Sceny z muzyką wgniatającą w fotel

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#16 Post autor: Tomek » czw cze 01, 2006 21:11 pm

Marek Łach pisze:Sorry, Tomek, nie wiedziałem :wink: Na Die Hard to się nie znam...
Nie przejmuj się ;) To tylko takie "niuanse" dla hardocre'owców :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#17 Post autor: Koper » pt cze 02, 2006 00:10 am

Jakoś przespałem ten wątek. :)
Ale dlaczego bombastyczną? Taka muzyka najczęściej jest zagłuszana przez efekty i g...o słychać. :) Mnie ciarki przechodzą jak słyszę bardziej dramatyczne a nie bombastyczne fragmenty. Z tych drugich to co najwyżej fragmenty z Conana Barbarzyńcy mógłbym wspomnieć. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Marcin Bensz
Gość od wnoszenia fortepianu

#18 Post autor: Marcin Bensz » ndz cze 04, 2006 19:20 pm

Star Wars - sam początek, gdy pojawia się logo, a z głośników leci Star Wars Main Title - coś pięknego... Mimo, że nie jest to wizualnie piękna scena (wiadomo - to tylko napisy), to mimo wszystko ma w sobie to COŚ. :-)

Iron Giant - ostatnia scena, kiedy potężny metalowy olbrzym odlatuje wraz z bombą w kosmos i mówi swoje ostatnie słowa... Piękna muzyka w wykonaniu Michaela Kamena!

Zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wspomniał o Bravehearcie i scenie egzekucji! Wspaniały motyw na tle wzruszającej sceny. ;-) Ale dopiero złożenie hołdu Armi Szkockiej królowi angielskiemu wywołuje ciarki na całym ciele. ;-)

Wcześniej wspomniano bitwę z Chronicles of Narnia - istotnie... Muzyka wypadła fenomenalnie w tej scenie! Zwłaszcza lot tych orlo-konio-bydlęcych zwierzątek... Wybaczcie fani Narni, że zapomniałem, jak owe kreatury się nazywają. :-P

I jeszcze jedna scena, która za każdym razem wywołuje u mnie te same uczucia i emocje: scena kiedy Gandalf i reszta bandy patrzy na wybuchającą Orodruinę... Smutek, szał lawy, radość... Wspaniała scena z piękną i wzruszającą muzyką.

Trochę się już rozpisałem więc skoro tak, to napiszę o jeszcze dwóch innych moich ulubionych scenach z LOTR'a:

Niesamowicie prezentuje się motyw muzyczny towarzyszący scenie, gdy Frodo razem z Samem siedzą na jednej ze skał na zboczach Orodruiny (już po wybuchu) i wspominają Shire oraz Różyczkę Cotton (chyba nie przekręciłem nazwiska?).

Drugą z tych scen jest moment, gdy Merry podczas walki pod Czarną Bramą zauważa nadlatujące Orły, które zaczynają walczyć z Nazgulami - sposób w jaki pokazała to kamera jest fenomenalny!

Ech... I doszła jeszcze trzecia: ;-)

Scena, kiedy o zachodzie słońca na zboczach Pellennoru pojawiają się Jeźdzcy Rohanu wraz z Theodenem. :-)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#19 Post autor: Tomek » ndz cze 04, 2006 20:53 pm

Marcin Bensz pisze: Zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wspomniał o Bravehearcie i scenie egzekucji! Wspaniały motyw na tle wzruszającej sceny. ;-) Ale dopiero złożenie hołdu Armi Szkockiej królowi angielskiemu wywołuje ciarki na całym ciele. ;-)
Tu się zgadzam w 110% - wgniata :) Druga scena to sam finał na polu Bannockburn, kiedy Hamish (Brendan Gleeson) z okrzykiem wyrzuca miecz Wallace'a jako znak wyzwania dla Anglików - muzyka Hornera po krótkim budowaniu się za pomocą perkusji "wybucha" całą siłą jego dud i orkiestry - wzruszająca scena (jescze Gibson w offie mówi, że walczyli tego dnia jak poeci...). Ech, takich filmów się dziś nie robi...

Co do LOTR-ów, to muzycznie są dwie sceny - obie w Dwóch wieżach. Pierwsza to przywołanie Shadowfaxa przez Gandalfa, istnieje tylko muzyka Shore'a - potem przejście w epickie ujęcie galopu, druga to oczywiście szarża Rohirrimów o poranku i utwór "Forth Eorlingas"
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#20 Post autor: Marek Łach » ndz cze 04, 2006 20:59 pm

Tomek pisze:Co do LOTR-ów, to muzycznie są dwie sceny - obie w Dwóch wieżach. Pierwsza to przywołanie Shadowfaxa przez Gandalfa, istnieje tylko muzyka Shore'a - potem przejście w epickie ujęcie galopu, druga to oczywiście szarża Rohirrimów o poranku i utwór "Forth Eorlingas"
Zgadzam się z obiema scenami, ale są jeszcze co najmniej dwie w pozostalych częściach - jedna to oczywiście klasyczne już ujęcie ucieczki drużyny przed Balrogiem i temat Drużyny (wiem, standardzik, ale jak to brzmi!), a druga to szarża Rohirrimów w ROTK pod Minas Tirith - co prawda powtórzona sekwencja Isengardzka z TTT, ale w tym kontekście brzmi naprawdę powalająco. Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#21 Post autor: Marek Łach » ndz cze 04, 2006 21:00 pm

Marcin Bensz pisze: Scena, kiedy o zachodzie słońca na zboczach Pellennoru pojawiają się Jeźdzcy Rohanu wraz z Theodenem. :-)
O właśnie to miałem na myśli + szarża :mrgreen:

Mefisto

#22 Post autor: Mefisto » pn cze 05, 2006 00:41 am

co do serca, co jest waleczne, to świetna jest też pierwsza potyczka/zasadzka/zemsta na Anglikach :D

Marcin Bensz
Gość od wnoszenia fortepianu

#23 Post autor: Marcin Bensz » śr cze 14, 2006 09:18 am

Dobrym motywem jest też "...to Die For" z Liona Kinga, kiedy Simba ucieka przed stadem pędzących antylop. ;-)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#24 Post autor: Mystery » czw wrz 02, 2010 13:18 pm

Fajny wątek :)
Ja to zawsze bardzo dobrze wspominam "Apollo 13" - w sumie od pierwszej do ostatniej sekundy, ale szczególnie w głowę wbiła mi się sekwencja którą opisuje utwór "All Systems Go / The Launch " dopasowany niczym rękawiczka, 10 minutowy majstersztyk.
http://www.youtube.com/watch?v=csk4hUMUD7A

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#25 Post autor: Mystery » czw wrz 02, 2010 13:34 pm

dziekan pisze:Chase On The Ferry w Ghost Writerze

Majstersztyk 8)
Dobre, ale w "Ghost Writerze" to "The Truth About Ruth" dopiero wymiótł :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#26 Post autor: Mystery » czw wrz 02, 2010 13:46 pm

dziekan pisze:Nie,ale masz racje końcówka to jest takie napięcie,że chciało sie wstac z fotela w Cinema City :)
To był ten moment kiedy miałem w dupie nachosy z sosem serowym 8)
Rozumiem, że nie wstałeś, bo usiadłeś na nachosach? :)

bladerunner

#27 Post autor: bladerunner » czw wrz 02, 2010 13:55 pm

końcówa piosenka The Verve w szkole uwodzenia. Miazga swojego czasu słuchałem raz za razem a to było kilka lat temu

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#28 Post autor: Adam » czw wrz 02, 2010 16:23 pm

finalna scena ślubu z Uprowadzenia Agaty np.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#29 Post autor: Koper » czw wrz 02, 2010 20:57 pm

Prawie udało mi się wymazać ten denny film z pamięci, a właśnie mi przypomniałeś, że tam są tak kretyńskie sceny. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#30 Post autor: DanielosVK » czw wrz 02, 2010 21:18 pm

"Am I Not Merciful?" w Gladiatorze miażdży cyce.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ