Wyczekiwane score'y

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#781 Post autor: Marek Łach » pt paź 01, 2010 14:15 pm

John Powell - Fair Game.

Od 26-go października. Powell nie próżnuje...

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#782 Post autor: Koper » pt paź 01, 2010 16:33 pm

Mystery Man pisze:Za kałużą nad "The Social Network" się rozpływają, z różnych recenzji wynika, że to najlepszy amerykański film ever czy też The Godfather, Citizen Kane i Rashomon of the 21st Century.
Przebił Incepcję i TDK ? ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#783 Post autor: Mystery » pt paź 01, 2010 16:37 pm

Recki ma lepsze, póki co, na metacritic ma ocenę 98, Incepcja 74 :)

bladerunner

#784 Post autor: bladerunner » pt paź 01, 2010 16:39 pm

czy mnie wzrok myli czy Atticus Ross? :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#785 Post autor: Koper » pt paź 01, 2010 16:39 pm

Co na to fanboje? ;)

PS: Muzyka z tego to raczej nie moje klimaty.;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#786 Post autor: Mystery » pt paź 01, 2010 16:44 pm

Koper pisze:Co na to fanboje? ;)
Nolana znów okradną z Oscara :)
Koper pisze:PS: Muzyka z tego to raczej nie moje klimaty.;)

Moje też nie, ale score to odważny i z jajem, ciekawe jak wypada w filmie :) Powrót do przeszłości normalnie mamy, teraz "The Social Network", a w grudniu Tron :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#787 Post autor: Marek Łach » pn paź 04, 2010 09:33 am

A propos wtórności i ogólnej marności tematu Hirschfeldera do animacji Snydera - ktoś wskazał to, co kołatało mi się w głowie odkąd Sowy usłyszałem po raz pierwszy:

http://www.youtube.com/watch?v=yqfYNfg2ik8

Już temat Williamsa jest nudnawy, a przeróbka Hirschfeldera to jeden wielki ziew. Mam złe przeczucia co do tego score. :(

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#788 Post autor: Adam » pn paź 04, 2010 09:46 am

Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#789 Post autor: Mystery » pn paź 04, 2010 15:24 pm

Marek Łach pisze:A propos wtórności i ogólnej marności tematu Hirschfeldera do animacji Snydera - ktoś wskazał to, co kołatało mi się w głowie odkąd Sowy usłyszałem po raz pierwszy:

http://www.youtube.com/watch?v=yqfYNfg2ik8

Już temat Williamsa jest nudnawy, a przeróbka Hirschfeldera to jeden wielki ziew. Mam złe przeczucia co do tego score. :(
No no fajna ciekawostka :wink:

Mefisto

#790 Post autor: Mefisto » pn paź 04, 2010 15:50 pm

Szczerze mówiąc niczego takiego nie zauważyłem podczas odsłuchu - score Hirscha jest całkiem niezły, miejscami epicki (chóry i takie tam), i choć mało oryginalny, to jednak obyło się bez takich plagiatów.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#791 Post autor: Koper » pn paź 04, 2010 18:19 pm

Marek Łach pisze:Już temat Williamsa jest nudnawy, a przeróbka Hirschfeldera to jeden wielki ziew. Mam złe przeczucia co do tego score. :(
Nudnawa to jest Twoja Pukowa i 3/4 Desplata. :P
A podobnie jak kolega powyżej nie zauważyłem żadnego plagiatu. :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#792 Post autor: Marek Łach » pn paź 04, 2010 18:31 pm

Koper pisze:Nudnawa to jest Twoja Pukowa i 3/4 Desplata. :P
O, już dawno tych szczeniackich zakompleksionych odzywek od Ciebie nie było... :)
A podobnie jak kolega powyżej nie zauważyłem żadnego plagiatu. :P
To trochę fail, bo jeśli Amazing Stories od 0:19 i Flight Home od 0:43 nie mają prawie identycznie zbudowanego tematu, to w takim razie Zimmer i Horner też nigdy się nie kopiowali. :lol:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#793 Post autor: Koper » pn paź 04, 2010 18:40 pm

Marek Łach pisze:O, już dawno tych szczeniackich zakompleksionych odzywek od Ciebie nie było... :)
Bo dawno głupot nie pisałeś, panie JESTEM DOROSŁY I POWAŻNY. :P:D Temat Williamsa to żaden masterpiece, ale jako opening serialu sprawdzał się wybornie.
Marek Łach pisze:To trochę fail, bo jeśli Amazing Stories od 0:19 i Flight Home od 0:43 nie mają prawie identycznie zbudowanego tematu, to w takim razie Zimmer i Horner też nigdy się nie kopiowali. :lol:
A o ten fragment Ci chodzi. Identyczny nie jest, podobny - to muszę oddać ci rację - owszem. Tak jak hmm... Balto do Listy Schindlera.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#794 Post autor: Marek Łach » pn paź 04, 2010 18:47 pm

Mi tam temat Williamsa jest obojętny, ale ogólnie nie o to chodzi - Amazing Stories powstało lata temu, w innych czasach i dorobek gatunku był wtedy skromniejszy. Sowy powstały w 2010 roku, kiedy to już muzyka przygodowa/fantasy w tamtym stylu została przerobiona na dziesiątą stronę i dlatego ta wtórność i schematyzm są rążące.

Podobieństwo jest duże, chociaż ja nie użyłem słowa "plagiat". Myślę, że Hirschfelderowi wyszło to przypadkiem, bo temat Williamsa też jest klasycznie "generic" - ogólnie już ten stopień podobieństwa wyklucza Flight Home z grona tematów, które prezentowałyby większą wartość dla gatunku... Balto i Lista - w sumie dobre porównanie, chociaż mnie Sowy jednak bardziej drażnią.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#795 Post autor: Koper » pn paź 04, 2010 18:50 pm

Może dlatego, że jednak temat z Balto (czy mam pisać "temat z Wroga u Bram"? :D) jak i temat z Listy były co najmniej o klasę od powyższych lepsze.
Nie użyłeś słowa "plagiat" a "przeróbka", łobuzie. :P Też myślę, że raczej przypadkiem mu to wyszło. Ja w sumie nie mam nic przeciwko temu tematowi, może sobie być jako heroic theme, tylko mnie martwi, że to chyba jedyny wyrazisty temat filmu. Jak na animowane fantasy jeden temat - i to raczej prosty - to trochę mało. Ale piszę "chyba jedyny" bo chciałbym obejrzeć film i nie chcę sobie psuć zabawy zbyt dokładnie wsłuchując się w score. :)

ODPOWIEDZ