BRIAN TYLER - IRON MAN 3 (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: BRIAN TYLER - IRON MAN 3 (2013)

#106 Post autor: lis23 » wt kwie 23, 2013 17:14 pm

Adam pisze:
Brajan zrobił najlepszy marvelowy score, najlepszy marvelowy temat superbohatera, oraz świetne tematy poboczne
Chyba fanboj przez Ciebie przemawia ;)

najlepszy Marvelowski score, jeżeli liczymy filmy wszystkich wytwórni, to " The Amazing Spider Man ", podobnie jest z tematem, a i inne prace są lepsze:

" X-Men 2 "
" Hulk "
" Captain America "

nowy " Iron Man " ma świetny temat, kilka fajnych utworów i fajną interpretację tematu / podobnie jak u Silvestriego w przypatku CA / i tyle, nic nadzwyczajnego i nic odkrywczego.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#107 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 23, 2013 18:03 pm

Adam pisze:Brajan zrobił najlepszy marvelowy score, najlepszy marvelowy temat superbohatera, oraz świetne tematy poboczne
Ten score ma jakieś tematy poboczne. :shock: :?

A teraz tak sobie popatrzmy, co też marvelowskich score'ów my mieliśmy:

- "Hulk" - Danny Eflman
- "Spiderman 1, 2" - Danny Elfman
- "Spiderman 3 - Christopher Young
- "X-Men" - John Ottman
- "X-Men 3" - John Powell
- "Amazing Spiderman" - James Horner

Te prace są na pewno lepsze od "Irona Man 3", który już trochę zaczyna mnie męczyć. Jednak za dużo Briana w tej pracy.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#108 Post autor: Michał Turkowski » wt kwie 23, 2013 18:09 pm

Wawrzyniec pisze:
Adam pisze:Brajan zrobił najlepszy marvelowy score, najlepszy marvelowy temat superbohatera, oraz świetne tematy poboczne

Albo sluchasz nieuwaznie albo z ignorancja "bo to Brian".

Zreszta Ty nie slyszysz tematow w Rise of the Guardians Desplata o czym tu dyskutowac

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#109 Post autor: Adam » wt kwie 23, 2013 18:23 pm

Wawrzyniec pisze:

A teraz tak sobie popatrzmy, co też marvelowskich score'ów my mieliśmy:

- "Hulk" - Danny Eflman
- "Spiderman 1, 2" - Danny Elfman
- "Spiderman 3 - Christopher Young
- "X-Men" - John Ottman
- "X-Men 3" - John Powell
- "Amazing Spiderman" - James Horner

Te prace są na pewno lepsze od "Irona Man 3", który już trochę zaczyna mnie męczyć. Jednak za dużo Briana w tej pracy.
akurat dla mnie Spider Hornera jest słabszy, przede wszystkim nie ma takiego wyrazistego tematu jak IM3 oraz płta mi się dłuży bardziej niż IM3 (który wyraźnie napisałem że traci przez długośc płyty) . a tamta reszta prac była z 10 lat temu a mi chodziło o ostatnie poczynania wszystkich lam w tym temacie - bo od Younga tylko Horner i Brajan się wybili w marvelowej tematyce i taka prawda.. a jeśli chodzi w ogóle o utwory marvelowskie to już Paweł napisał Ci że ostatni track z IM3 jest najlepszym trakiem z całego universum marvela ever. i to tez prawda. no ale Ty w nim ostatnio chyba o ile mnie p[amięc nie myli amigę i commodore słyszałeś więc... :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#110 Post autor: Kaonashi » wt kwie 23, 2013 18:26 pm

Adam pisze: akurat dla mnie Spider Hornera jest słabszy, przede wszystkim nie ma takiego wyrazistego tematu jak IM3
Z tym bym akurat polemizował.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#111 Post autor: Adam » wt kwie 23, 2013 18:28 pm

a ja nie bo temat w IM3 jest bardziej energetyzujący i z pompą, a taka tematyka mi bardziej odpowiada niż liryzm i fortepian u Roya :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#112 Post autor: Kaonashi » wt kwie 23, 2013 18:31 pm

Adam pisze:a ja nie bo temat w IM3 jest bardziej energetyzujący i z pompą
Wyrazistość nie musi być definiowana przez te dwa określenia :P No ale mniejsza :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#113 Post autor: Paweł Stroiński » wt kwie 23, 2013 18:48 pm

Kaonashi pisze:
Adam pisze:a ja nie bo temat w IM3 jest bardziej energetyzujący i z pompą
Wyrazistość nie musi być definiowana przez te dwa określenia :P No ale mniejsza :)
Ja też bym polemizował. Temat Hornera jest naprawdę świetny.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#114 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 23, 2013 19:09 pm

Michał Turkowski pisze:Albo sluchasz nieuwaznie albo z ignorancja "bo to Brian".
Trudno słuchać ten soundtrack uważnie, skoro już przy 6 utworze zaczyna męczyć. I w stwierdzeniu "bo to Brian" nie ma w ani za grosz ignorancji. Jest to bardziej rozwinięcie tezy, którą już wygłosił Mystery. Tak nie jestem zachwycony tym scorem, gdyż to Brian. I mam przez to na myśli, że score ten posiada wszystkie zalety i wady brianowych score'ów. I posiada wszystkie elementy, za które fani go kochają i za które krytycy je krytykują.
Michał Turkowski pisze:Zreszta Ty nie slyszysz tematow w Rise of the Guardians Desplata o czym tu dyskutowac
A dla niektórych Batmany Zimmera, są "sound designem", gdzie przecież też mamy sporo tematów i to naprawdę wyrazistych :)
Adam pisze:akurat dla mnie Spider Hornera jest słabszy, przede wszystkim nie ma takiego wyrazistego tematu jak IM3 oraz płta mi się dłuży bardziej niż IM3 (który wyraźnie napisałem że traci przez długośc płyty) . a tamta reszta prac była z 10 lat temu a mi chodziło o ostatnie poczynania wszystkich lam w tym temacie - bo od Younga tylko Horner i Brajan się wybili w marvelowej tematyce i taka prawda.. a jeśli chodzi w ogóle o utwory marvelowskie to już Paweł napisał Ci że ostatni track z IM3 jest najlepszym trakiem z całego universum marvela ever. i to tez prawda.

Co do 10 lat to mogę się nawet zgodzić. Chociaż dla mnie chyba Spiderman Hornera też lepszy. Chociaż posiada tę samą wadę co "Iron Man 3" Briana. Oba soundtracki są za długie. I w sumie tak patrzeć nie tylko na MARVELA, a w ogóle na superbohaterów z ostatnich 10 lat, to rzeczywiście rysuje się obraz, gdzie tak naprawdę tylko jeden kompozytor mocno się wybił, deklasując wszystkich dookoła. 8)

OK, słucham już po raz trzeci tego soundtracka, co by mnie dalej nie posądzano o ignorancję i brak profesjonalizmu, mimo że nie napisałem nic, co by się różni od opinii Mystery'ego, Mefisto czy lisa.
I naprawdę do utworu 1 chętnie wracam, do 19 i 20 też. Ale pomiędzy nimi niestety jak dla mnie cały soundtrack jest zbyt brianowy. Jak wspomniałem, to dobrze, że kompozytor ma swój własny głos styl. Ale on jednak do mnie nie przemawia.
Choć jak na Briana to temat naprawdę wyrazisty. Chyba najbardziej wyrazisty temat Briana od czasu "Fast Five".

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#115 Post autor: Adam » wt kwie 23, 2013 19:16 pm

Wawrzyniec pisze:I naprawdę do utworu 1 chętnie wracam, do 19 i 20 też. Ale pomiędzy nimi niestety jak dla mnie cały soundtrack jest zbyt brianowy.
taaaa tylko tyle i takiej liryki to w sumie w całej karierze chyba nie miał więc strasznie brajanowy score, strasznie :mrgreen: posłuchaj lepiej Army Of Two - od razu to mówiłem :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#116 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 23, 2013 19:57 pm

OK, z środka score "The Mechanic" też brzmi fajnie. Ale ogólnie jestem już po trzecim odsłuchu tego score'u pod rząd i teraz naprawdę potrzebuję przerwy i jakiejś zmiany. I szczerze teraz to mam ochotę, albo na "Atonement", albo na "Jane Eyre" lub "Pride & Prejudice" Marianellego, lub coś z Desplata, może "Girl with a Pearl Earring", "The Painted Veil", czy może "Lust, Caution", albo "A Single Men" Korzeniowskiego, może też być coś od Pook. W każdym razie po takiej dawce potrzebuję czegoś delikatnego, mocno europejskiego i jak najbardziej plumpscore'owego. :)

Przy czym zaznaczam pierwszy i ostatni utwór naprawdę dobre.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#117 Post autor: Adam » wt kwie 23, 2013 20:58 pm

a na fsm też wszyscy narzekają na parszywą jakość tego itunesa...
#FUCKVINYL

Templar

#118 Post autor: Templar » wt kwie 23, 2013 21:11 pm

Adam pisze:akurat dla mnie Spider Hornera jest słabszy, przede wszystkim nie ma takiego wyrazistego tematu jak IM3 oraz płta mi się dłuży bardziej niż IM3 (który wyraźnie napisałem że traci przez długośc płyty)
Bardziej mi się podoba temat Tylera, ale co do całości, no to TASM zdecydowanie lepsze, w sumie to chyba najlepszy Marvelowski score. A w przypadku tematów to jak już wcześniej powiedziałem żaden nie ma startu do Spidera Elfmana :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#119 Post autor: lis23 » śr kwie 24, 2013 00:03 am

Adam pisze:a ja nie bo temat w IM3 jest bardziej energetyzujący i z pompą, a taka tematyka mi bardziej odpowiada niż liryzm i fortepian u Roya :)

Wiesz, Adam, temat w IM3 jest fajny ale raczej nie przetrwa próby czasu, jak temat Supermana, Williamsa, czy temat Batmana, Elfmana, raczej nie zapamiętamy go na 20-30 lat
co nie zmienia faktu, że pasuje do tej postaci ale do Iron Mana pasuje wszystko, co głośne ;)
wadą jest to, że jest on zrobiony tak na jedno kopyto, nawet w " Final Battle " nie zmieniono aranżacji, chyba tylko w " Stark " jest trochę inaczej + końcowa interpretacja

czy zapamiętamy temat Hornera? - jest na to szansa, gdyż James ma pole do rozwinięcia skrzydeł - w dwójce, Jego bohater będzie już w pełni ukształtowany i temat też powinien nabrać pełnego szlifu - poza tym, nawet w jedynce jest on grany w różnych aranżacjach, interpretacjach - temat IM3 jest fajny ale taki trochę .... sztampowy? - nie wiem, jak to ująć.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Piguła
Parkingowy przed studiem nagrań

#120 Post autor: Piguła » śr kwie 24, 2013 11:51 am

Kawał zacnej muzy. Congrats, Brajan 8). Rzeczywiście, tak jak Wawrzyniec wspomniał, masywność ścieżki może męczyć, ale mnie akurat strasznie podpasiła - po piątym przesłuchaniu ciągle chcę więcej i więcej :P. Na chwilę obecną najbardziej podoba mi się pierwszy kawałek, War Machine, Dive Bombers (jest moc!), New Beginnings, Stark, The Mechanic oraz oczywiście dwa ostatnie utwory.

ODPOWIEDZ