A propos Masady

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

A propos Masady

#1 Post autor: Marek Łach » pn lut 09, 2009 23:50 pm

Szperając sobie po youtube trafiłem na takie coś:

http://www.youtube.com/watch?v=Y6U3S9AwbTI

5-minutowa suita z serialu - ale nie wrzucałbym tego linka gdyby tylko chodziło o temat główny, bo tego każdy szanujący się fan chyba zna. Chodzi mi mianowicie o to co zaczyna się ok. 2:20 - jest to materiał, którego na oficjalnej płycie nie ma i stąd moje pytanie, czy cały ten utwór pochodzi z jakiejś kompilacji Goldsmitha, której nie znam, czy może ktoś zdołał zripowac go z DVD A może to jakaś aranżacja Stevensa? (tyle że ma brzmienie czysto goldsmithowskie!) Pytam, bo kawałek jest po prostu wyjebany w kosmos, raj dla miłośnika Jerry'ego :mrgreen: Ta 1 minuta 20 sekund nieznanego mi wcześniej materiału dała mi kopa większego niż wszystkie Elfmany, Desplaty i Newmany tegoroczne, w związku z czym mam ochotę zasypac Intradę tonami spamu, co by wreszcie mi Masadę kompletną wydali :lol:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

Re: A propos Masady

#2 Post autor: Bucholc Krok » wt lut 10, 2009 07:43 am

Marek Łach pisze: w związku z czym mam ochotę zasypac Intradę tonami spamu, co by wreszcie mi Masadę kompletną wydali :lol:
Dlaczego Intrade? To teraz do M. ma prawa Intrada a nie Varese?
Zreszta, predzej czy pozniej i tak to wydadza w calosci :wink:
BTW Intrady: Juz niedlugo wyjdzie setna plyta z serii ISC. Ciekawe co dadza :) No i zbliza sie kolejny rzut Varese Club.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#3 Post autor: Marek Łach » wt lut 10, 2009 11:57 am

Bucholc Krok pisze: Dlaczego Intrade? To teraz do M. ma prawa Intrada a nie Varese?
Zreszta, predzej czy pozniej i tak to wydadza w calosci :wink:
BTW Intrady: Juz niedlugo wyjdzie setna plyta z serii ISC. Ciekawe co dadza :) No i zbliza sie kolejny rzut Varese Club.
Heh w sumie racja, jakoś tak odruchowo wpisałem, bo jak wszystkim wiadomo wśród fanów muzyki filmowej, jak trwoga to do Intrady :mrgreen: Varese niedawno rozszerzyło Matrixa, wydało North and South, więc może i na to się skuszą, zwłaszcza że ciśnienie na kompletnę Masadę było od zawsze. Tym bardziej że przecież w tym roku Jerry kończyłby 80 lat i nawet Townson (zdeklarowany fan Goldsmitha, mądry człek :D ) z tej okazji ma poprowadzic serię audycji radiowych poświęconych kompozytorowi. Mam nadzieję, że ten rok przyniesie kolejne cudeńka wydawnicze, choc na dobrą sprawę nie zdążyłem jeszcze Chłopcom z Brazylii poświęcic dosc uwagi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#4 Post autor: Marek Łach » wt lut 10, 2009 15:09 pm

Słuchałem dzisiaj przez chwilę (zdążyłem tylko na końcówkę) pierwszego odcinka wspomnianej audycji - załapałem się niestety jeno na Hoosiers, ale jutro nie omieszkam przyjrzec się kolejnej części bliżej.

A tak w zasadzie to Jerry kończyłby 80 lat właśnie dzisiaj :!:

NP: The Boys From Brazil 8)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5 Post autor: Koper » wt lut 10, 2009 15:31 pm

Hmm... ale to, co cię tak podnieca :P, to tylko trochę inaczej zaaranżowane w tym akurat fragmencie standardowe Main Themes. Choć nie powiem, bardzo fajnie zaaranżowane.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#6 Post autor: Marek Łach » wt lut 10, 2009 18:25 pm

Koper pisze:Hmm... ale to, co cię tak podnieca :P, to tylko trochę inaczej zaaranżowane w tym akurat fragmencie standardowe Main Themes. Choć nie powiem, bardzo fajnie zaaranżowane.
Nie tak znowu trochę, bo ten poboczny temat z genialnego albumowego Slaves przechodzi tutaj totalne przeobrażenie do postaci wypasionego, epickiego z niemal romantycznym zacięciem, nowego motywu. Tylko skąd to wytrzasnac?:? Brzmi jak jakaś suita kompilacyjna, bardzo ładnie poszczególne fragmenty są tutaj ze sobą sklejone...

NP: First Knight

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#7 Post autor: Bucholc Krok » wt lut 10, 2009 19:59 pm

Marek Łach pisze: Heh w sumie racja, jakoś tak odruchowo wpisałem, bo jak wszystkim wiadomo wśród fanów muzyki filmowej, jak trwoga to do Intrady :mrgreen:
Varese w opisach niektorych wydan klubowych zaznacza, ze byly 'wymeczone' przez fanow :)

Mam nadzieję, że ten rok przyniesie kolejne cudeńka wydawnicze
Niech troche poczekaja az dolar spadnie, bo to co sie teraz dzieje to jakas kpina. :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » wt lut 10, 2009 20:12 pm

Marek Łach pisze:Nie tak znowu trochę, bo ten poboczny temat z genialnego albumowego Slaves przechodzi tutaj totalne przeobrażenie do postaci wypasionego, epickiego z niemal romantycznym zacięciem, nowego motywu. Tylko skąd to wytrzasnac?:? Brzmi jak jakaś suita kompilacyjna, bardzo ładnie poszczególne fragmenty są tutaj ze sobą sklejone...
No już dobra, ale jakiejś ogromnej różnicy między tym co zalinkowałeś z YouTube a "Masada: Main Themes" zawartym na 4CD kompilacji Goldsmitha wydanej przez Silvę nie ma. Przez moment nawet myślałem, że to ten sam utwór, ale jednak to w wykonaniu Prażan jest trochę inne i paręnaście sekund dłuższe. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#9 Post autor: Marek Łach » śr lut 11, 2009 19:51 pm

Koper pisze: No już dobra, ale jakiejś ogromnej różnicy między tym co zalinkowałeś z YouTube a "Masada: Main Themes" zawartym na 4CD kompilacji Goldsmitha wydanej przez Silvę nie ma. Przez moment nawet myślałem, że to ten sam utwór, ale jednak to w wykonaniu Prażan jest trochę inne i paręnaście sekund dłuższe. :)
A nie wiem, nie znam tej kompilacji. Coś fajnego z Masady dali (w sensie w zestawieniu z oficjalnym albumem)? Akurat tego score nigdy dość :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » śr lut 11, 2009 20:52 pm

No właśnie mniej więcej to co na Youtube, tylko w trochę innej aranżacji. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#11 Post autor: Marek Łach » śr lut 11, 2009 21:24 pm

Koper pisze:No właśnie mniej więcej to co na Youtube, tylko w trochę innej aranżacji. :)
I.Need.It.Now!!!!!!!

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#12 Post autor: Koper » czw lut 12, 2009 19:46 pm

Done. :P Teraz czekam na coś w rewanżu, kwiaty i wielkie słowa wdzięczności. :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#13 Post autor: Marek Łach » czw lut 12, 2009 19:51 pm

Koper pisze:Done. :P Teraz czekam na coś w rewanżu, kwiaty i wielkie słowa wdzięczności. :P
Toż napisałem Ci message na GG - jesteś moim guru i prywatnym Desplatem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#14 Post autor: Koper » czw lut 12, 2009 23:58 pm

Na GG to nikt nie widzi, dlatego poprosiłem o publiczną powtórkę. :P

ODPOWIEDZ