John Debney - Predators

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#61 Post autor: Wawrzyniec » śr lip 07, 2010 19:42 pm

Marek Łach pisze:I właśnie moim zdaniem przykład Alienów pokazuje, że można spokojnie zrywać z wcześniejszą konwencją. Tylko że Debney'owi się nie chce, nie potrafi albo producenci celują w ortodoksyjnych fanbojów.
Nie do końca. Ty zauważ, że "Aliens" czy "Alien 3" to jednak filmy, które coś sobą prezentują. A "Predators" zapowiada się na pastiż oryginalnego "Predatora", żaden wielce ambitny, czy też dobry film. Więc muzykia a la Horner, czy też Goldenthal ze swoimi "Agnus Dei" do tego filmu raczej trudno wypchać. A to, że fani (skończcie z tym określeniem fanboy) są bardzo krytycznie wobec ich kultowego dzieła, to naturalnie oczekuj jak najwięcej podobieństw. I to też w zakresie muzyki.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#62 Post autor: Mystery » śr lip 07, 2010 19:45 pm

Marek Łach pisze: Tylko że Debney'owi się nie chce, nie potrafi albo producenci celują w ortodoksyjnych fanbojów.
Myślę, że wszystko naraz :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#63 Post autor: Marek Łach » śr lip 07, 2010 21:23 pm

Ja myślę, że zawsze się da wcisnąć sporo kreatywności, ale jak ktoś nie ma jaj to kończy się jak się kończy. :P Trochę nam się rozmyła rozmowa, ale ja to widzę tak: tłumaczycie Debney'a tym, że film będzie szitowy i że film jest skierowany do fanbojów. Czyli Debney w takim razie też musi napisać score pod dyktando fanbojów. W rezultacie score będzie prezentował podobny poziom co film (bo będzie odtwórczą adaptacją materiału sprzed 20 lat).

Ergo: score będzie szitowy i nie ma co usprawiedliwiać Debney'a i dawać mu choćby trójkowych ocen. ;)

Chciałbym żeby okazało się, że nie zmarnuje tej godziny, którą przeznaczę na odsłuchanie score :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#64 Post autor: Koper » śr lip 07, 2010 22:37 pm

Po prostu nie uważam, żeby po filmie raczej klasy B, nie oszukujmy się, oczekiwać nie wiadomo jakiego scoru. Jak będzie wyżej jak na 3, to już będzie super. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#65 Post autor: Łukasz Wudarski » czw lip 08, 2010 00:00 am

Goldsmith jakoś potrafił pisać do szitowych filmów zainspirowane scory... NO Ale to był Jerry
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#66 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 08, 2010 01:55 am

Oj, czy zawsze w tego typu dyskusjach musi się kończyć na stwierdzeniu, że Goldmisth i Morricone do shitów potrafili pisać? Fakt to prawda potrafili, też nie zawsze, to już inna kwestia, ale czasami trzeba brać pod uwagę, ze jak mamy shitowaty film to i score raczej shitowaty się trafia. Może mniejsca motywacja kompozytora, sam nie wiem. :?
Tylko czy te score'y Goldsmitha i Morricone były kiedyś do shitowatych sequeli? Chyba raczej nie :?

Nie jestem jakimś obrońcą Debneya, ale co on nie zrobi to i tak będzie źle. Część osób i tak będzie twierdzić, że Silvestrii lepszy, a część krytykować, że za bardzo kopiuje Silvestriego. Jak się nie obrócić dupa zawsze z tyłu. :roll:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#67 Post autor: Adam » czw lip 08, 2010 09:33 am

nieee Maras znów swoje teorie o hambitności muzy zapodaje.. :D WTF is Alien 1? Kupa którą nikt nie zna po 10 min po wyłaczeniu filmu.. Koper daj spokój, nie przetłumaczysz fanbojowi ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#68 Post autor: Marek Łach » czw lip 08, 2010 10:37 am

Wawrzyniec pisze:Część osób i tak będzie twierdzić, że Silvestrii lepszy, a część krytykować, że za bardzo kopiuje Silvestriego. Jak się nie obrócić dupa zawsze z tyłu. :roll:
A to też prawda :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#69 Post autor: Koper » czw lip 08, 2010 16:24 pm

Adam Krysiński pisze:nieee Maras znów swoje teorie o hambitności muzy zapodaje.. :D WTF is Alien 1? Kupa którą nikt nie zna po 10 min po wyłaczeniu filmu.. Koper daj spokój, nie przetłumaczysz fanbojowi ;-)
Też prawda. Młotkiem bym mu tego do łba nie wbił. :D Jemu się wydaje, że każdy to jak on zna wszystkie nuty z partytury Jerry'ego. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#70 Post autor: Wojteł » czw lip 08, 2010 21:37 pm

Dyskusja o muzyce na filmmusic.pl - dawno tego nie widziałem :wink:

Po mojemu muzyka z klipu jest całkiem przyjemna. Może nie będzie arcydziełem, może w większości to będzie przepisany Alan, ale jak już mówiono - w takim filmie nie chodzi o jakiś wybitny score, tylko żeby muzyka dobrze sprawdzała się w filmie. Nie rzucałbym się na ten soundtrack, ale tez nie będę z góry zakładał, że będzie to gniot itd. Póki co brzmi zachęcająco, nie jakos super, ale do zapoznania się z reszta mnie nakłoniło :)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#71 Post autor: Marek Łach » czw lip 08, 2010 21:46 pm

No i dobrze :) Ja już o Alienie nie będę pisał, więc możemy się skupić na Predkach :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#72 Post autor: Wojteł » czw lip 08, 2010 22:13 pm

Ale chyba już wszystko zostało powiedziane :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#73 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 08, 2010 22:55 pm

Wojtek pisze:Dyskusja o muzyce na filmmusic.pl - dawno tego nie widziałem :wink:
I czego jeszcze? Przecież chyba nie oczekujesz, że będziemy na forum filmmusic.pl marnować nasz czas na jakieś rozmowy o muzyce filmowej :roll: :wink:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#74 Post autor: Wojteł » czw lip 08, 2010 23:24 pm

No tak, co ja sobie myślałem? Na tym forum? :D

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#75 Post autor: Marek Łach » pt lip 09, 2010 00:02 am

ODPOWIEDZ