Tak się zastanawiałem, gdzie o moim nowym odkryciu napisać. Ale skoro tym odkryciem jest muzyka Dona Davisa, to dlaczego nie wykorzystać ten istniejący temat własnego autorstwa
Jak zapewne dla większości z nas Don Davis kojarzy się i słusznie z genialną muzyki do Matrixa. Ale ten utalentowany kompozytor tworzył także do innych filmów i produkcji telewizyjnych swoją muzykę. Niestety większość z tych filmów prezentuje raczej poziom od B w dół. i tak też jest z filmem telewizyjnym "House of Frankenstein", które wedle tego co czytam zbyt przychylnych opinii nie zyskuje. Tego jednak nie mogę napisać o muzyce Dona Davisa, gdyż brzmi ona naprawdę bardzo dobrze. Miejscami klimatem wręcz pasuje do horroru, klasy Hammera. Do tego w muzyce tej słychać bardzo wyraźnie styl Davida. Mocne brzmienie, świetne orkiestracje, chór i fortepian, który swoim brzmieniem przypomina trochę "Neodaemmerung" i "Navras". Jak dla mnie muzyka ta prezentuje się naprawdę bardzo dobrze
Szkoda tylko, że tak dobra muzyka w ogóle nie jest znana

Zapewne duża w tym "zasługa" słabego filmu. A niestety tych w filmografii Davisa nie brakuje

Więc kto wie, może istnieje więcej dobrych ścieżek dźwiękowych Dona Davisa do drugorzędnych filmów klasy B i niżej
http://www.lastfm.pl/user/Wawrzyniec_85