Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2056 Post autor: bladerunner » wt mar 29, 2011 15:44 pm

Marek Łach pisze:Niewyrobiony osobnik, który słucha filmówki raz na ruski rok nie ma za grosz obiektywizmu, bo nie ma kompetencji, żeby cokolwiek w tej dziedzinie obiektywnie ocenić. :) Po prostu. On może sobie oceniać subiektywnie, czy mu się tego dobrze słucha, i tyle - chyba że jest rzeczywiście kompetentny w dziedzinie muzyki ogólnie, więc będzie w stanie ocenić kompozycję. Ale przeciętny zjadacz chleba nie ma o tym bladego pojęcia. :) Więc proszę Cię, nie sprowadzajmy znowu dyskusji o obiektywizmie do przysłowiowego Kowalskiego, bo nigdy nie było (i nie będzie) tak, że to co najlepsze, musi się podobać każdemu, w tym każdemu ignorantowi. Niezależnie do jakiego gatunku muzycznego sięgniesz (a przecież filmówka jest na dodatek cholernie specyficzna z różnych względów): puść King Crimson albo Yes komuś wychowanemu na współczesnym "rocku" XXI wieku - jak myślisz, jaka jest szansa, że dosłucha progrockową płytę do końca? :) I co, będzie to oznaczać, że Fripp czy Wakeman źle zaaranżowali albumy? A ten przykład i tak odnosi się do mimo wszystko jednego gatunku muzycznego - a nie tak jak Ty byś chciał, żeby underscore Williamsa spodobał się przeciętnemu słuchaczowi popu. :) Nie popadajmy w skrajności - miarą jakości muzyki nie jest jej ocena przez pierwszego z brzegu odbiorcę.

Owszem - są albumy Williamsa, które sam bym skrócił. Ale niektóre po prostu zbyt wiele by na tym straciły.
Jak byłem okazjonalnym słuchaczem muzyki filmowej to nie czytałem recenzji, ale bardzo zwracałem na uwagę w filmie i zacząłem sięgać po scory, Gladiator, Zemsta Sithów, Mumie, bardo mi się podobały, po czym trafiam za jakiś czas nasze forum czy inne tak wszędzie piątki z góry na doł. To oczymś świadczy również :).
Nie budują napięcie, tylko zwyczajnie przynudzają, ja wiem, że ich pierwotne znaczenie miało być inne. Oczywiście zgodzę się z Tobą , że jeden taki utwór lekko ilustracyjny, był potrzebny, ale tutaj mamy aż 2 trwające blisko 8-9 minut no troszku przesada. Ja , kilmat mistycyzmu w Ridersach czuję przy Map Room Dawn np :)
Kiedyś została napisana dość kontrowersyjna pod względem wrażeniometru recenzja Gladiatora Zimmera na stronie muzykafilmowa.pl . Recenzent ocenił wszystkie słupki samymi piątkami. I mimo, że jasną, i oczywistą sprawą jest, że wszystkie utwory nie zasługują na aż taką pobłaźliwość, to ja się z nim zgodziłem. A wiesz czemu Marku? Bo album tworzył spójną całość, utwory teortycznie słabsze( nie hajglajty :P), nadawały kilmatu, budziły również napięcie a co najważniejsze, nie przeszkadzały w słuchaniu, wręcz dosłownie na odwrót, były jego nierozerwalną częścią :) W Raidersach czy nawet w Parku Jurajskim próżno tego szukać, momentami wieje nudą, nie oszukujmy się Williams piszę bardzooooo ciężko strawny underscore, krążki moim zdaniem źle pomontowane. ( tu kolejna ciekawa kwestia wydaję mi się, że dzisiaj zdecydowanie ostrzej oceniacie scory niż kiedyś) . Coś godnego posłuchania i przy tym dobrze zmontowanego trafia się coraz rzadziej przez co zauważyłem, że niestety filmówka zaczyna mnie powoli nużyć/nudzić.

Turek

#2057 Post autor: Turek » wt mar 29, 2011 18:16 pm

bladerunner pisze:zauważyłem, że niestety filmówka zaczyna mnie powoli nużyć/nudzić.
Aaaa, czyli HGW zaczął Ci się nudzić? Gratuluję!

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2058 Post autor: Marek Łach » wt mar 29, 2011 19:29 pm

Bladu: w życiu nie dałbym każdemu utworowi z Raiders maksów. :) W ogóle nie istnieje płyta, którą tak bym potraktował. A co do tego, że rzadko kto w XXI wieku stara się dobrze pomontować albumy (mówię tu o ścieżkach nowych) to niestety smutna prawda.

bladerunner

#2059 Post autor: bladerunner » wt mar 29, 2011 19:51 pm

Marek Łach pisze:Bladu: w życiu nie dałbym każdemu utworowi z Raiders maksów. :) W ogóle nie istnieje płyta, którą tak bym potraktował. A co do tego, że rzadko kto w XXI wieku stara się dobrze pomontować albumy (mówię tu o ścieżkach nowych) to niestety smutna prawda.
Tak, ale przez utwory tak długie i ilustracyjne rozpościera mi się cała przyjemność ze słuchania. Czy to tak trudno zrozumieć?

P.S właśnie a propo tego upychania albumów właśnie przed chwilą ( 2 godziny temu) obejrzałem drugi raz Prince Of Persia pod kątem strony audio, za pierwszym razem wydawało mi się, że jest wiecej muzyki w filmie w stosunku do tej na albumie , nie wiem po co ja kiedyś czekałem na complete score :D . Naprawdę Disney wydał gdzieś tak 95% muzyki która pojawiła się w filmie w porządku chronologicznym, nawet tej nieważnej, mało słuchalnej itd.
Podobne wrażenie miałem po Caspianie , ta( sama wytwórnia) Mimo iż jest complete score na sieci to zostało upchnięte na krążek gdzieś 90% tego co pojawia się podczas seansu. ( trochę niepotrzebnej ilustracyjnej papki )
I jak tu ma Marku przybywać fanów muzyki filmowej, którzy słysząc często świetną muzykę w filmie sięgają do albumów a tu zawód za zawodem? :?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2060 Post autor: Marek Łach » wt mar 29, 2011 20:04 pm

Wszystko zależy od tego, co delikwentowi sprawia przyjemność podczas słuchania. :) W przypadku odsłuchu Williamsa taka przyjemność może być spotęgowana przez kompozycyjną maestrię i bogactwo - tak jest ze mną.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2061 Post autor: Koper » czw mar 31, 2011 19:05 pm

Klaus Badelt - Rescue Dawn - jedna z najlepszych prac Klausia moim zdaniem. Trochę pewnie "inspirowana" TTRL, ale jednak niezłe brzmienie, prawdziwe emocje, dobry temat główny, nieźle też sprawuje się w filmie (zwłaszcza sekwencja napisó początkowych z tematem Dietera robi wrażenie). I pomyśleć, że zamiast tego czy Przysięgi Badelt przyjeżdża do Krakowa, byśmy usłyszeli Piratów... Ech...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2062 Post autor: Marek Łach » czw mar 31, 2011 19:44 pm

No, niezły score. A film jak na Herzoga to raczej bez rewelacji.

Ja sobie dzisiaj Hornera trochę posłuchałem, w tym Bravehearta - rety, nie słuchałem tego chyba z 6-7 lat. Niesamowicie ten score działa na emocje, gdy po tak długiej przerwie wróci się do niego i ożyją sentymenty...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2063 Post autor: Wawrzyniec » czw mar 31, 2011 22:02 pm

Koper pisze:Klaus Badelt - Rescue Dawn - jedna z najlepszych prac Klausia moim zdaniem. Trochę pewnie "inspirowana" TTRL, ale jednak niezłe brzmienie, prawdziwe emocje, dobry temat główny, nieźle też sprawuje się w filmie (zwłaszcza sekwencja napisó początkowych z tematem Dietera robi wrażenie). I pomyśleć, że zamiast tego czy Przysięgi Badelt przyjeżdża do Krakowa, byśmy usłyszeli Piratów... Ech...
Film obejrzany, soundtrack przesłuchany - czekam na recenzję :D

A w ogóle to absolutnie się zgadzam z Twą oceną "Rescue Dawn". Jeden z lepszych i mało znanych i niedocenionych prac Badelta. Stawiam w ścisłej czołówce przy "The Promise", "The Time Machine" czy "Le Petit Nicolas". I jednocześnie uważam, że te trzy score bardziej nadają się na granie na żywo od "Rescue Dawn".

A tak na zakończenie to ja tak jestem w stanie 4 naprawdę dobry score'y Badelta wymieniać, co dla mnie czyni z niego kompozytora zdecydowanie bardziej utalentowanego i lepszego od Tylera.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2064 Post autor: Koper » czw mar 31, 2011 22:18 pm

To nie podlega dyskusji. Jeden "Dieter's Theme" to więcej emocji niż w całej dyskografii Briana. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2065 Post autor: Tomek » czw mar 31, 2011 22:50 pm

Śmiało można dopisać do tego grona bardzo dobre "Ned Kelly", "K-19" czy "Beat the Drum". Badelt był swego czasu takim 'chłopcem do bicia' wśród fanów muz. filmowej, ale jak się spojrzy przekrojowo na jego karierę, to jest to naprawdę utalentowany gościu i naturalnie zgadzam się z Waszym zdaniem, że talentu, finezji ma DALEKO więcej niż B.T. ;)
Marek Łach pisze: Ja sobie dzisiaj Hornera trochę posłuchałem, w tym Bravehearta - rety, nie słuchałem tego chyba z 6-7 lat. Niesamowicie ten score działa na emocje, gdy po tak długiej przerwie wróci się do niego i ożyją sentymenty...
Z rok temu też do tego wróciłem - noc, słuchawki, co za klimat, co za emocje, co za wykonanie... :) Czasami warto od tych szlagierów odpocząć i wrócić po jakimś czasie :) Zresztą dobra muzyka zawsze przetrwa próbę czasu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2066 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 01, 2011 00:32 am

Tomek pisze:Śmiało można dopisać do tego grona bardzo dobre "Ned Kelly", "K-19" czy "Beat the Drum".
Co do "Beat the Drum" to nie wiem jaki wkład w ten score ma Djawadi, więc tak nie do końca uważam to za score Badelta. Ja lubię jeszcze "Eqilibrium", które zasługuje na lepsze wydanie i mimo pewnej prostoty i wad, uważam za dobry score, w filmie spisuje się bardzo dobrze.
A "Ned Kelly" to chyba ktoś przed 4 czy 5 laty planował pisać recenzję tego score ;)
Tomek pisze:Badelt był swego czasu takim 'chłopcem do bicia' wśród fanów muz. filmowej, ale jak się spojrzy przekrojowo na jego karierę, to jest to naprawdę utalentowany gościu i naturalnie zgadzam się z Waszym zdaniem, że talentu, finezji ma DALEKO więcej niż B.T. ;)

Badelt jest strasznie nie równy, ale przynajmniej nie tworzy średnich score'ów. Albo coś naprawdę dobrego jak "Rescue Dawn", albo coś strasznego jak "Catwomen". A ze skrótem B.T. radzę być ostrożny, gdyż nie wiem czy do takiego głupiego filmu i o takim samolocie, co to sam myślał z Jessicą Biel, muzyki nie skomponował jakiś BT.
Tomek pisze:
Marek Łach pisze: Ja sobie dzisiaj Hornera trochę posłuchałem, w tym Bravehearta - rety, nie słuchałem tego chyba z 6-7 lat. Niesamowicie ten score działa na emocje, gdy po tak długiej przerwie wróci się do niego i ożyją sentymenty...
Z rok temu też do tego wróciłem - noc, słuchawki, co za klimat, co za emocje, co za wykonanie... :) Czasami warto od tych szlagierów odpocząć i wrócić po jakimś czasie :) Zresztą dobra muzyka zawsze przetrwa próbę czasu ;)
Normalnie szok, gdyż ja jakiś tydzień, dwa tygodnie temu właśnie sobie słuchałem "Bravehearta". :D Dla niektórych informuję, że nie po raz pierwszy :roll: :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2067 Post autor: Tomek » pt kwie 01, 2011 09:08 am

Wawrzyniec pisze: Co do "Beat the Drum" to nie wiem jaki wkład w ten score ma Djawadi, więc tak nie do końca uważam to za score Badelta. Ja lubię jeszcze "Eqilibrium", które zasługuje na lepsze wydanie i mimo pewnej prostoty i wad, uważam za dobry score, w filmie spisuje się bardzo dobrze.
Jaki jest wkład Ramina szczerze mówiąc mało mnie interesuje, bo score jest dobry (więc pewnie mały :P). W ogóle score jest zaskakujący, bo bardzo mało w nim Afryki :)
Wawrzyniec pisze:Ja lubię jeszcze "Eqilibrium", które zasługuje na lepsze wydanie i mimo pewnej prostoty i wad, uważam za dobry score, w filmie spisuje się bardzo dobrze.
Score jako score jest dobry w filmie, ale drażniły mnie tam bezczelne zrzynki z Mission: Impossible 2 i Crimson Tide :)
Wawrzyniec pisze:A "Ned Kelly" to chyba ktoś przed 4 czy 5 laty planował pisać recenzję tego score ;)
Nie wiem czasem czy nie Paweł S. ;)
Wawrzyniec pisze:Badelt jest strasznie nie równy, ale przynajmniej nie tworzy średnich score'ów. Albo coś naprawdę dobrego jak "Rescue Dawn", albo coś strasznego jak "Catwomen". A ze skrótem B.T. radzę być ostrożny, gdyż nie wiem czy do takiego głupiego filmu i o takim samolocie, co to sam myślał z Jessicą Biel, muzyki nie skomponował jakiś BT.
No właśnie, wszyscy już myślą, że ja znowu jadę po biednym Brianie T., a mi przecież chodziło o Briana, ale Transeau :P 8) :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2068 Post autor: Paweł Stroiński » pt kwie 01, 2011 10:34 am

Całe Beat the Drum jest Ramina. Badelt wstawił tam swoje nazwisko tak, jak Zimmer do np. Henry'ego IV.

Ned Kelly to historia z brodą. Recenzji nie ma, bo kłóciłem się z Babuchem, kto miał ją napisać. Nie napisał nikt :mrgreen:

Mówicie oczywiście o fatalnym Stealth.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2069 Post autor: Tomek » pt kwie 01, 2011 11:05 am

Paweł Stroiński pisze:Całe Beat the Drum jest Ramina. Badelt wstawił tam swoje nazwisko tak, jak Zimmer do np. Henry'ego IV.
Tylko Paweł mógł to wiedzieć :) No to pierwszy dobry score na koncie Ramina :D
Paweł Stroiński pisze:Ned Kelly to historia z brodą. Recenzji nie ma, bo kłóciłem się z Babuchem, kto miał ją napisać. Nie napisał nikt :mrgreen:
:mrgreen:
Obrazek

bladerunner

#2070 Post autor: bladerunner » pt kwie 01, 2011 20:56 pm

słuchaliście nowego Zimmera w wykonaniu prażan?

http://www.hans-zimmer.com/fr/newsite.p ... il&id=1031

czemu mp3 :(

ODPOWIEDZ