Krzysiek pisze:
Czy Ps. tyczy się właśnie "Bravehearta"?
W PS3 obraz skalowany jest programowo. W PS4 przypuszczam, że w większości już przez układ - skaler. Czy ten film puszczałeś przez inny odtwarzacz, np stacjonarny DVD/BLU ?
Nie, nie dotyczy tylko filmu " Braveheart ", sprawdzałem jeszcze " Królestwo Niebieskie " ( również duże ziarno na PS3 i mniejsze na PS4, widoczne szczególnie na stopklatce ). Na PS3 nawet " Hobbit " kręcony cyfrowo w 5K ma widoczne ziarno na stopklatce

Niestety, nie posiadam stacjonarnego odtwarzacza BD, tylko obie konsole Sony. Od ponad czterech lat oglądam filmy BD na PS3 ale prawda jest też taka, że ze swoich 88 filmów na GD obejrzałem do tej pory może z 10 i nie sprawdzałem jeszcze ich jakości.
Ponoć ziarno to normalny element filmu i im go więcej, tym lepiej, a filmu bez ziarna nie warto nawet oglądać, ale w przypadku w. w. filmów jest ono dosyć irytujące i kuje w oczy ( z bliska, gdyż ja muszę oglądać filmy z odległości ok. 40 cm - widzę tylko jednym okiem w 50% i jestem bliskowidzem, z daleka nie widzę nawet napisów ).
Dostałem sugestię, że jakość obrazu zależy od wejścia / wyjścia HDMI w tv, w co mi trudno uwierzyć, sam kabelek HDMI nie ma ponoć znaczenie ( zresztą już go wymieniłem pod PS3 na lepszy, a na PS4 mam standardowy, dołączony wraz z konsolą, a obraz jest lepszy ).
Ustawienia video na PS3:
BD/DVD - Konwersja obrazu - mam " automatycznie " i mogę zmienić na " video "
BD/DVD - Zwiększanie rozdzielczości - mam na " normalne " i chyba tak powinno być także w przypadku skalowania DVD?
BD/DVD - Format wyjścia wideo (HDMI) - mam " automatycznie " i mogę zmienić na " RGB ' oraz na " Y Pb/Cb Pr/Cr "
Wyjście 1080p 24 Hz (HDMI) - jedyna funkcja o której od początku wiedziałem, że ma być włączona
opcje w menu podręcznym na padzie podczas odtwarzania filmu:
format wyjścia video - automatycznie
wzmocnienie bieli dla sygnału Y Pb/Cb Pr/Cr - wyłączony
pełny zakres sygnału RGB - pełny
dynamiczna kontrola zakresu - automatyczne
opcja " pełny zakres sygnału RGB " jest z tego poziomu niedostępna.
Opcje w PS4:
rozdzielczość - automatyczna
wielkość tv - 40 cali
zakres RGB - automatyczne ( zalecane )
wyjście funkcji Deep Colour - wył.
wyjście 1080p/24Hz - automatyczne
Warto w ogóle myśleć o zmianie / zakupie odtwarzacza BD zamiast PS3 / PS4? - Niby konsole wypadają najgorzej w testach odtwarzaczy BD, ale odtwarzacze mają przewagę w kontroli sygnału wyjściowego, jakiejś detekcji pull- downów, odzyskiwania informacji o kolorach utraconych w procesie konwersji oryginalnego sygnału do formatu 4:2:0 przyjętego przez standard Blu-ray oraz w usuwaniu przeplotu, co nie dotyczy płyt BD.
Polecany jest ten model, który też ponoć świetnie skaluje DVD i BD do jakości UHD:
http://www.pcworld.pl/testy/opis/PG4007 ... DT700.html