jaka to melodia?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#76 Post autor: Bucholc Krok » pt lip 31, 2009 06:43 am

Łukasz Wudarski pisze:No i Mystery ma jeden punkt.
Plus. Jeden punkt jest po 2 podpowiedziach. :)

Po 3 zagadkach:
Koper - 3
Babuch - 1
Mystery - +

Chyba, że chcecie zmienić punktację i za odgadnięcie bez podpowiedzi będziemy naliczać 4punkty, po pierwszej 3 itd.
Choć moim zdaniem powinno być pół (podpowiedzi było od cholery).
Nigdy bym tego nie zgadł. Facet jest tak znany, że nawet na soundtrackcollector go nie ma. ;)

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#77 Post autor: Łukasz Wudarski » pt lip 31, 2009 08:11 am

E Bucholc co ty chrzanisz że go nie ma na SC. Nie tylko jest, ale i ma swoją biografię (a jak wiadomo wielu teoretycznie bardziej znanych twórców tej biografii nie posiada).
Masz tu linka jak nie wierzysz http://www.soundtrackcollector.com/cata ... serid=3788

Do tego facet był dwa razy nominowany (World Soundtrack Awards i European Film Awards, a w Polskim necie jest recka Syrian Bride. NIe sądzę zatem żeby kompozytor był jakąś niesamowitą enigmą. Chopć faktycznie jak ktoś nie siedzi w nowszej europejskiej muzyce to może być nieco trudne do odgadnięcia.
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#78 Post autor: Bucholc Krok » pt lip 31, 2009 12:36 pm

Łukasz Wudarski pisze:E Bucholc co ty chrzanisz że go nie ma na SC. Nie tylko jest, ale i ma swoją biografię (a jak wiadomo wielu teoretycznie bardziej znanych twórców tej biografii nie posiada).
Masz tu linka jak nie wierzysz http://www.soundtrackcollector.com/cata ... serid=3788
Rzeczywiście! :o Dzisiaj rano sprawdzałem i wyszukiwarka niczego mi nie wyrzuciła. Dziwne.. Może jakąś literkę pomyliłem.

BTW: a jak reszta płyty wypada? Warto się za nią rozglądać?

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#79 Post autor: Łukasz Wudarski » pt lip 31, 2009 12:45 pm

Bucholc Krok pisze:
BTW: a jak reszta płyty wypada? Warto się za nią rozglądać?
Da się posłuchać ale ten kawałek zdecydowanie wymiata (ja tam raczej po resztę nie sięgam, za to cuomo la luno gości w mej playliście baaardzo często)
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#80 Post autor: Łukasz Wudarski » pt lip 31, 2009 12:50 pm

A co do fragmentu... Jedzie mocno klasyką (Dvorak aż miło). Moim zdaniem jest to Japończyk (albo Japonka) (oni lubią się tak bawić). Brzmi pośrednio między Yoko Kanno a Kenji Kawai. Niestety nie znam ich aż tak dobrze żeby teraz wskazać dokładny soundtrack. Poszukam i może jeszcze coś napiszę...
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#81 Post autor: Wawrzyniec » pt lip 31, 2009 13:34 pm

Bucholc Krok pisze:
Łukasz Wudarski pisze:No i Mystery ma jeden punkt.
Plus. Jeden punkt jest po 2 podpowiedziach. :)

Po 3 zagadkach:
Koper - 3
Babuch - 1
Mystery - +
Tylko + :?: :shock: Chyba jednak trzeba będzie zmienić trochę punktację. Gdyż wystarczy popatrzeć jak trudna była ta zagadka Pana Babucha (do tej pory nie znam tej osoby) i jako nagrodę za odgadnięcie tej arcytrudnej zagadki otrzymuje się tylko plusa.
To mi się kojarzy jak kiedyś na lekcję języka polskiego przygotowałem referat z okresu romantyzmu. Przygotowałem ładny bristol z własnoręcznie narysowanymi obrazkami. Powydrukowałem mnóstwo biografii i zdjęć najważniejszych pisarzy. Do tego jeszcze puściłem na lekcji parę utworów z tamtej epoki i dostałem za to wszystko "plusa" :evil:
Według mnie odgadnięcie to odgadnięcie i przynajmniej jeden punkt się powinien należeć. Hough!
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#82 Post autor: Mystery » pt lip 31, 2009 13:58 pm

Jeszcze nikt, come on, o 18 00 dam podpowiedź :)

Wawrzyniec mądrze prawi, choć po tylu podpowiedzieć dobry jest i plus :D Tak w ogóle to ile plusów składa się punkt :?:

Jeszcze jedno pytanko do "Pana i Władcy" tego tematu. Jak ktoś daje fragment, to można od razu na niego odpowiadać :?: I czy trzeba koniecznie podawać nazwę utworu, moim zdaniem kompozytor i tytuł filmu w zupełności wystarczą, tak jak ma to miejsce w konkursach w polskich portalach z muzyką filmową.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#83 Post autor: Bucholc Krok » pt lip 31, 2009 15:07 pm

Mystery Man pisze:Jeszcze nikt, come on, o 18 00 dam podpowiedź :)
Jeśli to rzeczywiście jest jakiś Japończyk (jak pisał Babuch) to ja odpadam. :)
Wawrzyniec mądrze prawi, choć po tylu podpowiedzieć dobry jest i plus :D Tak w ogóle to ile plusów składa się punkt :?:
3 plusy.

Wawrzyniec: to nie ma znaczenia czy zagadka jest trudna czy nie. Przecież nie będziemy naliczać punktów uznaniowo ze względu na to, jaka była zagadka. Zrobi się bajzel, a zasady muszą być jasne. Tam gdzie jest uznaniowość dochodzi do przekrętów, jak w naszej Najjaśniejszej. :)
Jak ktoś daje fragment, to można od razu na niego odpowiadać :?:
Tak. A co? :)

Zgłaszajcie wszystkie uwagi, póki jest czas na wprowadzanie zmian.
I czy trzeba koniecznie podawać nazwę utworu, moim zdaniem kompozytor i tytuł filmu w zupełności wystarczą, tak jak ma to miejsce w konkursach w polskich portalach z muzyką filmową.
Może być, aczkolwiek i tak najpierw trzeba znaleźć ten utwór przecież. Jak można znać utwór i nie znać jego tytułu? :) Mogą też być przypadki strzelania. Ktoś coś kojarzy, strzela w ciemno i przypadkiem trafia (choć specjalnie się nie namęczył, żeby sprawdzić utwory). Jeśli zgadzacie się na możliwość przypadkowego zgadnięcia to ok. Nie będę się upierać, choć moim zdaniem to jest nie fair. :)

A co do portali muzycznych to oni specjalnie tak robią, żeby więcej osób brało udział w konkursach. :P

Zmiany w punktacji:

4p. - odgadnięcie bez podpowiedzi
3p. - ------------- po 1 podpowiedzi
2p. - ------------- po 2 podp.
1p. - --------- po 3 podp.

W plusy nie będziemy się bawić, bo to za bardzo gmatwa.

1p. dla zadającego zagadkę, jeśli nikt nie odgdanie, podtrzymany. Choć moim zdaniem i tak nie powinno być takich sytuacji zbyt dużo więc nawet i 2 punkty by nie zaszkodziły. :) Ale niech zostanie 1.

aktualne wyniki

(po 3 zagadkach i jednym 'fejku' na rozruch, którego nie liczymy.)

Koper - 4p.
Babuch - 2p.
Mystery Man - 1p.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#84 Post autor: Wawrzyniec » pt lip 31, 2009 15:29 pm

Jeżeli to jest jakiś Japończyk lub Japonka to ja wpadam do gry :)
Chociaż na Kenji Kawaia mi to za bardzo nie brzmi :? Chyba, że jest to jego praca (Kenji Kawaia) do "Battle of Wits", gdyż w sumie z tego co pamiętam to jest to soundtrack na orkiestrę symfoniczną? Ale to chyba raczej nie jest Kenji Kawai. Jak coś więcej wymyślę dam znam, chociaż coś czuję, że Pan Babuch coś prędzej wymyśli :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#85 Post autor: Bucholc Krok » pt lip 31, 2009 15:37 pm

Wawrzyniec pisze:Jeżeli to jest jakiś Japończyk lub Japonka to ja wpadam do gry :)
Znając dotychczasowe wypowiedzi MM-a to pewnie i dał Japończyka na początek. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#86 Post autor: Mystery » pt lip 31, 2009 15:42 pm

Na Azjatów jeszcze za wcześnie, także zły kontynent panowie, widzę, że na razie idzie po omacku, więc pierwsza "bardzo soczysta podpowiedź" lada chwila.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#87 Post autor: Mystery » pt lip 31, 2009 17:48 pm

Jakiej podpowiedzi bym nie dał, to że nosi okulary, że jest Brytyjczykiem, że spasł się ostatnio i grywa na wiejskich festynach, nawet jakbym wstawił taką karykaturę:
Obrazek
to i tak za dużo wam to powie :)
Tak więc, pierwsza podpowiedź brzmi: ma on na swoim koncie sporo animacji, od 2005, pięć samodzielnych takich projektów.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#88 Post autor: Bucholc Krok » pt lip 31, 2009 18:03 pm

Hm.. gdyby był Niemcem, miał czerwoną czapeczkę i zielone spodnie... to słowo daję, że po tym rysunku... wypisz wymaluj.. ;)

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#89 Post autor: Łukasz Wudarski » pt lip 31, 2009 18:34 pm

na pewno więc Powell
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#90 Post autor: Mystery » pt lip 31, 2009 18:53 pm

Powell, Powell, ale radziłbym zatrzymać to dla siebie, może jeszcze ktoś nie odgadł podpowiedzi ;)

Tak na poboczu.
Słuchaliście "End Credits" z Ice Age 3? Trochę tu Jupitera Holsta, ale jak dla mnie bomba, jeden z lepszych kawałków roku.

http://www.youtube.com/watch?v=owLnegclb7U

ODPOWIEDZ