BRIAN TYLER - IRON MAN 3 (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: BRIAN TYLER - IRON MAN 3 (2013)

#166 Post autor: Adam » sob maja 11, 2013 16:03 pm

no zgodnie z przewidywaniami 8) najlepsza część trylogii, sporo humorystycznych wstawek i dialogów, kapitalne efekty specjalne wety i digital domain oraz epicka muza.. score w filmie dobrze zmiksowany i wyraźnie go słychać, nie ginie w tle + trzy epickie momenty: atak na dom, wodowanie, przylot dronów - normalnie jak wszedł tam temat to popuściłem, magia kina! a przy ataku na dom jeszcze ten chór, wyraźny jak nigdy! score w filmie działa jeszcze lepiej niż na płycie, także Brajan przeszedł tu samego siebie, bo nie liczyłem na to. Duża w tym zasługa też Jordana i dźwiękowców którzy nie zarżnęli scoru złym podłożeniem do obrazu. Temat Mandaryna w filmie wypada o wiele lepiej - oraz co warto zaznaczyć - wiemy czemu jest on taki a nie inny, czemu nie jest lepszy i czemu kompozytor tak do tej postaci podszedł (żeby nie spoilować odsyłam niżej do dużych minusów) - w zasadzie nie musiał w ogóle podchodzić.. Film ma b.dobry scenariusz, Downey zagrał kapitalnie i co ciekawe większość filmu jest bez zbroi - człowieczeństwo, walka ze sobą, trudne decyzje.. końcówka zapowiada nowy etap w życiu i twórczości tego bohatera, no i ukryta scena na końcu plus napis że Tony Stark Will Return to też zapowiada. Fajnie, ale mam nadzieje że nie będą robić z tego dramatów psychologicznych, albo nie zaczną iść tropem Bonda by uczłowieczać Starka jeszcze bardziej. najlepszy film z kręgu komiksów od czasu drugiego Batmana Nolana - zjada na śniadanie i Avengersów, i Spidera i, co chyba jasne, ostatniego słabego Batmana - oraz w ogóle jeden z najlepszych ever.

z drobnych minusów?
- pomysł z extremis i jego działaniem troszkę z pupy (może się czepiam ale to jednak nie kino s-f)
- momenty gdzie kilka tekstów waliło sucharem jak w Familiadzie (przesadzili w 2 czy 3 miejscach)
- kocham audi ale w tym filmie product placement tej marki momentami wzbudzał uśmiech i nawet Bondy wymiękają
- film mimo że długi, to za krótki (w wywiadzie dla Wybiórczej reżyser powiedział że wersja reżyserska trwała przeszło 3 godz - ciekawe czy wyjdą na dvd sceny usunięte)

z dużych minusów?
- zupełnie zbędne i naciągane 3d eee znaczy konwersja do 3d, żeby nie obrażać real 3d bo film jest tylko konwersją i to słabą.
- potraktowanie Mandaryna, pomysł rozpisania tej roli w taki właśnie sposób (wtf, aż się za głowę złapałem co oni z nim zrobili) - i jaki to ogromny plus Templar? przecież to żenada - gorzej to skończył tylko Bane w ostatnim Nolanie..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#167 Post autor: Adam » sob maja 11, 2013 16:36 pm

aaa i szkoda że nie ma na płycie suity z napisów końcowych która wchodzi po Can You Dig It.. kawał soczystego mięcha - wyjdzie dvd to sobie zgramy, a może wyjdzie complit i będzie po zawodach 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#168 Post autor: Agent » sob maja 11, 2013 16:37 pm

niech daja Brajana do Avengers 2 8)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#169 Post autor: Wojteł » sob maja 11, 2013 16:39 pm

Dobry pomysł, pod warunkiem, że temat weźmie od Silvestra (bo to jedyna rzecz, która jeszcze wychodzi Alanowi, za to Brian nieszczególnie ma do tego dryg)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#170 Post autor: Adam » sob maja 11, 2013 16:43 pm

Wojtek pisze:Dobry pomysł, pod warunkiem, że temat weźmie od Silvestra (bo to jedyna rzecz, która jeszcze wychodzi Alanowi, za to Brian nieszczególnie ma do tego dryg)
ke? przecież temat z IM3 zjada na śniadanie ten z Avengers..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#171 Post autor: Wojteł » sob maja 11, 2013 16:48 pm

Adam pisze:
Wojtek pisze:Dobry pomysł, pod warunkiem, że temat weźmie od Silvestra (bo to jedyna rzecz, która jeszcze wychodzi Alanowi, za to Brian nieszczególnie ma do tego dryg)

Nie chce mi się o tym gadać, bo dla Ciebie jako fanboja Briana temat z IM3 pewnie zjada też połowę tematów Williamsa na śniadanie. Fakt, temat z IM3 jest bez wątpienia najlepszym tematem dla Iron Mana i może najlepszym w karierze Briana, ale tak czy siak, Brian jakoś specjalnego talentu do tematów nie ma, więc nie wiem, czy Iron to taka życiówka, czy też będzie konsekwentnie pisał coraz lepsze temat. A ten z IM3 mimo, że jest niezły, to jednak dupy nie urywa i dla mnie jest gorszy od tego z The Avengers. Za to na pewno jest lepszy pod pozostałych tematów dla Iron Mana, kapitana Ameryki czy Hulka.
Ostatnio zmieniony sob maja 11, 2013 16:53 pm przez Wojteł, łącznie zmieniany 1 raz.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#172 Post autor: Paweł Stroiński » sob maja 11, 2013 20:05 pm

Wojtek pisze:
Adam pisze:

Nie chce mi się o tym gadać, bo dla Ciebie jako fanboja Briana temat z IM3 pewnie zjada też połowę tematów Williamsa na śniadanie. Fakt, temat z IM3 jest bez wątpienia najlepszym tematem dla Iron Mana i może najlepszym w karierze Briana, ale tak czy siak, Brian jakoś specjalnego talentu do tematów nie ma, więc nie wiem, czy Iron to taka życiówka, czy też będzie konsekwentnie pisał coraz lepsze temat. A ten z IM3 mimo, że jest niezły, to jednak dupy nie urywa i dla mnie jest gorszy od tego z The Avengers. Za to na pewno jest lepszy pod pozostałych tematów dla Iron Mana, kapitana Ameryki czy Hulka.
No, trzeba powiedzieć, że tematyka Tylera lepiej wygląda na papierze niż w rzeczywistości - Brian nie jest tak dobrym melodystą, jak kompozytor, do którego się strukturalnie odnosi. Ale poprawa i tak jest.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#173 Post autor: Wawrzyniec » sob maja 11, 2013 20:07 pm

Ba nawet ja słyszę poprawę. Ale żeby nie było za różowo, to dalej nie są jakieś super wielkie tematy.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#174 Post autor: Agent » sob maja 11, 2013 20:51 pm

Jestem po seansie IM3.
Film bardzo nierowny. Momentami az zachodzi o absurd w pewnych scenach, a nawet i smiesznosc.
No ale czego sie spodziewac, skoro poprzednie dwa filmy tez byly slabe. Totalna glupota jesli chodzi o potraktowanie postaci mandaryna, no i tony wraca do punktu wyjscia (czyli charakteru z poczatku czesci pierwszej) pod koniec filmu - nadal jest samolubem.
Jedynie score Tylera wybija sie na plus. Muzyka z glownym tematem, ktory ciagle jest slychac w w filmie w roznych aranzacjach.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#175 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 13, 2013 00:22 am

Film (świetny!) obejrzany. Recenzja w pisaniu.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#176 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 13, 2013 00:46 am

Adam pisze:aaa i szkoda że nie ma na płycie suity z napisów końcowych która wchodzi po Can You Dig It.. kawał soczystego mięcha - wyjdzie dvd to sobie zgramy, a może wyjdzie complit i będzie po zawodach 8)
No, wreszcie znalazłem. End Credits to posklejane kawałki z albumu. Nie pamiętam i pewnie nie spamiętam które, ale wszystko, co jest po Can You Dig It jest też na albumie. Sklejka lepsza niż sklejki Hansa gdzieś tak od Twierdzy (te jego End Creditsy pomontowane z różnych kawałków filmu są beznadziejne wprost...), ale to wciąż sklejka.

Templar

#177 Post autor: Templar » pn maja 13, 2013 00:53 am

No ja też nic nowego na napisach nie słyszałem.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#178 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 13, 2013 01:02 am

W sprawie Mandaryna jestem po stronie Templara.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#179 Post autor: Agent » pn maja 13, 2013 07:50 am

Paweł Stroiński pisze:
Adam pisze:aaa i szkoda że nie ma na płycie suity z napisów końcowych która wchodzi po Can You Dig It.. kawał soczystego mięcha - wyjdzie dvd to sobie zgramy, a może wyjdzie complit i będzie po zawodach 8)
No, wreszcie znalazłem. End Credits to posklejane kawałki z albumu. Nie pamiętam i pewnie nie spamiętam które, ale wszystko, co jest po Can You Dig It jest też na albumie. Sklejka lepsza niż sklejki Hansa gdzieś tak od Twierdzy (te jego End Creditsy pomontowane z różnych kawałków filmu są beznadziejne wprost...), ale to wciąż sklejka.
Zapomniałes o tych End Creditsach http://www.youtube.com/watch?v=mYHigifFEfk 8)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#180 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 13, 2013 12:34 pm

Powiem tylko tyle (a co, jak budujemy hype, to budujemy), że ta recenzja może niektórych zdziwić, a Wawrzyńca raczej rozczaruje i będzie mi chciał odebrać pewien tytuł :mrgreen: .

ODPOWIEDZ