Jerry Goldsmith - Top 10

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Jerry Goldsmith - Top 10

#31 Post autor: Ghostek » pt kwie 08, 2011 20:04 pm

Zapomina się jeszcze bardzo często o Star Trekach późniejszego "Jerry'ego", mianowicie:

- First Contact
- Insurrection

Te dwa, w/g mnie solidne ścieżki, to jedne z najlepszych prac Goldsmitha lat 90-tych.
Dużo też można jeszcze powiedzieć o Nemesis, które szczególnego znaczenia nabierają dopiero w filmie (na płycie również działa, choć klimat doskonale odzwierciedla dopiero complete score).

Tak tylko przypominam o czymś, co jakoś jest pomijane często ;)
Obrazek

bladerunner

#32 Post autor: bladerunner » sob kwie 09, 2011 10:56 am

Tomasz Goska pisze:Zapomina się jeszcze bardzo często o Star Trekach późniejszego "Jerry'ego", mianowicie:

- First Contact
- Insurrection

Te dwa, w/g mnie solidne ścieżki, to jedne z najlepszych prac Goldsmitha lat 90-tych.
Dużo też można jeszcze powiedzieć o Nemesis, które szczególnego znaczenia nabierają dopiero w filmie (na płycie również działa, choć klimat doskonale odzwierciedla dopiero complete score).

Tak tylko przypominam o czymś, co jakoś jest pomijane często ;)
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to było tak z tymi star trekami chybaaa, albumy przeciętne, a bootlegi w obu przypadkach dużo lepsze ?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#33 Post autor: Paweł Stroiński » sob kwie 09, 2011 11:00 am

Tak, dokładnie.

Oficjalnego albumu z Rebelii w ogóle nawet nie mam. Czekam aż Lala wyda complete'a, jeśli GNP się w końcu wycofa z kontraktów. Ale jest nadzieja, ostatnie Star Treki wydawało Varese.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#34 Post autor: Mystery » sob kwie 09, 2011 11:10 am

Paweł Stroiński pisze:Tak, dokładnie.
Że niby co? "albumy przeciętne", bzdura :P

bladerunner

#35 Post autor: bladerunner » sob kwie 09, 2011 11:20 am

Paweł Stroiński pisze:Tak, dokładnie.

Oficjalnego albumu z Rebelii w ogóle nawet nie mam. Czekam aż Lala wyda complete'a, jeśli GNP się w końcu wycofa z kontraktów. Ale jest nadzieja, ostatnie Star Treki wydawało Varese.
Star Treki jak Star Treki, ale Mulan też nie doczekał się porządnego wydania :) .

Ok, czas na mnie . Nie mam swojego Topu 10.

Powiem tak, nie mogę normalnie funkcjonować jak raz na jakiś czas nie przesłucham :

1. The Mummy
2. 13Th Warrior

Całościowo jednak nie przepadam za jego '''całymi scorami''.

Lubię wracać do jego wieluuuuu prac, bo Jerry to pisał świetne tematy:
Lalalalal lalalalal lalalalla lalalal temat z Gremlinów jest mega ! :) , Masada :D , Motylek, Star Trek , Under Fire, Medicine Man, Congo , Planet Of The Apes, Mulan, Duch i Mrok, Ramba, Pattony Gen MacArthury, Bad Girlsy.
Klawiatury mi brak, żeby podziwiać ile ten facet miał w głowie melodii :) . No i najważniejsze, że robił to sam, bez additionali :?.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#36 Post autor: Marek Łach » sob kwie 09, 2011 11:22 am

Ja też, mimo że jestem fanem kompozytora, nie przepadam za albumami z tych późnych goldsmithowskich star treków. :) Inna sprawa, że bootlegi też mnie szczególnie nie przekonują, więc może ogólnie mnie akcyjniakowy tryb w kosmosie nie rusza.

Turek

#37 Post autor: Turek » sob kwie 09, 2011 11:27 am

Majne dyszken tak na szybko :

1. Rambo: First Blood Part 2
2. Omen
3. The Wind and Lion
4. Masada
5. The 13th Warrior
6. Legend
7. Under Fire
8. Star Trek
9. First Knight
10. Powder (może score nie tak dobry, ale za sam główny temat MUSI tu być:)

Turek

#38 Post autor: Turek » sob kwie 09, 2011 11:31 am

Co do 13th Warrior - uważam że to świetnie złożony album ale po dupie musi dostać ten kto postanowił usunąć ten znakomity track i nie dać go na płytę:

The Warriors:

http://www.youtube.com/watch?v=JrMDonO3xYQ

Zgodzę się że to tylko kolejny aranż głównego tematu, ale wg mnie NAJLEPSZY w całym score! Te smyczki są tak majestatyczne, heroiczne że aż ciarki przechodzą! Czemu tego nie ma :(

No i jakieś End Titles nadały by się, ale bez tego można przeżyć.

Ale za the warriors to bym pobił producentów płyty !
Ostatnio zmieniony sob kwie 09, 2011 11:37 am przez Turek, łącznie zmieniany 1 raz.

bladerunner

#39 Post autor: bladerunner » sob kwie 09, 2011 11:35 am

nie przesadzaj, fakt, że brakuje ciut materiału i tych End Titlesów, ale np First Knighty o wiele gorzej zostały wydane..

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#40 Post autor: Wawrzyniec » sob kwie 09, 2011 12:18 pm

Marek Łach pisze:Ja też, mimo że jestem fanem kompozytora, nie przepadam za albumami z tych późnych goldsmithowskich star treków. :)
Ja sam średnio za "Star Trekami" przepadam, nie moja seria :)

Dziwi mnie trochę jednak, że tak rzadko wymieniane jest "Total Recall" :? Przynajmniej dla mnie to jeden z moich ulubionych Goldsmithów. Świetny temat przewodni, świetny "Mutant" i przede wszystkim perfekcyjny action-score, który w ostatnich utworach płyty osiąga najwyższy poziom genialności. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#41 Post autor: Marek Łach » sob kwie 09, 2011 12:20 pm

Też mnie to dziwi, najlepszy action score wszechczasów. 8)

bladerunner

#42 Post autor: bladerunner » sob kwie 09, 2011 12:24 pm

Marek Łach pisze:Też mnie to dziwi, najlepszy action score wszechczasów. 8)
a mnie nie dziwi, bo ciężko się tego słucha :) . Ja wiem, może to świetna kompozycja ale mimo wszystko nie chce trafić do mojego ucha, do tego jakość dźwięku nie powala. Zawału nie mam, słuchając tego CD . Mimo to temat, to już klasyka 8) .

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#43 Post autor: Wawrzyniec » sob kwie 09, 2011 12:43 pm

A słuchałeś wersję "Deluxe"? Do jakości nie ma co się przyczepić. A dla mnie "Total Recall" jest akurat jedną z lepszych płyt do słuchania Goldsmitha, gdzie od początku do końca wszystko brzmi tak jak brzmieć powinno.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

bladerunner

#44 Post autor: bladerunner » sob kwie 09, 2011 12:48 pm

Wawrzyniec pisze:A słuchałeś wersję "Deluxe"? Do jakości nie ma co się przyczepić. A dla mnie "Total Recall" jest akurat jedną z lepszych płyt do słuchania Goldsmitha, gdzie od początku do końca wszystko brzmi tak jak brzmieć powinno.
Tak Deluxe . Total Recall nie brzmi za fajnie, podobnie zresztą jak Ramba, nie wiem czy to nie kwestia złego nagrania, bo nie chce mi się wierzyć, że to kwestia techniczna umiejętności Goldsmita .

Turek

#45 Post autor: Turek » sob kwie 09, 2011 13:29 pm

Marek Łach pisze:Też mnie to dziwi, najlepszy action score wszechczasów. 8)
Rambo 2 IMO lepsze ;)
bladerunner pisze:Total Recall nie brzmi za fajnie, podobnie zresztą jak Ramba, nie wiem czy to nie kwestia złego nagrania, bo nie chce mi się wierzyć, że to kwestia techniczna umiejętności Goldsmita .
YYYYY ?????? Że co?

ODPOWIEDZ