Jaka to melodia? ODCINEK 3: Back To The Future

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#136 Post autor: Mystery » śr gru 23, 2009 11:32 am

Myślę, że po podpowiedzi się trochę rozjaśni, a ta już napisana, czeka do 16:00 :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#137 Post autor: Mystery » śr gru 23, 2009 16:30 pm

I PODPOWIEDŹ
B&B na razie dobrze kombinują. Film to koprodukcja europejska, powstał w tej dekadzie, raczej mało znany, wystąpił tam rozpoznawalny francuski aktor i zagościła tam również pewna polska aktorka.
Kompozytor europejczyk, choć nie powinien się szczególnie kojarzyć z muzyką filmową, co prawda ma na koncie kilkanaście filmów, kilka w miarę znanych, reszta to głównie anonimowe obrazy ze swojego kraju, ale filmówka to nie jego główna działka.

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#138 Post autor: Łukasz Wudarski » śr gru 23, 2009 16:55 pm

Ludovico Einaudi, Sotto il falso nome, utwór Il viaggio d'inverno

Mam to, ale nie zdążyłem posłuchać i gdzieś zginął na HD... Świetny jest też score do Doktora Żywago... Zupełnie inny typ ilustracji niż Jarre (co ciekawe w filmie brzmi niezbyt ciekawie..., ale na płycie poezja)...
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#139 Post autor: Mystery » śr gru 23, 2009 17:44 pm

Dobrze :)
"Doktor Żywago" jest rzeczywiście dobry, polecam również jego inne filmowe prace, "Luce Dei Miei Occhi", "Fuori Dal Mondo" czy "Alexandrie". Z niefilmowych przede wszystkim album "Divenire", choć każdej jego pracy słucha się dobrze.

Posłuchajcie sobie Primavery:
http://www.youtube.com/watch?v=qmxFAT581T4

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#140 Post autor: Bucholc Krok » śr gru 23, 2009 17:46 pm

Punktacja:
(po 6 zagadkach)

Ele - 10p.
Mystery Man - 10p.
Wawrzyniec - 4p.
Babuch - 4p.
Koper - 1p.

Punktacja w poszczególnych zagadkach:

6. Babuch 4p. (ATU)
Ludovico Einaudi - Sotto il falso nome - Il viaggio d'inverno
5. Mystery Man 5p. (ATU)
Kenji Kawai - Chaos - Message #8501
4. Wawrzyniec 4p. (AT), Koper 1p. (U)
Rupert Gregson-Williams - The Prisoner - The Ocean
3. Ele 5p. (ATU)
Panu Aaltio - The Home Of Dark Butterflies - Forgiveness
2. Mystery Man 5p. (ATU)
James Michael Dooley - Pushing Daisies - Chuck's News Flash
1. Ele 5p. (ATU)
Jon Brion - Synecdoche, New York - Tacky Entrance Music
0. Mystery Man

Legenda:
AT - Autor, Tytuł (filmu/serialu/płyty)
U - Utwór
NNO - Nikt nie odgadł

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#141 Post autor: Łukasz Wudarski » śr gru 23, 2009 18:01 pm

Mystery Man pisze:Dobrze :)
"Doktor Żywago" jest rzeczywiście dobry, polecam również jego inne filmowe prace, "Luce Dei Miei Occhi", "Fuori Dal Mondo" czy "Alexandrie". Z niefilmowych przede wszystkim album "Divenire", choć każdej jego pracy słucha się dobrze.

Posłuchajcie sobie Primavery:
http://www.youtube.com/watch?v=qmxFAT581T4
Einaudi jest fajny, ale na dłuższą metę nieco monotonny. Tym niemniej warto go znać. Zagadka już się wgrywa
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#142 Post autor: Łukasz Wudarski » śr gru 23, 2009 18:28 pm

Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#143 Post autor: Mystery » śr gru 23, 2009 19:00 pm

Jak trudne to nie ma co się głowić ino strzelać :)

Ji-woong Bark - Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#144 Post autor: Łukasz Wudarski » śr gru 23, 2009 19:15 pm

No i Mystery jako pierwszy wędruje do karceru...

Ktoś chce mu towarzyszyć?
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#145 Post autor: Wawrzyniec » śr gru 23, 2009 22:41 pm

Za ładny, za ambitny i za smutny utwór jak dla mnie, dlatego też nawet nie mam co próbować. Nawet nie wiem z jakiego kontynentu ta muzyka pochodzi, ale obstawiam, albo Europę zachodnią Hiszpanię, Francję, albo Azję, ale i tak to za mało.
Życzę Wszystkim Wesołych Świąt :!: :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#146 Post autor: Łukasz Wudarski » pt gru 25, 2009 01:11 am

Panowie no to podpowiedź. Ale zanim ją zadam chciałbym coś zasugerować. ponieważ wyjeżdżam na kilka dni (powrót dopiero we wtorek) i będę miał utrudniony dostęp do neta proponuję zawieszenie zabawy (chyba że regulamin tego nie przewiduje). We wtorek byśmy dokończyli. Co Wy na to?
Jeśli nie, to będę musiał nagiąć zasady i dać Wam jutro podpowiedź nie o 16 a wcześniej. No i taką abyście już zgadli.

Ale może martwię się niepotrzebnie.
Kompozytor mało znany na naszym kontynencie, ale w miejscu gdzie tworzy (Australia) doceniany - kilka nagród zgarnął. Jego instrumentem jest fortepian (co zresztą słychać w tym utworku- sam twórca gra na nim). Film natomiast to skromny dramat obyczajowy (przede wszystkim australijski, ale była też kasa belgijska), w którym nie zagrała żadna gwiazda. Powstał w tej dekadzie.

Na film trafiłem kiedyś przypadkiem, puszczała go polska TV w którymś z tych badziewnych cykli...

Aha utwórz tego filmu pojawił się jedynie na składance tego kompozytora. Brak zresztą bliższych informacji o wydaniach jego albumów SC milczy na jego temat...
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#147 Post autor: Bucholc Krok » pt gru 25, 2009 07:54 am

Jako Strażnik Regulaminu muszę znowu pomarudzić. :) Jakby ktoś nie zauważył to nastąpiły pewne zmiany w regulaminie. Jedną z tych zmian jest punkt, który stwierdza, że zagadki i podpowiedzi publikujemy między 16:00 a 24:00. :) Była dyskusja dotycząca zmian w regulaminie. Kto chciał się wypowiedział, a kto nie chciał ten się (zakładam) zgadzał z proponowanymi zmianami. Pierwsza podpowiedź Babucha przyszła po 24-tej.
Może Mystery, który brał udział w dyskusji, a który ma liberalne podejście do regulaminów w ogóle, ma jakiś sensowny pomysł? :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#148 Post autor: Mystery » pt gru 25, 2009 09:17 am

Podpowiedź rzeczywiście dajemy między 16:00 a 24:00, ale wczoraj była Wigilia, Babuch pewnie z pasterki wrócił, więc ten jeden raz można wybaczyć, tym bardziej, że był to czyn o małej szkodliwości społecznej, północ czy pierwsza i tak większość zobaczy dzisiaj - ale niech to będzie ostatni raz :)
A co do dzisiejszej podpowiedzi przed szesnastą, to odbijam piłeczkę do Bucholca :) Wg mnie, ze względu na okoliczności i ówczesne usprawiedliwienie można tak uczynić jak napisał Babuch, ale jak podpowiedź będzie we wtorek to jakieś wielkiej krzywdy nie będzie. W obu przypadkach regulamin i tak będzie naruszony, więc Bucholc decyduj, jak coś to mała przerwa świąteczna może się przydać, tym bardziej, że innych graczy może również przez ten okres zabraknąć.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#149 Post autor: Bucholc Krok » pt gru 25, 2009 10:46 am

Tak, ale przypomnę, dlaczego jest ten przedział 16-24. Są to godziny najbardziej przyjazne dla większości forumowiczów. Ja, w zależności od dnia, mogę czasem pisać do południa, ale bardzo rzadko siedzę do 24. Jeśli pojawi się podpowiedź po 24 to jeśli znam odpowiedź (w tym przypadku i tak bym musiał kopać) to ktoś mnie może wyprzedzić. Jeśli dajemy szansę możliwie największej grupie osób to przynajmniej tej zasady się trzymajmy.

A co do kolejnej podpowiedzi to tak ustalmy jak napisałeś. Niech będzie we wtorek między 16 a 24. :)

Dopisek: po zakończeniu odcinka trzeba będzie się zastanowić nad tymi świętami. Może lepiej za każdym razem zawieszać konkurs? Niezależnie od ich długości, czy układu w kalendarzu. Sylwester za pasem..
Ostatnio zmieniony pt gru 25, 2009 12:02 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#150 Post autor: Łukasz Wudarski » pt gru 25, 2009 11:20 am

Dzięki chłopaki.
Na usprawiedliwienie dodam że rzeczywiście wróciłem z Pasterki, wstawiłem rozwiązanie konkursu i poszedłem spać. A myślę że w święta od regulaminu można zrobić wyjątek. W końcu to taki specyficzny czas że nawet zwierzaki mówią ludzkim głosem.

Następna podpowiedź we wtorek ok 17. Potem idę na Avatara. :P
Why So Serious !?

ODPOWIEDZ