James Horner - Avatar

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#196 Post autor: lis23 » sob gru 05, 2009 01:04 am

Do posłuchania cała piosenka " I see you ":
http://www.jsyk.com/2009/12/04/song-pre ... om-avatar/

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#197 Post autor: Mystery » sob gru 05, 2009 10:03 am

Mi pasi :)
Słucham drugi raz i szczerze mówiąc, jestem pozytywnie zaskoczony, jest taka disneyowska :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#198 Post autor: Bucholc Krok » sob gru 05, 2009 12:02 pm

Lala strasznie się męczy, szczególnie na początku. E, nie dla mnie takie piosenki.. :) Ani porywające, ani oryginalne.. Kilka początkowych sekund zapowiadało coś ciekawego, ale później jest jak zwykle. Miejscami jakby pod Celinkę zalatywała. Ale drugiego "My Heart..." nie będzie. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#199 Post autor: Koper » sob gru 05, 2009 13:13 pm

Piosenka nawet, nawet.... ale mogli wziąć do jej wykonania jakąś Hayley Westenrę czy kogoś takiego, a nie pop-gwiazdeczkę, chociaż w tym wykonaniu pewnie lepiej się sprzeda...

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#200 Post autor: lis23 » sob gru 05, 2009 13:33 pm

Słuchałem tej piosenki trzy razy i nie jest najgorsza ale daleko jej do " Listen to the wind " - utwór jest,taki ... syntetyczny,sztuczny,zwłaszcza początek i zwrotki są nieciekawe,tylko refren jest fajny - ogólnie,słaba aranżacja i chyba błędny wybór artystki,która chyba zbyt utalentowana to nie jest:
http://muzyka.interia.pl/plyty/recenzje ... en,1406624

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#201 Post autor: Mystery » sob gru 05, 2009 13:34 pm

Jaka by ona nie była, mnie najbardziej cieszy fakt, że jest to piosenka udana. Miałem spore obawy co do wykonawcy, ale Horner dawał tu jakieś szanse na porządny kawałek i gdy dziś usłyszałem ten utwór, mogę powiedzieć, że odetchnąłem z ulgą, kobita ma jednak głos, a i temat Avatara się dla Hornera udał.
Piosenka przy takim filmie, ma być przede wszystkim komercyjna, kto dziś poza słuchaczami muzyki filmowej pamięta znakomite songi z "The New World", "Beautiful Mind" czy "Final Fantasy". Leona Lewis to jedno z najgorętszych obecnie nazwisk muzyki pop i myślę, że będzie z tego spory hicior, a nawet nominacja do Oscara, z Westenrą, Church czy Fabian, o czymś takim raczej nie byłoby mowy. Przydałby się do tego teraz jakiś klip :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#202 Post autor: lis23 » sob gru 05, 2009 14:06 pm

kto dziś poza słuchaczami muzyki filmowej pamięta znakomite songi z "The New World"
Nikt,bo utworu nie było nawet na napisach końcowych filmu ;) - zresztą,samej muzyki Hornera w filmie było tyle,co kot napłakał - tutaj liczy się sukces kasowy filmu i rozgłos,gdyby " The new world " był superprodukcją a nie filmem niszowym,nominacja do Oscara by była ;)

Mefisto

#203 Post autor: Mefisto » sob gru 05, 2009 15:19 pm

Mystery Man pisze:Jaka by ona nie była, mnie najbardziej cieszy fakt, że jest to piosenka udana
oj chyba ktoś uszu dziś nie umył - ta piosenka jest blisko dna, gorsze jest tylko to smęcenie z Troi

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#204 Post autor: Wawrzyniec » sob gru 05, 2009 15:41 pm

A jakoś za piosenkami w filmach nie przepadam. Zresztą jeżeli chodzi o napisy końcowe to zdecydowanie wolę jakoś fajną muzykę od piosenki. Jak chociażby mamy to w "Star Wars" "Indiana Jones" czy też "Pirates of the Caribbean" - mocna, wpadająca w ucho melodia na zakończenie filmu. To ja lubię :D I zdecydowanie wolę od jakiejś piosenki. No chyba, że jest to piosenka nietypowa jak "Now We Are Free" z "Gladiatora", ale tego utworu chyba jako piosenkę zaliczyć nie można :?

A w sumie to będąc przy tych piosenkach to doszedłem do wniosku, że jeżeli Horner z Bayem chcą sobie podissować to Horner ma jeden dobry argument. Może zarzucić Bayowi, że tak jak on w "Titanicu" miał romantyczną piosenkę Celine Dion, tak Bay podgapił ten pomysł i w "Pearl Harbor" też władował romantyczną piosenkę (zapomniałem już zresztą kto ją śpiewał). Gdyż dla mnie w ogóle to "Pearl Harbor" się zawsze z "Titaniciem" kojarzy, takim o wiele gorszym, oczywiście.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#205 Post autor: lis23 » sob gru 05, 2009 16:42 pm

Ja piosenki w filmach lubię ale lubię też,tzw. " end title " - a co do piosenek to zależy to od filmu,np.filmy animowane,zwłaszcza Disneyowskie muszą mieć piosenkę,ale już takie produkcje komputerowe,niekoniecznie.

Heh,mi się to " smęcenie " z Troi,podoba ;) - a piosenka z " Pearl Harbor " też jest niczego sobie - zresztą,piosenki bywają także w tak dobrych muzycznie filmach,jak,np. " Przyczajony tygrys,ukryty smok ".

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#206 Post autor: Marek Łach » ndz gru 06, 2009 13:57 pm

OMG, piosenka jest okropna... Mamy już pierwszy element Avatara, który się kompletnie nie udał :wink:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#207 Post autor: Ghostek » ndz gru 06, 2009 18:57 pm

Popieram. To beznadziejny kawałek. Mam tylko nadzieję, że score będzie bardziej udany. Nie obraziłbym się nawet jakbym otrzymał jakiś klasyczny hornerowski napierdzielacz ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#208 Post autor: Koper » pn gru 07, 2009 01:09 am

lis23 pisze:i chyba błędny wybór artystki,która chyba zbyt utalentowana to nie jest
No. właśnie się zastanawiam, co ludzie w niej widzą. Ani to szczególnie zdolne, ani ładne:
Obrazek

Dzisiaj wystarczy wygrać jakiegoś brytyjskiego "Idola" czy inną "Szansę na sukces" i już można śpiewać do filmu Camerona... :(

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#209 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 07, 2009 01:14 am

Na tym zdjęciu trochę przypomina mi jedną z sióstr Williams, a to nie już nie za dobrze. A to już naprawdę nie za dobrze :?
Zaś co do piosenki szału nie ma, ale pewnie nominację do Oscara zdobędzie. W sumie to cała ta kategoria jest tak pomylona, że sam nie do końca się orientuje kto jest nominowany i co się liczy jako piosenka, a co nie :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#210 Post autor: Łukasz Wudarski » pn gru 07, 2009 11:38 am

Piosenka jest mega gówniana do kwadratu. I jeszcze te dwie pierwsze nuty zerżnięte z My heart will... A nominacji nie zdobędzie, bo coś mi się wydaje że Avatar będzie klapą... Nie kasową (swoje zarobi skoro ma taką promocję), ale krytyka zjedzie film. No ale może się mylę....
Why So Serious !?

ODPOWIEDZ