Jan Paweł II Szukałem Was - Michał Lorenc

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

Jan Paweł II Szukałem Was - Michał Lorenc

#1 Post autor: Łukasz Wudarski » ndz mar 20, 2011 01:22 am

Posłuchałem. Moje wrażenia na gorąco bez obejrzenia filmu. Cóż zmarnowany potencjał. Niestety mimo kilku naprawdę jasnych punktów, czuć jakieś takie wymuszenie w tej muzyce. Brak tu tej lekkości znanej z filmów dokumentalnych. Przede wszystkim jest problem z tematem głównym który nie jest odpowiednio nośny by udźwignąć muzykę na albumie. Te wszystkie szumne zapowiedzi (chór, Des Orient, muzyka rodem z Kamerunu) na płycie z filmu - czyli płycie nr jeden giną. Niby są ale w jakiejś takiej szczątkowej ilości. Trochę miałem takie wrażenie jakby się tu pojawił casus Zimmera - co to zapowiada z kim to nie będzie współpracował po czym ów wybitny solista jest w filmie marginalizowany. Tak jest z Des Orientem który tutaj pełni daleki tło i tak jest niestety z brzmieniami Afrykańskimi. Szkoda bo muzycznie to nie zostało zupełnie wykorzystane (ciągle mówię o 1 płycie). Do tego dostajemy też kilka muzycznych banałów - Sanctus to kolejna odmiana Powrotu, strasznie wymuszona, choć pewnie w kinie się będzie podobała. Dla mnie jest to źle skomponowane, urwane, brzmiące jak szkic który trzeba by było rozwinąć.

Znacznie lepsze wrażenie robi płyta numer dwa gdzie jeden temat (afrykański) wgniata w ziemię i jest kawałem dobrej roboty - mam oczywiście na myśli hymn Boże jesteś wielki. Tylko że to chyba za mało.

Ogólnie mam takie bolesne wrażenie, że mimo niewątpliwych nakładów finansowych, mimo na pewno bardziej skomplikowanych środków muzycznych jakie stara się Lorenc wykorzystywać brak tu tego co było kiedyś wyróżnikiem tego twórcy. Pomysłu, takiej iskry bożej która oddziela artyzm od zwykłego rzemiosła. Owszem jest to sprawne, momentami nawet bardzo sprawne, ale to nie Bandyta, to nie Przedwiośnie, ani nawet Prowokator.

Szkoda. 3,5 bez filmu to maks co mogę dać. Spodziewałem się więcej. Znacznie więcej
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Jan Paweł II Szukałem Was - Michał Lorenc

#2 Post autor: Adam » ndz mar 20, 2011 08:15 am

Adam Krysiński pisze:
Łukasz Wudarski pisze:W filmach dokumentalnych o papieżu Lorenc potrafił pokazać wielowymiarowość. I wzniosłość i prostotę i dramat. Było to proste, ale na pewno nie banalne i co najważniejsze szalenie autentyczne. Jeśli ta muzyka też taka będzie to myślę że może być dobra, albo bardzo dobra. Bardziej mnie niepokoi film, który niestety może być niezjadliwy...
Macie recki w przekroju od prawicy do zapiekłej lewicy :P . Ja o muzie dyskutować nie zamierzam bo nie biorę i nie będę już brał udziału w dyskusjach o Michale L. i Brianie T. bo szkoda mojego czasu :)

http://wpolityce.pl/view/8730/Nasza_rec ... tyle_.html

http://www.rp.pl/artykul/625265.html

http://www.filmweb.pl/reviews/Pontyfikat+w+HD-10977

http://film.dziennik.pl/recenzje/artyku ... r-pop.html

http://www.stopklatka.pl/film/film.asp? ... ja&ri=8165

http://film.gazeta.pl/film/1,22535,9229 ... s____.html
Łukasz Wudarski pisze:Szkoda. 3,5 bez filmu to maks co mogę dać. Spodziewałem się więcej. Znacznie więcej
będzie znacznie więcej za niedługo ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3 Post autor: Koper » ndz mar 20, 2011 18:42 pm

nie strasz, nie strasz... :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#4 Post autor: Adam » pn mar 21, 2011 08:16 am

no chyba nie myślisz że przez 4 lata pracy nad filmem na całym świecie i wyłożeniu 4 baniek na produkcję zdołali nakręcić tylko 90 minutek materiału a Lorenc napisał tylko 90 min muzy? :P także mówię - cierpliwości :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#5 Post autor: Łukasz Wudarski » pn mar 21, 2011 09:36 am

To szkoda że nie wrzuciliście tego na jedną płytę. Bo mogła być rzecz świetna, a jest średnia.
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6 Post autor: swordfish » pn mar 21, 2011 10:32 am

Słuchałem w RMF Classic obszernych fragmentów i nawet jest na czym ucho zawiesić. Nie ma tu jednak tematów, gdzie klękałbym od razu na kolanach. Muszę jeszcze z parę razy przesłuchać, aby to przetrawić i przyswoić. Zgodzę się z Łukaszem, że przy Afryce robiło się znacznie ciekawiej.
Ogólnie to słychać tu echa dawnych kompozycji Lorenca od "Blood&Wine" po "Zabić Sekala".

Jeżeli chodzi o promocję to zaczęła się chyba na początku marca wywiadem telefonicznym Lorenca dla Radia Maryja. Ojciec Redemptorysta kadził mu jakim to jest świetnym i uznanym kompozytorem. Nawet była analiza roli "Wyjazdu z kraju", jaki obecnie sprawuje. Tak więc czekamy na wysoki debiut na OLISie!
Co ciekawe tematem z "Ojca Mateusza" jest ilustrowany jedna z audycji w RM.

Jak to kupię, ciekawe gdzie mam postawić Papę-CD? Może koło nagiej Boczarskiej? Będzie pasować jak ulał! :D

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#7 Post autor: swordfish » pn mar 21, 2011 10:35 am

Adam Krysiński pisze:no chyba nie myślisz że przez 4 lata pracy nad filmem na całym świecie i wyłożeniu 4 baniek na produkcję zdołali nakręcić tylko 90 minutek materiału a Lorenc napisał tylko 90 min muzy? :P także mówię - cierpliwości :P
Czyżby szykował się nam serial? I będą kolejne kompilacje "JPII:Szukałem Was" cz. 2, cz. 3, cz. 4, cz. 5 ...?

To może poczekam, aż wyjdzie cały box!

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » pn mar 21, 2011 10:48 am

nie będzie innych wydań spokojnie :) to nie RCP :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#9 Post autor: Marek Łach » pn mar 21, 2011 11:01 am

Ale w takim razie ta niewydana muzyka kiedyś ukaże się na płycie czy nie?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#10 Post autor: Adam » pn mar 21, 2011 11:02 am

Nie, bo co się nadawało to zostało wydane. Bez przesady - kto by zniósł 120 minut ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#11 Post autor: Arthur » pn mar 21, 2011 15:42 pm

No to jak, najpierw mówisz cierpliwości; a teraz piszesz, że nie ma co czekać, bo wszystko co słuchalne zostało wydane. Nie widzę tu logiki
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#12 Post autor: Adam » pn mar 21, 2011 15:47 pm

zaoftopić nie wolno? :P nie napisałem czego ma dotyczyć cierpliwości ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#13 Post autor: Koper » wt mar 22, 2011 17:59 pm

Mówiłem, żeby nie straszył. :P
A muzyka średnia. Jak Babuch, który jest fanem Lorenca, daje 3,5 to znaczy, że szału nie ma. Pierwsza płyta średniacka i bez wyrazu. Niby jest jakiś temat, niby brzmi to ładnie, ale jakieś to bez polotu a i echa starszych prac nie tylko Lorenca zdają się pobrzmiewać. Tak jak pisze Babuch- nie wykorzystany jest potencjał tych chórków, etniki, Des Orient etc. Druga niby lepsza, ale w sumie po jednym przesłuchaniu zostaje tylko ten jeden religijny hymn w głowie, który też mógłby być lepszy jakby Lorenc go jakoś lepiej rozwinął, a tak trochę się kończy z d... Oczywiście lepsze to wyraźnie od Czwartku, od Ślubów, ale jak na zaangażowane środki, jak na oczekiwania jakie były, jak na adamowy hype... ogólnie znów lekkie rozczarowanie i hasło "Lorenc się skończył" chyba niestety nie traci na ważności.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#14 Post autor: Arthur » śr mar 23, 2011 12:56 pm

Gdzie można jakiś próbek posłuchać?
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#15 Post autor: Adam » śr mar 23, 2011 13:31 pm

czoug pisze:Gdzie można jakiś próbek posłuchać?
http://www.amazonka.pl/jan-pawel-ii-szu ... 1994.bhtml
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ