La-La - 01.03.2011 - GWIAZDA KOPERNIKA / MONEY TRAIN

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
bladerunner

Re: La-La - 01.03.2011 - GWIAZDA KOPERNIKA / MONEY TRAIN

#106 Post autor: bladerunner » sob mar 26, 2011 10:34 am

Mefisto pisze:Jestem pod wielkim wrażeniem! :shock: Piękna, chwytliwa, zrobiona z pasją i werwą muzyka, której aż nie chce się wyłączyć. To rozumiem, a nie jakieś Dżejn Ejr. Abel pozamiatał - nominację do scoru roku ma w kieszeni.

5 / 5
Słuchałem kilka razy tego Abla i ta piątka jest, że tak powiem z dupy trochę, :P Ten album się ledwo na czwórkę łapie niestety :cry: .
. Dużym atutem są wspomniane wokalizy, które faktycznie przykuwają uwagę, ale brakuje mi jakiegoś większego rozmachu, już utwór rozpoczynający mimo świetnego początku mnie w pełni nie przekonuje. Muzyka akcji raczej bez szału, gdzieś w połowie albumu zacząłem się trochę nudzić, nie mniej jednak i tak postokroć lepsza praca od Rangów :P .

Ode mnie 4/5, bo jestem fanem Abla 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#107 Post autor: Mystery » sob mar 26, 2011 10:39 am

U mnie 4.5, świetna muza i doskonała zabawa! Może ta wokaliza i chórki nieco zbyt hornerowskie , ale to akurat będzie na plus :)

bladerunner

#108 Post autor: bladerunner » sob mar 26, 2011 10:58 am

Mystery Man pisze:U mnie 4.5, świetna muza i doskonała zabawa! Może ta wokaliza i chórki nieco zbyt hornerowskie , ale to akurat będzie na plus :)

Gdzież Ty znowu słyszy Hornerowskie chórki :P ? Co ? :P

Ja tu słyszę trochę taki miłi małsing w stylu Williamsa co najwyżej :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#109 Post autor: Marek Łach » sob mar 26, 2011 17:41 pm

To maksowanie czy prawie-maksowanie to duuuuża przesada. :) Nie zachowujmy się, jakbyśmy słuchali muzyki filmowej od roku i nie maksujmy muzyki dlatego że jest orkiestrowa, emocjonalna, ciepła, słuchalna, przyjemnie wpada w ucho... To wszystko jest fajne i wartościowe, zapewnia wysoką ocenę, ale zachowajmy trochę umiaru i chłodnej perspektywy. Mamy przecież wszyscy już trochę doświadczenia i takich score'ów było już na pęczki, a nikt nie wykrzykiwał takich peanów na ich cześć jak w ciągu ostatnich paru dni u nas w necie. :) Gwiazda Kopernika nie jest niczym wyjątkowym - owszem może na tle polskiej sceny muzycznej tak, ale prezentuje się ona w ostatnich latach tak mizernie, że Korzeniowski jest w zasadzie jedynym naprawdę jasnym punktem.

Oczywiście ja rozumiem, że za hollywoodzkimi tuzami stoi cała machina produkcyjna i techniczna, której Abel tutaj nie mógł posiadać i chwali mu się to, że napisał score na takim poziomie (zresztą co się dziwić, znając rewelacyjnego A Single Mana), ale taki zupełny przeciętniak hollywoodzki jak Toy Story 3 pod względem aranżacyjnym jest o kilka klas ciekawszy od GK - nie wspominając już o Ratatuju, WALL-E czy Koralinie. GK jest oczywiście fajnie poaranżowana i miło posłuchać orkiestrowej muzyki przygodowej w starym stylu (i nie anonimowej, bo jednak Abla tam słychać, pomimo tych wszystkich inspiracji), która jest oczywiście bardziej słuchalna od Newmanowych zabawek, ale jak na ścieżki animowane/przygodowe ostatnich lat nie jest ona żadną hiper-rewelacją, tylko solidnym, słuchalnym i po prostu sympatycznym rzemiosłem. Dwa fajne tematy, porządne orkiestracje, faktycznie sporo emocji - bardzo przyjemnie się tego słucha, te 50 minut mija szybko i bezboleśnie, coś tam zostaje w głowie, i na pewno jest to taki idealnie czwórkowy score, nawet jak na międzynarodowe, a nie zaniżone polskie standardy. Ale więcej? Wykrzykiwanie o geniuszu? O ekspresji godnej Williamsa? Trzymajcie mnie. :D

Tak czy siak Ablowi życzę jak najlepiej w dalszym pisaniu zróżnicowanej, ciekawej muzyki. :) Tak czy siak nawet z oceną 4/5, GK potwierdza tylko, że nasza nominacja dla Abla na kompozytora roku była słuszna (pamiętam że ktoś tam psioczył). Prosta, urokliwa muzyka. Tyle.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#110 Post autor: Mystery » sob mar 26, 2011 19:29 pm

bladerunner pisze:Gdzież Ty znowu słyszy Hornerowskie chórki :P ? Co ? :P
Choćby kobiecy wokal z "Prophecy" na myśl przywodzący Piękny Umysł, a chórki z Aquarius (od 3 minuty) to już w ogóle wykapany Horner. Zresztą w każdej recce tej płyty zostało to zauważone, więc to żadne moje widzimisię.

Oczywiście Marek ma rację, muzyka brzmi nieco biedacko, ale i tak mnóstwo pomniejszych czynników sprawia, że po prostu ciężko się z tą ścieżką rozstać.
Ostatnio zmieniony sob mar 26, 2011 19:39 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#111 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 26, 2011 19:32 pm

Może Horner jest w napisach jako współkompozytor?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#112 Post autor: Mystery » sob mar 26, 2011 19:33 pm

Bucholc Krok pisze:Może Horner jest w napisach jako współkompozytor?
No aż tak dobrze, to ta muza nie brzmi :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#113 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 26, 2011 19:40 pm

A czteronutowca aby nie wykryliście? Może jest zakodowany? :P
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#114 Post autor: Mystery » sob mar 26, 2011 19:49 pm

Bucholc Krok pisze:A czteronutowca aby nie wykryliście? Może jest zakodowany? :P
Nie, ale jest kilka fajnych inspiracji, choćby "Gassenhauer" Orffa w "Lands Far Away".

Mefisto

#115 Post autor: Mefisto » sob mar 26, 2011 20:27 pm

Marek Łach pisze:To maksowanie czy prawie-maksowanie to duuuuża przesada. :) Nie zachowujmy się, jakbyśmy słuchali muzyki filmowej od roku i nie maksujmy muzyki dlatego że jest orkiestrowa, emocjonalna, ciepła, słuchalna, przyjemnie wpada w ucho... To wszystko jest fajne i wartościowe, zapewnia wysoką ocenę, ale zachowajmy trochę umiaru i chłodnej perspektywy. Mamy przecież wszyscy już trochę doświadczenia i takich score'ów było już na pęczki, a nikt nie wykrzykiwał takich peanów na ich cześć jak w ciągu ostatnich paru dni u nas w necie. :) Gwiazda Kopernika nie jest niczym wyjątkowym - owszem może na tle polskiej sceny muzycznej tak, ale prezentuje się ona w ostatnich latach tak mizernie, że Korzeniowski jest w zasadzie jedynym naprawdę jasnym punktem.
No popatrz, to samo mogę powiedzieć o Waszym uwielbieniu do Jane Eyre :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#116 Post autor: Marek Łach » sob mar 26, 2011 21:47 pm

Porównanie trochę z dupy :P , bo tu gatunkowość odgrywa istotną rolę - dramatu nie możesz ocenić tylko przez pryzmat fajności odsłuchu czy ładnych aranżacji, tam ocena musi uwzględniać więcej czynników, bo i rola muzyki w dramacie dla dorosłych jest większa i bogatsza. Więc jest szersze pole manewru jeśli chodzi o opinię. Tu masz prostą animacją dla dzieci, do której i muzyka jest prosta i nie ma nad czym tu deliberować, a tym bardziej szastać piątkami. :P

Mefisto

#117 Post autor: Mefisto » sob mar 26, 2011 23:59 pm

A to dlaczego nie mogę szastać piątkami? Bo prosta animacja dla dzieci? Co z tego, skoro muzyka jest świetna w swojej klasie.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#118 Post autor: Marek Łach » ndz mar 27, 2011 00:16 am

Bo nie jest tak świetna. :P Patrz mój pierwszy post. ;)

Turek

#119 Post autor: Turek » pn kwie 18, 2011 14:36 pm

Można jeszcze dostać Gwiazdę Kopernika? I w jakiej cenie przede wszystkim? Bo 100 zł to za dużo, oj za dużo...

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#120 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pn kwie 18, 2011 14:43 pm

Przecież ciągle jest w ofercie Lali za 19,90$, więc w czym problem?

ODPOWIEDZ