DAVID ARNOLD - OPOWIEŚCI Z NARNI 3: PODRÓŻ WĘDROWCA DO ŚWITU

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

#271 Post autor: bladerunner » śr gru 08, 2010 21:00 pm

lis23 pisze:Widzisz,mnie Arnold zaskoczył bardzo pozytywnie,choć nadal uważam ze czegoś tu brakuje -
Arnold jest bardziej słuchalny,trochę lepiej wyeksponował temat swojego poprzednika i jego muzyki słucha się przyjemnie
Jeżeli chodzi Ci o temat Aslana ,
tutaj się nie zgadzam, temat jest słabo wyeksponowany. HGW dosłownie zmiażdżył w Return of The Lion a i w Szafie był lepiej zaaranżowany.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#272 Post autor: lis23 » śr gru 08, 2010 21:04 pm

Toż napisałem że muzyka Arnolda nie dorównuje jedynce HGW pod względem rozmachu,epickości i siły - ale tego Desplatowego HP bije na głowę
przede wszystkim,muzyka jest różnorodna: folk,etnika,instrumenty perkusyjne,chór,liryka,batalistyka
u Desplata w HP wszystko ( poza pierwszymi dwoma utworami 0 zlewa się z sobą,jest takie niewyraźne,zbyt podobne do siebie - na płycie ta muzyka często nuży a w filmie prawie nie istnieje - równie dobrze mogłoby jej nie być a film by nie ucierpiał.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#273 Post autor: Koper » śr gru 08, 2010 21:06 pm

Przestań już offtopić z tym Desplatem :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#274 Post autor: bladerunner » śr gru 08, 2010 21:07 pm

lis23 pisze:Toż napisałem że muzyka Arnolda nie dorównuje jedynce HGW pod względem rozmachu,epickości i siły - ale tego Desplatowego HP bije na głowę
przede wszystkim,muzyka jest różnorodna: folk,etnika,instrumenty perkusyjne,chór,liryka,batalistyka
u Desplata w HP wszystko ( poza pierwszymi dwoma utworami 0 zlewa się z sobą,jest takie niewyraźne,zbyt podobne do siebie - na płycie ta muzyka często nuży a w filmie prawie nie istnieje - równie dobrze mogłoby jej nie być a film by nie ucierpiał.
Niby chóry niby ok, ale U Desplata usłyszałem więcej melodii, które mnie chwyciły za serce. U Arnolda w sumie tylko Into The Battle :D .

a jak według Ciebie wypada Ta Narnia, na tle Księcia Kaspiana, czyli II części HGW?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#275 Post autor: lis23 » śr gru 08, 2010 21:11 pm

Nie ja pierwszy zacząłem offtopować o Desplacie ;)
U Desplata usłyszałem więcej melodii, które mnie chwyciły za serce.
Ja tam żadnych melodii chwytających za serce nie znalazłem gdyż dawno nie słuchałem tak bezuczuciowej muzyki.
a jak według Ciebie wypada Ta Narnia, na tle Księcia Kaspiana, czyli II części HGW?
Lepiej bo Kaspian to odgrzewany kotlet z pierwszej Narnii - nawet muzyka podczas bitwy jest taka sama jak w jedynce,przez co muzyka i film tracą na oryginalności i na sile oddziaływania - brak elementu zaskoczenia.

bladerunner

#276 Post autor: bladerunner » śr gru 08, 2010 21:15 pm

a według mnie gorzej :P i to znacznie świetny temat księcia. Sory, ale u Arnolda takiego tematu charakterystycznego nie znalazłem, do tego'' Raid On The Castle'' i mam zawał :wink: .

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#277 Post autor: lis23 » śr gru 08, 2010 21:18 pm

Akurat za tymi dwoma utworami jakoś szczególnie nie przepadam - temat księcia niczym szczególnym się nie wyróżnia
dla mnie Kaspian był jednym z zawodów 2008 roku - oczekiwałem kolejnej porcji świetnych tematów i melodii a dostałem odgrzewany kotlet ... :?

bladerunner

#278 Post autor: bladerunner » śr gru 08, 2010 21:22 pm

lis23 pisze:Akurat za tymi dwoma utworami jakoś szczególnie nie przepadam - temat księcia niczym szczególnym się nie wyróżnia
dla mnie Kaspian był jednym z zawodów 2008 roku - oczekiwałem kolejnej porcji świetnych tematów i melodii a dostałem odgrzewany kotlet ... :?
kopii trochę jest w tym temat bitewny , ale i tematów nowych też kilka jest w tym rewelacyjny ''Miraz Crowned'' czy '' Raid On The Castle''. Wolę Kaspiana od jedynki za mocniejszy mniej dziecinny charakter i za pełniejsze użycie orkiestry. Przyprawił mnie ten Cd niejednokrotnie o zawał serca.

Mefisto

#279 Post autor: Mefisto » śr gru 08, 2010 22:01 pm

Przyjemny, dobry score, tylko czemu znowu ciągnie się to ponad godzinę? 45 minut wyciąć i zastanowiłbym się nawet nad piąteczką, a tak naciągane 4, bo jednak jest sporo nijakich lub zbędnych utworów, a całość za długa, ZA DŁUGA. Filmu pewnie nie zobaczę, więc trudno o jakąś pełną ocenę, ale do płyty wrócę nie raz raczej. Arnold wyszedł z tarczą z zadania. 8)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#280 Post autor: Koper » śr gru 08, 2010 22:25 pm

Za długie, za długie, za długie... Na 4 nie zasługujące. Solidne, momenty ma, ale masa krótkich utworów. Trójeczka, może z plusem.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#281 Post autor: Marek Łach » śr gru 08, 2010 22:32 pm

Dużo tych haterów Arnolda... ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#282 Post autor: Koper » śr gru 08, 2010 22:43 pm

Żaden hater, bez przesady. Ino tylko Krychol to samotny fanboj Arnolda. ;)

bladerunner

#283 Post autor: bladerunner » śr gru 08, 2010 23:02 pm

Mefisto pisze:45 minut wyciąć
W rodzinie wszyscy zdrowi :D :?: .

Napisalibyście jak ta Narnia ma się do Hagiewowych Narnii i którą wolicie, jeżeli w ogóle za którąś przepadacie..

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#284 Post autor: Koper » śr gru 08, 2010 23:05 pm

Wszystkie Narnie są średnie i tyle w temacie. :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#285 Post autor: Wawrzyniec » śr gru 08, 2010 23:06 pm

Ja tam "jedynke" lubie i nawet posiadam oryginala.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ