Rozwój muzyczny
- Wojteł
- John Williams
Jak zarzucę, to będzie wiocha, żenua i śmiech na saliKoper pisze:Problem leży w tym, że nie wiemy co Wojtek zna.
Mógłby zarzucić listę znanych scorów.
Hornera te najpopularniejsze score'y - braveheart, star trek, aliens, krull, titanic, the ludlows (chociaz całej płyty nie słuchałem) z tych nowszych to tylko avatara przesłuchałem, bo reszta mnie jakoś odstręcza.
Basila znam oczywiście Conany, zolniwerze kosmosu, próbuję się zabrać za błekitną lagunę. Znam tematy i pojedyncze utwory z pary filmów, ale nie całych scorów niestety.
Przyznam szczerze, że słabo znam Elfmanna, a co do Zimmera to nowsze score'y , Gladiator, TTRL, ale słabo znam jego wczesne prace - Rain Mana i tematy z innych filmów.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Karate Kida obczaj.Wojtek pisze:Hornera te najpopularniejsze score'y - braveheart, star trek, aliens, krull, titanic, the ludlows (chociaz całej płyty nie słuchałem) z tych nowszych to tylko avatara przesłuchałem, bo reszta mnie jakoś odstręcza.
Nie ma czegoś takiego jak the Ludlows
Lagunę plus Farewell to the King, Lonesome Dove i Quigley Down Under obowiązkowo. Flesh+Blood też polecam. Z innych klimatów to Amerika.Wojtek pisze:Basila znam oczywiście Conany, zolniwerze kosmosu, próbuję się zabrać za błekitną lagunę. Znam tematy i pojedyncze utwory z pary filmów, ale nie całych scorów niestety.
Black Beauty!Wojtek pisze:Przyznam szczerze, że słabo znam Elfmanna,
Black Rain - ale lepiej film obejrzeć bo scory wydawane tragicznie. Crimson Tide w całości za bardzo nie lubiłem, ale temat trzeba znać.Wojtek pisze:a co do Zimmera to nowsze score'y , Gladiator, TTRL, ale słabo znam jego wczesne prace - Rain Mana i tematy z innych filmów.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wojteł
- John Williams
Tak, oczywiście, akurat miałem ten utwór w winampie i się zagapiłem. Epic FailKoper pisze: Nie ma czegoś takiego jak the Ludlowschyba Ci chodzi o Legends of the Fall.
![]()
Koper pisze:Black Rain - ale lepiej film obejrzeć bo scory wydawane tragicznie. Crimson Tide w całości za bardzo nie lubiłem, ale temat trzeba znać.
Widziałem Black Rain i nawet słuchałem fragmentów, ale jakos mi nie podchodziły. Moze po prostu miałem zły dzień, spróbuję jeszcze raz
Temat z Crimson Tide znam oczywiście, ale całego score'u już nie.
Dzięki za rady, zabieram się za nadrabianie
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Powiedziałbyś jeszcze co lubisz (jakie scory) to Ci znajdziemy takie, które też powinny się spodobać. 
Co do Black Rain to z bootlega warto znać te utwory:
* 3. Osaka
* 7. Joyce's Theme
* 12. Sorrow
* 14. The Overshadow
* 15. Chase To The Steel Plant
* 21. Sato's Escape/Nick's Arrest
* 23. Nick's Confession/Waiting
* 26. The Final Confrontation
* 27. Nick And Massa
a już koniecznie dwa ostatnie (jeśli Nick and Masa jest w krótszej wersji jak z oficjalki to bierz ten z oficjalki). Resztę sobie daruj.
Co do Black Rain to z bootlega warto znać te utwory:
* 3. Osaka
* 7. Joyce's Theme
* 12. Sorrow
* 14. The Overshadow
* 27. Nick And Massa
a już koniecznie dwa ostatnie (jeśli Nick and Masa jest w krótszej wersji jak z oficjalki to bierz ten z oficjalki). Resztę sobie daruj.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Cytat godny umieszczenia w podpisieHornera te najpopularniejsze score'y - braveheart, star trek, aliens, krull, titanic, the ludlows
Od siebie z Hornera mogę polecić parę popularniejszych, wartych usłyszenia jego prac, Willow, Land Before Time, Glory, Rocketeer, Legends of the Fall
- Wojteł
- John Williams
Hm, powiem szczerze, że nie mam jakiegoś sprecyzowanego gustu. Lubię fanfary, marsze itd, ogółem tematy w stylu tych, którymi zasłynęli Williams, Goldsmith czy Silvestri, nie mam nic przeciwko patetycznej muzyce (gladiator, 13 wojownik), lubię chóry, ogółem epicką muzykę w stylu Lotr, SW, Gladiator, ale lubię też liryczne i wyciszone score'y - Lista Schindlera, Imperium Słońca, Papillon, TTRL. Dawniej strasznie nie lubiłem elektroniki, ale u Zimmera i Goldsmitha zaczęła mi naprawdę podchodzić (Chociaż nie zawsze - uwielbiam Pamięć Absolutną, ale taki Leviathan jest dla mnie trudny w odsłuchu). Poziom techniczny nei ma dla mnie tak dużego znaczenia - wiadomo, przyjemnie się słucha dobrze napisanych prac, ale takiego Lorenca samouka też bardzo lubię. Zresztą nie ma zbytnio znaczenia mój gust, bo np. taki KoH był dla mnie czymś zupełnie nowym z tymi chórami, a mi się spodobało. Nie przeraża mnie tzw ściana dźwięku, bo scory Silvestriego czy Davisa do matrixów wpadają mi w ucho. Za to nie zawsze mi podchodzi muzyka do komedii i nie trawię kiepskich syntezatorów. Ale walnąłem przemówienieKoper pisze:Powiedziałbyś jeszcze co lubisz (jakie scory) to Ci znajdziemy takie, które też powinny się spodobać.
Koper pisze:Co do Black Rain to z bootlega warto znać te utwory:
* 3. Osaka
* 7. Joyce's Theme
* 12. Sorrow
* 14. The Overshadow
* 27. Nick And Massa
Problem w tym, że mam często kłopoty ze zdobyciem płyt, poza tym w ciemno wole nie kupować, więc często słucham muzyki na youtube. Ale tam nei zawsze można znaleźć to, czego się szuka
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
A znasz "Chariots of Fire" lub "1492: Conquest of Paradise" Vangelisa? Pierwszy warto głównie dla kultowego tematu (reszta niekoniecznie, może brzmieć archaicznie, z resztą samo wydanie nie jest najlepsze), drugie również, przy czym tutaj jest o wiele większa przystępność całego materiału.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
-
Mefisto
Co do ankiety, to Basil, bo największa różnorodność mimo wszystko. Ennio też warty świeczki, ale raz, że nawet króliki za nim nie nadążają, a dwa, że ma sporo średniawek i jedzie na wspaniałych main theme z reguły, a potem bida z nędzą. Od Golden Age nie zaczynaj przygody z muzyką filmową, bo to cholerstwo ciężkie i monstrualne jest do nieprzytomności.