ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#796 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 20, 2010 23:08 pm

Koper pisze:
Bucholc Krok pisze:O siostrze lisa? ;)
Bo Wawrzyńca jest zajebista - gra na flecie motyw z Harrye'go Pottera. ;):D
Ja mam dwie siostry. Starszą i młodszą. Ale grać to potrafią tylko na pianinie. Ale "Hedwige's Theme" zagrają. Z "He's a Pirate" gorzej :wink:
Wawrzyńcu "Hedwige's theme" pasuje tu moim zdaniem nijak. Desplat musiałby chyba napisać megahardcorową, brutalną, mroczną wersję. A po tym przekształceniu mało by z oryginalnego Hedwige's Theme w ogóle zostało Smile.
John Williams pewnie na otwierającej scenie zacząłby od "Hedwige's Theme", którą następnie przerobiłby w zupełnie nowy mroczny motyw.
A w ogóle to też bez przesady, że tego motywu nie da się prze aranżować. Wystarczy sobie wziąć soundtrack z "Powrotu Jedi" i posłuchać, jak Williams po mistrzowsku prze-aranżował "Marsz Imperialny" w smutną muzykę towarzyszącą śmierci Dartha Vadera/Anakina Skywalkera.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#797 Post autor: Koper » sob lis 20, 2010 23:12 pm

Wawrzyniec pisze:Ja mam dwie siostry. Starszą i młodszą. Ale grać to potrafią tylko na pianinie.
To może młoda Lisówna umie na flecie?
A Ty jedną zapisz na kurs gry na skrzypcach, bo dwie pianistki to bez sensu. ;):D
Wawrzyniec pisze:Wystarczy sobie wziąć soundtrack z "Powrotu Jedi" i posłuchać, jak Williams po mistrzowsku prze-aranżował "Marsz Imperialny" w smutną muzykę towarzyszącą śmierci Dartha Vadera/Anakina Skywalkera.
Nawet nie pamiętam, że to tam było...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#798 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 20, 2010 23:14 pm

Koper pisze:;):D
Wawrzyniec pisze:Wystarczy sobie wziąć soundtrack z "Powrotu Jedi" i posłuchać, jak Williams po mistrzowsku prze-aranżował "Marsz Imperialny" w smutną muzykę towarzyszącą śmierci Dartha Vadera/Anakina Skywalkera.
Nawet nie pamiętam, że to tam było...
Proszę bardzo:
http://www.youtube.com/watch?v=I_ZmyEKPIvs

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#799 Post autor: Koper » sob lis 20, 2010 23:16 pm

A nie, sorry, już sobie przypomniałem. Od momentu zdjęcia hełmu, tak?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#800 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 20, 2010 23:19 pm

Dokładnie. Najpierw Luke niesie umierającego Vadera. Potem kładzie na wejściu do promu. Vader mówi: "Luke proszę pomóż mi zdjąć tę maskę". Na co Luke odpowiada: "Ale to Cię zabije". A na to Vader:"Nic już tego nie powstrzyma. Ale ten jeden jedyny raz chcę na Ciebie spojrzeć moimi prawdziwymi oczyma". itd. itd. itd.
Jakbym jakieś błędy popełnił coś poprzeinaczał to najmocniej przepraszam.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#801 Post autor: Koper » sob lis 20, 2010 23:22 pm

Wszystkie 6 scenariuszy ktoś tu zna na pamięć... :P

A co do muzy, to najbardziej mnie wkurza fakt, że kawałki z finałowego spotkania Luke-Vader-Imperator są powpychane w te długaśne 3 party "Battle of Endor" pomiędzy ilustracyjną muzyczkę z walk Ewoków, której nie lubię. :?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#802 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 20, 2010 23:27 pm

Koper pisze:Wszystkie 6 scenariuszy ktoś tu zna na pamięć... :P
Coś tam się zna. Kiedyś prawie wszystkie kwestie Imperatora z "Powrotu Jedi" potrafiłem recytować i to zarówno po polsku, jak i niemiecku, po angielsku z błędami, ale też dobrze.
Koper pisze:A co do muzy, to najbardziej mnie wkurza fakt, że kawałki z finałowego spotkania Luke-Vader-Imperator są powpychane w te długaśne 3 party "Battle of Endor" pomiędzy ilustracyjną muzyczkę z walk Ewoków, której nie lubię. :?
Wiem, to może trochę irytować, zwłaszcza jak ktoś ma ochotę posłuchać pamiętnej, najsłynniejszej, najbardziej epickiej, naj naj naj naj naj 5 minuty z utworu "Battle of Endor II" :!: :!: :!: Na samą myśl o tej 5 minucie, aż się ożywiłem. :D

Dobra, ale przechodzimy teraz z Pottera na "Star Wars". A chodziło mi głównie o to, że jak się chce i posiada się odpowiedni talent to prawie każdy motyw da się dobrze prze-aranżować.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#803 Post autor: Koper » sob lis 20, 2010 23:29 pm

Wawrzyniec pisze:Wiem, to może trochę irytować, zwłaszcza jak ktoś ma ochotę posłuchać pamiętnej, najsłynniejszej, najbardziej epickiej, naj naj naj naj naj 5 minuty z utworu "Battle of Endor II" :!: :!: :!: Na samą myśl o tej 5 minucie, aż się ożywiłem. :D
http://www.youtube.com/watch?v=ateFNsBw ... re=related

- o tym mówisz?

Kapitalnie to było wykorzystane w grze. 8)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#804 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 20, 2010 23:34 pm

Dokładnie 8) Chociaż pierwsze 18 sekund jest akurat wziętych ze sceny jak Darth Vader zabija Imperatora. Ale potem mamy już jedną najsłynniejszą i najbardziej epicką, przejmującą, emocjonalną 5 minutę w historii muzyki filmowej :!: CUDO NAD CUDAMI :!:

A i w ogóle jest mrocznie, a więc i w tym niby mrocznym Potterze, Williams też by się sprawdził. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#805 Post autor: Koper » sob lis 20, 2010 23:37 pm

Wawrzyniec pisze:CUDO NAD CUDAMI
Wyjątkowo się z Tobą zgodzę. 8)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#806 Post autor: DanielosVK » sob lis 20, 2010 23:41 pm

Co innego Williams z tamtych czasów, a co innego z tych.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#807 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 20, 2010 23:42 pm

Koper pisze:
Wawrzyniec pisze:CUDO NAD CUDAMI
Wyjątkowo się z Tobą zgodzę. 8)
Hell Yeah :!: 8) Wow Koper się ze mną wyjątkowo zgodził, ale jeżeli chodzi o tę muzykę to chyba nikt nie odważy się ze mną nie zgodzić. Zwłaszcza, że w połączeniu tej muzyki z obrazem otrzymujemy jedną z lepszych scen z całej Sagi!

Ale dobrze, gdyż widzę, że rozmowa zmierza w złym kierunku, dlatego też radzę wrócić jakoś do Harry'ego Pottera, chociaż sam nie wiem jak :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#808 Post autor: Koper » sob lis 20, 2010 23:54 pm

Wawrzyniec pisze:chociaż sam nie wiem jak
...i po co ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#809 Post autor: Koper » ndz lis 21, 2010 00:10 am

Siostra Lisa gra na ukulele ;)

http://www.youtube.com/watch?v=rGTFtUJB ... re=related

- specjalnie dla ciebie Wawrzek :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#810 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 21, 2010 00:15 am

Star Wars na ukulele to chyba jednak trochę gruba przesada, chociaż i tak brzmi nieźle :) Przynajmniej nie tak tragicznie, jak ta najgorsza wersja głównego motywu:

http://www.youtube.com/watch?v=CPhYYyOAM5s

ODPOWIEDZ