Oscary 2011
"W przypadku "Czarnego łabędzia" o "Prawdziwego męstwa" powodem dyskwalifikacji było wykorzystanie znanych już kompozycji. W "Czarnym łabędziu" dużą inspiracją był balet "Jezioro łabędzie" i jego muzyka. W "Prawdziwym męstwie" muzykę oparto o XIX-wieczne pieśni"
"W przypadku "Fightera" i "Wszystko w porządku" powodem dyskwalifikacji jest oparcie soundtracku na piosenkach, przez co oryginalne kompozycje nie mają aż tak wielkie znaczenia."
"W przypadku "Fightera" i "Wszystko w porządku" powodem dyskwalifikacji jest oparcie soundtracku na piosenkach, przez co oryginalne kompozycje nie mają aż tak wielkie znaczenia."
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
A czytałeś niedawny artykuł w Polityce, z którego dobitnie wynika jak ważnym i strategicznym partnerem dla USA są i będą w przyszłości Indie? Mimo kontrowersji związanych z WikiLeaks wydaje mi się, że USA postawią najpierw na umocnienie kontaktów z Indiami niż poprawą z Niemcami. Dlatego też Oscara dla Rahmana, a nie dla Zimmera.Mystery Man pisze:Spekulacje narodowościowe tym razem wykluczam
#WinaHansa #IStandByDaenerys
Mystery Man pisze:Spekulacje narodowościowe tym razem wykluczam

Zastanawiam się za co tak naprawdę "Incepcja" miałaby dostać Oscara? Za to, że "Dream is Collapsing" brzmiało potężnie i głośno w kinie? Trochę tak jakby za mało... Muzyka Zimmera była funkcjonalna i minimalistyczna, ale to nie był jakiś wciągający minimalizm a la Glass a raczej takie tło jak choćby Mansell. Już chyba w "Batman Begins" i "Dark Knight" muzyka działała bardziej dla filmu, ubogacała go w klimat. A tutaj? No ale polityka i lobbing zwyciężą

PS. Wawrzyńcu, to nie jest mój atak na Hansa.

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Tylko nie rozumiem co ma dać takie rozdrabnianie muzyki na czynniki pierwsze
Na tej samej zasadzie to ja mogę złośliwie i nieładnie zapytać, za co Oscara dostał "Slumdog Millionaire"? Za "Jaia Ho" i za fakt, że na dyskotece można tego poskakać. Za co dostała "Pokuta"? Za maszynę do pisania itd.
"Inception" (nie)dostanie Oscara za potężne "Dream Is Collapsing" klimatyczne "Old Souls" i piękne "Time". Każdy z tych kawałków doskonale spisuje się w filmie. Po za tym muzyka bardzo dobrze współgra z filmem, popycha go do przodu i buduje niesamowity klimat i atmosferę.
Dobra wyrazista, charakterystyczna muzyka, której nie zapomina się po wyjściu z kina, ani nie zadaje pytanie "A to tam była jakakolwiek muzyka w tym filmie?".
P.S. Tomku, to nie jest mój atak na Ciebie

"Inception" (nie)dostanie Oscara za potężne "Dream Is Collapsing" klimatyczne "Old Souls" i piękne "Time". Każdy z tych kawałków doskonale spisuje się w filmie. Po za tym muzyka bardzo dobrze współgra z filmem, popycha go do przodu i buduje niesamowity klimat i atmosferę.
Dobra wyrazista, charakterystyczna muzyka, której nie zapomina się po wyjściu z kina, ani nie zadaje pytanie "A to tam była jakakolwiek muzyka w tym filmie?".
P.S. Tomku, to nie jest mój atak na Ciebie

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Żadni to poważni gracze, jak zdyskwalifikują King's Speech to już w ogóle. Patrząc po kołach krytyków Incepcja i Social Network to główni pretendenci do muzycznego Oscara.Wawrzyniec pisze:Jak to nie ma poważnej konkurencji
A Alexandre Desplat z aż 4 score'ami? A A.R. Rahman z "127 Hours"? A Gustavo Santaolalla z "Biutiful" i "Nanga Parbat". Konkurencja w tym roku jest na prawdę ostra i ciężko może być "Inception" się przebić.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Tylko należy zawsze brać pod uwagę, że w ostatnich latach Akademia bardzo rzadko głosowała, logicznie, rozsądnie i na to co najlepsze.
Mnie nikt nie musi mówić, że "Inception" jest najlepsze i jeżeli chodzi o ten rok, to trudno znaleźć godnego konkurenta
Ale Akademia myśli inaczej i ja staram się wbić w tok myślenia Akademii. I tak też "Social Network" czy taki "Tron" odpadają, gdyż są zbyt elektroniczne, a za mało orientalne, aby móc tę elektronikę zaakceptować.
Dla mnie aktualnie to pewniakiem zdaje się być "127 Hours". I obym się mylił.
Mnie nikt nie musi mówić, że "Inception" jest najlepsze i jeżeli chodzi o ten rok, to trudno znaleźć godnego konkurenta

Dla mnie aktualnie to pewniakiem zdaje się być "127 Hours". I obym się mylił.