Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#1936 Post autor: Ghostek » sob mar 19, 2011 17:40 pm

Tomek pisze: Ogólnie, uważam, że Twój post to to, co pisał Marek jakiś czas temu - przyzwolenie na obniżenia standardów. McDonaldyzacja.

Zupełnie się nie zgodzę. Bo kto tworzy te standardy? Krytycy, którzy kręcą nosem, czy reżyserzy / producenci ukierunkowujący ich produkt muzyczny na potrzeby odbiorcy?
Przypomnę, że mówmy o kinie BARDZO rozrywkowym, gdzie mowa o jakimkolwiek zaniżaniu standardów mija się z celem. Bo jeżeli zaczniemy traktować wszystkich tą samą miarą, to gdzie nas to zaprowadzi? Pogódźmy się z tym, że świat jednak potrzebuje takich rzemieślników jak Tyler, chociażby po to, byśmy mogli zachwycać się artystycznymi ścieżkami z bardziej ambitnych filmów niż Battle: LA. Proste :)
Tomek pisze: Najsmutniejsze, że ma to aprobatę od osób, które powinny niejako tego poziomu pilnować i go promować.
Nie przypominam sobie, bym wchodząc do FilmMusic.pl podpisywał jakąś lojalkę, że będę tępił wszystko, co wtórne i mało ambitne, a chwalił pod niebiosa muzykę zupełnie nie docierającą do mnie, ale przez ogół nazywaną "ambitną". Cóż, mogę tylko kierować się moim gustem i tym, co mi się podoba w muzyce. Jeżeli to "zaniża poziom", to przykro mi :)
Ostatnio zmieniony sob mar 19, 2011 17:47 pm przez Ghostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1937 Post autor: Koper » sob mar 19, 2011 17:41 pm

Inną grupę? Podałem Ci przykład Toto. :P Tak, tak, to było dawno, ale jednak prawda. :)

A argument z tym, że żeby oceniać pracę kompozytora trzeba być kompozytorem jest dla mnie totalnie z dupy, sorry.
Poza tym jakież to myśli trzeba tu zrozumieć? 'Hej zróbmy 2godzinne ostinato, bo nam tak Hans doradził'? ;) Nie mówię, że ta muzyka w kontekście filmu jest zła, napisałem tylko, że dla mnie nie zasługuje na maxa, bo ma zbyt wiele wad jednak w filmowym kontekście, by dawać 5 i tyle. "Incepcja" lepsza. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1938 Post autor: Ghostek » sob mar 19, 2011 17:50 pm

Koper pisze:...tylko, że dla mnie nie zasługuje na maxa, bo ma zbyt wiele wad jednak w filmowym kontekście, by dawać 5 i tyle. "Incepcja" lepsza. :P
Masz do tego prawo. :)
Tak samo jak ja uważając, że jednak na tą 5tkę zasługuję. Czemu jednak mam wrażenie, że w twoich oczach, jak i kilku innych oponentów tej ścieżki, wyglądam tak:
"debil, przecież ta muzyka jest gówno warta"
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1939 Post autor: Tomek » sob mar 19, 2011 17:57 pm

Tomasz Goska pisze:Wiesz, Tomek, zupełnie nie rozumiem jak możesz wzburzać się, że mogą podobać mi się ścieżki Briana Tylera i że publicznie się z tym obnoszę, jak sam na każdym kroku wielbisz Davida Arnolda, który, co jak co, większego poziomu artystycznego (czy też technicznego) nie wykazuje. Fakt, trzeba mu przyznać trochę więcej kreatywności w obrębie tematyki, ale daleko mu do takich mistrzów jak Williams, czy Goldsmith. To dalej "klasa B", tak samo jak Tyler :)
Ale chyba mnie pomyliłeś z Adamem K. :) Ja wielbię na każdym kroku Arnolda? Jakaś pomyłka :) To, że nostalgicznie patrzę na jego partytury z lat 90-ych to chyba nie 'wielbienie'. Nie chcę przypominać ekhem... kto recenzował z wielkim entuzjazmem oba wydania ID4 :P Jego partytury do ostatnich Bondów to dla mnie ściany dźwięku jeno. To, że napisałem, że "Paul" jest fajny, a "Narnia" bylejaka, to chyba nie wielbienie Davida A. ? ;)

Arnoldowi sporo do Goldsmitha czy Williamsa, ale to właśnie on zbliżył się do nich (przynajmniej w latach 90-ych) jak mało kto, na odległość, której Tylerowi jeszcze bardzo brakuje. A co do Goldsmitha czy np. Poledourisa to i oni też pisywali do kina klasy nawet "C", ale jak dziś weźmiesz ich score'y i porównasz go z tym co płodzi Tyler, to nadal jest przepaść. To ta różnica właśnie :) Tylko proszę nie wyjeżdżaj z argumentem typu "ale dziś nie ma już Goldsmitha i Poledourisa" :) więc mamy się zadowalać Tylerem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1940 Post autor: Ghostek » sob mar 19, 2011 18:01 pm

Tomek pisze:Nie chcę przypominać ekhem... kto recenzował z wielkim entuzjazmem oba wydania ID4
Twoje:

http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=197

Moje:

http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=1098

:P
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1941 Post autor: Koper » sob mar 19, 2011 18:05 pm

Tomasz Goska pisze:Czemu jednak mam wrażenie, że w twoich oczach, jak i kilku innych oponentów tej ścieżki, wyglądam tak:
"debil, przecież ta muzyka jest gówno warta"
A ja nie wiem skąd się u Ciebie takie wrażenia biorą. :) Zawsze możesz o tym porozmawiać z wykwalifikowanym panem doktorem. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1942 Post autor: Ghostek » sob mar 19, 2011 18:08 pm

Tomek pisze:A co do Goldsmitha czy np. Poledourisa to i oni też pisywali do kina klasy nawet "C", ale jak dziś weźmiesz ich score'y i porównasz go z tym co płodzi Tyler, to nadal jest przepaść. To ta różnica właśnie :) Tylko proszę nie wyjeżdżaj z argumentem typu "ale dziś nie ma już Goldsmitha i Poledourisa" :) więc mamy się zadowalać Tylerem :)
Przecież wiesz, że nie o to chodzi w tym wszystkim, tylko po prostu o przyjemność ze słuchania. Jeżeli score Tylera sprawia, że chce mi się go słuchać na mp3ce przez okrągły tydzień, idąc i wracając z roboty, to chyba świadczy o tym, że mi się po prostu podoba. Czy to jest zadowalanie się Tylerami i innymi niszowymi twórcami? Czy to jest zaniżanie standardów? A może nie powinienem, broń Panie Boże, słuchać Tylera, bo po prostu mi, jako osobie promującej gatunek, po prostu nie wypada? :)
Posłuchajcie / poczytajcie się czasami. :)
Tu nigdy nie chodzi o zadowalanie się, tylko o gusta i odczucia, które przy każdej innej ścieżce, przy każdym innym odbiorcy funkcjonują inaczej.

Innymi słowy. Lubię ambitną muzykę filmową, dobrze napisaną, z pomysłem, polotem, ale nie gardzę ścieżką, która w prosty sposób trafia do mnie. Myślę, że to samo można przełożyć na wielu innych forumowiczów (bądź słuchaczy) i zamknąć ten temat. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1943 Post autor: Koper » sob mar 19, 2011 18:13 pm

Tyler to chyba nie jest niszowy. :D

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1944 Post autor: Ghostek » sob mar 19, 2011 18:14 pm

Koper pisze:Tyler to chyba nie jest niszowy. :D
No patrz. A zupełnie inaczej się go tu traktuje :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1945 Post autor: Koper » sob mar 19, 2011 18:15 pm

Niejaki Krysiński co chwila atakuje nas kolejnymi newsami z jego życia i pracy twórczej. :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1946 Post autor: Adam » sob mar 19, 2011 19:34 pm

Tomaszu Gosko - kocham cie 8) Tacy jak Ty rozumiecie szarych konsumentów a nie zakochanych w sobie krytyków z których gdakania wynika tylko to że tej hambitności mamy w muzie filmowej na szczęście coraz mniej :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1947 Post autor: Mystery » sob mar 19, 2011 19:43 pm

Goska to Bóg 8) :wink:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1948 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 19, 2011 19:46 pm

Przynajmniej do czasu, kiedy nie zacznie się naśmiewać z innego ulubieńca Adama. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1949 Post autor: Adam » sob mar 19, 2011 19:48 pm

aha... dla narzekających krytyków, jak to źle się niby dzieje w filmówce, bo Williams nad grobem, a Poledouris z Goldsmithem już w grobie, i że Brian Tyler psuje niby filmówkę, to mam takie oto pozdrowienia :D :D :

Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1950 Post autor: Koper » sob mar 19, 2011 19:48 pm

idź na obiat :P

ODPOWIEDZ