Muzyka do Horrorow!!!!
- Thedues
- Site Admin
- Kontakt:
Muzyka do Horrorow!!!!
Jak pewnie wszyscy wiedzą moim ulubionym gatunkiem a właściwie podgatunkiem jest muzyka do horrorów;) czy też filmów grozy, slacherów niskobudżetowych dzieł typu gore;) Co niektórzy napiszą pewnie, że w tej muzyce nie ma nic ciekawego poza swą bardzo niesłuchalną ilustracyjnością, lecz zapewne znajdą się takowi którym owy podgatunek przyniesie pewną odskocznię od tradycyjnych kompozycji. Zwracam się do was z prośbą, ponieważ mam zamiar uzupełniać bazę horrorową u nas na portalu o propozycje soundtrackow, które miały interesującą oprawę, gdzie muzyka stworzyła niepowtarzalny klimat, dzięki czemu było strasznie, tajemniczo i przerażająco:)
psychiczny redaktor & admin portalu filmmusic.pl
- Olek Dębicz
- Gość od wnoszenia fortepianu
- Kontakt:
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
- Olek Dębicz
- Gość od wnoszenia fortepianu
- Kontakt:
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
"The Descent" Davida Julyana. Muzyka w filmie naprawdę fajnie budowała klimat. Swoją drogą poszukuję bardzo tego soundtracku, albo chociaż motywu przewodniego.
"Frailty" Brian Tylera to też ciekawa a mało znana pozycja. No i jeszcze bardzo mało znany soundtrack z "Dog Soldiers" (choć to taki nie do końca horror) Marka Thomasa - muzyka łącząca w sobie motywy horrorowe i takie wojskowe. Bardzo ciekawa.
"Frailty" Brian Tylera to też ciekawa a mało znana pozycja. No i jeszcze bardzo mało znany soundtrack z "Dog Soldiers" (choć to taki nie do końca horror) Marka Thomasa - muzyka łącząca w sobie motywy horrorowe i takie wojskowe. Bardzo ciekawa.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Z muzyki do horrorów najwyżej cenię Omena i Zimmerowskiego Ringa. Przyznam, że z reguły nie słucham muzyki z horrorów ani nie oglądam filmów do tego gatunku należących, bo od horroru wolę dobry thriller. Jeśli już jakiś mam obejrzeć, to niech będzie klimatyczny (tak jak Ring), slasherów i gore unikam z definicji...
- Thedues
- Site Admin
- Kontakt:
Pawle a to nie ty czasem masz sie wziąć za Omena:)??
Ja czekam z niecierpliwością ponieważ to jedyny Oscar Jerriego:(
Ring już u nas jest więc teraz czas na inne propozycje.
Mariusz ostatni dokopał się do znakomitej scieżki dźwiekowej z Hellraisera Younga. Naprawdę to świetny kawał muzyki!!! Typowy slasher dostał interesująca oprawę jaką może mu pozzdrościć dużo lepszych obrazowo horrorów.
Olek napisał o Draculi naszego Wojciecha i to prawda, w moim odczuciu to jeden z najlepszych albumów jakie powstały do tego gatunku i czas kiedyś nadrobić zaległości i napisac jakaś recenzje.
Dark Water jako jeden z nielicznych horrorów Japońskich zdobył u mnie uznanie. Scieżki dźwiekowej nie pamiętam ale zapewniam Marku, że zapoznam sie z dziełem Kawaia:). hehe nie można oczekiwać, że muzyka do horrów to lekka przeprawa przez łagodne melodie:P
Koper ma niezłyu gust! Bowiem filmy Marshalla oraz muzyka do tych obrazów(Davida Julyana) to chyba najlepsze ostatnio ilustracje jakie pojawiły się w tym gatunku.
Ja czekam z niecierpliwością ponieważ to jedyny Oscar Jerriego:(
Ring już u nas jest więc teraz czas na inne propozycje.
Mariusz ostatni dokopał się do znakomitej scieżki dźwiekowej z Hellraisera Younga. Naprawdę to świetny kawał muzyki!!! Typowy slasher dostał interesująca oprawę jaką może mu pozzdrościć dużo lepszych obrazowo horrorów.
Olek napisał o Draculi naszego Wojciecha i to prawda, w moim odczuciu to jeden z najlepszych albumów jakie powstały do tego gatunku i czas kiedyś nadrobić zaległości i napisac jakaś recenzje.
Dark Water jako jeden z nielicznych horrorów Japońskich zdobył u mnie uznanie. Scieżki dźwiekowej nie pamiętam ale zapewniam Marku, że zapoznam sie z dziełem Kawaia:). hehe nie można oczekiwać, że muzyka do horrów to lekka przeprawa przez łagodne melodie:P
Koper ma niezłyu gust! Bowiem filmy Marshalla oraz muzyka do tych obrazów(Davida Julyana) to chyba najlepsze ostatnio ilustracje jakie pojawiły się w tym gatunku.
psychiczny redaktor & admin portalu filmmusic.pl
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
LOL, dzięki.
A kojarzycie taki brytyjski ni to horror, ni to melodramat z Kate Beckinsale w jednej z głównych ról (nago w paru scenach, mmm :D) pod tytułem "Nawiedzony" (oryginalny tytuł: "Haunted")? Muzykę do tego projektu zrobiła pani Debbie Wiseman i stowrzyła naprawdę niezły soundtrack z bardzo ładnym motywem przewodnim (zwłaszcza solo na fortepian w utworze "Juliet's Theme" brzmi ślicznie - taka niby prosta melodyjka, no ale ponoć geniusz tkwi w prostocie ). Muzyka co prawda bardziej melodramatyczna, niż 'horrorowata', no ale, że film o nawiedzonym domu, a muzyka jego największym plusem (obok scen z młodą Kate B. ) to musiałem tu o tym napisać.
A kojarzycie taki brytyjski ni to horror, ni to melodramat z Kate Beckinsale w jednej z głównych ról (nago w paru scenach, mmm :D) pod tytułem "Nawiedzony" (oryginalny tytuł: "Haunted")? Muzykę do tego projektu zrobiła pani Debbie Wiseman i stowrzyła naprawdę niezły soundtrack z bardzo ładnym motywem przewodnim (zwłaszcza solo na fortepian w utworze "Juliet's Theme" brzmi ślicznie - taka niby prosta melodyjka, no ale ponoć geniusz tkwi w prostocie ). Muzyka co prawda bardziej melodramatyczna, niż 'horrorowata', no ale, że film o nawiedzonym domu, a muzyka jego największym plusem (obok scen z młodą Kate B. ) to musiałem tu o tym napisać.
Film do zapomnienia Ale Kate pamiętamKoper pisze:LOL, dzięki.
Co do horrorowych propozycji to dorzucam:
- Bless the Child (Próba sił) Younga
- Lost Souls Kaczmarka
- Alien 3 Goldenthala (jak najbardziej horror-score )
- The Fly Shore'a
- The Sixth Sense Howarda
- Alien, Poltergeist (!) - Goldsmitha
- The Relic Debneya - dla samej techniki, bo strasznie ciężkie
- End of Days Debneya
- Event Horizon Kamena