Green Lantern - James Newton Howard

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Green Lantern - James Newton Howard

#91 Post autor: Tomek » śr cze 15, 2011 11:16 am

Althazan pisze:OK, pierwsze 6 przesłuchań za mną... :mrgreen:
Nie jest tak źle, jak co poniektórzy piszą... Oczywiście nie jest to rekord świata ani dzieło wiekopomne, ale wg mnie - score na przyzwoitym poziomie, wpisujący się (niestety) w aktualne trendy produkcji kinowych. Przyzwyczajony do czysto orkiestrowych "Howardów" (tych najlepszych) i po informacjach o dużej orkiestrze, można by się czuć zawiedzionym. UWAGA: nie jest to score orkiestrowy na pewno, jest bardziej elektroniczny niż orkiestrowy, choć jest i chór i orkiestra i fragmenty dają czadu.
Najlepsze momenty już były wymieniane: "Genesis Of Good And Evil" (świetna końcówka, szkoda, że nie trwa dłużej), "Welcome To Oa" (o to chodziło), "We're Going To Fly Now" (kapitalny początek, potem niepotrzebny pop, ale daje radę), "Run" (dobra końcówka, fajne chóry), "Hal Battles Parallax" (akcja, akcja, akcja! Niech ktoś powie, że tu nie ma czadu! Nawet ziemniaki można poobierać, tylko trzeba uważać, żeby skórki za daleko nie latały... ;)).

Faktycznie score dla mniej wymagających słuchaczy, pewnie spowodował to "target" filmu, ale wg mnie Howard dał radę. Kto nie lubi elektroniki - nie ma co słuchać, pozostali - wg mnie warto :twisted:
Aż 6 !? :D To albo score jest tak zły, że trzeba się w nim pozytywów przez 6 przesłuchów doszukiwać albo faktycznie taki świetny ;-). Zgadzam się z sformułowaniem wpisujący się (niestety) w aktualne trendy produkcji kinowych. Niestety... :cry:

"We're Going to Fly Now" przypominało mi trochę 'temat latający' z "Peter Pana" + ten pop-owy feel. W "Hal Battles Parallax" jest czad, owszem, ale wejścia gitar fatalnie psują zupełnie odbiór według mnie... :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#92 Post autor: Althazan » śr cze 15, 2011 12:49 pm

muaddib_dw pisze:Ja tam lubię Howarda przyznaję bez bicia i żałuję, że nie zostanie to wydane na CD.
Jak to nie? Tylko Hamerykanie mają CD-R-a, w Europie jest normalnie wydane :)
Tomek pisze:Aż 6 !? :D To albo score jest tak zły, że trzeba się w nim pozytywów przez 6 przesłuchów doszukiwać albo faktycznie taki świetny ;-). Zgadzam się z sformułowaniem wpisujący się (niestety) w aktualne trendy produkcji kinowych. Niestety... :cry:

"We're Going to Fly Now" przypominało mi trochę 'temat latający' z "Peter Pana" + ten pop-owy feel. W "Hal Battles Parallax" jest czad, owszem, ale wejścia gitar fatalnie psują zupełnie odbiór według mnie... :?
Sześć, bo w pracy (płyta dopiero leci)... Skupić się za bardzo nie dało, więc żeby dobrze ocenić trzeba było więcej razy... :) Dzisiaj jeszcze dwa razy przesłuchałem i podtrzymuję to co napisałem - przyzwoity score, na 3-3.5. Gdyby nie faktycznie nie najwyższych lotów elektronika, byłoby 4 :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#93 Post autor: Tomek » śr cze 15, 2011 13:28 pm

No dobra, ta elektronika jest do przełknięcia, ale te gitary? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#94 Post autor: Althazan » śr cze 15, 2011 13:50 pm

Tomek pisze:No dobra, ta elektronika jest do przełknięcia, ale te gitary? :)
Przyznaję, że bez nich byłoby lepiej, ale... No cóż... Mamy co to mamy, ponarzekać trochę można, ale mieszać z błotem na pewno nie... :)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#95 Post autor: muaddib_dw » czw cze 16, 2011 22:17 pm

Althazan pisze:
muaddib_dw pisze:Ja tam lubię Howarda przyznaję bez bicia i żałuję, że nie zostanie to wydane na CD.
Jak to nie? Tylko Hamerykanie mają CD-R-a, w Europie jest normalnie wydane :)
To świetna wiadomość :!: Trzeba wciągać bo się rozmyślą i dadzą cd-ra jak hamburgery

Wow Tomek jesteś Johnem W. :D

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#96 Post autor: Marek Łach » sob cze 18, 2011 13:56 pm

O matulu... :( Ten score jest zły... bardzo zły. Fatalna pomyłka Howarda.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#97 Post autor: Adam » sob cze 18, 2011 14:00 pm

....a jakby to był Tyler, to by była litania na pół strony wytykająca wady, jak przy Djawadim ostatnim (notabene niesłusznie bo, jak zakłądałem, nowy Djawadi jest lepszy od Piratów 4) :D a tak to Maras walnął dyplomatyczne 3 wyrazy bo "wielkich" nie można zmieszać z błotem przecież :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#98 Post autor: Marek Łach » sob cze 18, 2011 14:02 pm

Nie dopowiadaj sobie ideologii, obrońco uciśnionych i skrzywdzonych geniuszy. :P Napiszę więcej, ale na razie jestem załamany poziomem tego score. :(

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#99 Post autor: Adam » sob cze 18, 2011 14:03 pm

stwierdziłem fakt :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#100 Post autor: Marek Łach » ndz cze 19, 2011 11:47 am

GL jest fatalny, jak na JNH to po prostu koszmar. Kompletny brak polotu, wyobraźni - pomysł jakiś może tu jest, ale realizacja jest tak zła i chybiona, że aż się nie chce wierzyć, że to robota Howarda. Problemy są tu w zasadzie na każdym kroku: elektronika jest koszmarna i prymitywna, jakby JNH zapatrzył się na Djawadich, Jackmanów i Jablonskych - nie mógł chociaż sięgnąć bezpośrednio po Zimmera? Jasne, pełno tu howardowych trademarków, rozrzuconych tu i tam (jakieś dęciaki, jakiś dysonans w jego stylu, jakiś rytm), ale co z tego, skoro są one nie tylko wtórne, ale jeszcze jak na Howarda strasznie banalne od strony aranżacji? Dla mnie GL brzmi jak gdyby JNH napisał parę fragmentów orkiestrowych od niechcenia, a potem znudził się i dał do skończenia jakiemuś amatorowi. Nawet wykorzystanie gitar jest zaskakująco... płaskie - różnica z tym, co Adamowe Bożyszcze robiło w Fast Five jest naprawdę duża, a przecież Bożyszcze też nie jest Jimmym Pagem i żadnego nieosiągalnego geniuszu nie napisało; dziwi mnie to dlatego, że Howard w końcu wywodzi się ze środowiska muzyki rozrywkowej, a w Green Lantern wszelkie popowe brzmienia kompletnie mu nie wychodzą. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ta muzyka zmierza donikąd, duża część to underscore na żenującym poziomie (You Have to Be Chosen), a nawet jeśli trafią się ciekawsze momenty, to albo rujnuje je elektronika (Run), albo zajeżdżają plastikowym kiczem (We're going to fly now). Pomysł wyjściowy nie był może zły, szczerze to mam dość tego jednostajnego symfonicznego howardowskiego brzmienia z ostatnich lat, ale wykonanie jest katastrofalne. 1,5/5

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#101 Post autor: Koper » ndz cze 19, 2011 14:24 pm

Łaaał, udało Ci się całość za jednym razem przesłuchać?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#102 Post autor: Adam » ndz cze 19, 2011 15:57 pm

ile razy mam mówić że to nie moje bożyszcze? :P A może teraz Maras ładny - tym razem ładny - opisik do wywołanego do tablicy Fast Five? :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#103 Post autor: Marek Łach » ndz cze 19, 2011 16:32 pm

Koper pisze:Łaaał, udało Ci się całość za jednym razem przesłuchać?
Przesłuchałem trzy razy, zanim wrzuciłem tamtego posta. :P Dramat. :(

Mefisto

#104 Post autor: Mefisto » ndz cze 19, 2011 17:50 pm

Ja przesłuchałem raz i faktycznie dramat. Chyba najgorszy JNH z jakim miałem do czynienia, a znam większość jego prac. Przede wszystkim brak tu klimatu i polotu, jaki powinien cechować film o superbohaterze (jakkolwiek tandetny by on sam nie był), brak jakiegoś pazura, bo o świeżości, rytmice i instrumentarium z litości nie wspominam już. Żal. Szkoda, bo była szansa na fajne tematy, a dostaliśmy zwykłego gniota z gitarkami elektronicznymi i ścianą dźwięku.

1 / 5

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#105 Post autor: Althazan » ndz cze 19, 2011 19:22 pm

Nie przesadzajcie... Wy też zapominacie dodawać - "wg mnie" albo "uważam, że" :mrgreen:

ODPOWIEDZ