nie wiadomo jaką metodologią był przeprowadzony. Nic nie piszą o audio itp...
W takim przypadku zdaj się na inne czasopisma typu Audio-Video z Ich testami.....
Nawet jeśli ten odtwarzacz jest tak fantastyczny to później będziesz musiał wymienić tv :lol:
Zamiast tego odtwarzacza Yamahy (który już posiadasz) poleciłbym:

http://www.marantz.pl/pl/products/pages ... tid=ud5007

Co do różnic w skalowaniu obrazu między PS3 a PS4 już napisałem jaka jest (może być) przyczyna.
Przewody HDMI dają sporo o ile ma się dobre tv i dobry odtwarzacz. Ci co twierdzą inaczej nie mają u siebie w sklepie droższego przewodu niż jakaś sznurówka za 30zł

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#169 Post autor: lis23 » wt kwie 07, 2015 19:29 pm

Krzysiek pisze: W totka wygrałeś? :mrgreen:
Nie obraź się, ale kiedyś pisałem byś kupił sobie odtwarzacz Blu...
Nie ;) i nie zamierzam kupować teraz BD, może kiedyś: Po prostu jestem ciekaw, czy warto, mając dwa sprzęty odtwarzające płyty BD.
Krzysiek pisze: Po pierwsze test mało wiarygodny (aczkolwiek nie przeczę, że nie warto przeczytać), nie wiadomo jaką metodologią był przeprowadzony. Nic nie piszą o audio itp...
W takim przypadku zdaj się na inne czasopisma typu Audio-Video z Ich testami.....
Nawet jeśli ten odtwarzacz jest tak fantastyczny to później będziesz musiał wymienić tv :lol:
A Masz dostęp do numeru Audio Video z testem tego odtwarzacza? Podobno jest b. dobry.

Krzysiek pisze:Zamiast tego odtwarzacza Yamahy (który już posiadasz) poleciłbym:

http://www.marantz.pl/pl/products/pages ... tid=ud5007
Yamahy mam odtwarzacz CD i amplituner, nie mam stacjonarnego odtwarzacza BD.

Krzysiek pisze: Przewody HDMI dają sporo o ile ma się dobre tv i dobry odtwarzacz. Ci co twierdzą inaczej nie mają u siebie w sklepie droższego przewodu niż jakaś sznurówka za 30zł
Różnie ludzie piszą. Jedni, że kabel ma znaczenie, inni, że to tylko jedynki i zera i albo kabel przesyła obraz i dźwięk, albo nie. Poza tym, PS4 ma podstawowy kabelek dostarczony z konsola, a do PS3 podpiąłem przedwczoraj ciut lepszy kabelek z pozłacanymi końcówkami za ponad 50 zł i obraz się nie poprawił.

Hmmm ... czym jest funkcja Deep Colour? Mam ją na PS4 i widzę, że jest też w tym odtwarzaczu BD do którego dałeś link.

Myśle, że jeżeli już kupować stacjonarny odtwarzacz BD to lepiej pomyśleć i przyszłości i brać taki model, który skaluje DVD i BD do 4K -lub poczekać do końca roku i zakupić nowy odtwarzacz BDUHD ( pojawią się też płyty BDUHD - 60 i 100GB ), który odtworzy nowe płyty i przeskaluje BD i DVD.
Telewizor też będę musiał chyba za jakiś czas wymienić ( pod koniec roku, za rok? ), gdyż mój obecny Samsung wali efektami DSE ( szara ramka na ekranie, szare pasy i takie szare miejsca na jasnym = nierównimiernie podświetlona matryca ).

Awatar użytkownika
Krzysiek

#170 Post autor: Krzysiek » wt kwie 07, 2015 21:50 pm

lis23 pisze:Nie i nie zamierzam kupować teraz BD, może kiedyś: Po prostu jestem ciekaw, czy warto, mając dwa sprzęty odtwarzające płyty BD.
To po co zawracasz gitarę? Nie, nie warto kupować czwartego czy nawet piątego odtwarzacza (obojętnie jakich płyt) do domu. Poza tym co napisałem wcześniej.... Czy po ew. zakupie takiego odtwarzacza polecisz do sklepu po nowe tv?
lis23 pisze:A Masz dostęp do numeru Audio Video z testem tego odtwarzacza? Podobno jest b. dobry.
Napisałem ogólnie, ponieważ często testują sprzęt video (tv i odtwarzacze). A czy ten odtwarzacz jest dobry.... ma najnowszy skaler, który po wymianie modeli będą miały wszystkie inne odtwarzacze (o wiele lepsze dźwiękowo od tego)
lis23 pisze:Yamahy mam odtwarzacz CD i amplituner, nie mam stacjonarnego odtwarzacza BD.
wróć do naszych pisanych rozmów.... o czym pisaliśmy i jakie miałeś priorytety a co później kupiłeś.....
lis23 pisze:... czym jest funkcja Deep Colour?
- najprościej jak się da http://www.euro.com.pl/slownik.bhtml?te ... 1943455704
lis23 pisze:Myśle, że jeżeli już kupować stacjonarny odtwarzacz BD to lepiej pomyśleć i przyszłości i brać taki model, który skaluje DVD i BD do 4K -lub poczekać do końca roku i zakupić nowy odtwarzacz BDUHD ( pojawią się też płyty BDUHD - 60 i 100GB ), który odtworzy nowe płyty i przeskaluje BD i DVD.
A ja myślę, że jak poczekasz jeszcze ze 30 lat to będziesz mógł wtedy kupić coś znacznie ciekawszego
lis23 pisze:Telewizor też będę musiał chyba za jakiś czas wymienić ( pod koniec roku, za rok? ), gdyż mój obecny Samsung wali efektami DSE ( szara ramka na ekranie, szare pasy i takie szare miejsca na jasnym = nierównimiernie podświetlona matryca ).
podobno zawsze najlepiej wymieniać nim skończy się gwarancja :mrgreen:

Ok, kończ Waść a do poduszki proponuję pewien artykuł

http://www.highfidelity.pl/@main-2321&lang=

Awatar użytkownika
Krzysiek

#171 Post autor: Krzysiek » wt kwie 07, 2015 22:02 pm

By całkowicie zakończyć temat proponuję zapoznać się z poniżej podanymi testami i je "porównać"

http://www.videotesty.pl/ranking/Odtwar ... czen-2015/

http://www.av.com.pl/avfiles/download/R ... AV3-13.pdf

http://audio.com.pl/testy/odtwarzacze-blu-ray

http://www.hi-fi.com.pl/odtwarzacze-dvd ... lista.html

Bo ta pierwsza ma się tak do innych jak niegdyś podana przeze mnie TOP lista płyt :mrgreen:

i pomimo nagrody EISA dla odtwarzacza Panasonica to jak pokazują niektóre fora, jest spory kłopot z BDT-700

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#172 Post autor: lis23 » wt kwie 07, 2015 22:32 pm

Krzysiek pisze:
To po co zawracasz gitarę? Nie, nie warto kupować czwartego czy nawet piątego odtwarzacza (obojętnie jakich płyt) do domu. Poza tym co napisałem wcześniej.... Czy po ew. zakupie takiego odtwarzacza polecisz do sklepu po nowe tv?
Sytuacja wygląda tak, że rodzicom kończy się stary tv LCD ( nie ma już części, jakoś go poskładali, ale są pasy na ekranie, albo miga jak dyskoteka i niedługo jego żywot dobiegnie końca ) i być może uda mi się zamienić z nimi na tv - tzn. oni wezmą mój obecny, a ja nowy - oczywiście, oddadzą mi część kasy za tv.
Krzysiek pisze: Napisałem ogólnie, ponieważ często testują sprzęt video (tv i odtwarzacze). A czy ten odtwarzacz jest dobry.... ma najnowszy skaler, który po wymianie modeli będą miały wszystkie inne odtwarzacze (o wiele lepsze dźwiękowo od tego)
Pytałem, bo podobno tam jest dobry test tego modelu.

Krzysiek pisze: A ja myślę, że jak poczekasz jeszcze ze 30 lat to będziesz mógł wtedy kupić coś znacznie ciekawszego
Marantz, którego polecasz kosztuje 1999 zł, a Panasonic 2000 lub troszkę ponad, a oferuje skalowanie do 4K, czego Marantz nie posiada, więc lepiej kupić sprzęt lepiej wyposażony - zwłaszcza, że jest on w podobnej cenie.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#173 Post autor: Krzysiek » wt kwie 07, 2015 22:48 pm

O losie..... :roll:
lis23 pisze:a ja nowy - oczywiście, oddadzą mi część kasy za tv
i mam rozumieć, że nawet jak dołozysz to kupisz tv 4K.... wygraj te 20 kilka milionów które są teraz do zgarnięcia i pozbaw się wszelkich dylematów....
lis23 pisze:Pytałem, bo podobno tam jest dobry test tego modelu.
Pisałem, że w tym czasopiśmie jest sporo testów tego typu sprzetu a nie, że akurat tam go testowali - patrz tabelki, które podałem w linkach.... napisz do nich, to odpowiedzą, czy mają w planach testy tego odtwarzacza....
lis23 pisze:Marantz, którego polecasz kosztuje 1999 zł, a Panasonic 2000 lub troszkę ponad, a oferuje skalowanie do 4K, czego Marantz nie posiada, więc lepiej kupić sprzęt lepiej wyposażony - zwłaszcza, że jest on w podobnej cenie.
Zdecydowanie wolę, kiedy kupujesz płyty, ponieważ coś z tego wynika (przynajmniej dla mnie).... Popatrzyłes co ten Marantz ma w pudle? Poczytałes jakie możliwości i co z tym możesz zrobić?
Nim zaczniesz ponownie odpowiadać na mój post, usiądź spokojnie, poczytaj linki które wysłałem i dokładnie to wszystko przemyśl.

Templar

#174 Post autor: Templar » wt kwie 07, 2015 22:56 pm

Krzysiek pisze:wygraj te 20 kilka milionów które są teraz do zgarnięcia i pozbaw się wszelkich dylematów.....
Nikt dzisiaj nie trafił, w czwartek będzie 30 :D

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#175 Post autor: lis23 » wt kwie 07, 2015 23:15 pm

Krzysiek pisze:
i mam rozumieć, że nawet jak dołozysz to kupisz tv 4K.... wygraj te 20 kilka milionów które są teraz do zgarnięcia i pozbaw się wszelkich dylematów....
:mrgreen:

Tymczasem dajesz mi linki z odtwarzaczami BD, gdzie przeważają modele po 3 - 4 tys. zł, kończąc na ponad 10 tys. ;)
Mój obecny tv kosztował prawie 3 tys. zł, a dobry UHD Samsunga to ok. 4 tys. zł, lub trochę ponad 4 tys.
Oczywiście, na razie nawet nie myślę o zmianie, ale denerwuje mnie to nierównomierne podświetlenie matrycy.

Przeglądam linki od Ciebie i na razie z tańszych modeli znalazłem Panasonic DMP-BDT320 - w dwóch linkach wychwalana jest jakość obrazu ( z dźwiękiem jest już gorzej ), cena to tylko 1100 zł, problemem jest mała dostępność tego modelu, pewnie dlatego, że to starszy model.
Na drugim biegunie cenowym jest, np. taki Oppo BDP-103D ( najnowszy model w tym teście ) ale jego cena to ponad 4500 zł ... ale obraz po włączeniu trybu Darbee miażdży.
Niestety, jak Sam zauważyłeś, nie stać mnie na coś takiego. Ns razie nie ma więc o czym pisać. Obecnie oglądam filmy BD na " budżetowym " sprzęcie - wszak PS3 / PS4 to sprzęt do grania, nie do oglądania filmów, a i mój obecny tv nie jest z najwyższej półki, więc nie ma o czym mówić.
Zresztą, w tekstach jest spory rozrzut - np. w pierwszym linku polecają odtwarzacz za 600 zł, a w drugim ceny zaczynają się od 1100 zł, a większość jest znacznie droższa.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#176 Post autor: Krzysiek » czw kwie 09, 2015 16:59 pm

Twoje rozważania są porównywalne, jakbym ja się zastanawiał - kupić coś Marka Levinsona czy z Accuphase :roll: nie stać mnie ani na jedno ani na drugie (nie mam też miejsca na taki sprzęt, nie wspominając o tym, że pewnie sąsiadom bym wysadził korki) więc nie piszę o tym. Owszem, czytam w tym temacie (o sprzęcie high end też) bo się tym interesuję.

Pierwszy link był do porównania... jeśli nie zrozumiałeś aluzji to co mam poradzić? Gdybyś testował sprzęt w cenie między 150 a 500zł to w tym przedziale nie znajdzie się nic innego. Wśród najpopularniejszych też nie będzie sprzętu za 5 tys zł. Chyba, że grupą reprezentatywną będą osoby, które taki sprzęt kupują.

Odbiegając od tematu, już większość amplitunerów w cenie od ok 2 tys. ma skaler 4K, dlatego nie opłaca się go niektórym firmom pakować jeszcze do odtwarzaczy Blu (patrz polityka Denona i jego transporty).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#177 Post autor: lis23 » czw kwie 23, 2015 15:36 pm

Doszły mi:

" Lista Schindlera " - wydanie kolekcjonerskie

" Hobbit Bitwa Pięciu Armii " - 3D / 2D

W kwestii " Hobbita "; obraz jest b. dobry, ale - dziwi mnie, że film, który był kręcony w 5K ma tak rozmyty, nieostry obraz ( zwłaszcza jeśli spojrzymy na twarze ):

http://images2.static-bluray.com/review ... _large.jpg

http://images4.static-bluray.com/review ... _large.jpg

http://poral.eu/screen/blu-ray_1920_108 ... _3d_13.png

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#178 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 23, 2015 17:17 pm

Chyba 4K nie?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#179 Post autor: lis23 » pt kwie 24, 2015 12:26 pm

Paweł Stroiński pisze:Chyba 4K nie?
Nie, film był kręcony kamerą 5K:
Przy „Hobbicie” reżyser mógł opuścić sferę marzeń, bo dziś realizacja filmu w 3D jest, jak sam mówi… dość łatwa. Peter Jackson nie byłby więc sobą, gdyby nie zechciał sobie tej realizacji trochę utrudnić, przekraczając formułę i tego formatu. Wraz z zespołem postanowił zastosować trzy eksperymentalne techniki, które nie tylko poprawiają jakość obrazu, ale zapowiadają prawdziwą filmową rewolucję – kamery red epic, a wraz z nimi rozdzielczość 5K oraz system HFR 3D.
http://www.pcformat.pl/Hobbit---wladca- ... gn=firefox

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#180 Post autor: lis23 » pt wrz 11, 2015 20:29 pm

X-Men
X-Men 2
X-Men Ostatni Bastion
Wathmen