The Lord of The Rings - albumy czy wydania Complete?
The Lord of The Rings - albumy czy wydania Complete?
Jestem strasznie ciekaw, które wydania LOTRów wolicie. Ja przyznam szczerze że bardzo próbowałem się przekonać do Complete, ale jestem tak przyzwyczajony do wydań albumowych... że poprostu nie mogę się przerzucić. Owszem słuchałem Complety po kilka razy ale jakoś pozostają dla mnie za albumami... Co wy o tym sądzicie?
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Ja mam ciągłe problemy. Bo niby tam są fajne fragmenty, których na albumach nie ma... Ale np. Khazad-Dum jest dla mnie jakiś taki rozlazły na Complete. Alek zapewne wytoczy ciężkie działa w obronie Completów - owszem jedynka wypada niesamowicie, co zresztą napisałem ci w komentarzu pod recką... Ale jakoś nigdy nie mogę się do końca przekonać pomimo że FOTR w Complete ma dla mnie pełne 5. Zobaczcie np. temat jeźdźców w "A Shortcut Of Mushrooms" a w "The Black Riders". Albumowa wersja o niebo lepsza. I w Complete trochę denerwuje niespójność - obaczcie jak pocięta jest bitwa o Helmowy Jar - poprzetykana długaśnym underscorem... Albo takie fragmenty jak Completowy "Wolfes Of Isengard" - toż to słuchać się nie da, a melodia z albumowego "Helm's Deep" - ta podniosła na chór - jest tu jakaś zubożona
Był czas że katowałem te Complete, i katował i katowałem... Ale i tak nie mogą one mnie przekonać. Drużyna ma wszystko na albumie (prócz paru fragmentów z Director's Cut i underscore'u), Dwie Wieże męczą długo nutowym underscore, a Powrót Króla... Jak dla mnie to 2 pierwsze płyty można w cholerę wywalić (oczywiście z pewnymi wyjątkami). Ile się muszę namęczyć żeby przejść do zapalania pochodni, które i tak wypada słabiej niż na albumie a w dodatku trza przebrnąć długaśny utwór...
Flight To Edoras - zauważcie jak traci ten utwór na wplecionym weń underscore w porównaniu do Hope and Memory - tempo siada bardzo odczuwalnie.
Zrobiłem też pewien eksperyment z Drużyną - i pomiędzy tracki z albumu powklejałem z Complete to co można uznać za braki jednopłytowego wydania. Wiecie jak te fragmenty się gryzły z całością? Były jakby z zupełnie innej beczki
Flight To Edoras - zauważcie jak traci ten utwór na wplecionym weń underscore w porównaniu do Hope and Memory - tempo siada bardzo odczuwalnie.
Zrobiłem też pewien eksperyment z Drużyną - i pomiędzy tracki z albumu powklejałem z Complete to co można uznać za braki jednopłytowego wydania. Wiecie jak te fragmenty się gryzły z całością? Były jakby z zupełnie innej beczki
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2010 14:38 pm przez Turek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja powiem coś co może się wydać kontrowersyjne - nie brakuje mi na albumie ROTK muzyki ze sceny szarży Rohanu. Dlaczego? Ja patrzę na tę muzę głównie przez pryzmat książek Tolkiena. A tenat ten powstał przecież dla marszu Entów. ALe że jego wymowa jest bohaterska to w takiej podniosłej scenie jak szarża pod Minas Tirith Howard wykorzystał ją, i tyle.
Co do bitwy o Gondor - na Completach jest masa tematu któy jest na albumie w utworze "Minas Morgul". Z kolei "Dernhelm In Battle" to nic innego jak przearanzowana scena zapalania pochodni ale ponownie nie mogła trafić na album bo strasznie to niespójne... Często tak bezpodstawnie się krytykuje producentów płyt, ale jak prosto można zauważyć jak niektóre tracki MUSZĄ wylatywać
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
W takim razie ja jestem uberpro hardkorem z Zasiedmiogórogrodu.Tego nawet najwiekszy hardkor nie jest w stanie dokonac.
Tutaj ja mam swoje dziwne odczucia, mianowicie ten motyw w "A Coronal of Silver and Gold" z komplita jest poprzedzony długim, ale klimatycznym mamłaniem instrumentów i wg mnie daje to fajną, zgraną całość, widać jakiś wstęp. Zaś w "Minas Morgul" ten motyw brzmi wg mnie dziwnie, jakiś taki nagły, ni z gruchy, ni z pietruchy.Co do bitwy o Gondor - na Completach jest masa tematu któy jest na albumie w utworze "Minas Morgul".
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
Oczywiście że nie ma... Niestety... A zobacz tę sekwencję finałową ROTK - ja zdecydowanie wolę "The End Of All Things" niż finał na completach, którym są utwory "Mount Doom" i "The Crack of Doom". Ten pierwszy znów dobija underscorem nim się rozkręca a "Crack..." jest momentami (dla mnie) nazbyt patetyczne w dodatku powtarza temat koronacji Aragorna. Zdecydowanie wolę ten niewykorzystany fragment z "The End..."
Widziałem wszystkie Director's
Nie że mamłaniem, na albumie wyrznęli ten underscore...
The Mouth of Sauron vs. The Black Gate Is Open - niby te same fragmenty mają a ile trza przespać w tym pierwszym utworze żeby coś zaczęło się dziać...
Widziałem wszystkie Director's

Nie że mamłaniem, na albumie wyrznęli ten underscore...
The Mouth of Sauron vs. The Black Gate Is Open - niby te same fragmenty mają a ile trza przespać w tym pierwszym utworze żeby coś zaczęło się dziać...
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2010 15:04 pm przez Turek, łącznie zmieniany 1 raz.
Strasznie rozczarowuje np utwór "Bag End" - na albumie było wspaniałe "Concerning..." a tutaj znowu, niepotrzebny underscore jest wpakowany... Znam osoby które zaczynały od Completa, a i tak nie mogły się doń przekonać... I na CR są fragmenty znacznie biedniejsze - obadaj walkę Sarumana i Gandalfa z FOTR - o wiele krótsza niż na albumie albo fragment jak jeźdźcy opuszczają Mordor - o wiele ciszej brzmi chór, wiele słąbiej...
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Dlatego ja jestem w pełni zadowolony z albumów. Może swoje robi też przyzwyczajenie, ale strasznie przeraziło mnie to jak te odrzucone nieraz fragmenty kłócą się z albumowym materiałem. Jakby nie z tego filmu były. FOTR w Comlete ja łykam bez problemów, ma u mnie pełne 5 ale zostawia i tak niedosyt... Gdzie ten fantastyczny fragment na dęte z "The Black Riders", gdzie moje ukochane "The Prophecy"?
A Bag End byłoby świetne gdyby nie miało w sobie tego rozbijającego track underscore'u. Albo te przyśpiewki: "Keep It Secret, Keep It Safe" - mroczne to to od początku, chór pod koniec a za nim jeszcze te barowe przyśpiewy..
A Bag End byłoby świetne gdyby nie miało w sobie tego rozbijającego track underscore'u. Albo te przyśpiewki: "Keep It Secret, Keep It Safe" - mroczne to to od początku, chór pod koniec a za nim jeszcze te barowe przyśpiewy..

Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2010 15:29 pm przez Turek, łącznie zmieniany 2 razy.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Nie ma co żałować tego chóru bo on śpiewa temat kuszenia pierścienia, a on był na albumach
A temat ten jest w "Storm.." tylko później tak dramatycznie grany. A Roots ma ten sam problem co wiele utworów. Niepotrzebnie się rozłazi... Długie dźwięki które do niczego nie są jak tylko do zapełnienia ekranowych wydarzeń... W "Storm" po tym skocznym początku wchodzi temat pierścienia. W Roots mamy jeszcze długie duum, duum, duum...