THE TREE OF LIFE - ALEXANDRE DESPLAT
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Re: THE TREE OF LIFE - ALEXANDRE DESPLAT
Ciekaw jestem dwóch rzeczy: ile swoich europejskich brzmień przemyci Desplat (np. tych z kina Audiarda), i jak ścieżka będzie się miała do jego ostatnich prac - bo skoro zaczął nad nią pracować w 2007 roku, to było jeszcze przed Buttonem, TGW i innymi pracami, które miały duży wpływ na jego obecny styl. Może dzięki temu będzie świeżo.
A może to Button i inne jego prace były inspirowane i wynikały właśnie z "Tree of Life"Marek Łach pisze:Ciekaw jestem dwóch rzeczy: ile swoich europejskich brzmień przemyci Desplat (np. tych z kina Audiarda), i jak ścieżka będzie się miała do jego ostatnich prac - bo skoro zaczął nad nią pracować w 2007 roku, to było jeszcze przed Buttonem, TGW i innymi pracami, które miały duży wpływ na jego obecny styl. Może dzięki temu będzie świeżo.

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
I okaże się, że Tree of Life słyszeliśmy na przestrzeni ostatnich 3 lat już z 10 razy. 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Wasze spekulacje nie wróżą niczego dobrego, obyśmy byli w błędzie. Ale czuję, że mamy już murowanego kandydata na Oscara.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
A ja z new age'owskich klimatów będę bardzo zadowolony, gdyż je uwielbiam i tak w sumie dziwnym sposobem przez ten właśnie nurt trafiłem na filmówkę. :P
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
Jak w filmie będzie dużo klasyki to raczej wątpliwa to sprawa.Wawrzyniec pisze:Ale czuję, że mamy już murowanego kandydata na Oscara.
Biorąc pod uwagę, że oscarowcy nie potrafią odróżnić oryginalnego score'u od klasyki, muzyki źródłowej czy piosenek a głównym kryterium w ostatnich latach jest hype wokół filmu i nazwisko kompozytora, to sprawa raczej niewątpliwaMystery Man pisze:Jak w filmie będzie dużo klasyki to raczej wątpliwa to sprawa.Wawrzyniec pisze:Ale czuję, że mamy już murowanego kandydata na Oscara.

Po takiej wiadomości raczej wątpliwa
"soundtrack will use musical cues from 19th century romantic composer Hector Berlioz and modern composer György Ligeti."
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/ ... _cues_fro/#

"soundtrack will use musical cues from 19th century romantic composer Hector Berlioz and modern composer György Ligeti."
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/ ... _cues_fro/#
Nie wiem czy zauważyłeś, ale ten news jest sprzed 6 miesięcy... 
"King's Speech" miało Beethovena i jakoś to nie przeszkodziło mu zakosić nominacji. "Frida" miała kupę utworów folkowych i źródłowych a Goldenthal zdobył Oscara. Twierdzę tylko, że dziś to, że obok muzyki oryginalnej występuje muzyka klasyczna/źródłowa/piosenki nie ma dla wyborów akademików żadnego znaczenia (patrz "Babel" np.). Raz chcieli coś zrobić konstruktywnego w 2002 roku i jedyne co narobili złego to zdyskwalifikowali genialne "Dwie wieże" Shore'a, by potem radośnie dać Oscara trzeciemu score'owi.

"King's Speech" miało Beethovena i jakoś to nie przeszkodziło mu zakosić nominacji. "Frida" miała kupę utworów folkowych i źródłowych a Goldenthal zdobył Oscara. Twierdzę tylko, że dziś to, że obok muzyki oryginalnej występuje muzyka klasyczna/źródłowa/piosenki nie ma dla wyborów akademików żadnego znaczenia (patrz "Babel" np.). Raz chcieli coś zrobić konstruktywnego w 2002 roku i jedyne co narobili złego to zdyskwalifikowali genialne "Dwie wieże" Shore'a, by potem radośnie dać Oscara trzeciemu score'owi.

W sumie wszystko w kategorii muzycznej zależy od widzimisię Akademii. Jak będą chcieli kogoś nagrodzić, nawet pomimo wielu niesnasek, nagrodzą, jak będą chcieli kogoś zdyskwalifikować, zadecyduje pierwsza lepsza błahostka.
- ravaell
- Asystent orkiestratora
Już od ładnych paru miesięcy mam "chrapkę" na ten score. Alexandre Desplat jest dzisiaj jednym z najlepszych kompozytorów, ceni muzykę klasyczną, co dodaje mu ode mnie wielkiego plusa (nie jestem fanem scorów w stylu oscarowego "The Social Network"). Muzyka w trailerze była niesamowita, oryginalna i przejmująca, przez te krótkie dwie minuty można było dosłownie wejść w film, poczuć ten niesamowity klimat wypracowany przez francuza. Od czasu "Benjamina Buttona" przynajmniej raz do roku wypadają z rąk Desplata małe arcydzieła, takie jak "Fantastic Mr. Fox", czy "The Ghost Writer". Subiektywnie uważam, że "The Tree Of Life" będzie tą kolejną perełką w koronie, być może nawet największą. Kandydat do Oscara? Na 99% będzie nominacja, za pierwszą statuetkę trzeba mocno trzymać kciuki.
Blablablaravaell pisze:Muzyka w trailerze była niesamowita, oryginalna i przejmująca, przez te krótkie dwie minuty można było dosłownie wejść w film, poczuć ten niesamowity klimat wypracowany przez francuza.

Co do 'próbek' to całkiem mnie się podobają, lubię takie klimaty. Oczywiście to żadna rewelacja, ale jednak na plus.
jojok21 pisze:Blablablaravaell pisze:Muzyka w trailerze była niesamowita, oryginalna i przejmująca, przez te krótkie dwie minuty można było dosłownie wejść w film, poczuć ten niesamowity klimat wypracowany przez francuza.. To nie muzyka Francuza, tylko Czecha Bedricha Smetany, dzieło nosi tytuł "Ma Vlast Vltava".

NO CD = NO SALE
to się nazywa magia nazwiska.
Niektórzy tak mają przy Williamsie i Goldsmithie wszystko był łyknęli
.
Niektórzy tak mają przy Williamsie i Goldsmithie wszystko był łyknęli