Piraci z Karaibów z muzyką Johna Williamsa

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Jaszczur
Parkingowy przed studiem nagrań

Piraci z Karaibów z muzyką Johna Williamsa

#1 Post autor: Jaszczur » pn kwie 04, 2011 17:33 pm

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum wypadałoby się przywitać - no więc... witam wszystkich :mrgreen: Planuję zostać tu na dłużej, więc lepiej zacznijcie się przyzwyczajać :twisted:

Kilka lat temu, oglądając Piratów z Karaibów zastanowiłem się, jak mogliby wyglądać, gdyby muzykę do nich robił nie Hans Zimmer, nie Klaus Badelt, ale John Williams? :idea: Wszak Wielki John umie robić muzykę do filmów przygodowych jak mało kto, a takich perełek jak Gwiezdne Wojny, Indiana Jones czy Park Jurajski nikomu przedstawiać nie trzeba.
Niestety o czymś takim możemy jedynie pomarzyć, ale z drugiej strony czemu się nie zabawić i nie poeksperymentować z wcześniejszymi dokonaniami Johna? Zacząłem więc tworzyć serię filmików, w których sceny z Piratów z Karaibów łączę z jego muzyką. Nie jest to łatwe, ale myślę że efekty są całkiem fajne - a zresztą, sami ocenicie :wink:

Niektóre sceny całkiem pozbawiłem oryginalnego dźwięku, gdyż muzyka Hansa była po prostu zbyt głośna, aby zastąpić ją Williamsem i przy okazji zachować wszystkie efekty dźwiękowe i dialogi. Czasami po jej ściszeniu okazywało się, że nie słychać niczego poza orkiestrą. Na szczęście nie jest to reguła, i znalazłem całkiem sporo scen, w przypadku których wystarczyło trochę podstawowej edycji w AudioCity, żeby uzyskać kompromis między oryginalnym dźwiękiem, a dodaną muzyką Johna :wink:

Tyle wstępu, a teraz zapraszam do obejrzenia trzeciej części filmiku, którą dosłownie przed chwilą umieściłem na youtube :)
http://www.youtube.com/watch?v=1w1PofDS4Jo
Myślę, że spodoba Wam się nowe udźwiękowienie sceny zatopienia Perły i śmierci Jacka.
A oto część druga...
http://www.youtube.com/watch?v=vAJhysAy77w
... i pierwsza, w której zająłem się bitwą morską z "Na Krańcu Świata" (to był mój pierwszy tego rodzaju eksperyment, więc nie ustrzegłem się kilku błędów)
http://www.youtube.com/watch?v=9kDU1PDXvK8

Oglądajcie, komentujcie, oceniajcie :D

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: Piraci z Karaibów z muzyką Johna Williamsa

#2 Post autor: muaddib_dw » pn kwie 04, 2011 18:05 pm

Jaszczur pisze:Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum wypadałoby się przywitać - no więc... witam wszystkich :mrgreen: Planuję zostać tu na dłużej, więc lepiej zacznijcie się przyzwyczajać :twisted:

Kilka lat temu, oglądając Piratów z Karaibów zastanowiłem się, jak mogliby wyglądać, gdyby muzykę do nich robił nie Hans Zimmer, nie Klaus Badelt, ale John Williams? :idea: Wszak Wielki John umie robić muzykę do filmów przygodowych jak mało kto, a takich perełek jak Gwiezdne Wojny, Indiana Jones czy Park Jurajski nikomu przedstawiać nie trzeba.
Niestety o czymś takim możemy jedynie pomarzyć, ale z drugiej strony czemu się nie zabawić i nie poeksperymentować z wcześniejszymi dokonaniami Johna? Zacząłem więc tworzyć serię filmików, w których sceny z Piratów z Karaibów łączę z jego muzyką. Nie jest to łatwe, ale myślę że efekty są całkiem fajne - a zresztą, sami ocenicie :wink:

Niektóre sceny całkiem pozbawiłem oryginalnego dźwięku, gdyż muzyka Hansa była po prostu zbyt głośna, aby zastąpić ją Williamsem i przy okazji zachować wszystkie efekty dźwiękowe i dialogi. Czasami po jej ściszeniu okazywało się, że nie słychać niczego poza orkiestrą. Na szczęście nie jest to reguła, i znalazłem całkiem sporo scen, w przypadku których wystarczyło trochę podstawowej edycji w AudioCity, żeby uzyskać kompromis między oryginalnym dźwiękiem, a dodaną muzyką Johna :wink:

Tyle wstępu, a teraz zapraszam do obejrzenia trzeciej części filmiku, którą dosłownie przed chwilą umieściłem na youtube :)
http://www.youtube.com/watch?v=1w1PofDS4Jo
Myślę, że spodoba Wam się nowe udźwiękowienie sceny zatopienia Perły i śmierci Jacka.
A oto część druga...
http://www.youtube.com/watch?v=vAJhysAy77w
... i pierwsza, w której zająłem się bitwą morską z "Na Krańcu Świata" (to był mój pierwszy tego rodzaju eksperyment, więc nie ustrzegłem się kilku błędów)
http://www.youtube.com/watch?v=9kDU1PDXvK8

Oglądajcie, komentujcie, oceniajcie :D
Kawałek z Hook'a z pierwszego filmiku miażdży cały score Hanzza, btw. całkiem fajnie wypada z obrazem.
He, he Szczęki/Kraken tez niezłe.
Jednak muzyka z Wojny Światów nie taka straszna jak powiadają :wink:

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#3 Post autor: Arthur » pn kwie 04, 2011 19:41 pm

1 filmik całkiem całkiem. Do mnie przemawia jednak zdecydowanie mniej klasyczna oprawa. Piracka fanfarada z Williamsowską? no nie wiem czy by to się nie gryzło ze sobą. Kierunek RCP, który poszedł bardziej w lokalne dźwięki etniczne z miszmaszem elektroniki i dawki humoru w poszukiwaniu specyfiki tego towarzystwa i okresu wydają mi się lepszym rozwiązaniem. Nie sądzę by Williams lepiej odnalazłby się w roli napędzacza akcji i potrafiący oddać kuriozum tego Świata(mniejsza o to czy realny), a ten ostatni argument był w trylogii najważniejszy(śmieszniejszy), bo to bardziej patetyczne, sztuczniejsze niż przygody z krwi i kości panów doktorów archeologów. Gordonowski score też mi się bardzo podobał, ale już nie był tak przebojowy, wyrazisty jak na tak komercyjny film, tam jednak surowość była ważniejsza.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#4 Post autor: Marek Łach » pn kwie 04, 2011 21:39 pm

Witamy :)

Generalnie tak: muzyka Williamsa działa w tych klipach, bo są wyjęte z kontekstu. Gdy zapomni się, że reszta filmu jest błazeńska, to ta muzyka pasuje, w innym wypadku byłaby zbyt patetyczna, poważna, a przez to kiczowata (co zresztą tak naprawdę też cechuje tę muzyczną padlinę, jaką do trylogii napisało RCP). Ale gdy odrzuci się kontekst i wyobrazi sobie, że mamy do czynienia z "poważnym" kinem marynistycznym, to jest tu parę perełek, za które wypada mi pogratulować. :) Na mnie największe wrażenie zrobiło Reaching the Country, potężny kop emocjonalny, ale nie przesadzony (a taki jest moim zdaniem The Birth Of The Twins And Padme's Destiny). W ogóle dzięki Twoim filmikom widać, jak genialnie plastyczna w kategoriach montażowych jest muzyka Williamsa - jasne, tu i tam trzeba własnoręcznie film przyciąć, ale ile możliwości montażu dają przejścia między kolejnymi fragmentami score'u!

Co do scen humorystycznych, gdyby spróbować je w ten sam sposób zilustrować, to pewnie dowcipne, błazeńskie fragmenty Kryształowej czaszki czy nawet Ostatniej krucjaty mogłyby się tu nadać.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#5 Post autor: Wojteł » pn kwie 04, 2011 22:51 pm

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że trzeci link nie bangla.

A teraz zabieram się do oglądania :)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 04, 2011 23:02 pm

Może to i ciekawe i po raz kolejny potwierdza genialność i wybitność Williamsa, ale z mej strony mogę tylko napisać:
"Oddajcie Bogu co boskie, a Cesarzowi, co cesarskie".
Niech muzyka muzycznego Boga Williamsa pozostanie w tych filmach, których jest, a muzycznego Cesarza Zimmera, tam gdzie jest. Zwłaszcza, że co do "PotC" to muzyka jest świetnie dobrana.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#7 Post autor: Ghostek » wt kwie 05, 2011 00:24 am

No ja nie wyobrażam sobie Williamsa pod tymi ciętymi ripostami i dynamicznym montażem rodem z trailera filmowego. Zimmer tu jednak bardziej pasuje w całości, choć zaprezentowane fragmenty całkiem ładnie dopasowane, trzeba przyznać :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » wt kwie 05, 2011 09:32 am

Ale przecież Williams też pisywał do komedii... :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#9 Post autor: Ghostek » wt kwie 05, 2011 12:40 pm

Mimo tego... Williams i Piraci? Noł łej!
Obrazek

Mefisto

#10 Post autor: Mefisto » wt kwie 05, 2011 13:23 pm

Dobra, to teraz podłóż Howarda, a potem Hornera.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#11 Post autor: Koper » wt kwie 05, 2011 13:39 pm

Wiele rzeczy by można podłożyć i by działało.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Pawlinda
Parkingowy przed studiem nagrań

#12 Post autor: Pawlinda » wt kwie 05, 2011 17:03 pm

Koper pisze:Wiele rzeczy by można podłożyć i by działało.
A ze świnią też by działało :wink:.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#13 Post autor: Koper » wt kwie 05, 2011 17:53 pm

Nie wiem o co chodzi, ale mix świńskiego kwiczenia pewnie do paru scen by pasował. ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#14 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 05, 2011 17:55 pm

Jakoś mnie to nie bawi :? Tym bardziej, że ta muzyka naprawdę bardzo dobrze spisuje się w filmie i mnie trudno sobie wyobrazić inny podkład. Przykro mi, ale ja trylogię "Pirates of the Caribbean" uwielbiam i nic tego nie zmieni.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#15 Post autor: Koper » wt kwie 05, 2011 17:56 pm

to nam jest przykro :P

ODPOWIEDZ