Muzyka do filmów z lat 40-60

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
VPFreeMan
Asystent orkiestratora

#16 Post autor: VPFreeMan » śr maja 13, 2009 11:34 am

Nic na to nie poradzę że mi się Steiner, Waxman, Korngold nie podobają :cry: Nie moja bajka :wink:
Za to w Rozsę i Herrmanna trzeba będzie zainwestować fundusze :D
Zresztą żeby uzupełnić kolekcję moich ulubionych kompozytorów (Goldsmith, Williams, Poledouris, Morricone, Zimmer, Hisaishi i Horner :D ), to chyba trzeba będzie na bank napaść,hehehe :D Tyle tego jest!!!

Wczoraj pożyczyłem od znajomej Dimitri Tiomkin "Alamo" i "Red River" i muszę przyznać że fajnie mi się tego słucha :D
Dostałem również kilka ścieżek Lalo Schifrina (m.in: Dirty Harry, Bullit, Cincinnati Kid itp.) i również uważam że to kawał przedniej muzyki!
PS. A co w ogóle sądzicie o Schifrinie???

Natomiast w ogóle nie spodobał mi się Friedhofer i Nascimbene!!!

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#17 Post autor: Bucholc Krok » śr maja 13, 2009 16:17 pm

VPFreeMan pisze: Zresztą żeby uzupełnić kolekcję moich ulubionych kompozytorów (Goldsmith, Williams, Poledouris, Morricone, Zimmer, Hisaishi i Horner :D ), to chyba trzeba będzie na bank napaść,hehehe :D Tyle tego jest!!!
Na samego Rozse pojdzie majatek :D
Nie mam zdania. Slyszalem tylko jakies probki-skladanki. Odlozylem na pozniej. Najpierw musze skompletowac Steinera :P
Natomiast w ogóle nie spodobał mi się Friedhofer
:o Ktora plyte slyszales?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#18 Post autor: Marek Łach » śr maja 13, 2009 16:22 pm

VPFreeMan pisze:Wczoraj pożyczyłem od znajomej Dimitri Tiomkin "Alamo" i "Red River" i muszę przyznać że fajnie mi się tego słucha :D
I słusznie, bo Tiomkin sporo ciekawych rzeczy napisał, a Alamo należy do tych chyba najbardziej przystępnych. Do tego jeszcze genialny temat z Fall of the Roman Empire i jazda :wink:
Dostałem również kilka ścieżek Lalo Schifrina (m.in: Dirty Harry, Bullit, Cincinnati Kid itp.) i również uważam że to kawał przedniej muzyki!
Bardzo ciekawy i ważny kompozytor. Nie każdemu podejdzie, bo co jak co ale stylistyka jego najsłynniejszych prac mocno osadzona jest w klimatach lat 70-tych - na szczęście w jego wykonaniu jest to muza z górnej półki:wink:
Natomiast w ogóle nie spodobał mi się Friedhofer i Nascimbene!!!

A słyszałeś The Best Years of Our Lives albo The Bishop's Wife?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#19 Post autor: Marek Łach » śr maja 13, 2009 16:26 pm

Bucholc Krok pisze: Minus :P A slyszales Dodge City?
Niet, nie słyszałem, warto? Steinera głównie znam z filmów, bo wiele jego klasyków noir nie powydawali jeszcze, choc prawdę mówiąc osobiście nie pchałbym się do kolejki w sklepie - nawet dla takich rzeczy jak The Big Sleep. Steiner mnie generalnie męczy, w odróżnieniu od takiego Newmana, którego mogę słuchac tuzinami, a i w filmach miewam nieraz wrażenie że Max kiksuje. Zresztą kino noir wolę w wydaniu Rózsy czy Waxmana. A Helen of Troy nie trawię już zupełnie :wink:

Awatar użytkownika
VPFreeMan
Asystent orkiestratora

#20 Post autor: VPFreeMan » śr maja 13, 2009 17:38 pm

Z Friedhofera zapoznałem się tylko z Broken Arrow i Seven Cities Of Gold!
Ten pierwszy przemęczyłem 3 razy i NIC :( A przy tym drugim (aż wstyd się przyznać :wink: ) prawie zasnąłem :!: Sorry ale nie odnalazłem nic ciekawego dla mnie w tych ścieżkach :cry:
Wiem, wiem być może dla niektórych są to kompozycje z najwyższej półki, ale mnie nie ruszają w ogóle!!!!!!!
Na razie kapitalnie trafili w moje gusta tylko Rozsa, Herrmann, Schifrin i Tiomkin! Za odsłuchanie jakiegokolwiek soundtracku Northa na razie się nie biorę :wink:

Z Schifrina koleżanka polecała mi abym się zapoznał koniecznie z tymi scorami :
Cool Hand Luke
Eagle Has Landed
Amityville
Brubaker
Sudden Impact
Dead Pool
Escape To Athena
Return From The River Kwai
Rollercoaster

Słyszał ktoś którykolwiek z tych OST-ów????
90% z tych filmów widziałem, ale w ogóle nie kojarze muzyki :!:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#21 Post autor: Bucholc Krok » śr maja 13, 2009 20:04 pm

Marek Łach pisze: Niet, nie słyszałem, warto?
Na tyle mi sie spodobala, ze kupilem edycje BYU, gdzie jako drugi soudtrack na plycie jest The Oklahoma Kid. Bylem totalnie zaskoczony. Bardzo 'lekka', swieza i przyjemna muzyka, przynajmniej moim zdaniem. I wcale nie usypia, jak to niektorzy mowia o muzyce Steinera :D
Steiner mnie generalnie męczy
Zanim poznalem Steinera tez sie tego balem, ale poki co jest ok. Dawkuje z umiarem i jeszcze sie nie przejechalem :) Przymierzam sie teraz do dwuplytowego The Charge of the Light Brigade.
BTW: nad czym teraz pracuje Stromberg?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#22 Post autor: Bucholc Krok » śr maja 13, 2009 20:15 pm

VPFreeMan pisze:Z Friedhofera zapoznałem się tylko z Broken Arrow i Seven Cities Of Gold!
Ten pierwszy przemęczyłem 3 razy i NIC :( A przy tym drugim (aż wstyd się przyznać :wink: ) prawie zasnąłem :!: Sorry ale nie odnalazłem nic ciekawego dla mnie w tych ścieżkach :cry:
:o
Zupelnie NIC? A swietny 'Main Title' z Seven... ? A genialy, zapierajacy dech w piersiach 'In the Hut'?? A zabawna Senorita Carmelita??
Za odsłuchanie jakiegokolwiek soundtracku Northa na razie się nie biorę :wink:
I slusznie, bo bedzie gorzej jak u Friedhofera :wink: :D

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#23 Post autor: Marek Łach » śr maja 13, 2009 21:47 pm

Bucholc Krok pisze: BTW: nad czym teraz pracuje Stromberg?
Z tego co pamiętam jakoś w lecie ma wyjsc Prince and the Pauper Korngolda i Arsenic and Old Lace...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#24 Post autor: Bucholc Krok » czw maja 14, 2009 17:38 pm

Dobrze, ze nie Herrmann, bo znowu by byl ekstra wydatek :)
Znalazlem ich strone, ale cos nie moglem sie dokopac do tego newsa o Steinerze :? Skad wiesz o Arsenic..?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#25 Post autor: Marek Łach » pt maja 15, 2009 13:59 pm

Bucholc Krok pisze:Dobrze, ze nie Herrmann, bo znowu by byl ekstra wydatek :)
Znalazlem ich strone, ale cos nie moglem sie dokopac do tego newsa o Steinerze :? Skad wiesz o Arsenic..?
Bodajże z forum FSM, bo tam Stromberg i Morgan się wypowiadają. Albo z forum Rozsa Society, nie pomnę w tym momencie...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#26 Post autor: Bucholc Krok » pt maja 15, 2009 16:21 pm

Moze jednak nie uda sie w tym roku, skoro nie ma nawet zapowiedzi na oficjalnej stronie. Miejmy nadzieje :) Ewentualnie niech wydadza na BN, kiedy beda jakies znizki ;)

Awatar użytkownika
VPFreeMan
Asystent orkiestratora

#27 Post autor: VPFreeMan » sob maja 16, 2009 11:43 am

Mam pytanko jakie score'y Miklosa Rozsy możecie mi polecić???
Jestem po odsłuchaniu El Cida (GENIUSZ!!!) i Ben Hura!!

Chciałbym zainwestować w Rozsę ale nie wiem, oprócz tych dwóch ścieżek, które są jeszcze warte uwagi!!!

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#28 Post autor: Koper » sob maja 16, 2009 11:54 am

King of Kings :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#29 Post autor: Bucholc Krok » sob maja 16, 2009 12:30 pm

VPFreeMan pisze:Mam pytanko jakie score'y Miklosa Rozsy możecie mi polecić???
Jestem po odsłuchaniu El Cida (GENIUSZ!!!) i Ben Hura!!
Chciałbym zainwestować w Rozsę ale nie wiem, oprócz tych dwóch ścieżek, które są jeszcze warte uwagi!!!
W zasadzie wszystkie sa warte uwagi :D
Na pierwszy rzut polecam Sodom and Gomorrah wydanie dwuplytowe Digitmovies. Ale nie wiem czy jeszcze jest dostepne. Bodaj 1000 sztuk wyszlo. Moze jeszcze jest w SAE. Dosc dlugo tam lezalo i jeszcze w tym roku widzialem. OIP jakos wiosna podali newsa, ze im sie naklad wyczerpuje, a wiadomo jak jest w takich razach - spekulanci sie aktywuja :D Moze posciagaj jakies mp3-ki i sam zdecyduj. Sporo muzyki Rozsy wydalo FSM. Ostatnio Time After Time , ponoc (jeszcze tego nie mam - czekam na swiateczna obnizke ;) ) swietna muzyka. Ktos juz slyszal?
Warto tez zalapac sie na 2001 Space Odyssey Northa, bo w Intradzie juz chyba zeszla, a w SAE maja limit 1 sztuki na glowe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#30 Post autor: Bucholc Krok » sob maja 16, 2009 12:33 pm

Koper pisze:King of Kings :)
Tylko wydanie Rhino na 2 CD-kach :)

ODPOWIEDZ