Dario Marianelli - Jane Eyre

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#31 Post autor: Bucholc Krok » wt mar 01, 2011 21:55 pm

A mnie to właśnie zaczyna denerwować. :?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#32 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 22:17 pm

Ale przecież Jane Eyre było pierwsze, więc jak coś Cię może denerwować to Attack of the Clones. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#33 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 22:21 pm

A mnie ani to ani to nie denerwuje. A wręcz przeciwnie. Zresztą nie ukrywajmy, że "Jane Eyre" to jakiś wielce znany score Williamsa. Więc nic się złego, a wręcz dobrego stało, że skorzystał z paru pomysłów z przeszłości.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#34 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 22:23 pm

Może nieznany ale lepszy od wielu znanych. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 22:26 pm

Czy aż tak wielu znanych to nie przesadzajmy.
Ale wiesz co mam na myśli. Zresztą sam nie masz Hornerowi za złe, że wykorzystał motyw z "Balto" w "Wróg u Bram", a nawet cieszysz się, że go znowu wykorzystał.
I tak samo ja odczuwam z Williamsem.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#36 Post autor: Tomek » wt mar 01, 2011 22:27 pm

Nie rozumiem skąd się tu na raz Williams wziął :) To nie jest sequel czy kontynuowanie serii jak w Harrym Potterze, to któraś-tam adaptacja (imdb podaje 22 przynajmniej), więc wydaje mi się, że Marianelli nie ma się co patrzeć ani na Williamsa ani na Herrmanna. Jeżeli już do któregoś miałby być podobnym, to prędzej do Herrmanna ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#37 Post autor: Bucholc Krok » wt mar 01, 2011 22:27 pm

Koper pisze:Ale przecież Jane Eyre było pierwsze, więc jak coś Cię może denerwować to Attack of the Clones. :P
Ale to akurat działa tak, że denerwuje Cię nie to co faktycznie zostało powtórzone, tylko to, co słyszałeś jako drugie. :) W moim przypadku pierwsze były GW. Oczywiście przyjmuję do wiadomości, że pierwsza jest JE, ale to jednak nie zmienia nastawienia. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#38 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 22:29 pm

Wawrzyniec pisze:Czy aż tak wielu znanych to nie przesadzajmy.
Ale wiesz co mam na myśli. Zresztą sam nie masz Hornerowi za złe, że wykorzystał motyw z "Balto" w "Wróg u Bram", a nawet cieszysz się, że go znowu wykorzystał.
I tak samo ja odczuwam z Williamsem.
A o co Ci teraz chodzi? Czy ja się czepiałem? To Bucholc miał problem, ja mu tylko napisałem, że nie może z tym problemem wyjeżdżać do Jane eyre, ale jak już musi to do SW:AotC. A Ty nachalnie próbujesz bronić Star Warsów, że nawet jesteś w stanie deprecjonować inny score Williamsa, który nieco mniej Ci podchodzi. Jane Eyre to bardzo dobra dramatyczno-romantyczna muza, w zupełnie nietypowych dla Johna klimatach, jest zaskakująco wręcz brytyjska, ma świetny temat główny i kilka pobocznych, znakomite scherzo (czy to były początki scherzo z trzeciego Indiany? :) ) i na niedługim albumie słucha się tego wyśmienicie. Czegóż chcieć więcej?

Mam nadzieję, że praca Marianellego zasłuży na równie wysokie noty.

Tomek, to nie sequel ale ponowna adaptacja książki, więc chyba jakieś drobne porównania czynić można. :)
Ostatnio zmieniony wt mar 01, 2011 22:30 pm przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#39 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 22:30 pm

Tomek pisze:Nie rozumiem skąd się tu na raz Williams wziął :)
Z tego samego powodu, jak przy "Batmanach" pojawia się Elfman i jak przy dyskusji o możliwej kontynuacji "Supermana" pojawił się Williams i jak przy nowym "Conanie" pojawił się Poledouris.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#40 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 22:32 pm

Koper pisze: A o co Ci teraz chodzi? Czy ja się czepiałem? To Bucholc miał problem, ja mu tylko napisałem, że nie może z tym problemem wyjeżdżać do Jane eyre, ale jak już musi to do SW:AotC. A Ty nachalnie próbujesz bronić Star Warsów, że nawet jesteś w stanie deprecjonować inny score Williamsa, który nieco mniej Ci podchodzi. Jane Eyre to bardzo dobra dramatyczno-romantyczna muza, w zupełnie nietypowych dla Johna klimatach, jest zaskakująco wręcz brytyjska, ma świetny temat główny i kilka pobocznych, znakomite scherzo (czy to były początki scherzo z trzeciego Indiany? :) ) i na niedługim albumie słucha się tego wyśmienicie. Czegóż chcieć więcej?
:cry: Ale przecież ja bardzo lubię "Jane Eyre", więc dlaczego próbujesz mi wmówić, że ja uwłaczam tej muzyce Williamsa? :(

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#41 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 22:51 pm

Wawrzyniec pisze: :cry: Ale przecież ja bardzo lubię "Jane Eyre", więc dlaczego próbujesz mi wmówić, że ja uwłaczam tej muzyce Williamsa? :(
Pewnie tak lubisz Jane Eyre jak stare Zimmery :P

Ale już zostawmy tego Williamsa. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#42 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 22:54 pm

Akurat ze "starszych Willimsów", których naturalnie słucham mniej i mniej je lubię od "późniejszych" dzieł, to "Jane Eyre" zaliczam do grona moich ulubionych i najczęściej słuchanych.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#43 Post autor: muaddib_dw » śr mar 02, 2011 00:43 am

A Cross the Stars nie jest zrzyną z Jane Eyre, jest utrzymana w podobnym stylu, klimacie, lecz jest zupełnie inną melodią, równie piękną jak ta pierwsza. Tak czy siak dla mnie Jane Eyre Williamsa pozostanie najpiękniejszą oprawą muzyczną tej historii. Natomiast A Cross the Star najpiękniejszą melodią stworzoną dla nowej trylogii SW.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » śr mar 02, 2011 08:22 am

bladerunner pisze:Pewniak do zakupu 8)
bladerunner pisze:Marianelli nazwisko mówi samo za siebie, zawsze warto posłuchać. :)
Bladu jak się podlizuje :lol:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#45 Post autor: Bucholc Krok » śr mar 02, 2011 10:56 am

Komu? :)

ODPOWIEDZ