jaka to melodia?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#406 Post autor: Mystery » wt sie 04, 2009 22:38 pm

Może być, tyle, że jak ktoś strzeli i nie zgadnie, to będzie miał kolejną szansę po ewentualnej podpowiedzi.

Czyli rezygnujemy z seriali?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#407 Post autor: Bucholc Krok » wt sie 04, 2009 22:45 pm

Łukasz Wudarski pisze:To ustalmy że każdy ma po jednym strzale. Jak nie trafi to karcer.
Czyli co, nie moze odpowiadac do nastepnej podpowiedzi?
Zadajemy zagadki tylko z zakresu muzyki filmowej
Płyta musi być wydana (jeśli jest to bootleg to sadzę że powinno się to zaznaczyć jako podpowiedź)
Zagadki z bootlegow to IMO przegiecie :)
Odgadujemy autora i tytuł filmu
Bez podpowiedzi 4 pkt
1 podpowiedź 3, 2 pdp 2, 3 to jeden
Treść podpowiedzi ustala zadający
Jeśli zawodnik zgadnie dodatkowo tytuł utworu dostaje jeden dodatkowy punkt (a zatem można otrzymać za zagadkę maksymalnie 5 pkt)
Co wy na to?
Ostatecznie moge pojsc na ten 1 dodatkowy punkt. Ale wowczas mozemy rozszerzyc, czyli nie tylko filmowka, ale tez gry i projekty poboczne. Po co sie ograniczac?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#408 Post autor: Bucholc Krok » wt sie 04, 2009 22:48 pm

A wlasnie.. trzeba ustalic sztywny czas podpowiedzi (plus minus). Zeby nie bylo tak jak teraz, ze niektorzy wymuszaja na zadjacym zagadke kolejna podpowiedz. :D

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#409 Post autor: Bucholc Krok » wt sie 04, 2009 22:50 pm

Mystery Man pisze:Czyli rezygnujemy z seriali?
A dlaczego?

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#410 Post autor: Łukasz Wudarski » wt sie 04, 2009 22:55 pm

Podpowiedź nie wcześniej niż po 6 godzinach od zadania zagadki..
Muzyka z gier to podobne przegięcie jak z bootlegami...
To wtedy można by w ogóle zadawać zagadki z całego universum muzyki filmowej (np ja mam dużą ochotę na danie zagadki z olimpiad...) tylko że to chyba mija się z celem, bo tego jest za dużo. Zostańmy przy muzyce tylko do filmów i seriali TV

serial to też rodzaj filmu :P, podobnie jak dokument, paradokument itp

Bucholc to jak już się wszyscy zgodzą na te reguły, to zeedytuj swój pierwszy koment i zaczynamy zabawę od nowa. Ja tym czasem idę spać
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#411 Post autor: Mystery » wt sie 04, 2009 23:01 pm

Za serialami i filmami dokumentalnymi jestem za i myślę, że nie trzeba na wstępie podawać z czego pochodzi dana zagadka.

Gry i bootlegi sobie opuśćmy.

Podpowiedź: +6 godz. wydaje się być w porządku.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#412 Post autor: Bucholc Krok » wt sie 04, 2009 23:03 pm

Łukasz Wudarski pisze:Podpowiedź nie wcześniej niż po 6 godzinach od zadania zagadki..
.. i nastepnej podpowiedzi. Zeby nie bylo poganiania.

Muzyka z gier to podobne przegięcie jak z bootlegami...
Ale chciales je wprowadzic :)
To wtedy można by w ogóle zadawać zagadki z całego universum muzyki filmowej (np ja mam dużą ochotę na danie zagadki z olimpiad...) tylko że to chyba mija się z celem, bo tego jest za dużo. Zostańmy przy muzyce tylko do filmów i seriali TV
Ale tylko oficjalne wydawnictwa.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#413 Post autor: Mystery » wt sie 04, 2009 23:24 pm

Proponuje więc, aby Bucholc założył jutro nowy temat. W pierwszym poście wstawił regulamin, cel do osiągnięcia (50 pkt) i zaczynamy od nowa, choć równie dobrze możemy kontynuować z obecną punktacją (szkoda by 11 zagadek poszło na nic).

PS: "sHORNERzył" to od dziś moje ulubione słowo, nic, że nikt ze znajomych nie będzie wiedział o co kaman, ale i tak wędruje prosto do mego słownika :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#414 Post autor: Wawrzyniec » wt sie 04, 2009 23:45 pm

Łukasz Wudarski pisze:To ustalmy że każdy ma po jednym strzale. Jak nie trafi to karcer. Tak zresztą też jest strzelanie. Poza tym cała zabawa to właśnie odgadnięcie kompozytora i tutułu filmu. Reszta to rzemiosło i ewentualne googlanie. Może zróbmy tak że:

Zadajemy zagadki tylko z zakresu muzyki filmowej
Płyta musi być wydana (jeśli jest to bootleg to sadzę że powinno się to zaznaczyć jako podpowiedź)
Odgadujemy autora i tytuł filmu
W ciągu kolejki każdy zawodnik ma jeden strzał, chyba że wszyscy uczestniczący nie zgadną, wtedy zaczynamy od nowa
Bez podpowiedzi 4 pkt
1 podpowiedź 3, 2 pdp 2, 3 to jeden
Treść podpowiedzi ustala zadający
Jeśli zawodnik zgadnie dodatkowo tytuł utworu dostaje jeden dodatkowy punkt (a zatem można otrzymać za zagadkę maksymalnie 5 pkt)

Co wy na to?
Ja jestem jak najbardziej na "TAK". Zresztą o tych nazwach utworów to od samego początku byłem przeciwny. A więc uznaję to sobie, dla własnego dowartościowania się, za mój mały sukces :wink:
Co do podpowiedzi to mam tylko kilka pytań:
- Czy ten czas 6 godzin musi być aż tak strasznie rygorystyczny? Gdyż jak coś jest strasznie trudne, to nie lepiej trochę szybciej się tym zająć?
- Jak wygląda teraz funkcja zadającego? Czy jest on teraz chłodnym arbitrem, nie reagującym w ogóle na to co się dzieje na forum. Czyli dla przykładu ktoś napisze "mnie to brzmi na Kilara", a zadający milczy jak kamień, lub chłodnym głosem mówi "nie powiem nic". Czy takie jakieś drobne reakcje na propozycje forumowiczów liczymy jako podpowiedzi czy nie?
Proszę mi wybaczyć, że tak mieszam, ale chcę już być na 100% pewny.
Jednocześnie jestem za pozostaniem przy dotychczasowo uzbieranych punktach. A koperowa zagadka bardzo mi się podobała :D Znany kompozytor, podchwytliwy soundtrack i tak powinno być :) Dlatego też uważam, że te punkty Babuchowi należy zaliczyć i niech teraz on coś zadaje (już się boję), zamiast Kopera, który moim skromnym zdaniem spisał się dobrze ze swoją zagadką.

Życzę spokojnej nocy. A dla tych co wstali życzę udanego dnia :wink:

P.S. Nie wiem czy jutro uda mi się pograć, gdyż zapowiadają u mnie burze :(
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#415 Post autor: Wawrzyniec » wt sie 04, 2009 23:59 pm

P.S. Ale gramy, czy nie gramy od początku :?: :?

Gdyż jak gramy od początku to w sumie najlepiej byłoby całkowicie nowy temat ze wszystkimi zasadami założyć.
Ale ja podobnie jak Mystery jestem raczej za kontynuowanie tej gry (trochę żal mi tych 4 punktów :wink: ). Pytanie brzmi tylko jak zostaną podzielone punkty z tej koperowej zagadki?

Mam nadzieję, że nie wprowadzam zamieszania?
Pozdrawiam serdecznie :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#416 Post autor: Mefisto » śr sie 05, 2009 02:23 am

Jezu, chwilę mnie nie ma, a tu 5 stron doszło - dajcie znać, jak coś ustalicie. Punktację, zasady i dalszą grę proponuję w nowym temacie, bo tu już bałagan niesamowity.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#417 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 07:28 am

Wawrzyniec pisze: - Czy ten czas 6 godzin musi być aż tak strasznie rygorystyczny? Gdyż jak coś jest strasznie trudne, to nie lepiej trochę szybciej się tym zająć?
TAK! Bo później znowu zacznie się pieprzyć.. Czyli zostaje minimum 6 godzin.
- Jak wygląda teraz funkcja zadającego? Czy jest on teraz chłodnym arbitrem, nie reagującym w ogóle na to co się dzieje na forum. Czyli dla przykładu ktoś napisze "mnie to brzmi na Kilara", a zadający milczy jak kamień, lub chłodnym głosem mówi "nie powiem nic". Czy takie jakieś drobne reakcje na propozycje forumowiczów liczymy jako podpowiedzi czy nie?
Tutaj niech każdy robi jak chce. Trzeba mieć jednak świadomość, że każda wypowiedź zadającego zagadkę na temat zagadki jest podpowiedzią. Jak ktoś rzuci kompozytora i tytuł płyty to oczywiście (zgodnie z ustaleniami) zadający pisze czy trafnie ktoś odpowiedział czy nie.

Proszę mi wybaczyć, że tak mieszam, ale chcę już być na 100% pewny.
I słusznie! Żeby później znowu nie pojawili się zdziwieni :)
Jednocześnie jestem za pozostaniem przy dotychczasowo uzbieranych punktach.
A ile tego jest? Come on... :) Gramy do 50 punktów a najlepszy jak dotąd Koper ma ich raptem 8. Żal Wam tych punktów jakby o nie tu chodziło :)
Dlatego też uważam, że te punkty Babuchowi należy zaliczyć i niech teraz on coś zadaje (już się boję), zamiast Kopera, który moim skromnym zdaniem spisał się dobrze ze swoją zagadką.
Jeśli zostawiamy dotychczas uciułane punkty to lepiej zostać w tym wątku.
Wrzucę zasady do pierwszego posta w tym wątku i jeszcze dogadamy szczegóły, a później możemy je tutaj przetestować i ewentualnie coś zmienić. Jeśli zasady wypalą to możemy założyć nowy wątek i wystartować od zera.

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#418 Post autor: Łukasz Wudarski » śr sie 05, 2009 08:28 am

To jeszcze kilka małych szczegółów:
Jak ktoś zgadnie kompozytora i soundtrack to kończymy zadawanie (żeby było jasne). Nie ma tak, że czekamy na nazwę utworu (bo ktoś chce uciułać jeden punkt dodatkowo).

Tak jak pisałem jeśli ktoś poda wszystko dobrze (kompozytor, autor, tytuł) to dostaje odpowiednią liczbę punktów (w zależności od etapu na którym odgadł zagadkę) i dodatkowy punkt za utwór. Uwaga jeśli ktoś poda złego kompozytora i zły soundtrack, ale dobrą nazwę utworu (np Main Titles) to oczywiście punktów nie przyznajemy.

I na koniec, proponuję aby wszystko przenieść do nowego tematu z tym założeniem, że gramy dalej. Bucholc zakłada wątek, wkleja regulamin, oraz OBECNY stan punktów wraz z listą zawodników. W każdej chwili można się dołączyć do naszej zabawy. Ten wątek zaś albo się usunie, albo przeniesie do archiwum. Tyle tu bałaganu a przede wszystkim kilkanaście stron ustalania regulaminu.

No dobra Bucholc jak masz chwilkę to zbierz wszystkie ustalenia w profesjonalny regulamin, popunktuj i załóż nowy wątek, a ja tym czasem go to work muszę :)

PS jak już będzie wszystko to wkleję Wam nową zagadkę, już wszystko jest gotowe tylko trzeba wrzucić na wrzutę...
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#419 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 11:15 am

Skleciłem na prędce. Jakby co to jeszcze zgłaszajcie uwagi.

Zasady

1. Zadający zagadkę
2. Odpowiadający na zagadkę
3. Punktacja
4. Pozostałe

1. Zadający zagadkę (zwany dalej Zającem)

- Zającem jest osoba, która odgadła poprzednią zagadkę, czyli podała poprawnie imię i nazwisko (nazwę) kompozytora (zespołu) oraz tytuł filmu/serialu.
- podpowiedź Zając może ogłosić najszybciej po 6 (sześciu) godzinach od momentu opublikowania zagadki lub podpowiedzi.
- szczegółowość każdej podpowiedzi zależy tylko od Zająca.
- Zając nie może podawać bezsensownych podpowiedzi, bo wówczas zostanie ukarany 1 punktem karnym. W przypadku, gdy dalej będzie to praktykował, może zostać wykluczony z zajęczenia.
- Zając może dyskutować z odpowiadającymi na zagadkę.
- jeden punkt przewidziany dla Zająca będzie mu dopisany, jeśli w ciągu 6 godzin od ogłoszenia ostatniej (trzeciej) podpowiedzi nikt nie udzieli poprawnej odpowiedzi.
- Zającem można być tylko 2 razy z rzędu. Jeśli za drugim razem zagadka Zająca nie zostanie odgadnięta, Zającem zostanie osoba z największym dorobkiem punktowym (nie wliczając dotychczasowego Zająca).
- od momentu, gdy jeden z zawodników osiągnie 40 punktów lub więcej, Zającem nie może być 2 razy z rzędu ta sama osoba. Ponadto Zając nie otrzyma punktów za nieodgadniętą zagadkę. Kolejnym Zającem zostanie wówczas osoba, która ma najwięcej punktów (nie wliczając dotychczasowego Zająca).

2. Odpowiadający na zagadkę (zwany dalej Odjącem)

- każdy Odjąc ma prawo udzielić jednej odpowiedzi na rundę (podpowiedź).
- jeśli podana odpowiedź jest błędna Odjąc czeka grzecznie aż pojawi się kolejna podpowiedź.
- w przypadku błędów literowych w odpowiedzi będzie możliwość dokonania korekty, jeśli nie będą to błędy haniebne typu 'Milkosz Roszka - Le Cyc'.
- nie istnieje możliwość dzielenia się punktami (które mozna zdobyć za aktualną zagadkę) między Odjącami (poza dodatkowym punktem za podanie utworu).
- jeśli jeden z Odjąców poda prawidłowo odpowiedź, czyli zarówno imię i nazwisko (nazwę) kompozytora (zespołu) oraz tytuł filmu/serialu, ale nie poda tytułu utworu (bo nie musi), to do czasu potwierdzenia przez Zająca, że jest to prawidłowa odpowiedź, inne Odjące mogą ten tytuł podać.

3. Punktacja

- za odpowiedź bez podpowiedzi są przyznawane 4 punkty.
- za odpowiedź po 1 podpowiedzi są przyznawane 3 punkty.
- za odpowiedź po 2 podpowiedziach są przyznawane 2 punkty.
- za odpowiedź po 3 podpowiedziach jest przyznawany 1 punkt.
- za brak odpowiedzi po 3 podpowiedziach 1 punkt otrzymuje Zając.
- dodatkowy punkt otrzyma ten z Odjąców, który poda tytuł utworu.

4. Pozostałe

- zagadki mogą pochodzić tylko z filmów i seriali.
- zagadki mogą pochodzić tylko z płyt oficjalnie wydanych.
- zagadka (plik audio) nie może trwac krócej niż 10 sekund (górnej granicy nie ma).
- za poprawną odpowiedź uznaje się TYLKO taką, która będzie miała poprawne dwa człony, czyli zarówno imię i nazwisko (nazwę) kompozytora (zespołu) oraz tytuł filmu/serialu.
- dopuszcza się publiczną wymianę uwag na temat zagadki.
- zabawa trwa do czasu, gdy jedna z osób zdobędzie 50 punktów.
- nie ma ustalonej liczby osób biorących udział w zabawie. W każdej chwili mogą dołączać nowi zawodnicy (bez konieczności uzyskiwania jakichkolwiek zaproszeń czy pozwoleń).
- zasady mogą ulegać zmianom, ale muszą być najpierw uzgodnione przez wszystkich uczestników zabawy.
- nie zmieniamy zasad w trakcie trwania zabawy :!: Ewentualne zmiany skutkują kasowaniem wszystkich zdobytych punktów i rozpoczęciem zabawy od początku.
Ostatnio zmieniony śr sie 05, 2009 19:39 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#420 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 11:32 am

Łukasz Wudarski pisze:To jeszcze kilka małych szczegółów:
Jak ktoś zgadnie kompozytora i soundtrack to kończymy zadawanie (żeby było jasne). Nie ma tak, że czekamy na nazwę utworu (bo ktoś chce uciułać jeden punkt dodatkowo).
Ale to tez trzeba jakoś uregulować. Ile czasu jest na podanie tytułu utworu od momentu ogłoszenia poprawnej odpowiedzi? Niech inni mają szansę na zdobycie tego punktu..
I na koniec, proponuję aby wszystko przenieść do nowego tematu z tym założeniem, że gramy dalej.
A ja proponuję najpierw przetestować (2-3 zagadki) te nowe zasady tutaj. W trakcie zabawy okaże się że znowu coś nie działa jak powinno i znów będziemy zmieniać i cudować :)
Bucholc zakłada wątek, wkleja regulamin, oraz OBECNY stan punktów wraz z listą zawodników.
W nowym wątku i przy nowych zasadach proponuję zacząć od zera. Może to zachęci inne osoby.

Jest jeszcze sprawa osób, które będą po kilka razy odpowiadać w jednej rundzie (między podpowiedziami), co jest w nowym regulaminie zakazane. Może zadający zagadkę nie będzie zwyczajnie reagował na te odpowiedzi?

Poza tym co zrobimy z oficjalnymi płytami promocyjnymi? Takimi, które można normalnie w sklepach kupić. Np. White Fang 2 Debneya.

ODPOWIEDZ