PIRATES OF THE CARIBBEAN - temat zbiorczy

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#166 Post autor: Adam » ndz gru 19, 2010 16:25 pm

muzycznie lepsze od Wyspy Piratów Piraci 4 nie będą i tak :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#167 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 19, 2010 18:01 pm

Paweł Stroiński pisze:Co do dostania skrzydeł, zaraz po gali Oscarowej po Królu lwie, Hans wrócił do pracy i pracował nad Crimson Tide.
A później było "Beyond Rangoon" :)

Ale co do gdybań oscarowych, w których z przyjemnością wezmę udział, to radzę przeznaczyć już gotowy i odpowiedni do tego temat pt. "Oscary 2011" :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#168 Post autor: Krelian » ndz gru 19, 2010 23:32 pm

kurcze zobaczyłem zwiastun nowych piratów i jak dla mnie to miłe zaskoczenie po słabej 2 i 3 może będzie coś w stylu fajniutkiej pierwszej części. Bo jak na moje oko zwiastun nie był tak przesadzony w epickości jak część trzecia (jakieś wodne huragany były i epiczne walki na miecze). A co do muzyki to nie jestem fanem muzy z piratów ale i tutaj się przyznam muzykę z trójeczki czasami lubię sobie posłuchać no i jeśli miałbym w 4 części dostać coś podobnego to czemu nie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#169 Post autor: Adam » pt lut 25, 2011 23:00 pm

z racji tego że zbliża się czwórka postanowiłem nadrobić moje braki filmowe i chapnąć się na tą trylogię piratów po raz pierwszy filmowo bo nigdy nie było czasu obejrzeć do tej pory... i mam pytanie - raczej do Pawła - czemu do jedynki muze robił Badelcisko a nie od razu Hansu? oddał mu taki projekt (notabene chyba ten który miał najwięcej hypu, zarobionej kasy i był najlepszy pod względem filmowym)?
Ostatnio zmieniony pt lut 25, 2011 23:01 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.

bladerunner

#170 Post autor: bladerunner » pt lut 25, 2011 23:01 pm

Adam Krysiński pisze:z racji tego że zbliża się czwórka postanowiłem nadrobić moje braki filmowe i chapnąć się na tą trylogię piratów po raz pierwszy filmowo.. i mam pytanie - raczej do Pawła - czemu do jedynki muze robił Badelcisko a nie od razu Hansu? oddał mu taki projekt (notabene chyba ten który miał najwięcej hypu, zarobionej kasy i był najlepszy pod względem filmowym)?
dlaczego nie HGW to lepsze pytanie :wink: bo Sinbad? Dlaczego nie współpracował przy drugiej części?

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#171 Post autor: Krelian » pt lut 25, 2011 23:19 pm

Adam Krysiński pisze:z racji tego że zbliża się czwórka postanowiłem nadrobić moje braki filmowe i chapnąć się na tą trylogię piratów po raz pierwszy filmowo bo nigdy nie było czasu obejrzeć do tej pory... i mam pytanie - raczej do Pawła - czemu do jedynki muze robił Badelcisko a nie od razu Hansu? oddał mu taki projekt (notabene chyba ten który miał najwięcej hypu, zarobionej kasy i był najlepszy pod względem filmowym)?
No chyba już ktoś o tym pisał wiadomo dlaczego, nikt nie wiedział jaki sukces odniesie film. a że odniósł bardzo duży więc do kolejnych części władowano więcej kasy, jeszcze więcej hype'u no i "lepszego" kompozytora. Zresztą tematy to Hansu skomponował tylko nie chciał dłubać do końca przy jakimś filmie (a to ostatnie to tylko mój taki zaczepliwy domysł)

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#172 Post autor: Ele » pt lut 25, 2011 23:32 pm

czemu do jedynki muze robił Badelcisko a nie od razu Hansu?
Nie ma Pawła, ale ja potrafię odpowiedzieć:

Obiecał, że zajmie się Ostatnim Samurajem i nie będzie brał innych projetków. Dlatego dał imię Badelta, ale i tak pracował nad tym scorem. Było to trzymane w "tajemnicy" aż Hans o tym nie wspomniał w jakimś wywiadzie. Basically - Piraci 1 też można uznać za Hansowe. Albo Hansowe + Badelt. Whatever. Tom Cruise odkrył HZta, przyszedł kiedyś i powiedział Hansowi "Nice work on Pirates!".

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#173 Post autor: Paweł Stroiński » sob lut 26, 2011 11:44 am

Raczej eksluzywny kontrakt.

Zimmer był podstawowym ghostwriterem przy pierwszych Piratach.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#174 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 12:54 pm

Z tego co ja słyszałem, to Gore Verbinski bardzo chciał Hansa Zimmera i nawet zadzwonił do niego, z prośbą, aby skomponował muzykę. Zimmer powiedział, że jest bardzo zajęty i raczej nie da rady. Ale Verbinski bardzo nalegał, to Zimmer powiedział, że postara się coś zrobić. I tak też chyba przez noc stworzył on "He's a Pirate" ( na którym zresztą opart jest cały score) i powiedział Verbinskiemu co ma. Następnie powiedział mu, że ma bardzo utalentowanego kompozytora Klausa Badelta i on się spokojnie resztą zajmie.
Ja coś takiego też słyszałem.

Za to "He's a Pirate", czyli jeden z bardziej aktualnie rozpoznawalnych i wpadających w ucho motywów przewodnich, jest na 100% Hansa Zimmera.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#175 Post autor: Paweł Stroiński » sob lut 26, 2011 13:11 pm

Aranżował Zanelli.

I to nie przypadkiem go prosił Bruckheimer osobiście?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#176 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 13:17 pm

Paweł Stroiński pisze:I to nie przypadkiem go prosił Bruckheimer osobiście?
Jest takie specjalne wydanie muzyczne do wszystkich trzech części "Pirates of the Caribbean", chyba "Treasure Box" się nazywa, czy jakoś tam. I tam jest też dodatek DVD i tam Zimmer, mówi, że Verbinski do niego dzwonił i go prosił. Zresztą dokładnie mniej więcej zacytowałem, co Zimmer powiedział w tym dodatku.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#177 Post autor: DanielosVK » sob lut 26, 2011 17:45 pm

"He's a Pirate" to przearanżowana melodia z Armageddonu. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#178 Post autor: Paweł Stroiński » sob lut 26, 2011 18:52 pm

Jeśli mówimy o tej samej, to i tak jej kompozytorem jest Hans.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#179 Post autor: Paweł Stroiński » sob lut 26, 2011 18:54 pm

dziekan pisze:Nie macie pojęcia jak było naprawde.

He's Pirates nie stworzył nikt z RCP.
Oni jedynie zmienili rytmike i brzmienie.

To ALAN SILVESTRI był pomysłodawcą tego motywu.
Niedoszły kompozytor tego projektu.

Wawrzyniec pisze:Jest takie specjalne wydanie muzyczne do wszystkich trzech części "Pirates of the Caribbean", chyba "Treasure Box" się nazywa, czy jakoś tam. I tam jest też dodatek DVD i tam Zimmer, mówi, że Verbinski do niego dzwonił i go prosił. Zresztą dokładnie mniej więcej zacytowałem, co Zimmer powiedział w tym dodatku.
Przestan zachowywac sie jak naiwniak.
Oni w tym dodatku nic ciekawego nie poruszyli.
To co sie działo za kulisami było ścisłą tajemnicą.
Sam Gore Verbinski nie miał pojęcia jak przebiega proces tworzenia muzyki do jedynki bo pracowała przy tym filmie masa kompozytorów.
RCP jest odpowiedzialne za brzmienie calosci,ktore jest skądinąd fatalne.
Czyli twierdzisz, że Alan Silvestri stworzył temat do Gladiatora, Strefy zrzutu, i paru jeszcze ścieżek Zimmera, które Hans podczas tej doby zerżnął od siebie?

Weź biovital.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#180 Post autor: Koper » sob lut 26, 2011 19:34 pm

dziekan pisze:Skoro on ma tylu pomocników to czym on wlasciwie sie zajmuje?
Promocją i zarządzaniem. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ