IV Festiwal Muzyki Filmowej - kto z nas będzie?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: IV Festiwal Muzyki Filmowej - kto z nas będzie?

#541 Post autor: Koper » pt maja 20, 2011 23:07 pm

Koncert świetny. Aranżacje muzyki z "Księżniczki..." (ach, genialne było to dodanie chóru!), "Kids Return" czy "Ponyo" rewelacyjne. Ale wszystkich i tak najbardziej porwał "Totoro" :D
Ja już wróciłem do domu, ale tym którzy zostali życzę podobnych wrażeń (choć to już chyba niemożliwe) na kolejnych koncertach. I od razu podziękowania za wspólnie spędzony czas na koncercie i po dla ekipy z forum filmmusic.pl i tych, którzy zdecydowali się do nas przyłączyć. Szkoda, że soundtracksy jak zwykle chodzą własnymi ścieżkami, nie dane mi było nawet ujrzeć Jego Eminencję Adama K. :P To samo tyczy się muzykafilmowa.pl. Jedynie słowa uznania dla Wawrzyńca, który był z nami (zresztą okazał się całkiem sympatycznym gościem na żywo :D ) i jednocześnie minus dla Mefisto, który nie odbierał od niego telefonów. Szkoda, że Tomek Goska dojechał dopiero gdy ja już odjechałem. :(
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#542 Post autor: Tomek » sob maja 21, 2011 02:31 am

Cóż, mogę podpisać się tylko pod słowami Kopra :) Fantastyczny koncert, szczerze mówiąc przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Od strony muzycznej highlighty to mocarna suita z "Ponyo" (takiego Ponyo jeszcze nie słyszeliśmy!), kapitalnie rozpisany na orkiestrę elektroniczny "Kid's Return", naturalnie rewelacyjne suity z Mononoke (ach ten chór i soprano!), Spirited Away, Howl's(...) i Nausicaa'i. I dwa zaskoczenia - dramtyzm "Akunina" i muzyka pod niemego "Generała" Bustera Keatona. Oprawa czy też produkcja koncertu znakomita. Sympatyczne reakcje Joe'ego i entuzjazm podczas dyrygentury - bezcenne.

No i również podziękowania za spotkanie - dla chłopaków z fm.pl i ich towarzyszek, dla Tomka-Althazana, dla ekipy z Kargowej (Daniel-Mudaddib :) i naturalnie dla Wawrzyńca! :) I dodatkowo dla Turka za przewodzenie "stadu" :D I gratulacje dla szczęśliwców, którzy wydębili autografy :)

Żałuję trochę, że nie zostałem na koncert Wiedźmina i FF...
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Początkujący orkiestrator
Kontakt:

#543 Post autor: Łukasz Waligórski » sob maja 21, 2011 08:28 am

Jak na razie nie usłyszałem ani jednej negatywnej opinii o tym koncercie, a zachwyty nad nim zawstydzają wszystkie inne jakie odbyły się w ramach poprzednich edycji Festiwalu... To był po prostu najlepszy koncert wszystkich Festiwali w Krakowie ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#544 Post autor: Adam » sob maja 21, 2011 09:08 am

Bo to był najlepszy koncert, nie trzeba być frikiem Hisaishiego, jak my, żeby to stwierdzić.. Totalna euforia na sali, starsze osoby z otwartą gębą oglądały koncert, a wiadomo że większośc sali przyszła na koncert "bo był", wczesniej nie mając o Dżo żadnego pojęcia. Wyróżnię specjalnie za odmienność suitkę z Brother, która była totalnie różna niż na płycie (która jest imo jednym z średnich Hisaishich). Warto zwrócić uwagę na świetny dobór kolejności utworów - widać że nie ma w tym żadnego przypadku, i cały koncept kolejności jest dokładnie przemyślany dla jeszcze lepszego spotęgowania odbioru. Jedyny mój mały zarzut to telebim a w zasadzie to co się na nim wyświetlało, ale to dopiero uzmysłowiłem sobie po wczorajszym koncercie z gier. Mianowicie bajki i urywki które tam puszczano były w większości tylko tłem, a w koncerci Finali wszystko było maksymalnie zschynchronizowane, jakby były to nagrania z klikiem. Oczywiście to detal bo i tak nie patrzyłem się na telebim tylko na wyczyny orkiestry. Można mieć pretensje do gwiazdorstwa Dżo, ale trzeba mu oddać max profesjonalizm za to totalne odcięcie od świata i skupienie do momentu koncertu, po to by poprowadzić go jak najlepiej. Wzruszająco przeżywała koncert również córka Hisaishiego - piosenkarka Mai, która przyjechała, jak się okazało, razem z Dżo incognito do Krakowa. Miałem totalnego farta bo zupełnym przypadkiem usiadła przy mnie obok na jedynym wolnym miejscu z brzegu i siedziała przez cały koncert, więc udało się też porozmawiać w wolniejszych momentach, ku jej zaskoczeniu że ktoś ją w ogóle poznał. Zaskoczyła mnie jej reakcja na Akuninie, choć była całkowicie zrozumiała dla mnie - płakała wstrząśnięta jak dziecko, gdy wyświetlały się zdjęcia zniszczonego Tokio (btw, szkoda że Dżo porzuca stopniowo pasję do fotografii, bo jego foty i filmiki, które wyświetlano były rewelacyjne, a filmik z biegnącym dzieckiem wśród zgliszcz był imo mistrzostwem). To musiało być rzeczywiście wstrząsające dla Japończyków. Także spotkanie z nią było dla mnie dodatkową niezaplanowaną przyjemnością.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#545 Post autor: Tomek » sob maja 21, 2011 10:00 am

Jedna rzecz negatywna jaką zauważyliśmy to to, że w czasie koncertu sporo osób wychodziło z sektora "A". Albo była to dla nich "za późna" pora ;-) , albo muzyka symfoniczna okazała się za ciężka ;-) . Z pewnością było to jakieś vip-owstwo pochodzące od sponsorów, które znalazło się tam z przypadku.

Kolejność utworów - zgadzam się. Nie było to prezentowane blokami (typu Kitano, Mayazaki itp.) tylko ta różnorodność dawała taką właśnie satysfakcję.

Gwiazdorstwo/kaprysy Joe - geniusze mają do tego prawo. Gwiazdorzy i celberyci - nie :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#546 Post autor: Koper » sob maja 21, 2011 10:24 am

Ej, a te animacje na telebimie to oni wzięli od Japończyków? Tzn. chodzi mi o montaż fragmentów. Bo na koncercie na 25lecie Ghibli były w zasadzie identyczne.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#547 Post autor: Tomek » sob maja 21, 2011 11:26 am

Pewnie tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#548 Post autor: Koper » sob maja 21, 2011 13:33 pm

No to już wiadomo czemu tak ładnie pasowały do muzyki :D

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#549 Post autor: Althazan » sob maja 21, 2011 14:58 pm

Też się podpisuję pod Koprem i Adamem :)

Ze swej strony dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w "grupowym najeździe na Hutę" ;) (również tych, którzy nie udzielają się na forum, a kilka takich osób było), bo atmosfera była naprawdę świetna (zwłaszcza po koncercie! :mrgreen:). Koncert był oczywiście powalający, niech żałują ci co nie byli... Spotkanie z Hisaishim następnego dnia też było kapitalne - jednak się już chyba nieco wyluzował... Gdyby nie cerber-agentka to autografy dostałoby o wiele więcej osób, ale (chyba tylko) jej fobia "too many people" torpedowała wszystkie podejścia. Jednak dzięki (ku chwale!) uporowi Turka nasze naciski się udały i coś tam udało się zdobyć. 8)

Osobne podziękowania dla Łukasza Waligórskiego - za to, że to wszystko w ogóle mogło się wydarzyć... :D

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#550 Post autor: Tomek » sob maja 21, 2011 20:42 pm

A jak koncert Final Fantasy: Distant Worlds oraz suita z "Wiedźmina 2"? :-)
Obrazek

jabbar
Parkingowy przed studiem nagrań

#551 Post autor: jabbar » ndz maja 22, 2011 00:45 am

Suita z "Wiedźmina 2" rewelacyjna tylko czemu tak krótko. Większość koncertu poświęcona final fantasy. Byłem również na pierwszym koncercie świetne artystyczne doznanie. Joe Hisaishi wesoły człowiek i muzyka ciekawa, widać było że to lubi. Niestety nie będę na 2 ostatnich dniach festiwalu czego żałuję. Pozdrawiam wszystkich maniaków muzyki filmowej.

blackowl
Parkingowy przed studiem nagrań

#552 Post autor: blackowl » ndz maja 22, 2011 00:46 am

Właśnie wróciłem z koncertu Piratów.
Miałem ogromne obawy jak wypadnie ta ścieżka w wykonaniu żywej orkiestry i powiem Wam, że odetchnąłem z ulgą. Jak dla mnie było bardzo dobrze, ciary w paru momentach były:) A jak Wasze wrażenia?
Oryginalny score Badelta nie należy do moich ulubionych, ale bardzo cenię sobie wykonanie Prażan "Music from the Pirates..." i dzisiejszy koncert nie odstawał poziomem wykonania od płyty nagranej przez Naszych południowych sąsiadów:)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#553 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 22, 2011 09:57 am

Koper pisze:Jedynie słowa uznania dla Wawrzyńca, który był z nami (zresztą okazał się całkiem sympatycznym gościem na żywo :D )
I kto by pomyślał. ;) Będą jakieś fotki na forum?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#554 Post autor: muaddib_dw » ndz maja 22, 2011 11:07 am

Koncert Hisaishiego wspaniały jeszcze się nie mogę pozbierać. I znowu trzeba będzie nadrabiać dyskografię kompozytora :wink: A po koncercie (a także już przed) przesympatyczne spotkanie z wiarą z forum i z poza, dzięki za mile spędzony czas mam nadzieję, że spotkamy się w podobnym lub większym gronie za rok. Szkoda, że nie było mi dane poznać Adam Sana i usłyszeć na żywo "mega kult" lub "epic fail" :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#555 Post autor: Koper » ndz maja 22, 2011 11:45 am

Daniel, a kiedy wy w końcu wróciliście do Kargowej? :)

ODPOWIEDZ