Super 8 - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Super 8 - Michael Giacchino

#76 Post autor: Koper » wt kwie 19, 2011 16:58 pm

Mi się tam Roar! kojarzy bardziej z Godzillą jak z Cloverfield,w którym jakby ktoś wyłączył na początku napisów końcowych, to by tego w ogóle nie usłyszał. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#77 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 19, 2011 17:01 pm

Ale to i tak dobrze. Muzyka ta kojarzy Ci się z potworem. Mnie też i chyba też bardziej z "Godzillą". Ja po prostu chcę mieć muzykę, która będzie mi się kojarzyła z tajemniczą istotą z "Super 8", albo ogólnie będzie mi się kojarzyła ze świetnym klimatem tego filmu.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#78 Post autor: Mystery » śr kwie 20, 2011 12:08 pm

Nieco dłuższy od poprzedniego wywiad o Super 8 i Cars 2:
http://www.movieweb.com/news/exclusive- ... lks-cars-2

I kolejna cwana reklama filmu :)
http://www.movieweb.com/news/super-8-in ... ve-trailer

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#79 Post autor: Mystery » śr maja 04, 2011 13:54 pm

Z twitterowych doniesień:

Muzykę pod batutą samego kompozytora nagrywa 104 osobowa orkiestra, więc będzie jednak duży score. Nad sesją wraz z Abramsem czuwa Spielberg i Damon Lindelof, Tilton będzie orkiestrować jeden kawałek.

bladerunner

#80 Post autor: bladerunner » śr maja 04, 2011 14:09 pm

Mystery Man pisze:Z twitterowych doniesień:

Muzykę pod batutą samego kompozytora nagrywa 104 osobowa orkiestra, więc będzie jednak duży score. Nad sesją wraz z Abramsem czuwa Spielberg i Damon Lindelof, Tilton będzie orkiestrować jeden kawałek.
no z taką orkiestrą to już nie powinno być ściany dźwięku, a jeżeli będzie, to chyba kupie na targu laleczkę voodoo i ze dwie szpilki :evil: :P .

Ale z drugiej strony nie wiem, jaką orkiestrą dysponował przy Mohach i dlaczego mają tak chujowe brzmienie :P . Uświadamiali mnie, że kwestia nagrania. Czy przy M: III też ? :P .

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#81 Post autor: Mystery » śr maja 04, 2011 14:16 pm

MI:III nagrywało 112 muzyków, tam to był dopiero mur :)
Zawiodę Cię, bo tak jak przy Moh'ach czy Lostach, tak tu również będzie "ściana".

bladerunner

#82 Post autor: bladerunner » śr maja 04, 2011 14:21 pm

Mystery Man pisze:MI:III nagrywało 112 muzyków, tam to był dopiero mur :)
Zawiodę Cię, bo tak jak przy Moh'ach czy Lostach, tak tu również będzie "ściana".
No tak, ale pytanie czy to wynika z technicznych umiejętności kompozytora czy kwestii nagrania.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#83 Post autor: Mystery » śr maja 04, 2011 14:27 pm

No tak, ale pytanie czy to wynika z technicznych umiejętności kompozytora czy kwestii nagrania.
Nie wiem z czego wynika, że jesteś prawdopodobnie jedyną osobą na świecie dla której Mohy mają "chujowe" brzmienie i są "ścianą" dźwięku...

Co do kwestii nagrania czy mixu to od tego u Giacchino jest Dan Wallin, człowiek legenda, który współpracował przy wielu głośnych pracach Goldsmitha, Hornera, Barry'ego, Conti'ego, Morricone, Schifrina, Herrmanna, Poledourisa....

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#84 Post autor: Paweł Stroiński » śr maja 04, 2011 14:47 pm

Znam osoby, które po miksach Wallina ostro jadą. Swoją drogą, pierwsze MoH-y (do Frontline) i SWON były miksowane przez kogoś innego.

bladerunner

#85 Post autor: bladerunner » śr maja 04, 2011 14:48 pm

Mystery Man pisze:
Nie wiem z czego wynika, że jesteś prawdopodobnie jedyną osobą na świecie dla której Mohy mają "chujowe" brzmienie i są "ścianą" dźwięku...

Co do kwestii nagrania czy mixu to od tego u Giacchino jest Dan Wallin, człowiek legenda, który współpracował przy wielu głośnych pracach Goldsmitha, Hornera, Barry'ego, Conti'ego, Morricone, Schifrina, Herrmanna, Poledourisa....

No to widać takie brzmienie nadaję sam Giacchino niestety. Bo u innych pozostałych composerów, których wymieniłeś to na ogół to ja słyszę jakieś trąbki, rogi ,flety, coś co da się dotknąć :) , albo poczuć, że samemu jest się członkiem orkiestry :).
Mohy czy Losty mnie jakoś przytłaczają, w wielu utworach nie słyszę instrumentów i często gęsto zakrawają mi na granie dla samego grania :P.

Mefisto

#86 Post autor: Mefisto » śr maja 04, 2011 14:48 pm

Zamilcz! To będzie piękny, wciągający score!

bladerunner

#87 Post autor: bladerunner » śr maja 04, 2011 14:51 pm

Mefisto pisze:Zamilcz! To będzie piękny, wciągający score!
chyba pomyliłeś topic z tym z nazwą Green Latern .. :P .

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#88 Post autor: Mystery » śr maja 04, 2011 14:52 pm

Paweł Stroiński pisze:Znam osoby, które po miksach Wallina ostro jadą.
Bo są za głośne :) Mi to tam akurat nie przeszkadza :wink:
No to widać takie brzmienie nadaję sam Giacchino niestety. Bo u innych pozostałych composerów, których wymieniłeś to na ogół to ja słyszę jakieś trąbki, rogi ,flety, coś co da się dotknąć :) , albo poczuć, że samemu jest się członkiem orkiestry :).
Mohy czy Losty mnie jakoś przytłaczają, w wielu utworach nie słyszę instrumentów i często gęsto zakrawają mi na granie dla samego grania :P.
Na szczęście ja słyszę wszystko dobrze :P (dość o Moh'u)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#89 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 04, 2011 15:16 pm

Amen! Nie mogę się doczekać filmu i score'u. A i cieszy mnie fakt, że wkład Spielberga w ten film wydaje się spory. Wątpię, aby Spielberg siedział w studiu podczas nagrywania "Transoformerów". :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#90 Post autor: Mystery » śr maja 04, 2011 15:27 pm

Wawrzyniec pisze:
Amen! Nie mogę się doczekać filmu i score'u. A i cieszy mnie fakt, że wkład Spielberga w ten film wydaje się spory. Wątpię, aby Spielberg siedział w studiu podczas nagrywania "Transoformerów". :)
Bo trzeba rozróżnić, stanowisko producenta od producenta wykonawczego.
W "Super 8" Steven jest producentem, którym w ostatniej dekadzie nie licząc filmów które wyreżyserował był jedynie dwukrotnie (Listy z Iwo Jimy i Sztandary Chwały).
We wszystkich innych pełni rolę producenta wykonawczego (Real Steel, Cowboys & Aliens, Terra Nova, True Grit, Transformers) czyli tylko takie świecenie nazwiskiem i kasą.

ODPOWIEDZ