Atli Örvarsson - The Eagle

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

Atli Örvarsson - The Eagle

#1 Post autor: Ele » wt lut 15, 2011 22:40 pm

Muszę. Po prostu muszę.

Tracklista:

1. Testudo
2. Highlands
3. The Return Of The Eagle
4. The Ninth Legion
5. North of the Wall
6. Honourable Discharge
7. Out Swords!
8. May Your Souls Take Flight
9. The Seal People
10. Searching
11. Barbarians
12. I Will Return
13. Better Angry Than Dead
14. Eagle Lost, Honour Lost
15. Fleeing The Village
16. Edge of the World
17. Esca’s Freedom
18. Beyond The Territories

Tu macie sample:
http://www.amazon.com/The-Eagle/dp/B004NMIBPM

Moim zdaniem brzmi.... fajnie :)
Brzmienie etniczniejsze od Robina i Clasha together. Atli poszedł w Zimmera i mu to naprawdę wychodzi. Track 3 zapowiada się fajnie.
North Of The Wall sugeruje obecność Satnama. Out Swords! również zwiastuje coś RCP-epickiego. Z kolei Barbarians to mała zżynka z niedawnego MoH-a Ramina. A w ostatnim utworze skopiował siebie samego, tego samego motywu użył w Season of the Witch, jednak nie zostało to użyte. Jednak ogólnie to jestem bardzo zadowolony :)

bladerunner

#2 Post autor: bladerunner » wt lut 15, 2011 23:17 pm

czekam z niecierpliwością bo score na dniach :shock:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#3 Post autor: Marek Łach » wt lut 15, 2011 23:56 pm

No nawet nie brzmi to tak źle. Chyba właśnie przez ubarwienie etniką (choć na modłę RCP-owską). Out Swords i Beyond The Territories strasznie tandetne i trochę psują wrażenie, ale pozostałe klipy nawet nie zniechęcają. ;) Może poczekam jeszcze z bojkotem studia Hansa. ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#4 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 16, 2011 13:07 pm

Hm, skoro Marek twierdzi, ze nie brzmi to zle, to oznacza to, ze Atli odwalil kawal porzadnej roboty i mozliwe, ze to jego najlepszy score do tej pory :)

"Vantage Point" uwielbiam temat przewodni, ale reszty score nie znosze.
"Babylon A.D." czy jak mu tam bylo, srednio mi sie podobal, zbyt oklepane brzmienie.
"The Fourth Kind" mialo fajny poczatek, znowu dobry temat, ale reszta score'u troche mnie wymeczyla.
"Season of the Witch" nie bylo zle, ale tez osobe osluchana w RCP jakos wielce nie porazala. Od taki na 3 albo 3,5 score.,
Zobaczymy jak z "Eagle" bedzie. W kazdym razie szykuje nam sie ciekawy pojedynek na miecze pomiedzy Atli, a Lorne :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#5 Post autor: Mystery » śr lut 16, 2011 23:50 pm

Kompletnie tego nie pamiętam.
"Babylon A.D." czy jak mu tam bylo, srednio mi sie podobal, zbyt oklepane brzmienie.
Tu pamiętam, że było nudne :wink: Choć taki "Babylon Requiem" był całkiem niezły.
"The Fourth Kind" mialo fajny poczatek, znowu dobry temat, ale reszta score'u troche mnie wymeczyla.
To jest już udana praca. Taka na 3, ale był pomysł i to pomysł konsekwentnie zrealizowany. W filmie wypadała zaskakująco dobrze, na płycie dość ciężko, ale jednak na poziomie.
"Season of the Witch" nie bylo zle, ale tez osobe osluchana w RCP jakos wielce nie porazala. Od taki na 3 albo 3,5 score.
Znam tylko pierwszą wersję :wink: i z tego co pamiętam było to porządne RCP granie.
Zobaczymy jak z "Eagle" bedzie. W kazdym razie szykuje nam sie ciekawy pojedynek na miecze pomiedzy Atli, a Lorne :)
Klipy jakoś mnie nie przekonują, brzmi jak kolejny Robin. Być może podczas odsłuchu będzie przyjemnie i fajnie, ale po paru miesiącach pewnie będę zachodził w głowę, "Eagle"?, z tego co pamiętam było to porządne RCP granie :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 17, 2011 00:37 am

Mystery Man pisze:
Kompletnie tego nie pamiętam.
http://www.youtube.com/watch?v=0lsRCv557N8
Mystery Man pisze:
Tu pamiętam, że było nudne :wink: Choć taki "Babylon Requiem" był całkiem niezły.
Zgadzam się.
Mystery Man pisze:
To jest już udana praca. Taka na 3, ale był pomysł i to pomysł konsekwentnie zrealizowany. W filmie wypadała zaskakująco dobrze, na płycie dość ciężko, ale jednak na poziomie.
Filmu nie widziałem. Początek płyty mi się podobał, ale końcówka mnie już trochę umęczyła.
Mystery Man pisze:
"Season of the Witch" nie bylo zle, ale tez osobe osluchana w RCP jakos wielce nie porazala. Od taki na 3 albo 3,5 score.
Znam tylko pierwszą wersję :wink: i z tego co pamiętam było to porządne RCP granie.
Niestety też znam tylko tę pierwszą wersję. Tu trzeba byłoby się zapytać Mefisto i Ele, czy są jakieś wielkie różnice, w tej pracy finalnej.
Mystery Man pisze:
Klipy jakoś mnie nie przekonują, brzmi jak kolejny Robin. Być może podczas odsłuchu będzie przyjemnie i fajnie, ale po paru miesiącach pewnie będę zachodził w głowę, "Eagle"?, z tego co pamiętam było to porządne RCP granie :wink:
No niestety na razie Atli pozostaje RCP wyrobnikiem. Oczywiście nie odwala takiej kaszany, jak Djawadi, ale o jakiś przełomowych i godnych zapamiętania prac, na razie ciężko. I też tu pewnie się Ele nie zgodzi, ale dla mnie on dalej nie przemawia swoim głosem.

Awatar użytkownika
Ele

#7 Post autor: Ele » czw lut 17, 2011 13:03 pm

Druga wersja Seasons była troszkę lepsza. Nie ma ogromnej różnicy, może wasza ocena skoczy o 0,5 punkta. Ja na pewno po drugiej wersji troszkę lepiej oceniam ten score :)

Moim zdaniem on zaczyna przemawiać swoim głosem, acz jest to dopiero początkujący, wstydliwy głos. Dlatego woli na razie używać sprawdzonych schematów mistrza.

Mnie akurat klipy podobają zdecydowanie bardziej niż Robina.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#8 Post autor: Paweł Stroiński » czw lut 17, 2011 13:42 pm

Wierzę, w Atliego. Jego pisanie chóralne wskazuje na pewien styl,, który powoli raczkuje i zaczyna się pojawiać.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#9 Post autor: Koper » czw lut 17, 2011 17:13 pm

Nie brzmi to źle, w sumie lepiej niż Eshkeri w "Centurionie", chociaż tam był jeden fajny temat - porównuję z Eshkerim, bo te filmy wydają się być do siebie podobne. Zobaczymy. Mam nadzieję, że w przeciwieństwie do "Centuriona" film MacDonalda do naszych kin trafi.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#10 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 17, 2011 20:48 pm

Koper tez nie zjechal :shock: Hm, cos musi byc na rzeczy z ta muzyka. Chociaz na razie jeszcze mna nie zawladnela :? Chyba, ze wlasnie mna nie zawladnela, gdyz Marek i Koper ja pozytywnie ocenili :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#11 Post autor: Koper » czw lut 17, 2011 22:13 pm

Ja jeszcze nie oceniam.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ele

#12 Post autor: Ele » sob lut 19, 2011 14:28 pm

No no, na razie fajnie, jestem w trakcie słuchania. Brzmieniowo bardzo porządnie. Jestem bardzo ciekawy waszej oceny RCP haterzy :)

Kto pierwszy wyczai malutkie kopiuj-wklej z Incepcji?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#13 Post autor: Koper » sob lut 19, 2011 14:29 pm

Kopiuje "Incepcję"? No, nie, a tak dobrze się zapowiadało... :(

Awatar użytkownika
Ele

#14 Post autor: Ele » sob lut 19, 2011 14:43 pm

Nie kopiuje. Tylko zauważyłem małe kopiuj-wklej w jednym utworze. Nic wielkiego.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#15 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 19, 2011 15:10 pm

Mam nadzieję, że nic wielkiego, gdyż brzmienie "Inception" jest zarezerwowane dla "Inception". Mam nadzieję, że przy "Transformers 3" Jablonsky też się powstrzyma, przed użyciem "Inception".

A w ogóle to jako pewnie jedyny jestem ciekaw Twej końcowej oceny co do "The Eagle". :)

ODPOWIEDZ